[S49] 4903.2–4905 Vizovice – Pozděchov – Horní Lideč – Slovensko
Re: [S49] 4903.2–4905 Vizovice – Pozděchov – Horní Lideč – Slovensko
Je vůbec proč spěchat = rozhodnutí soudu na 4901 ?
To je pravda, to souhlasím že to je trochu divné a nejradši bych viděl dálnici jak na celé D35, tak D49. Realita kvůli eko odporu ale bude nejspíš bohužel jiná.
Ale neřekl bych, že by nově navržené dálniční tahy měly být podmíněny nějakým dokončením celé D49 až na hranice. To se prostě nevylučuje navzájem a nemělo by. Stejně tak by se nemělo čekat s eventuální realizací třeba D20 na dokončení D3, D49 atd. Ono je to spíš ale tak, že teď návrhem nových dálnic tak nějak dotvořili dálniční síť, která měla být (jakkoli v upravené podobě) už dávno v plánu stejně jako ta dnešní. To že to má zpoždění 20 let, je věc druhá. Ta doteď plánovaná síť prostě nebyla ani síť.
No, jo Arame ! Ale zatím nemáme ani tu tebou nazvanou nesíť... Bohužel.
V oznámení EIA se u tunelů píše, že v navazující PD bude prověřena nutnost realizace tunelu jako dvoutubusového v uspořádání 2+2.
Je to u všech tunelů kromě nejkratšího (podjezdu) Lhotsko. Jen u dlouhé varianty tunelu Pozděchov nepíšou o konkrétním šířkovém uspořádání, ale jen o prověření dvou tubusů.
Je to u všech tunelů kromě nejkratšího (podjezdu) Lhotsko. Jen u dlouhé varianty tunelu Pozděchov nepíšou o konkrétním šířkovém uspořádání, ale jen o prověření dvou tubusů.
Díky za upřesnění, tohle jsem měl na mysli.
Reálně si nedělám ale iluze, že by zde 2+2 schválili.
S49 se nedá porovnat ani s Bílinou na S13, kde se těžce zdráhali schválit 2+2 a to byl tunel třetinový.
Tady IMHO jediné, co by mohlo vést ke 4-pruhu, tak je nějaká pořádná změna přístupu slovenské strany.
Nemá prostě smysl stavět zde dálnici, když by končila na hranicích a tam by možná někdy vedl dál poloviční profil.
Za mě lepší řešení postavit nějaký co nejužší 3-pruh s MÚK ve směrových a výškových parametrech jako pro 4-pruh a čekat a finance směřovat i pořádně do velké modernizace celé I/50. Ta má násobně větší důležitost i pro vnitrostátní vztahy a ty budou trvat i po dokončení jakékoli dálnice pro tranzit.
Pokud se nebude modernizovat I/50, pak jedině ruku v ruce s nátlakem na Slovensko na přehodnocení plánů a realizaci rovnou plného profilu. K tomu pak samozřejmě musí dojít i české straně. Evidentně se do toho totiž ani jedna země nechce pustit jako první.
Reálně si nedělám ale iluze, že by zde 2+2 schválili.
S49 se nedá porovnat ani s Bílinou na S13, kde se těžce zdráhali schválit 2+2 a to byl tunel třetinový.
Tady IMHO jediné, co by mohlo vést ke 4-pruhu, tak je nějaká pořádná změna přístupu slovenské strany.
Nemá prostě smysl stavět zde dálnici, když by končila na hranicích a tam by možná někdy vedl dál poloviční profil.
Za mě lepší řešení postavit nějaký co nejužší 3-pruh s MÚK ve směrových a výškových parametrech jako pro 4-pruh a čekat a finance směřovat i pořádně do velké modernizace celé I/50. Ta má násobně větší důležitost i pro vnitrostátní vztahy a ty budou trvat i po dokončení jakékoli dálnice pro tranzit.
Pokud se nebude modernizovat I/50, pak jedině ruku v ruce s nátlakem na Slovensko na přehodnocení plánů a realizaci rovnou plného profilu. K tomu pak samozřejmě musí dojít i české straně. Evidentně se do toho totiž ani jedna země nechce pustit jako první.
Tím spíše, že ani na jedné straně hranice se nejedná o velký provoz...
S tím co případná D49 nahradí bych se držel trochu více při zemi. Strání imho vůbec, ale tam je stejně jen osobní převážně lokální doprava k NMnV a okolí. Každopádně z I/50 Hrozenkov to má potenciál odvést jen část, z nákladů řekněme jen třetinu to je množství co směřuje pak na Žilinu (toto se ale bude v nejbližších letech přesouvat na Jablunkov s dostavbou D35 a slovenské D3), druhá třetina nákladního provozu přes Hrozenkov směřuje dále na střední Slovensko směr Prievidza, Zvolen, třetí třetina směr průmyslová oblast kolem Trmavy (pravděpodobně se napojující na I/50 u UH od severu). To dělení z Hrozenkova na třetiny vyšlo ze směrového průzkumu v rámci SUMP Trenčína a okolí v roce 2019, nemyslím si že by se to nějak zásadně změnilo...
Cez Strání je zákaz jazdy nad 7,5t (a teraz nemyslím ten kvôli slintačke a krívačke, ten je nad 3,5t, ale ten čo tam je "normálne").
Tato část rozhovoru s ředitelem Chudárkem, která se týká tohoto úseku, nezní příliš optimisticky
https://youtu.be/1EJs_7Q_TFc?si=uow5TI1YYAHD8vTl&t=532
https://youtu.be/1EJs_7Q_TFc?si=uow5TI1YYAHD8vTl&t=532
Myslím, že máme k realizaci podstatně důležitější úseky... / např. I/43 /
Zahájení obchvatu Valmezu 2028 a zprovoznění 2031 zní naprosto strašidelně u takové stavby.
Za mě daleko palčivější než D/S49, ale ano .. alespoň už má na dohled alespoň reálnou stavbu. S49 nemusí být klidně ani za 20 let.
Jestli už dají opravdu na to MŽP Macinky, mohla by se teoreticky podařit výrazná změna povolovací legislativy pro tyto nejvíce blokované úseky sítě.
Ten by asi neměl úplně problém s výrazným omezení těch eko-ultras.
Za mě daleko palčivější než D/S49, ale ano .. alespoň už má na dohled alespoň reálnou stavbu. S49 nemusí být klidně ani za 20 let.
Jestli už dají opravdu na to MŽP Macinky, mohla by se teoreticky podařit výrazná změna povolovací legislativy pro tyto nejvíce blokované úseky sítě.
Sakra Arame, na těchto stránkách moc milovníků zelených zapichovačů vidlí nesídlí... Takže ani mě by Macinka nevadil... 
Když pozoruju, jaké všechny brikule pravidelně přichází s každým tunelem, dokonce i s každým doslova tunýlkem, a musí být zavírány, a přičtu fakt, že 1-tubusový tunel musí mít znatelně větší průřez, tak je myslím skoro holý nerozum stavět jednotubusový tunel. Buď stavět tunel rovnou jako 2+2 aby prostě vznikly dvě roury, nebo radši vůbec.
Za dlouhým tunelem klidně přejděme na kategorii 3-pruhu, vzhledem k intenzitám, tak člověk asi zkousne i směrově nedělený 3-pruh. Byť významově je přesně tohle komunikace, kam v případě 3-pruhu patří ten směrově dělený ..
Za dlouhým tunelem klidně přejděme na kategorii 3-pruhu, vzhledem k intenzitám, tak člověk asi zkousne i směrově nedělený 3-pruh. Byť významově je přesně tohle komunikace, kam v případě 3-pruhu patří ten směrově dělený ..
Za mě postavit zatím úsek Vizovice-hranice jako 1+1 SPMV ale ponechat rezervu na případnou dostavbu na 2+2...
No kvůli stoupání tam stejně bude muset být z obou stran tunelu delší část 2+1, což defakto znamená aktuálně navrhovanou kategorii. U tunelu určitě stavět ideálně rovnou oba tubusy, ikdyž to nebude bohužel levné...
Jenže ony jsou náklady 2 tubusů třeba jen 140 % tubusu jednoho. To mi přijde právě celkem přijatelné.
Poliaci to uz pochopili a tuneli stavaju na full aj ked okolo je polprofil
Je to rozumná volba viz třeba nedávno dokončený obchvat S1 Weg. Gorky... Netušil jsem že jsou dva tubusy jen o 40% dražší než jeden stejného profilu, pokud je to tak, tak není nad čím váhat... Ostatně už z dokumentace pro EIA vyplynulo, že zřejmě budou požadované dva tubusy kvůli bezpečnosti (a hlavně teda kvůli provozní spolehlivosti). Navíc teda druhou variantou byl tuším jen jeden tubus ale v uspořádání 2+1, v tom případě zřejmě bude rozdíl v ceně oproti 2x2 už naprosto minimální, ne-li stejný? Jinak počítám že pokud se to někdy postaví, tak jedině ve variantě dlouhého 3km tunelu...
xsedivy: Aha, tak taková informace mě třeba zcela minula .. díky.
Za mě to opravdu dává smysl, kór tedy když i právě ta jedna trouba by musela mít průřez na 2+1. Pak je celá o dost dražší než trouba pouze pro 2 pruhy.
Asi jako ideální řešení na zbytku trasy bych souhlasil částečně s mts a realizoval víceméně poloviční profil plnohodnotného 4-pruhu, a na něm vyznačil co nejskromnější 3-pruh, klidně bez toho směrového dělení.
1+1 je ale za mě blbost a předpotopní nebezpečné řešení. Navíc si myslím, že by při 1+1 nebyla celá D49 na Slovensko zdaleka tak lákavá. Alespoň to 2+1, stejně to kvůli kopcům bude muset mít stoupací pruhy, tak už může být 2+1 rovnou v celé délce.
PetrN: vycházím s tou cenovkou z pár staveb v minulosti, kde se obdobné varianty porovnávaly. Těch mnou zmiňovaných 40 % navíc jsem ale měl na mysli právě pro 2 tubusy na 4-pruh vs 1 tubus pro 3-pruh.
Ale je to trochu logické. I pro 1+1 troubu musí být průměr trouby větší než pro 2 pruhy pro jeden směr. A spousta nákladů na tunel bude souviset se zařízením staveniště atd. atd., prostě dosti shodné náklady, ať už razím jednu nebo dvě trouby. Ale hlavní je ten průřez ..
A také si myslím, že to tady bude buď dlouhý tunel nebo NIC. Oproti Rakousku to za mě bude pořád celkem přijatelná varianta, pokud je dobře spočítáno, že bude doprava ČR-SK opravdu proudit tudy. Pokud ne a drtivá většina dopravy zůstane na 50 popř.35, je to asi hodně drahý špás pro téměř místní dopravu, čili k prdu.
Za mě to opravdu dává smysl, kór tedy když i právě ta jedna trouba by musela mít průřez na 2+1. Pak je celá o dost dražší než trouba pouze pro 2 pruhy.
Asi jako ideální řešení na zbytku trasy bych souhlasil částečně s mts a realizoval víceméně poloviční profil plnohodnotného 4-pruhu, a na něm vyznačil co nejskromnější 3-pruh, klidně bez toho směrového dělení.
1+1 je ale za mě blbost a předpotopní nebezpečné řešení. Navíc si myslím, že by při 1+1 nebyla celá D49 na Slovensko zdaleka tak lákavá. Alespoň to 2+1, stejně to kvůli kopcům bude muset mít stoupací pruhy, tak už může být 2+1 rovnou v celé délce.
PetrN: vycházím s tou cenovkou z pár staveb v minulosti, kde se obdobné varianty porovnávaly. Těch mnou zmiňovaných 40 % navíc jsem ale měl na mysli právě pro 2 tubusy na 4-pruh vs 1 tubus pro 3-pruh.
Ale je to trochu logické. I pro 1+1 troubu musí být průměr trouby větší než pro 2 pruhy pro jeden směr. A spousta nákladů na tunel bude souviset se zařízením staveniště atd. atd., prostě dosti shodné náklady, ať už razím jednu nebo dvě trouby. Ale hlavní je ten průřez ..
A také si myslím, že to tady bude buď dlouhý tunel nebo NIC. Oproti Rakousku to za mě bude pořád celkem přijatelná varianta, pokud je dobře spočítáno, že bude doprava ČR-SK opravdu proudit tudy. Pokud ne a drtivá většina dopravy zůstane na 50 popř.35, je to asi hodně drahý špás pro téměř místní dopravu, čili k prdu.
Já bych se do toho úseku od Vizovic opravdu nějak nehrnul. Neříkám, že jednou nebude potřeba. Ale díval se někdo do mapy jak to vypadá na Hornouherské straně? Dědiny v údolí až po Púchov. A Slováci mají hodně drahé priority jinde. Zůstaňme doma... Radši zkapacitnit tah do Vsetína a 4-pruhový obchvat Valmezu
Nejsem stavař, neznám normy, jsem jenom fanoušek 
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Chlapi, ekonomika neekonomika, zapomněli jste, že přes zelenou žumpu tenkrát neprošel čtyřpruh ani rezerva pro rozšíření na čtyřpruh. Proto se plánuje pouhý dvojpruh, maximálně tří a bez rezervy. Jediné, co horkotěžko ještě překousnou a i tak si budou vymýšlet. Jak už bylo řečeno, lepší než nic. Ať se jezdí. Vždycky, i když to přijde draho, se to dá zbourat a rozšířit 
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
-
Tomas 1975
Studií přechodu hraničního pohoří se Slovenskem je mnoho už od 20 let minulého století. Už Baťa... Ministerstvo veřejných prací, GŘSD nebo Reichsautobahn - gruppe Raumordnung...
Je tam na mnoha variantách identifikováno mnoho sesuvných území a dalších geologických problémů atd...
Němci od toho dali ruce pryč a spíše prosazovalo trasu Vídeň - Bratislava, dnešní slovenská dálnice D1 a D3 až k dálnici Berlín - Breslau - Gleiwitz Krakau a paralelní Sakt Pölten - Brno - Gleiwitz....
Je tam na mnoha variantách identifikováno mnoho sesuvných území a dalších geologických problémů atd...
Němci od toho dali ruce pryč a spíše prosazovalo trasu Vídeň - Bratislava, dnešní slovenská dálnice D1 a D3 až k dálnici Berlín - Breslau - Gleiwitz Krakau a paralelní Sakt Pölten - Brno - Gleiwitz....
Ano, mockrát jsem tam už i jel, ono je už nyní z Brna k Žilině a dále velmi srovnatelná trasa s I/50 přes Hrozenkov, obzvlášť páteční odpoledne když je zádrhel u Slavkova a Bučovic, nebo při uzavírce některé z části Nesovice-Chřiby s objížďkou přes Koryčany (což bylo v posledních letech několikrát).Krkavec píše: ↑10.12.2025 18:15:54 Já bych se do toho úseku od Vizovic opravdu nějak nehrnul. Neříkám, že jednou nebude potřeba. Ale díval se někdo do mapy jak to vypadá na Hornouherské straně? Dědiny v údolí až po Púchov. A Slováci mají hodně drahé priority jinde. Zůstaňme doma... Radši zkapacitnit tah do Vsetína a 4-pruhový obchvat Valmezu
Jakmile otevřou D49 po Fryšták, bude to už asi i rychlejší (dále přes Slušovice), jakmile se podaří protáhnout D49 až po Slušovice, očekávám už slušný nárůst dopravy bez ohledu na stav silnice na slovenské straně...
Souhlas, Petře. Mnozí upřednostní slušný kus bezproblémové dálnice a následnou standardní silniční síť s možnými ucpávkami, které jsou i na I/50.