[D1] 0136 Říkovice – Přerov
Re: [D1] 0136 Říkovice – Přerov
V deníku je pár informací k uvedení do provozu příští pátek.
https://prerovsky.denik.cz/zpravy_regio ... zmeny.html
https://prerovsky.denik.cz/zpravy_regio ... zmeny.html
jaj - to je tak nádherný pohled
https://mapy.com/cs/zakladni?x=17.43835 ... 37171&z=12
A vím o min. 1 člověku, který bude mít tlak 300 už doživotně
https://mapy.com/cs/zakladni?x=17.43835 ... 37171&z=12
A vím o min. 1 člověku, který bude mít tlak 300 už doživotně
-
1975
Jo jo, obchvat Tovacova se blizi. Kez bychom se jednou dozili i v Praglu.
Ten už přeci dávno máme
https://mapy.com/s/fulohadeho
Jako nadsázka vtipný. Jako realita ale mimo.
Dvojky vedoucí Tovačovem slouží už desítky let jen regionální dopravě. Nejsilnější tranzit je Přerov-Prostějov, který ale nově otevírané dálnice nikam neodvedou. Commuting do Olomouce také zůstává na, přecpané, II/435.
Tedy to, co obchvaty dělají (odvedení dopravy z průtahu), se Tovačova nijak nedotkne. Naopak, díky novému exitu Přerov-západ tu vidím potenciál indukce dopravy - z Prostějova na východní D1. Tj. na Zlín i na Ostravu (ušetření mýta a kopečků na D46+D35).
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Jak těžký musí být život bez smyslu pro humor.....Trupman píše: ↑14.12.2025 0:53:19Jako nadsázka vtipný. Jako realita ale mimo.
Dvojky vedoucí Tovačovem slouží už desítky let jen regionální dopravě. Nejsilnější tranzit je Přerov-Prostějov, který ale nově otevírané dálnice nikam neodvedou. Commuting do Olomouce také zůstává na, přecpané, II/435.
Tedy to, co obchvaty dělají (odvedení dopravy z průtahu), se Tovačova nijak nedotkne. Naopak, díky novému exitu Přerov-západ tu vidím potenciál indukce dopravy - z Prostějova na východní D1. Tj. na Zlín i na Ostravu (ušetření mýta a kopečků na D46+D35).
Ze Zlína se do Prostějova jezdí většinou přes Kojetín. Zprovoznění MÚK Přerov západ může být zajímavé. Na trase Přerov Prostějov je 5 obcí a zbytek rovina. Pokud by narovnali zatáčky před Troubky, bude to jasná volba.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Jak těžký musí být život bez schopnosti se vrátit ke věcné debatě a bez chápání konverzačních přechodů.....
Ještě pár dní a uvidíme co na to navigace...
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Nezapomenout na to, že v rámci železniční stavby se buduje (sic neúplný) obchvat Kojetína.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
Screenshoty z mapy.cz 14.12.2025 10:30 ( Neděle ) ať můžeme srovnávat.
- Přílohy
-
- Uherské hradiste-Ostrava.jpg (113.97 KiB) Zobrazeno 1738 x
-
- Praha-Ostrava.jpg (199.33 KiB) Zobrazeno 1738 x
-
- Brno-Ostrava-14-12-2025.jpg (131.53 KiB) Zobrazeno 1738 x
Je to zatím nesrovnatelné, protože i když je to na mapách zakresleno, tak to do zprovoznění nenaviguje přes rozestavěný úsek …..
To ja vim, ale až to bude jezdit nebudeme znat předchozi časy
až se Přerov otevře udělam stejne screenshoty.
V nedělním dopoledním provozu to u trasy Praha-Lipník dopadne tak že se jižní i severní trasa zkrátí cca totožně (Přerov o rychlejší o 5-7min oproti D46), ve špičkovém by zrychlení na D35 mělo být asi významnější kvůli (snad) odšpuntování Mýta...
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
TomTom už mě vesele žene na nové dálnice
Dnes v NEDĚLI po poledni:
Z Brna do Ostravy o 3 minuty a 1 km rychleji po D1 kolem Přerova než kolem Olomouce.
1/ Z Hulína D1 do Kokor (směr Olomouc) to spočítal o 5 minut kratší než současná trasa přes město. Zajímavé, že vzdálenost je naprosto totožná.
2/ Z Hulína D1 směr Ostrava to spočítal o polovinu rychlejší než současná trasa
Pro zajímavost, kolem Vysokého Mýta prý projedete po dálnici D35 jen o 2 minuty rychleji, za to o 2,5 km delším obchvatem. A po otevření tunelu Višňové u Žiliny to bude z Bratislavy do Tater o 13 minut rychlejší (zhruba o polovinu) než po staré silnici přes Žilinu a 9 km kratší.
Podotýkám, že to jsou časy ve dnech v klidu, v pracovní dny bude rozdíl obrovský. A také upozorňuji, že to je zatím pouhý odhad navigace a až ústředí obdrží údaje o průměrné rychlosti od uživatelů, časy se ještě upraví.
Z Brna do Ostravy o 3 minuty a 1 km rychleji po D1 kolem Přerova než kolem Olomouce.
1/ Z Hulína D1 do Kokor (směr Olomouc) to spočítal o 5 minut kratší než současná trasa přes město. Zajímavé, že vzdálenost je naprosto totožná.
2/ Z Hulína D1 směr Ostrava to spočítal o polovinu rychlejší než současná trasa
Pro zajímavost, kolem Vysokého Mýta prý projedete po dálnici D35 jen o 2 minuty rychleji, za to o 2,5 km delším obchvatem. A po otevření tunelu Višňové u Žiliny to bude z Bratislavy do Tater o 13 minut rychlejší (zhruba o polovinu) než po staré silnici přes Žilinu a 9 km kratší.
Podotýkám, že to jsou časy ve dnech v klidu, v pracovní dny bude rozdíl obrovský. A také upozorňuji, že to je zatím pouhý odhad navigace a až ústředí obdrží údaje o průměrné rychlosti od uživatelů, časy se ještě upraví.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Jak to bude s dálničními poplatky kolem Přerova? Jestli budou, tak my tady v Přerově zas tolik jásat nebudeme.
V Přerově místní radní doufají ve spásu jménem dálnice, ale úplně zapomínají na tah z Tovačova do Bystice p. H., v dopravních špičkách se tvoří kolony tam i zpátky.
Ale těšíme se
.
V Přerově místní radní doufají ve spásu jménem dálnice, ale úplně zapomínají na tah z Tovačova do Bystice p. H., v dopravních špičkách se tvoří kolony tam i zpátky.
Ale těšíme se
-
Honey72
Nákladní dopravu si může kraj přes město omezit a tranzitujících osobáků tolik nebude.
Pěkný video. zaujalo mě že tam je místa na 3 pruhy 
- Přílohy
-
- 3pruhy.jpg (36.14 KiB) Zobrazeno 1284 x
Rozšíření SDP kvůli rozhledu.
D47 už máme, teď ještě D48
O to víc zůstává rozum stát nad tím super krátkým odbočovacím pruhem na MÚK Přerov sever. Pořád si říkám, že to určitě musí mít nějaký racionální důvod a že v budoucnu se to (třeba s dostavbou D55 do Kokor?) uvede do smysluplného konečného stavu... Ale žádný důvod, proč to teď udělat takto, mě zatím nenapadl... 
To nemá žádný racionální důvod, takhle to prostě říká norma. Už několik let křičím, že je to špatně a něco se s tím musí udělat ale doposud se mi nedařilo prosadit změnu normy. Až nedávno se podařilo najít cestu, která umožní v této věci rychlý doplněk normy bez nutnost projednávat její komplexní revizi, která by opět trvala strašně dlouho...
Jak je ale možné, že ostatní odbočováky na tom samém úseku jsou zcela zjevně delší? Pro ně platí nějaká jiná norma, než pro tento?
Délka odbočovacího pruhů je závislá na rychlosti, na kterou musí vozidlo zpomalit do navazující části větve. Tady pokračuje větev skoro přímo takže stačí malá délka. Vůbec se nezohledňuje dopravní význam nebo intenzita.
-
Honey72
To je odbočovák jak na staré italské dálnici a ne na dálnici první kategorie
Sice ta větev pokračuje přímo, jenže hnedka je další odbočovák. No uvidíme, seshora to opravdu může mást.
Nemate to, ty výkresy mluví celkem jasně. Je to naprostá šílenost, že tohle prostě proleze 15-letou přípravou.
Někde, na jiných stavbách, projektanti navrhují pořádné přídatné pruhy nebo obecně mnohem vřelejší parametry. Mně z toho tedy vychází, že to je čistě věc toho, co si dané ŘSD objedná či co nakreslí daný projektant.
To mi neříkejte, že kdyby v projektu byl od začátku 300 m odbočovák, že ho v průběhu přípravy “někdo zvrchu” zruší a zkrátí, protože nějaká norma ..
Vzhledem k tomu, jak určitým věcem rozumí = prakticky nerozumí = pracovníci ŘSD v Brně, tak mě to bohužel nepřekvapuje, že takový nesmysl tam přežil pomalu 2 dekády příprav.
To jako není norma na min.délku odbočovacího pruhu, která je prostě daná ? Až potom v případě např.ostré zatáčky ihned za koncem odbočováku, se má prodlužovat třeba o 100 m. Celé mi to přijde divné, máme jinde místa, kde větev pokračuje souběžně s dálnicí a odbočovák tam takhle krátký prostě není.
Je to jak kdyby ta křižovatka vznikla v 80s a ne v tomto století.
Bože už aby tihle zaprdění bezmozci, kteří “drží” tyto nesmyslné normy v platnosti, skončili a dosloužili.
Někde, na jiných stavbách, projektanti navrhují pořádné přídatné pruhy nebo obecně mnohem vřelejší parametry. Mně z toho tedy vychází, že to je čistě věc toho, co si dané ŘSD objedná či co nakreslí daný projektant.
To mi neříkejte, že kdyby v projektu byl od začátku 300 m odbočovák, že ho v průběhu přípravy “někdo zvrchu” zruší a zkrátí, protože nějaká norma ..
Vzhledem k tomu, jak určitým věcem rozumí = prakticky nerozumí = pracovníci ŘSD v Brně, tak mě to bohužel nepřekvapuje, že takový nesmysl tam přežil pomalu 2 dekády příprav.
To jako není norma na min.délku odbočovacího pruhu, která je prostě daná ? Až potom v případě např.ostré zatáčky ihned za koncem odbočováku, se má prodlužovat třeba o 100 m. Celé mi to přijde divné, máme jinde místa, kde větev pokračuje souběžně s dálnicí a odbočovák tam takhle krátký prostě není.
Je to jak kdyby ta křižovatka vznikla v 80s a ne v tomto století.
Bože už aby tihle zaprdění bezmozci, kteří “drží” tyto nesmyslné normy v platnosti, skončili a dosloužili.