Ministr dopravy Ivan Bednárik

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
P_V

Re: Ministr dopravy Ivan Bednárik

Příspěvek od P_V »

Právě ho president jmenoval. Bude už tento týden stříhat pásky? :D
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Tak jsem to střelil dobře :-) Já bych byl rád aby hlavně nedělal otočky o 180° a jeho hlavní ukol by měl být přesvědčit Vládu aby finančně podpořila ŘSD v pokračování tempu výstavby. Trochu se bojím, že to ale tak nebude.
mzik

Příspěvek od mzik »

U ŘSD není o čem, tady je nutné dosypat. Ale u SŽDC si popravdě nejsem tak jist. Popravdě bych byl raději, kdyby se mu povedlo prosadit otevření tendrů a zrušit ten oligopol, co tam je. Oni bych se nedivil, kdyby se mu na ty penízky v trezoru skládaly ty firmy za zachování statusu quo.
A to i za cenu toho, že se některé věci odloží. Věřím tomu, že když by se to vypsalo podobně jako na ŘSD, tak cena bude úplně někde jinde.
Solo

Příspěvek od Solo »

Warcz píše: 15.12.2025 10:53:11 Tak jsem to střelil dobře :-) Já bych byl rád aby hlavně nedělal otočky o 180° a jeho hlavní ukol by měl být přesvědčit Vládu aby finančně podpořila ŘSD v pokračování tempu výstavby. Trochu se bojím, že to ale tak nebude.
Tak to bude mít tu nejlehčí práci na světě. Urychlené tempo výstavby dálnic je snad jedině téma na kterém se už víc jak deset let shodnou všechny parlamentní strany. I proto je rozestavěnosti jaká je.
Úkol noveho ministra v této oblasti tak bude spíš nezavazet rozjetému vlaku, nebo mu ještě přisypávat legislativní uhlí do kotle a pomoct tak zrychlení povolovacího procesů.
Takže se může plně soustředit především na železnice, kde jakákoliv iniciativa nemůže nic pokazit, protože bude lepší než ten marasmus co je tam teď.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Souhlas s oběma. Co se týče železnic, tak v první řadě to chce řešit tržní prostředí a větší otevřenost při tendrech.
Ale je pravda, že asi ať by řešil cokoli, tak to pomůže. :D Málo toho není ..

Jestli ale začne slevami na jízdné ve výši 50+ % pro jakoukoli skupinu obyvatel, tak se odkope ještě než začne. :zvraci:
michal

Příspěvek od michal »

Tak v tunelu Homole "Zdar Boh", na MD Slovák, poslanec Turek pověřuje slovenského ministra, premiérem Babiš. To se nám to v ten jeden den ale pekne zišlo... :roll:
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Rozhovor s ministrem: https://zdopravy.cz/myto-bude-plosne-na ... ny-268759/
Co se týče té samotné přípravy projektů a výhledu do budoucna, chystáte nějakou strategii, která přehodnotí, co vlastně Česko potřebuje? Zatím se z nekonečného zásobníku staví hlavně to, co má zrovna povolení.
Třeba u silničních staveb mě udivuje to řešení silnic 2+1 pruh. Je to vysvětlováno tím, že se mají ušetřit peníze. Když nejsou, tak to přeci raději posunu v čase a udělám to pořádně.
Přemýšlím kde se argumentuje 2+1 kvůli úspoře financí? Napadá mě snad jen Ostrov-Klášterec? Snad to nebude znamenat plošnou stopku pro 2+1
Budete nějak zasahovat do cen mýtného?
Musíme na ně sáhnout, ale jinak. Nejsem zastáncem zvyšování cen mýtného, ale nelíbí se mi, že se platí jenom na části silnic prvních tříd. Pak nám je těžká kamionová doprava objíždí jenom proto, že dispečer spočítá, že když to objede, tak sice projede o dvacet kilometrů více, ale ušetří peníze na mýtu. A pak máme problém s Asociací krajů, protože těžká kamionová doprava jezdí na silnicích, které na to nejsou připraveny.
To zní, že chcete plošné mýto…
Ano, chci. Pokud jsme mýtné brány nahradili satelitním systémem, tak proč jsme to dělali, když jsme nezměnili pokrytí?
V programovém prohlášení to máme popsané jako dispečerizaci. Mně by se hodně líbilo, kdyby naše mýto mělo dispečink a plovoucí cena mýtného by umožňovala regulaci těžké dopravy on-line. Ale pokud se bavíme o digitalizačním módu, tak to má smysl jen tehdy, když máte pokrytou celou síť.
Naopak rozšíření mýta dává smysl, otázka jestli úplně plošně... a tu plovoucí cena mýta teda nevím jak si představuje. Funguje něco takového třeba jinde v Evropě?
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Plošnému mýtu fandím. Ne kvůli tomu, aby stát rejžoval, ale aby zmizel les značek typu zákaz tranzitu, či žlutých cedulek mýto apod.
Nezavedl bych mýto na každé vedlejšce, ale na vedlejškách suplující dálnice a placené dálkové silnice. A namísto lesu značek bych zavedl vysoké mýto při průjezdu některých obcí. Stejně to ti řidiči risknou, takhle by je poplatek neminul.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Tak to by byla pecka kdyby se některé exponované časy zdražilo. Ja jsem obecně proti zakazování ať si klidně jezdí v neděli ale taxa bude 5x tolik. fixed.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

To se pak ale nevyplatí pondělní AKCE v Lidlu :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Plošnému mýtu říkám ne, ale na vybraných silnicích druhé třídy jsem rozhodně za. :ok: Obecně za rozšíření mýta jsem za. Snad to dotáhne.
A to i kdyby se takové mýto lokálním firmám, nebo spíš osvč, typicky převážející bagr do sousední vesnice, mělo nějakou formou vracet.

2+1 také spíše beru jako zvýšení luxusu na 2-pruhu, než za šetření na 4-pruhu.

Ovšem tam, kde byl 3-pruh zvolen namísto 4-pruhu, tam přehodnocení ve velkém rovněž fandím. Většina těchto míst totiž je na samém počátku přípravy, ať to klidně začnou připravovat od začátku. Namátkou mě napadá S56 Opava-Ostrava ta část před D1. Tam je 3-pruh absolutně mimo.
A podobný příklad mi přijde plánovaná přeložka 38 mezi Kolínem a D11. Tam to chce taky rovnou 4-pruh.
Geo

Příspěvek od Geo »

Za mne je to tragedie, ze je tam clovek s uvazovanim, ze "do Brna nikdo za 1500 jezdit nebude". Nebude. Protoze to jede v nejlepsim pripade 2:40. Kdyz to pojede hodinu, tak by tim treba nikdo jel. Tudiz minimalne nasledujici roky budeme pokracovat v konzervovani zeleznice, ve stavu, ze za moc nestoji, ale je to levny.

Z hlediska silnic je to asi OK, protoze tam nastesti tahle mentalita neni.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Další článek, teď o železnicích.
https://zdopravy.cz/rychlovlaky-nemuzem ... cs-268828/
Co nyní vnímáte jako hlavní problém SŽ?
Když to řeknu obecně, tak jde o organizaci, která zapomněla, kdo jsou její zákazníci a komu má sloužit. Zásadním problémem je pak nedostatečná konkurence v zakázkách. Je potřeba velmi rychle změnit kvalifikační podmínky pro firmy, které by se o zakázky mohly ucházet. Chci na železnici zdravé konkurenční prostředí a vím, že rozzlobím hodně stávajících dodavatelů. Není to něco, co jde udělat mávnutím kouzelného proutku, na relevantní výsledky bude potřeba nejméně rok.
Kterých oblastí se nedostatečná konkurence nejvíce týká?
Projektová příprava, zabezpečovací zařízení a další přirozené monopoly.
:ok: :ok: :ok: Tak snad nebude kvůli tomuto předčasně odejit. Největší problém železnice (alespoň z mého pohledu) ještě kromě Sosny pojmenoval naprosto přesně.
butes

Příspěvek od butes »

Hejtman Netolický to zatím s novým ministrem moc neumí.
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/h ... pravy_lati
michal

Příspěvek od michal »

Dnes jsem četl tento rozhovor.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... rik-294799

Cílem nové vlády je napojit všechny dálnice na sousedy.

Přemýšlím, jestli vlastně chci vědět, co tím je myšleno.
kot

Příspěvek od kot »

Takže i D6...!
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

D6 není na co napojovat, stejně jako třeba D7 nebo D35.
michal

Příspěvek od michal »

Mně vychází jen D52, což mi přijde jako dálníční cíl na jedno volební období docela málo. Hlavně že ŘSD už dalo na facebook toto.
Přílohy
Facebook.jpg
Facebook.jpg (160.77 KiB) Zobrazeno 721 x
kot

Příspěvek od kot »

Paule, ale D6 chybí nějakých "pár" metrů ve 4 pruhu na hranici s BRD...
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

kot píše: 23.12.2025 1:37:30 Paule, ale D6 chybí nějakých "pár" metrů ve 4 pruhu na hranici s BRD...
To sice jo, ale já to chápu jako napojení dálnic na zahraniční dálniční síť nebo aspoň rychlostní silnici 2+2. Takže aktuální je jen D11, v dalších letech D3, D52. A do budoucna příhraniční kousek D48, pokud se s ním na obou stranách vůbec počítá.
michal

Příspěvek od michal »

Jako že kdyby nebylo vládní pioritou napojení na okolní státy, tak ten kousek D3 nedodělají? :D 1108 vysoutěžená, D3 se staví. Jediné, co je třeba tlačit. Je D52. Já si nemůžu pomoct, mně to vyjádření přijde takové jalové. Takové bez znalosti věcí.
Beekee

Příspěvek od Beekee »

60 km středočeské D3 není úplně malý kousek k dodělání - a bez toho se nedá mluvit o napojení dálniční sítě.

Ale já bych v těch výrocích ty detaily moc nehledal. Ve funkci je pár dní, říká jaké má vize, jaké názory, čeho bych chtěl ideově dosáhnout. To že po prostudování detailů přijde střet s realitou je jasné.
michal

Příspěvek od michal »

Ja myslel, že tam posílají ty odborníky, to tak není? Přeci jen nejlepší místo na planetě, to je docela velka výzva... :lol: A na MD pošlou železničního manažera, který jako první věc utne rozvoj železnice... :roll:
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Tak odborník to asi moc není když nemá ani školu. Spíš takový praktik. :)
Nicméně rázný řez na železnici je nepochybně žádoucí.
michal

Příspěvek od michal »

Jednoho ministra, co udělal rázný řez, si dodnes pamatujeme všichni. A nejsou to hezké vzpomínky... :roll:
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“