Dálniční uzel Modletice (D0×D1)

Odpovědět
Maniac

Re: MÚK Modletice (R1×D1)

Příspěvek od Maniac »

mapman píše:Racionální důvod tu je a je poměrně jasný, pravý pruh je tu obsazený převážně nákladními auty, jejichž drtivá vetšina (70-80%) odbočuje na Plzeň, zbytek jedoucí rovně na Hradec či Ústí nemá problém s řazením do prostředního pruhu, a i pokud, tak se vždy kolektorem mohou vrátit zpět.
Takže, když to trochu obrátím, tak v Německu, Rakousku a Slovinsku jsou křižovatky projektované iracionálně?? Je to křižovatka, a na 512 se odbočuje i když je to třeba 70-80% kamionů. Mají tam být 3 průběžné a 2 odpojovací pruhy. Před křižovatkou má D1 3 pruhy, za ní 3 pruhy. Podle stejné logiky by měla mít stavba 515 v prostoru MÚK Třebonice také o pruh méně, tedy jeden, protože vpravo jezdí převážně kaminony, které stejně odbočují na Plzeň? To snad ne....
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Tak ještě po sto první: ta křižovatka není hotová, není hotová, není hotová.
Království a půl princezny za 511.
Maniac

Příspěvek od Maniac »

Bobek píše:Tak ještě po sto první: ta křižovatka není hotová, není hotová, není hotová.
Není hotová, ale odbočení na D5 se stáčí do provizoria těsně před začátkem budoucího přemostění přes D1 a Hlavní trasa D1 je hotova v této podobě už snad 10 let. Takže jsem stále bytostně přesvědčen, že 3 pruhy na Prahu a 2 odbočovací na Plzeň jsou na místě.
Max

Příspěvek od Max »

Pri vyjezdu z Prahy se odpojuje jeden pruh a z neho pak druhej, pak se z toho stane kolektor ... cili je to 3 prubezny a 2 odpojeny. Predpokladam ze po dostavbe tu bude z opacnyho smeru stejne (ale nakresleny sem to nevidel, takze fakt predpokladam :) )
Sdsd

Příspěvek od Sdsd »

Tak ono spíš taky je potřeba, aby ty se kamiony co z pojednou z 512 na D1 směr Praha poskládali s těma co pokračují na D1 směr Praha. Možná by při těch intenzitách hrozilo, že napojování do průběžného 3pruhu by zpomalovalo provoz.
Max

Příspěvek od Max »

To je bohuzel fakt, ze by se tam nemuseli zvladnout napojit, nejak sem na tohle pozapomnel. Kazdopadne tenhle problem hrozi "jenom" do dokonceni 511 (jejiz realizace pude, naivne doufam, rychle, takze by to sneslo snad na par let provizorium).
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Maniac píše:Takže jsem stále bytostně přesvědčen, že 3 pruhy na Prahu a 2 odbočovací na Plzeň jsou na místě.
Ale přesně takhle to od příštího roku bude, proboha, vždyť to tu točíme pořád dokola. Teď se dostaví exit 8, pak se zbourá most 101ky, udělá se nový s místem pro třípruhový kolektor :) Odbočení na Plzeň bude 3>4>5 pruhů>3+2 pruhy etc...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Maniac píše:
mapman píše:Racionální důvod tu je a je poměrně jasný, pravý pruh je tu obsazený převážně nákladními auty, jejichž drtivá vetšina (70-80%) odbočuje na Plzeň, zbytek jedoucí rovně na Hradec či Ústí nemá problém s řazením do prostředního pruhu, a i pokud, tak se vždy kolektorem mohou vrátit zpět.
Takže, když to trochu obrátím, tak v Německu, Rakousku a Slovinsku jsou křižovatky projektované iracionálně?? Je to křižovatka, a na 512 se odbočuje i když je to třeba 70-80% kamionů. Mají tam být 3 průběžné a 2 odpojovací pruhy. Před křižovatkou má D1 3 pruhy, za ní 3 pruhy. Podle stejné logiky by měla mít stavba 515 v prostoru MÚK Třebonice také o pruh méně, tedy jeden, protože vpravo jezdí převážně kaminony, které stejně odbočují na Plzeň? To snad ne....
Ale NO TAK! Opravdu se NIKDE ve výše jmenovaných zemích nepoužívá odpojení pravého pruhu ze tří do křižovatky a jeho připojení za křižovatkou zpět? podívejte se např. sem. Myslím, že jde o logické řešení vzhledem k předpokládanému počtu vozidel v jednotlivých směrech.
Maniac

Příspěvek od Maniac »

Docela blbý příklad. D1 byla z 3 pruhů zúžena z mě neznámého důvodu. U Grazu, naopak, právě z důvodu kolon před křížěním Süd- a Pyhrnautobahn byla silnice rozšířena na 3 pruhy, jinak mezi odbočkou na Wr. Neustadt a úsekem před křižovatkou je dálnice jen 2+2 pruhy. Vzhledem k významu D1 a R1 jsou na místě jiné příklady, řekl bych... Ale hádat se nemíním, určitá individua si zde zřejmě libují v malém počtu pruhů a/nebo dogmatickému se držení norm ze šedesátých let.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Pokud si tu někdo v něčem libuje, tak jsi to ty v kritice řešení, které má dočasný charakter a má řidiče naučit jezdit po nové trase, ono se taky může stát že pokud bude průběžný pruh pokračovat tak to nějaký truckführer jen tak přejede, tohle tě zatraceně dobře donutí přemýšlet a dávat pozor. Už jen proto, že je to pořád provizorium, na kterém je potřeba opravdu dobře dávat pozor na to co se děje.

Jiná věc je to k čemu došlo na km 0 D1, tam pravý pruh uhybá na Spořilovskou spojku, přičemž ten hlavní odbočovák přišel už o půl km dříve. Tam měl být pravý řešen jako průběžný s možností odbočit vpravo, tohle co tam je je nesmysl. Sice taky vytlačí NA z pravého (ti měli ale uhnout dřív), ale neumožňuje v případě zavřeného okruhu jet rovně. Navíc se hned za odbočením opět rozšiřuje do tří... Nechápu proč nemohl potom teda zůstat i jako průbežný.

Na D1 se to liší i tím, že u benzinky se připojuje kolektor a v současném stavu tam není místo na přípojení jinak než přímo do třetího pruhu, takže by na to zúžení stejně muselo dojít. Ale tohle prostě nevidíš nebo nechceš vidět, takže budeš pořád mlít svou o dogmatech... MUK Modletice má své chyby (hlavně v souvislosti s připojením od 101ky nebo v případě přímé rampy na Brno), ale v tomhle chyba rozhodně není. Už jen proto, že po dostavbě koletoru v plné délce tam ty tři pruhy zase budou...
obr

Příspěvek od obr »

ano, vše nové má svoji dobu "záběhu", kdy se vychytávají nedostatky. Nelze očekávat že u tak obrovské stavby jako 512-514 a dopravní změny v Praze se neobjeví nějaký problém či lepší řešení.
Jde o to problémy pozitivně řešit, remcání vychází bud z povahy malých českých lidí nebo je dnes předvolebně motivováno, jako třeba u p. ministra.
Maniac

Příspěvek od Maniac »

mapman píše:Pokud si tu někdo v něčem libuje, tak jsi to ty v kritice řešení, které má dočasný charakter a má řidiče naučit jezdit po nové trase, ono se taky může stát že pokud bude průběžný pruh pokračovat tak to nějaký truckführer jen tak přejede, tohle tě zatraceně dobře donutí přemýšlet a dávat pozor. Už jen proto, že je to pořád provizorium, na kterém je potřeba opravdu dobře dávat pozor na to co se děje.

Jiná věc je to k čemu došlo na km 0 D1, tam pravý pruh uhybá na Spořilovskou spojku, přičemž ten hlavní odbočovák přišel už o půl km dříve. Tam měl být pravý řešen jako průběžný s možností odbočit vpravo, tohle co tam je je nesmysl. Sice taky vytlačí NA z pravého (ti měli ale uhnout dřív), ale neumožňuje v případě zavřeného okruhu jet rovně. Navíc se hned za odbočením opět rozšiřuje do tří... Nechápu proč nemohl potom teda zůstat i jako průbežný.

Na D1 se to liší i tím, že u benzinky se připojuje kolektor a v současném stavu tam není místo na přípojení jinak než přímo do třetího pruhu, takže by na to zúžení stejně muselo dojít. Ale tohle prostě nevidíš nebo nechceš vidět, takže budeš pořád mlít svou o dogmatech... MUK Modletice má své chyby (hlavně v souvislosti s připojením od 101ky nebo v případě přímé rampy na Brno), ale v tomhle chyba rozhodně není. Už jen proto, že po dostavbě koletoru v plné délce tam ty tři pruhy zase budou...
Souhlasím, libuji si v kritice čehokoliv, co zavání iracionalitou, v případě dopravy tedy zbytečnými kolizními místy a umělým zpomalováním na hlavním směru. Jel jsem tam 1x a nemile mě to překvapilo, souhlasím s Tebou, že asi jsou horší místa.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.hrdina »

Maniac píše:... souhlasím s Tebou, že asi jsou horší místa.
Uff, z nekolika poslednich prispevku uz jsem si rikal, jestli jsem s Tebou vubec chtel mluvit, kdyz jsme se neplanovane potkali v tom tunelu... Maniac mi zacinalo pripadat jako prilehava prezdivka.

Pokud bys byl pokracoval v tom negativnim tonu a neuznal, ze existuje i jiny (racionalni) pohled na vec, tak bych asi litoval, ze jsem Te tam "nevyskolil" jeste vic. :D
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Maniac píše:Docela blbý příklad. D1 byla z 3 pruhů zúžena z mě neznámého důvodu. U Grazu, naopak, právě z důvodu kolon před křížěním Süd- a Pyhrnautobahn byla silnice rozšířena na 3 pruhy, jinak mezi odbočkou na Wr. Neustadt a úsekem před křižovatkou je dálnice jen 2+2 pruhy. Vzhledem k významu D1 a R1 jsou na místě jiné příklady, řekl bych... Ale hádat se nemíním, určitá individua si zde zřejmě libují v malém počtu pruhů a/nebo dogmatickému se držení norm ze šedesátých let.
Ale no tak, nemáte pravdu a Vy to víte:
"... jinak mezi odbočkou na Wr. Neustadt a úsekem před křižovatkou je dálnice jen 2+2 pruhy ..." Ano od Wr. Neustadt jsou dva pruhy (koneckonců stejně jako na D1 od Brna, že? ;) ), ale zde se na křižovatece u Gleisdorfu přidá zprava třetí (stejně jako na D1 u Mirošovic, že? ;) ) a přesto se na další křižovatce pravý pruh odděluje do křižovatky a za ní se opětně připojuje (jako nyní na D1 u Modletic, že? ;) ). Je to naprosto analogický model uspořádání jízdních pruhů, nechápu, co je na něm "docela blbého", můžete mi to vysvětlit tak, abych to i já "blbý" pochopil? Předem děkuji. :P
martinhamr

Příspěvek od martinhamr »

Ten nájezd z R1 na D1 je již definitivní? :o Připadá mi to kapku no jak bych to řekl "nic moc" .
Maniac

Příspěvek od Maniac »

pavel.hrdina píše:
Maniac píše:... souhlasím s Tebou, že asi jsou horší místa.
Uff, z nekolika poslednich prispevku uz jsem si rikal, jestli jsem s Tebou vubec chtel mluvit, kdyz jsme se neplanovane potkali v tom tunelu... Maniac mi zacinalo pripadat jako prilehava prezdivka.

Pokud bys byl pokracoval v tom negativnim tonu a neuznal, ze existuje i jiny (racionalni) pohled na vec, tak bych asi litoval, ze jsem Te tam "nevyskolil" jeste vic. :D
Však je to diskuzní fórum, ne? ;) Míříte někdo na DOD na Blanku?
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

martinhamr píše:Ten nájezd z R1 na D1 je již definitivní? :o Připadá mi to kapku no jak bych to řekl "nic moc" .
Jo, ten by měl být v konečné podobě, pokud teda mluvíme o směru na Brno. Ale když si vezmeme původní verzi křižovatky, která platila ještě v roce 2007, tak se mělo jezdit jedním kolektorem spolu se sjezdem na Říčany, tam co teď stávaj denně kolony. Sice ta doplněná rampa vypadá děsně, ale očividně byla potřeba ... takže lepší děsná, než-li žádná ;)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Jo jo, tak jak povídá Petr, je lepší tu rampu mít aspoň takhle, byla doplněna tak aby se vešla do tehdy vykupovaných pozemků, jiné řešení by zas mohlo být pěkně na dlouho...
Maniac píše:Míříte někdo na DOD na Blanku?
Já tam budu, kolem desáté u IC :) Přijde i Honza Mynařík ;) Ale jsme tu OT, tak víc kdyžtak v tématu o DOD na Blance...
martinhamr

Příspěvek od martinhamr »

Petr Pokorný píše:
martinhamr píše:Ten nájezd z R1 na D1 je již definitivní? :o Připadá mi to kapku no jak bych to řekl "nic moc" .
Jo, ten by měl být v konečné podobě, pokud teda mluvíme o směru na Brno. Ale když si vezmeme původní verzi křižovatky, která platila ještě v roce 2007, tak se mělo jezdit jedním kolektorem spolu se sjezdem na Říčany, tam co teď stávaj denně kolony. Sice ta doplněná rampa vypadá děsně, ale očividně byla potřeba ... takže lepší děsná, než-li žádná ;)

Tak to jo. Ideál by byl asi něco jako R1 x D5 . Tak jako je to běžně venku. Ale né všude samo.
miho

Příspěvek od miho »

Dnešní čtyřkilometrová kolona jasně prokázala, že sjezd z R1 na D1 směr Brno, který je již v definitvní podobě, je vyprojektován špatně. Nabyla tam žádná nehoda ani mimořádnost a tento výjezd brzdil celou R1. První víkend a už to stojí. Nechápu proč nikdo neumí vyprojektovt MÚK s odpovídající kapacitou. Špatá rampa v hodnotě desítek milionů zastaví dánici za desíky miliard.
Že by to někdo přeprojektoval a rozšířil, když z kolektoru je zatím postavena jen část a most II/101 ještě nestojí, to určitě nikoho ani nenapadne.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

A víme určitě že to brzdila rampa na Brno a ne přeplněný výjezd na Říčany? Protože já mám informace takové, že nestíhá kruhák na 101ce...
Maniac

Příspěvek od Maniac »

miho píše:Dnešní čtyřkilometrová kolona jasně prokázala, že sjezd z R1 na D1 směr Brno, který je již v definitvní podobě, je vyprojektován špatně. Nabyla tam žádná nehoda ani mimořádnost a tento výjezd brzdil celou R1. První víkend a už to stojí. Nechápu proč nikdo neumí vyprojektovt MÚK s odpovídající kapacitou. Špatá rampa v hodnotě desítek milionů zastaví dánici za desíky miliard.
Že by to někdo přeprojektoval a rozšířil, když z kolektoru je zatím postavena jen část a most II/101 ještě nestojí, to určitě nikoho ani nenapadne.
Já to říká pořád, že alfa a omega dobře řešené křižovatky je dostatečný počet od/připojovacích pruhů popřípadě dostatečně dlouhé průplety pro hlavní směry. Pokud problémy kruháče na 101 brzdí okruh v délce 4 km je to špatně a mělo by se s tím něco udělat. Co třeba zrušit kruháč a přidat z kolektoru vratnou rampu pro dtuhý směr na 101?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Maniac píše:Co třeba zrušit kruháč a přidat z kolektoru vratnou rampu pro dtuhý směr na 101?
Myšlenka dobrá, ale kudy? Všechno je zastavěné...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

mapman píše:
Maniac píše:Co třeba zrušit kruháč a přidat z kolektoru vratnou rampu pro dtuhý směr na 101?
Myšlenka dobrá, ale kudy? Všechno je zastavěné...
Tunel :) To je řešení dnešní doby :kladivo:
R48 -> D48 se podařilo!
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Já bych viděl jedno řešení, přímá větev podél kruháče vpravo směrem k Jesenici, ta by mohla dost ulevit, přece jen tím směrem leží většina oněch logistických areálů...
Odpovědět

Zpět na „Pražský okruh D0“