Mobilní navigace

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
bhs

Mobilní navigace

Příspěvek od bhs »

Xyzc píše: 9.11.2025 8:16:06 V pátek odpoledne jsem jel na Ostravu a připadal jsem si jak v Jiříkově vidění.  Po 17h mi obvykle poloprazdná D35 od Opatovic připadala spíš jak D11 na výjezdu z Prahy ve stejnou dobu v pracovní den. Na I/35 se pak táhla nekonečná řada červených světel .....
Zná někdo aplikaci s funkcí, která provoz na důležitých komunikacích mapuje ? Já používám app Google Maps, která v Praze a mj i na výpadovce (D11) hraje všemi barvami. U D35 ale sveřepě trvá na rychlém provozu i v pátek okolo 17 hod .....
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
Majkii
Administrátor

Re: D35 Janov - Opatovec

Příspěvek od Majkii »

Tyhle appky (jako Google maps) ale neukazují hustý, ale (neobvykle) pomalý provoz...
wazer.cz
Pište česky, prosím!
bhs

Příspěvek od bhs »

ok, já netvrdím, že app Google maps (GM) je super, proto se taky ptám na alternativy.
Co se GM týká, v režimu "provoz" rozlišuje 4 stupně ve škále: "rychlý" (zelená) , ... , ... , "pomalý" (červená)
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Waze.com - má sice společného vlastníka jako Google (a sdílí si i nějaká data), ale má nejaktivnější komunitu (hlášení událostí) a tím i hodně aktuálních dat.
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

3 základní jsou Waze, Mapy.com a Google maps. Jelikož sbírají data o provozu od uživatelů, tak jejich překryv v barvičkách rychlosti provozu bych viděl tak na 60%. Přesnost je řekl bych tak 50-70%, přičemž v rámci CZ je to nejpřesnější kolem Prahy, kde už spousta lidi ty zácpy očekává, tak nějakou tu mapovou aplikaci s provozem používá. Nejvíc uživatelů má samozřejmě Waze, takže by měl být nejpřesnější. Jen si člověk nesmí vytáhnout černého Petra, kdy ho to záměrně pošle do zácpy, aby si systém ověřil, že tam ta zácpa ještě je. Osobně v Praze a okolí používám naráz waze a mapy.com a porovnávám, co si vymýšlí. Jinde si vystačím s mapy.com. A v zahraničí Waze nebo Here.
bhs

Příspěvek od bhs »

Díky moc za kvalitní info ....
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Waze je nejpřesnější určitě na kolony kvůli největšímu množství aktivních uživatelů, kteří prostě "jedou s wazem".

Má však jedno úskalí, které nesnáším - hlavně se mi to stalo v Brně a Praze, ale umí to i v regionech - dokáže kolikrát vybrat jako nejvhodnější trasu a hnát vás úplně šílenými pidiuličkami, kde se po vás lidi dívají, jak když projíždí kamion v horní dolní někde v horách "co tam jako děláte". Trasa je ve výsledku strašná na jízdu a časově samozřejmě taktéž horší. Takže na kolony spolehlivý, ale při využití pro navigaci je potřeba tohle trochu ohlídat, jestli to nevymyslelo totální nesmysl a případně to nechat spočítat znovu za chvilku. Podobně je potřeba pohlídat přepočítávání trasy za jízdy, zda to nevede někam úplně dopr****. :) Je dobré si to ověřit jinou aplikačkou, když se shodnou, pak je to jistota. ;)
Jinak je lepší i v jiných věcech, u kolony zobrazuje i rychlost a poznáte tak, jestli jde o naprosto stojící kolonu x kilometrů, nebo že jde prostě o momentální shluk, ale že to pořád třeba 40 jede ..
mts

Příspěvek od mts »

Waze je super, málokdy mě zklame ale co mě na něm s*r* je to, že když už je na trase zácpa, Waze s ní časově moc nepočítá a teprve když se zaseknete v koloně, začne vám naskakovat další prodloužení doby příjezdu. Jak je to možné, když tam ta kolona už je třeba půl dne a Waze by měl mít z dat přehled kolik zhruba času mi to přidá na cestě? Máte podobnou zkušenost?
bhs

Příspěvek od bhs »

Google maps umí v režimu provoz / obvyklý provoz zobrazit obvyklý (nikoli aktuální) provoz na komunikaci v určitou hodinu vybraného dne v týdnu (agregovaná data, zahrnující x týdnů, nikoli jeden týden)
např. obvyklý provoz v pátek v 17:00 hod

Umí tohle Waze ?
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Ano, ale.
Lze se k takovým datům dostat, třeba v mapovém editoru za pomoci skriptu: https://greasyfork.org/cs/scripts/36963 ... matic-fork
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

bhs píše: 10.11.2025 14:32:28 Google maps umí v režimu provoz / obvyklý provoz zobrazit obvyklý (nikoli aktuální) provoz na komunikaci v určitou hodinu vybraného dne v týdnu (agregovaná data, zahrnující x týdnů, nikoli jeden týden)
např. obvyklý provoz v pátek v 17:00 hod

Umí tohle Waze ?
Jasně, při plánování stačí zmáčknout 'vyrazit později' a tam se zobrazí doby dané trasy v různých časech.
andremarek

Příspěvek od andremarek »

Já pořád tvrdím, že tyhle všechny navigace, ať už je to Waze, Google, nebo TomTom jsou nejlepší, pokud je obsluhuje rozumný spolujezdec-navigátor a průběžně kontroluje, kam vás chtějí poslat. Největší nesmyslné zkratky podle mě vytváří Google, pak TomTom a Waze je nejvíce "rozumný", ale možná je to jen tím, po jakých místech se pohybuji. Většinou spíše mimo velká města. TomTom třeba hodně zkracuje cesty třeba přes serpentiny ve městě ve svazích v horách, posílá do nesmyslných, příkrých spojovacích uliček, které skoro nejdou projít apod..
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

mts píše: 10.11.2025 14:03:59 Waze je super, málokdy mě zklame ale co mě na něm s*r* je to, že když už je na trase zácpa, Waze s ní časově moc nepočítá a teprve když se zaseknete v koloně, začne vám naskakovat další prodloužení doby příjezdu. Jak je to možné, když tam ta kolona už je třeba půl dne a Waze by měl mít z dat přehled kolik zhruba času mi to přidá na cestě? Máte podobnou zkušenost?
Osobně mám přesně opačnou zkušenost. Waze počítá s aktuální situací a klidně nabízí změnu trasy, když se to někde 'vpředu' zasekne (ale je schopnej to přeplánovat i kvůli pár minutám). Dobře mi to funguje na delších trasách - toulám se s ním po Evropě na motorce. Dokonce i předpokládaný čas jízdy docela sedí (je potřeba si nastavit správný typ vozidla a jezdit tak jak jezdí místní), např. v Itálii se z něj moc ušetřit nedá, oproti tomu Rakousko je dojezd na pohodu s rezervou.
andremarek

Příspěvek od andremarek »

Jo to ušetření času platí i pro TomTom - je to strašně zajímavé. Plánuji na motorce trasy obvykle kolem 600km/8 hod. denně.
V Itálii mi to ráno ukáže čas dojezdu a ten tak tak dodržím, když jedu dost ostře (mimo obce) a nemáme moc zastávek.
V Rakousku proti tomu ušetřím času dost i při relativně rozumné jízdě.
kot

Re: [D49] 4901 Hulín – Fryšták

Příspěvek od kot »

mapman píše: 25.12.2025 16:15:04 Zaprvé, nemáš. Ti, co mají značení na starosti, dobře znají zahraniční systémy. V těch tebou opěvovaných zahraničních systémech by ale taky nebyla na exitu 4 D49 značená Bystřice pod Hostýnem, ale název příštího exitu, tedy pravděpodobně Holešov-východ. V Česku se ale zkrátka názvy následujících křižovatek neznačí, protože se neznačí ani názvy křižovatek. Nepatří to do systému dle příslušných TP a ŘSD to ani nemůže navrhnout. Pokud se nezmění ministerské předpisy, ŘSD s tím nic neudělá, protože o tom nijak nerozhoduje.

Zadruhé, Holešov dává na exitu 17 D55 pořád smysl, hlavně pro osobní dopravu - proč by si někdo, kdo chce dojet do Holešova, nadjížděl 7 km po dálnicích, když mu stačí 3 km po II/432? Jaký má smysl zatajovat na tomto exitu Holešov, který hlavním cílem pro II/432 tímto směrem?

Osobně bych názvy křižovatek značil a doufám, že se to podaří brzy změnit, ale název následující křižovatky je za mě nadbytečný údaj. Lepší je značit nějaké smysluplné cíle. To ale vyžaduje systematický přístup pro celou dálniční síť. Plíživě jsme už naštěstí do systému dostali cíle pro navazující nedaleké silnice I. třídy. Proto se kolem Plzně značí Písek, Klatovy a Domažlice, proto máme na D35 od Olomouce značený s Hradcem Králové i Šumperk. Ale tady jsme k tomu už mimo téma, ta pokračování bude tady:
viewtopic.php?p=327197#p327197
Pardon pánové, kolik % řidičů dle vás NEUŽÍVÁ nějaký typ navigace ? :P
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Hodně, já jezdím bez ní, neboť ji nepotřebuji.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Stanley

Příspěvek od Stanley »

Já taky jezdím bez navigace. 90% cest mých je pořád stejných a na zbývajících 10% mi většinou stačí se před odjezdem mrknout na mapy.com. A v nouzi pak manželka.. :lol:
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Ja jezdím jenom s Waze. Nastartuju a naskočí. Dost to pomáhá když se stane mimořádnost. Druhá věc že mu do toho potom kecám, ale bez navigace bych asi trefil. Pamatuju než byla navigace jsem tak na blind odbočil žádné zakazy horší cesta no a pak značky vojenský prostor. Prostě jsem vzal Libavou skrz :-)

Zlín - SK mě moc neláká ta Slovenská část se táhne.
kot

Příspěvek od kot »

Lenny ty znáš všechny jedničky, většinu dvojek a alespoň třetinu trojek ! To byl dotaz o běžných řidičích... :lol:
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Stanley píše: 25.12.2025 19:37:40 Já taky jezdím bez navigace. 90% cest mých je pořád stejných a na zbývajících 10% mi většinou stačí se před odjezdem mrknout na mapy.com. A v nouzi pak manželka.. :lol:
Přesně tak. Když nevím, tak si vytáhnu mapu.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Tak já navigaci Waze dávám prakticky kdykoliv i když jedu známou trasu, není to až tak kvůli samotné navigaci do cíle v naprosté většině vím kam jedu i když jedu někam daleko. Ale spíš kvůli provozu, času dojezdu, mimořádnostem a radarům (kde to znám méně)...
Atos

Příspěvek od Atos »

Mapy mám rád. Pro mne cesta=mapa a to někdy klidně i měsíc předem. A v autě všude mapy.com či waze (hlavně kvůli provozu) a stejně jako Warcz jim do toho kecám. Vždyť přeci tu cestu znám. :lol: ... ale sorry, jsme úplně jinde ... :roll:
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

kot píše: 25.12.2025 17:33:12 Pardon pánové, kolik % řidičů dle vás NEUŽÍVÁ nějaký typ navigace ? :P
Většinou si před výjezdem prohlédnu trasu, kudy asi jedu po kterých silnicích/významných městech a pak zapínám jen vázu na režim hlásící radary, překážky apod. Aby to prostě nekecalo před každou křižovatkou...
Navigaci jako takovou (to spíš už mapy.com) většinou zapínám až na nějakých úplných silničkách těsně před cílem, kde právě neočekávám úplně značení.

Za mě třeba silnice druhé třídy jsou právě dvojkami proto, že to má být zárukou dodržování správného značení, mimo jiných parametrů silnice. Jinak by nebyl mezi dvojkami a trojkami leckdy žádný rozdíl.
Warcz

Re: Mobilní navigace

Příspěvek od Warcz »

Ještě se zeptám jinak. Kdo používáte navigaci jak máte orientovanou mapu ? Ja totiž jezdím vždy s navigací, ale mam ji už dob GPS 60 ( černobílá bez map ) mam mapu orientovanou na sever.

Nějak pořád chci vědět světové strany :-)
mapman
Autor

Re: Mobilní navigace

Příspěvek od mapman »

Já ji používám podobně jako PetrN a orientovanou na sever.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“