Mobilní navigace
Re: Mobilní navigace
Trénuju si mozek, tak používám navigaci minimálně. V některých případech je navigace úplně na levačku. Příklad za všechny. Trasa Žamberk- Rýmařov. Kvůli 3 ušetřeným minutám vás to táhne po totálně rozbitých silnicích a 10 km po trojce, kde se nedá normálně vyhnout protijedoucímu vozidlu. Jízda absolutně nekomfortní, za ušetřený 3 minuty to fakt nestojí.
Já používám nativní navigaci Škodovky a ta mi při nastavení trasy dává na výběr ze tří variant.
Protože obyčejně spěchám, volím variantu "rychlá" a ta se trojkám (ale myslím, že i dvojkám) vyhýbá ....
V létě tama pojedu (je to krásné svezení - pochopitelně po jedničce) - tak to zkusím
Protože obyčejně spěchám, volím variantu "rychlá" a ta se trojkám (ale myslím, že i dvojkám) vyhýbá ....
V létě tama pojedu (je to krásné svezení - pochopitelně po jedničce) - tak to zkusím
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
jedna z věci kterou bych u Waze uvítal je možnost zvolit kvalitu cesty. Mobilní telefony maji běžně gyroskop tak by mohli měřit kvalitu a preferovat ty s novým asfaltem 
Můj přístup k používání navigace je trochu jiný oproti výše uvedeným příspěvkům - uvedu na dvou příkladech z před měsíce.
1. Poprvé v životě jsem jel do Teplic, byla již tma. Nastavil jsem v navigaci cílovou adresu a vyrazil. Dostal jsem se tam bez jakýchkoli komplikací.
Kdybych jel podle "nastudované" mapy - asi bych problémy měl. Kloubouček před těmi, kterým stačí mapa
2. Když jsem jel z Prahy do Teplic po čtrnácti dnech (zase večer), koukl jsem se na provoz a viděl zasekanou Blanku a okolí, na alternativní trase okolo Slaného zase bouračku. Řekl jsem si, že než vyrazím a dojedu do místa střetu, bude to již průjezdné. Nebylo. Policista mě nemilosrdně odklonil doprava na vedlejší. Navigace naštěstí rychle přepočítala trasu a dovedla mě po okreskách zpět na trasu za nehodou. - Pohoda
1. Poprvé v životě jsem jel do Teplic, byla již tma. Nastavil jsem v navigaci cílovou adresu a vyrazil. Dostal jsem se tam bez jakýchkoli komplikací.
Kdybych jel podle "nastudované" mapy - asi bych problémy měl. Kloubouček před těmi, kterým stačí mapa
2. Když jsem jel z Prahy do Teplic po čtrnácti dnech (zase večer), koukl jsem se na provoz a viděl zasekanou Blanku a okolí, na alternativní trase okolo Slaného zase bouračku. Řekl jsem si, že než vyrazím a dojedu do místa střetu, bude to již průjezdné. Nebylo. Policista mě nemilosrdně odklonil doprava na vedlejší. Navigace naštěstí rychle přepočítala trasu a dovedla mě po okreskách zpět na trasu za nehodou. - Pohoda
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
No a to by mě zajímalo kudy tedy tuto trasu?oakenfold píše: ↑26.12.2025 20:45:18 Trénuju si mozek, tak používám navigaci minimálně. V některých případech je navigace úplně na levačku. Příklad za všechny. Trasa Žamberk- Rýmařov. Kvůli 3 ušetřeným minutám vás to táhne po totálně rozbitých silnicích a 10 km po trojce, kde se nedá normálně vyhnout protijedoucímu vozidlu. Jízda absolutně nekomfortní, za ušetřený 3 minuty to fakt nestojí.
Předpokládám základ je na Šumperk a pak přes Skřítek po I/11.
Ale Žamberk-Šumperk raději přes Červenovodské a Olšany
anebo Pastviny-Hanušovice-Bratrušov?
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Zrovna dnes jsem zkousel trefit namesti v Horicich bez navigace. Co myslite, kam me smerovky navedly? Nebudu napinat, na namesti to nebylo, tam jsem se pak vracel pres nejakou pesi zonu.
https://mapy.com/s/josovacelu
Takze moje duvera v orientacni znaceni neni moc vysoka.
https://mapy.com/s/josovacelu
Takze moje duvera v orientacni znaceni neni moc vysoka.
Jezdím to párkrát ročně už 25 let, nejlepší je za mě Žamberk- Pastviny- Boříkovice a pak už jen po I/11. U Bludova by navigace vedla po staré přes Bludov, ale jezdím po novém čtyřpruhu, i když je to delší, ale je to zase o komfortu jízdy, než stoupání a zatáčky nad Šumperkem.Trupman píše: ↑26.12.2025 22:06:27No a to by mě zajímalo kudy tedy tuto trasu?oakenfold píše: ↑26.12.2025 20:45:18 Trénuju si mozek, tak používám navigaci minimálně. V některých případech je navigace úplně na levačku. Příklad za všechny. Trasa Žamberk- Rýmařov. Kvůli 3 ušetřeným minutám vás to táhne po totálně rozbitých silnicích a 10 km po trojce, kde se nedá normálně vyhnout protijedoucímu vozidlu. Jízda absolutně nekomfortní, za ušetřený 3 minuty to fakt nestojí.
Předpokládám základ je na Šumperk a pak přes Skřítek po I/11.
Ale Žamberk-Šumperk raději přes Červenovodské a Olšany
anebo Pastviny-Hanušovice-Bratrušov?
Před 25ti lety sem pracovně jezdil po celé Evropě, s atlasem na koleni a bylo to v pohodě
-
vit.spinka
Přijde mi, že se Waze učí moji oblíbenou trasu. Kvůli dlouhodobé uzavírce mi nabídl alternativní cestu, ale já jezdím jinudy, příjemmější cesta a přitom delší ani ne o minutu. A asi od třetí jízdy už taky navrhuje to mou oblíbenou.
Jinak jezdím s navigací pořád, kvůli hustotě dopravy se mi jedna varianta cesty vyplatí jen když jsou prázdné silnice, no a pak samozřejmě občas nějaká nehoda a možnost zareagovat alternativní trasou dávno před tím, než do té kolony vjedu.
A Waze (a komunita) hlásí komplikace na cestě - auto na krajnici, práci na silnici, mlhu, a vůbec že člověk má být obzvlášť ve střehu, že se něco děje. Dobré na dálkové dálniční přesuny, kde jinak člověk jede pořád rovně a pozornost upadá.
Jinak jezdím s navigací pořád, kvůli hustotě dopravy se mi jedna varianta cesty vyplatí jen když jsou prázdné silnice, no a pak samozřejmě občas nějaká nehoda a možnost zareagovat alternativní trasou dávno před tím, než do té kolony vjedu.
A Waze (a komunita) hlásí komplikace na cestě - auto na krajnici, práci na silnici, mlhu, a vůbec že člověk má být obzvlášť ve střehu, že se něco děje. Dobré na dálkové dálniční přesuny, kde jinak člověk jede pořád rovně a pozornost upadá.
Přesně v toto také už roky doufám že to někdy přijde. Ale čekal bych to spíš u map.com.
Prostě že mezi volby tras typu nejkratší a nejrychlejší přibyde ještě “po nejlepších cestách”.
To by sice byla užitečná funkce, ale značně náročná pro vyhodnocování a ukládání dat na serverech provozovatele. Někdo by tu inovativní metodu musel vymyslet, následně by každá hrana získala nějakou váhu dle stupnice předpokládám.
Nakonec, kvalita cesty má vliv na průměrnou reálnou rychlost. A tu si už některé navigace vyhodnocují, ne?
Trupmane, které navigace nevyhodnocují reálnou rychlost ? Myslel jsem si, že to dělá KAŽDÁ navigace... 
Tak standardní - výchozí - algoritmus je, že do síťové analýzy vstupují hrany v síti, kde jsou jako parametr maximální rychlosti. Tj. 50 ve městě, 90 mimo, 130 dálnice.
Vylepšením tohoto algoritmu je zmapování místních úprav MPV. Tím dostaneme detailnější síť.
Dalším vylepšením je, že rychlosti v síti nejsou stanovené jen podle MPV, ale i dle parametrů sítě jako je počet zatáček, převýšení, třída apod. Tj. parametry zjistitelné na dálku. Zde je již potřeba aby poskytovatel aplikace už provedl nějaký vlastní expertní odhad - prvotní analýzu sítě.
No a posledním vylepšením je, že rychlosti na síti jsou blízké reálným díky terénnímu zmapování sítě (projetí autem - nasnímání kvality, otestování rychlosti průjezdu), díky dopravním informacím poskytovaným správcem silnic a hlavně díky online datům uživatelů. Tady bude asi každá navigace mít trochu vlastní knowhow a upřímně nevím, kdo se té realitě blíží nejvíc.
Jestli se nepletu tak Waze to děla tak v danem čase a dne měři za jak dlouhou dobu auta projedou usek. Když zadate potom Praha - Ostrava tak to prochazi přes body a součet je celkovy čas i s nějakou predikci. Problem je když se v minulosti dal vzdaleny bod placnu Moskva to potom bylo tolik useku že to nespočítal. Vyhoda je že Waze je jedno jaka je povolena rychlost. Bere tu jak dlouho to realně trva...
Trupmane + Warczi děkuji vám oběma za vysvětlení. Já jsem pouhý enduser 
Waze má průměrnou rychlost pro každičký segment z dat uživatelů (za jakou dobu se ten průměr počítá a pro kolika minutové úseky netuším). Z nich pak počítá čas. Kuriózně tak existovaly segmenty, kde je průměrná rychlost dokonce vyšší než povolená rychlost. Trochu to pak způsobuje problémy, že prázdnou zatáčkovou trojku obchoďák / místní projede rychle, čímž získá vysokou průměrnou rychlost. Takže tamtudy navigace potom vede. A když tam člověk jede s plným autem lidí, nadává, kudy ho to táhne, protože jede o desítky km/h pomaleji. V základu jsou preferovány dálnice a silnice vyšších tříd. Čím delší trasa, tím hlavnější trasy by to měly být. Editoři vysokých úrovní (od 4, možná 5) pak mohou silnici ještě "penalizovat", aby to po ní vedlo až když je úspora značná. V pozadí je tam toho celkem dost.
Jojo někdy pokud člověk chce lepší trasu stačí dát rozdvojovací šipku. Waze řekne hele tudy je to o 5 minut rychlejší ale nepojedeš po dálnici. Často to využívám když jsou ucpané dálnice. Waze podle mě nesjede z dálnice pokud uspora není větší než 5 minut. Ja raději sjezdu a zajedu si okrsky než bych stal v koloně.
Errata: MPV = myšleno bylo MPR.
Já jsem zvyklej psát vmax, ale všiml jsem si že tady se píše MPR... a nakonec jsem to domotal
Možná jsi to dle sebe "domotal" Trupmane, ale mně to bez problému docvaklo...
Takže houby zle... 
Při jízdě na cíl / na čas většinou nechávám orientaci dle směru jízdy.
Při jízdě stylem "mám půl hodiny rezervu, vezmi to přes vesnice a něco nafotím" mám raději orientaci na sever, abych měl tušení, kudy zpět na původní trasu když dochází rezerva.
0310/II kolem Malše
Mám alespoň částečně prsty v: 1104/II, 4704, 4705, D48 Bělotín-Rybí, I/19 obchvaty Obrataň a Kámen, II/114 Dobříš, II/602 Vysočina a dalších...
Mám alespoň částečně prsty v: 1104/II, 4704, 4705, D48 Bělotín-Rybí, I/19 obchvaty Obrataň a Kámen, II/114 Dobříš, II/602 Vysočina a dalších...
Pro mě (jezdím hodně na motorce) je důležitý profil trasy, takže 3D pohled ve směru jízdy. Orientaci / sever mi ukazuje růžice.