Příprava staveb ŘSD

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
kot

Re: I/12 Běchovice - Úvaly

Příspěvek od kot »

Beekee, hezky jsi si vyhrál s délkou soutěží. Zajímavé srovnání, díky.
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Japao Joe píše: 26.2.2025 13:11:43 Takže nemá smysl snažit se o kvalitnější zadávací dokumentaci, protože by se oddálilo zahájení VZ a stejně by to nezabránilo dotazům kvůli prodloužení VZ.
To si nemýslím. Pokud by byla dokumentace bez chyb, tak těch dotazů bude minimum. Aktuální stav v dopravním stavebnictví by dokázal zaměstnat tak o 30-50% více lidí.
Lynx píše: 27.2.2025 3:02:07
JakubMD píše: 26.2.2025 12:40:51 Lze. Práce je tolik, že nestíhají projektanti, ti kupí chyby, investor to nezkontroluje, protože na to nemá lidi. Zhotovitel nemá přípraváře, tak pokládají někdy nesmyslné dotazy, aby co nejvíce prodlužovali VZ, pokládají dotazy na projektanty a ty jelikož nestíhají viz první věta, nestíhají odpovídat na dotazy a prodlužuje se VZ.
To je smutný začarovaný kruh. Když jsem naposledy měl kontakt s dopravní projekcí, což už je 6-7 let, tak mi lidé t toho oboru už tenkrát říkali + - to samé, co nyní píšete vy, takže je to asi dlouhodobý problém. Podle mě asi i tím, že jsou u nás projekční práce stále ještě relativně málo placené a přitom docela stresující ohledně plnění termínů a neudělání chyby a vyžadující velkou kvalifikaci a zkušenost. Prostě za hodně muziky jako projektant dostanete málo peněz.
Ano je to dlouhodobý problém způsoben zejména nezájmem o studování technických oborů. Platově se to za posledních 10 let výrazně zlepšilo, v dnešní době si projektant přijde na hezké peníze.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Jak to že ne - provedení vnitřní / externí kontroly ZD trvá nějaký čas a stojí peníze. Současný stav si myslím že je z praktického hlediska za daných podmínek když ne optimální tak uspokojivě funkční.
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

Lynx píše: 27.2.2025 3:02:07 To je smutný začarovaný kruh. Když jsem naposledy měl kontakt s dopravní projekcí, což už je 6-7 let, tak mi lidé t toho oboru už tenkrát říkali + - to samé, co nyní píšete vy, takže je to asi dlouhodobý problém. Podle mě asi i tím, že jsou u nás projekční práce stále ještě relativně málo placené a přitom docela stresující ohledně plnění termínů a neudělání chyby a vyžadující velkou kvalifikaci a zkušenost. Prostě za hodně muziky jako projektant dostanete málo peněz.
Za těch 6-7 let se to o dost zhoršilo. A hlavně bude mnohem hůř. Absolventy oboru KD na CVUT, VUT a odpovídající specializace na obou dopravkách lze každý rok spočítat pomalu na prstech obou rukou. Velkou část z nich už mají podchycené velké stavební firmy a do projekce se tak nikdo další nehrne.
Navíc dnešní absolventi vysokých škol vesměs vyžadují 3K, tzn. Kilo, Káru a Klid. U velkých stavebních firem minimálně jedno K získají a ke druhému se můžou časem přiblížit. V projekci nedostanou ani jedno K a nástupní plat budou mít nižší než nástupní plat prodavačky v Lidlu. Takže o tom, že projektanti budou jenom ubývat je rozhodnuto. Za 10 let se klidně může stát, že nebudou lidi ani na to, aby naprojektovali pár nejduležitějších staveb, natož pak opravy těch stávajících.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

JakubMD píše: 28.2.2025 9:59:28
Japao Joe píše: 26.2.2025 13:11:43 Takže nemá smysl snažit se o kvalitnější zadávací dokumentaci, protože by se oddálilo zahájení VZ a stejně by to nezabránilo dotazům kvůli prodloužení VZ.
To si nemýslím. Pokud by byla dokumentace bez chyb, tak těch dotazů bude minimum. Aktuální stav v dopravním stavebnictví by dokázal zaměstnat tak o 30-50% více lidí.
JakubMD píše: 26.2.2025 12:40:51 Lze. Práce je tolik, že nestíhají projektanti, ti kupí chyby, investor to nezkontroluje, protože na to nemá lidi. Zhotovitel nemá přípraváře, tak pokládají někdy nesmyslné dotazy, aby co nejvíce prodlužovali VZ, pokládají dotazy na projektanty a ty jelikož nestíhají viz první věta, nestíhají odpovídat na dotazy a prodlužuje se VZ.
To je smutný začarovaný kruh. Když jsem naposledy měl kontakt s dopravní projekcí, což už je 6-7 let, tak mi lidé t toho oboru už tenkrát říkali + - to samé, co nyní píšete vy, takže je to asi dlouhodobý problém. Podle mě asi i tím, že jsou u nás projekční práce stále ještě relativně málo placené a přitom docela stresující ohledně plnění termínů a neudělání chyby a vyžadující velkou kvalifikaci a zkušenost. Prostě za hodně muziky jako projektant dostanete málo peněz.
Ano je to dlouhodobý problém způsoben zejména nezájmem o studování technických oborů. Platově se to za posledních 10 let výrazně zlepšilo, v dnešní době si projektant přijde na hezké peníze.
Na druhou stranu zažíváme PEAK, staví se všechny nedokončené obrovské dálniční projekty a je vidět na konec tohoto období. Co pak budou dělat všichni ti lidi co v oboru jsou? Pokud se masivně nerozjedou VRT tak bude půl práce.
ElWapp

Re: Příprava staveb ŘSD

Příspěvek od ElWapp »

Zacne obdobi rekonstrukci, ktere se uz jen tak nezastavi...
hh
Autor

Příspěvek od hh »

I to je půl peněz a projekce.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Já jsem před lety dělal několik jednoduchých dopravních projektů na údržbu silnic spočívající ve výměně asfaltu a podobně - i na to je potřeba projekt s půdorysy, řezy, atd. a to nejsem vůbec dopravák. Dopravní inženýr na to dal pouze autorizační razítko. A to právě proto, že dopravních inženýrů bylo málo, tak jsem zaskakoval. A co jsem slyšel, tak kvalita od konkurence byla ještě mnohem horší - tedy co se týče jak kvalifikace lidí, tak provedení. Já jsem byla alespoň stavební inženýr, byť přes pozemní stavby. Ale mnohde to dělali vysloveně amatéři mimo obor.

Takže jestli v budoucnu ubyde velkých projektů, tak se pro dopravní inženýry najde práce na těchto drobnějších věcech. Konečně to budou dělat kvalifikovaní lidé.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já bych možná u té jednodušší práce očekával zapojení umělé inteligence. Ale samozřejmě to nebude všespásné.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ja bych řekl, že to fungovat nebude.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Umela inteligence ale neumi kreslit v CADu a psat technicke zpravy, narozdil od programatorskych serveru typu stackoverflow, kde se AI na milionech prispevku naucila psat kod, nic takoveho pro stavare neexistuje a AI se to nema z ceho ucit.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Prozatím to ještě stále není možné. Faktem ale je také to, že všemožné start-upy a spolupráce se studenty spěje k tomu, že tomu tak jednou možná bude. Respektivě jednou bude, otázka je kdy - a jak rychle opravdu bez dohledu člověka.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Pokud vím, tak na technické výkresy se nevztahují autorská práva. Takže by je možné bylo nějak posbírat a použít je jako vstupní data.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Výkresy možná ano, kontext ne.
A o absenci autorských práv dost pochybuju. Nikdo nechce, aby jeho práci ostatní bezplatně kopírovali.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Jsme už hodně OT, tak aspoň stručně. Kontext je zadávací dokumentace, která je u staveb z veřejných rozpočtů většinou veřejně dostupná a na tu dokumentaci se nevztahují autorská práva. Technické výkresy většinou nejsou "jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora", jak požaduje autorský zákon.
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

Ono jde hlavně o to, že brzo bude všechno 3D a BIM. A zatímco dřív existovaly i softwary, kde se liniové stavby programovaly, tak dnes už se ve všem "kliká a tahá myší". A to chvíli potrvá, než se to podaří natlačit AI do hlavy. Takže zaměstnanost v oboru projekce je ještě na pár let zajištěna.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Kontext, ve smyslu proc projektant zvolil prave konkretni reseni, jestli mohl zvolit jine a proc, nikde popsany neni. To ma projektant v hlave a ani do technicke zpravy to zpravidla nepise. Narozdil od jinych oboru lidske cinnosti, kde je internet plny navodu, komentaru, hodnoceni, srovnani a jinych textu (programovani, recepty, zahradniceni apod.) Proto si neumim predstavit, ze se tohle AI nauci sama od sebe.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

To, že to je o projektantově hlavě a není to nikde napsané, je možná právě důvod, proč někde stavíme kruháče na T-křižovatkách a hned vedle klidně nebezpečnou průsečnou křižovatku i bez odbočovacích pruhů. Už aby tyto paskvily AI nahradila. :D
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

hh píše: 28.2.2025 15:00:22
JakubMD píše: 28.2.2025 9:59:28

Na druhou stranu zažíváme PEAK, staví se všechny nedokončené obrovské dálniční projekty a je vidět na konec tohoto období. Co pak budou dělat všichni ti lidi co v oboru jsou? Pokud se masivně nerozjedou VRT tak bude půl práce.
Ano v dopravních stavbách zažíváme žně, které tu nebyly od dob 2005-2010.
VRT zatím jedou a práce s tím je ještě na několik let. Pokud se skutečně budou stavět v rozsahu jak se plánuje, tak je do roku 2050-2060 práce habaděj.
Pokud ne, tak základní síť se má dostavět 2033. Už se mluví o doplnění sítě tj. další práce a pak je tu rozšíření D5, D8, D10, D11 a to jsem už tak v roce 2035-2040. V souběhu s tím pojedou obchvaty I. tříd, momentálně je v přípravě 300 km silnic I. tříd se zahájením 2029+. Takže na 15 let je práce spousty, jediné na čem to vše bude stát jsou finance.
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Aram96 píše: 3.3.2025 14:56:46 Já bych možná u té jednodušší práce očekával zapojení umělé inteligence. Ale samozřejmě to nebude všespásné.
V práci se snažím AI používat (čtení dat z výkresů pro další využití dat), ale je to zatím velká zoufalost (spolehlivost tak 70-80%). Zjednodušení spíš vidím v BIM a projektování ve 3D, parametrizaci atd.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

viewtopic.php?p=327808#p327808
Honey72 píše: 1.1.2026 16:48:39 Já si teď nějak nedokážu vybavit, jestli i v jiných zemích mají tolik uzlů kombinovaných s běžným sjezdem? Čistě dálniční uzel máme snad jen D1/D46, dále D1/D49/D55, dále D1/D48, dále D11/D35 a D48/D56. A i v některých z těchto uzlů se vám motají pruhy sousedního sjezdu.
Honey, je ale opravdu obrovský rozdíl, jestli jako kombinovaný uzel bereš vyloženě sjezd/silnici nižší třídy/ zamotaný přímo do křižovatky, nebo sjezd propojený přídatným pruhem se sousedícím uzlem. (nebo ještě propojený kolektorem - např. D46xD35)
A) je za mě neskutečně špatně z mnoha principů a byly postaveny u nás teprve v posledních letech a jde o ty největší paskvily mezi křižovatkami.
B) je v okolí ČR naprosto běžná, bezpečná i relativně dobře značitelná. Skoro bych řekl, že je často využívaná i cílené, protože to prostě dává dopravně smysl.

My máme v ČR ale velké štěstí, protože jsme měli nebo máme chytřejší inženýry než v celé Evropě, která má dálnice o 50 let déle než my, kteří takováto bezpečná řešení (B) na novostavbách zakázali. Povolují se řadu let už jen na výjimky a spíš jen tehdy, kdy už je něco zasazováno do již stojící dálnice. Na novostavbě je k tomu vymyšlen přehnaný parametr - min.délka propojovacího pruhu, celkem odtržen od reality většiny zemí.

Místo toho šlo povolit tenhle paskvil u Přerova, kde se do dálničního provozu může míchnout traktor. Bych si fakt přál, aby za tohle šel někdy někdo sedět, to není normální, že tohle dostane bezpečnostní razítko. Chudáci i ti traktoristi, kteří tudy fakt budou muset...

Korunou všeho tedy je, že tento paskvil asi byl už tak strašný, že se nakonec šáhlo k řešení propojovacího pruhu na hlavní trase D1 a otevřít na Brno dříve proklamovaný "výhradně služební sjezd". Takže tento přídatný pruh upečený na samém konci přípravy se může vyznačit v délce asi 400 m a nebezpečné to není, stejně tak jako 100 m dlouhý odbočovák, ale v projektu nic takového 20 let být nesmělo. :crazy:

A třešničkou na korunce budiž východní tangenta Olomouce, kde pro 13 tisíc aut budeme (SNAD NE) stavět 1 km dlouhé oboustranné kolektory podél tangenty a spojovat křižovatky, namísto toho, abychom sjezd do Olomouce propojili cca 700 m přídatným pruhem s křížením s D35, tak jako v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovensku i Polsku. A vsadím se, že v dalších desítkách zemí.
To bychom ale nebyli v našem Kocourkově, kdyby na pražském okruhu nemohlo být v projektu např. propojení Chlumecké s křížením s D10, kde bude průplet cca 400 m. Asi to na 6-pruhu se 100.000 auty být může, ale kde jezdí pouhých 13.000 by to bylo nebezpečné, to dá rozum.

Tolik k systematičnosti českých norem, je z nich akorát trhací kalendář a stejně se vše kreslí, jak se komu zachce a jak je to kde potřeba.
A samozřejmě je potřeba ty stavební firmy pořádně nakrmit, tak tam hodíme 1 km absurdního kolektoru, co by ne .. :zvraci:

Jinak ještě Honey ano, znám podobné zběsilé kroužení v Rakousku - https://mapy.com/cs/zakladni?planovani- ... 65593&z=16 - ale je to alespoň jen čistě dálniční provoz + sjezd/nájezd. Nižší třída křižovatkou nijak neprochází. Jenže kdy to ti Rakušané postavili a kdy jsme postavili Přerov my ?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Aktuální stav chybějících úseků dálnic, nepočítám koncepci Dálnice 2050 je:
26,5 km je ve fázi studie (D4 Praha - Jiloviště, D6 Cheb - Pomezí a D49 Slušovice - Lípa)
131,8 km je ve fázi souhlasného stanoviska EIA (D3 0301-3, D0 518 - 520, D49 4902.1-4902.2, D52 5204-6, D55 5510-3)
55,5 km je ve fázi územního rozhodnutí i nepravomocného (D3 0304-0305/I, D6 Žalmanov - Karlovy Vary, D7 MÚK Aviatická - MÚK Ruzyně, D55 5506.1-5506.2)
84,3 km je ve fázi stavebního povolení (D3 0312/II Hraniční úsek, D11 1108, D35 Úlibice - Hořice, D35 Opatovec - Mohelnice, D7 MÚK Aviatická, D48 Bělotín - Rybí II, D55 5502)
86,3 km je v soutěži

Celkem chybí začít stavět 298,1 km.

135 km je k tomu ve stavbě a 1555,3 km v provozu. Celkový rozsah dálniční sítě je 1988,4 km.

Počítám jen dálniční úseky, takže jsou zahrnuty jen část D6 OV - KV (2,442 km) a D49 končí u Vizovic.

Dokončeny jsou dálnice D1, D2, D5, D8, D10, D46, D56.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
hyper9

Příspěvek od hyper9 »

Hezký přehled, díky Lenny.
dizgrafyq

Příspěvek od dizgrafyq »

Pro zajímavost, na připravovaných úsecích dálnic bude 22.7 kilometrů tunelů. Do toho nepočítám chystané tunely na VMO a MO(tam to asi bude hudba vzdálenější budoucnosti)
Takže nás bez přehánění čeká doba tunelová.(jestli na to všechno bude dost peněz...)
kot

Příspěvek od kot »

Perfektní přehled Lenny ! :P
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“