I/16 Nová Paka - obchvat
Re: I/16 Nová Paka - obchvat
Hary, díky za tvou dokumentační procházku. To ukončení stavby ve Vidochově je docela monumentální. Proti tomu, jak to tam vypadalo dříve...
Počasí mě zklamalo,ale co se dá dělat.Vidochov je prostě úplně jiný. 
Nevíte někdo, jestli se bude osvětlovat křižovatka u Kumburáku a nad Valdovem? V noci jsou obě velmi nepřehledné a nad Valdovem někdo zřejmě při odbočování na Paku už zboural značku na ostrůvku, čemuž se osobně vůbec nedivím.
Na prelomu roku jsem si novy usek projel... pocity pomerne smisene. Pozitivni je, ze odpada anabaze s Pakou a priPacim. Bez diskuse. Ale... ten uvod obchvatu (smer Jicin -> Trutnov) mi prisel docela ne uplne bezpecny, kdy behem kilometru nastoupate cca ctyricet vyskovych metru (a nahodou to pri me prvni ceste bylo rozhrani sucho/namrzlo) a ma tri docela (na povolenou rychlost) utazene oblouky za sebou. Tedy to vidim na budouci problemy pri zmene pocasi. Podobne ta krizovatka v pulce. No a kruhak ve Vidochove je kategorie sama pro sebe. jo a na zpatecni ceste se hezky rysovalo jedno misto, ktere bude pri kombinaci snih+vitr docela nachylne na snehove jazyky.
Za mne plus "za to ze ses", ale ty pomnicky...
Nedělal bych z toho kovbojku. Je to obchvat pro 10 tis. aut za den. A holt nejsme v Polsku je je skoro všude naprostá placka. A utažené oblouky na 90 km v hodině? Co by za možnost jet všude 90 dali třeba řidiči jedoucí po I/11 ze Žamberka do Bruntálujozka píše: ↑12.1.2026 13:39:05 Na prelomu roku jsem si novy usek projel... pocity pomerne smisene. Pozitivni je, ze odpada anabaze s Pakou a priPacim. Bez diskuse. Ale... ten uvod obchvatu (smer Jicin -> Trutnov) mi prisel docela ne uplne bezpecny, kdy behem kilometru nastoupate cca ctyricet vyskovych metru (a nahodou to pri me prvni ceste bylo rozhrani sucho/namrzlo) a ma tri docela (na povolenou rychlost) utazene oblouky za sebou. Tedy to vidim na budouci problemy pri zmene pocasi. Podobne ta krizovatka v pulce. No a kruhak ve Vidochove je kategorie sama pro sebe. jo a na zpatecni ceste se hezky rysovalo jedno misto, ktere bude pri kombinaci snih+vitr docela nachylne na snehove jazyky.
No, samo o sobe to problem neni, jak jsem psal, muze to byt problem v kombinaci s tim kdy je tu nejsilnejsi provoz a kdo tam bude jezdit.
Uvidime...
Uvidime...
Jsme v Podkrkonoší a trasa obchvatu na Kumburském Újezdu má nadmořskou výšku 420 mnm a posed nad estakádou je v nadmořské výšce 520 m,takže převýšení je na pěti kilometrech 100 výškových metrů.Dál do Vidochova to je více méně po "rovině".
Asi nejkritičtější místo na sněhové jazyky a závěje je právě ten zářez u posedu.Minulou neděli tady foukal dost silný vítr a bych prachový sníh,takže tam asi něco nafoukalo.Včera do rána napadlo dalších 5-6 cm, nyní tady máme 25 cm sněhu.
Asi nejkritičtější místo na sněhové jazyky a závěje je právě ten zářez u posedu.Minulou neděli tady foukal dost silný vítr a bych prachový sníh,takže tam asi něco nafoukalo.Včera do rána napadlo dalších 5-6 cm, nyní tady máme 25 cm sněhu.
Hary tak má správná zima vypadat ! Komu to vadí, tak ať neleze do hor či podhůří a užívá si smogu v nížinách větších měst... 
Hary, když se to vezme až z pod Babáku, třeba od křižovatky na Úbislavice až nahoru k posedu, tak to je převýšení +- 200 metrů na osmi kilometrech.
To je pravda Jenyku.Tam ten rozdíl je ještě markantnější.Ten výškový rozdíl se pozná i na změně tlaku.Když člověk vyjede Babák nahoru tak nejdéle na Kumburáku mu "lupne v uchu". O počasí ani nemluvě - pod Babákem prší a na Kumburském Újezdu už sněží. 
Presne to jsem mel na mysli. Standardni situace... patecni odpoledne/podvecer, kolona strudl aut 80-100 a jaka je pravdepodobnost, ze kazdy ridic si je vedom, ze najednou prekrocil hranici mokra nizina/namrzle podhuri? Kdyz si vezmete jak se smerove velkoryse stavajici vedeni zmeni bez varovani v tobogan. Tohle je totiz docela nebezpecne. Kdyz vidi ridic serpentinu i tem mentalne skromnejsim dojde, ze by mel zpomalit. Tady nic takoveho neni.
Ale treba se pletu, uvdime.
Ale treba se pletu, uvdime.
-
evilcleaner
tak obchvat bude za nedlouho v provozu půl roku, zima je na novopacku poměrně poctivá, žádná zvýšená nehodovost se neděje a asi není ani důvod aby najednou byla.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Ciste technicky... obchvat za prvnich pet mesicu (srpen-prosinec) ma za sebou dve nehody, jednu zkraje prosince v mlze, druhou na konci za snezeni. Pricemz to "spatne" pocasi bylo prave v prosinci. Obe nehody byly na krizovatkach. Nastesti jen plechy.
Takže v podstatě nic...
Po měsíci jsem zašel opět na stavbu zjistit co je nového.Pod pilíři estakády pokračují práce na odvodňovacím korytu.Chlapi zrovna končili a bagr zaparkovali pod třetí pilíř.Šel jsem až nahoru nad zářez zjistit,jaké byly letos sněhové jazyky a závějě.Minulý týden byla obleva,takže sníhl slehl a na jižních stráních velmi pěkně odtál.Ale i tak tam závěje zůstaly a před 14 dny musely být mnohem větší.U severní opěry asi minulý týden byla usazena část žlabu na odvodnění a na svazích je nanesena nová ornice.Krom pilíře č.3 jsou už všechny základy obložené kameny. Na jižní opěře je též nanesena nová vrstva ornice.
První fotka zachycuje zbytky závějí v zářezu nad estakádou a druhá fotka je nejvyšší pilíř č.4.

První fotka zachycuje zbytky závějí v zářezu nad estakádou a druhá fotka je nejvyšší pilíř č.4.
- Přílohy
-
- DSCN0315 (1).jpg (190.27 KiB) Zobrazeno 1187 x
-
- DSCN0347 (1).jpg (137.3 KiB) Zobrazeno 1187 x
Vypadá to, že sněhu letos nebylo příliš mnoho, aby to znehodnotilo projekt stavby jako takové či dopravu po tomto tak dlouho očekávaném obchvatu 
Strojník bagru,který obkládá koryto potoka čistil pásy od namrzlého ledu.Pod druhým pilířem bagr upravoval navezenou zeminu. U severní podpěry kráčející bagr urovnával terén,který tam navážela Tatra ze skládky u pneuservisu. Buňkoviště u mostu přes rybník je odvezené.Vypadá to,že retenční nádrž u rybníka je hotová,ale je to pod sněhem,takže to nejde poznat.Betony opěry u mostu přes trať už jsou posprejované.
- Přílohy
-
- DSCN0509 (1).jpg (142.74 KiB) Zobrazeno 865 x
Je fajn, že ani pod sněhem stavba nespí. Až dojde k finální oblevě, tak nebudou někde ani holínky stačit...