Asi mám averzi, ale zdá se mi to nebo pan ministr se během toho článku několikrát popřel? Popřípadě si vymýšlí, nebo říká nesmysly?
Dálnice propojí Česko s okolními zeměmi do konce volebního období
D49 bude ráda ze povolení stavby, D11 a D3 se momentálně staví!
To znamená, některé vnitrostátní úseky ještě nebudou zcela dokončené?
Buď v profilu 2+1, nebo nebudou dokončeny projekty, které jsou náročné na čas a přes vodní dílo, mám na mysli nádrž Nové mlýny na jihu Moravy.
Absolutně nechápu proč motá D49 s D52, opět do roku 2029 nebude ani jedna zprovozněna.
Zastavíme valorizaci dálničních známek, protože cena se zvyšovala až neúměrně tomu, kolik přibývalo dálnic. To poměrné číslo bylo už na úrovni dálniční známky v zemi, kde je dálniční síť udělaná, jenom se udržuje a dálniční známky přispívají na to, aby byly peníze na údržbu. V české realitě jsme se dostali do situace, že lidé přestávají jezdit vlakem, protože se jim to nevyplatí.
Takže on říká, že zastaví zdražování dálniční známky, protože jsme se dostali do situace, že lidé jezdí raději autem než vlakem, protože to je autem levnější? Chápete to někdo? Opět budeme rušit nějaké koncepční opatření, a pak to za 5 let zdražíme o 50%, bravo.
Teď máme ty nůžky rozevřené konkrétně za 37,5 miliardy, a to je jenom začátek. Pokud bychom se ty nůžky nesnažili přizpůsobit, tak se dostáváme do zajímavé situace. Protože jenom na rok 2027 by nám chybělo 10 miliard proti tomu, že nám teď chybí 37,5. Sčítalo by se to. A pak na rok 2028 dalších plus 20 miliard.
Neschopnost doplnit fond SFDI o půjčky z ECB, jako v předchozích letech.
Novinkou proti dnešnímu stavu je také to, že pro elektromobily bude stejná cena dálniční známky jako pro klasický dieselový nebo benzínový automobil.
Za mě opotřebovávají infrastrukturu stejně jako klasický automobil. Dokonce si dovolím tvrdit, že ji kvůli váze baterií opotřebovávají ještě více.
Je vidět, že použil selský rozum, když porovnává 1.5 t auto s 2.5 t autem a zapomene na NA s 30 t

co říct a neurazit...
Protože máme i dopravce, kteří využívají nákladní vozbu jenom v regionu a nikdy nepojedou nikam jinam, nepotřebují ani dálnici, ani silnici první třídy. Také je tam ta argumentace, že zdražíme rohlíky a mléko, to má nějakou opodstatněnost. Ale je třeba si uvědomit, že máme železniční dopravu, která nám hodně trpí právě tím, že tu kamionovou nekontrolujeme.
Ano přeložíme rohlíky a mléko na železnici... Já osobně jsem pro zavedení plošného mýta, ale to pak opravdu se zdraží rohlíky a mléko, jen se to blbě obhajuje před publikem, když před volbami pořádáte SPD jarmark.
Kdyby, nedej bůh, znovu vznikla situace, že potřebujeme železnici, bylo to hezky vidět u kůrovcové kalamity, kde bychom bez železniční sítě všechno vozili po silnicích, toho kůrovce bychom roznesli do dalších lesů, byl by problém to vozit ekologicky, tak…
Netušil jsem, že železnice nevede skrz lesy, když odvážela kůrovcové dřevo a tím zabránila roznesení do dalších lesů.
Dobře, samospráva tam chce mít cyklostezku, nechce si objednávat ve veřejné dopravě vlaky, protože autobus mu vychází levněji. Mimochodem autobus bude vždycky vycházet levněji. Pak se musíme také bavit o tom, proč to ta samospráva nemá v nějakých zákonných podmínkách, pokud nás tady všichni honí za cíli Green Dealu. A nikdo neposuzuje produkci CO2 u autobusu.
Najednou se ohání GD, ale motivaci pro nákup EV odmítá.
Nejde o to, abychom ji rozvíjeli, abychom překlápěli zboží z asfaltu na koleje, jde skutečně o to, aby nákladní železnice vůbec přežila. Je to kvůli tomu, že jsme Evropě upřednostnili přepravu lidí na úkor přepravy nákladu.
Potřebujeme politickou shodu napříč celou Evropou, že není rozumné nemít nákladní železniční dopravu. Máme problém s přetíženými kamiony, jsou tam komodity, které nikdy na železnici nebyly - řepa, dříví, kulatina, uhlí, dokonce šrot.
Železnice jede na elektřinu, šetří tedy životní prostředí, 90 procent výkonu je v elektrické trakci a my jsme zdražili dopravu skrz trakční elektriku a spotové ceny natolik, že je nekonkurenceschopná.
Tady pro změnu brečí, že nákladní doprava nemá prostor na železnici, protože se lidi rozhodli rajzovat, ale nechce stavět VRT, aby se oddělila přeprava osob od materiálu a vznikla VRT a plynulá konvenční trať pro nákladní dopravu a osobní dopravu na lokální úrovni.