I/73 Svitávka – hranice JM kraje – St. Město
Re: I/73 Svitávka – hranice JM kraje – St. Město
Tak jsem doopravdy zvědav na případné rozhodnutí v této věci na soudech či případném vyjádření ministerstva spravedlnosti...
Ahoj, jak jsem uvedl neviděl jsem jedinou listinu a jediný pozemek. Ale pokud to spojujes se zastupitelstvem současným či některým minulým, tak zde jestli dobře chápu to bylo státu ještě po roce 1990? Pak ta situace může být podstatně jiná.Tomas 1975 píše: ↑3.2.2025 19:17:31 Srovnejte si katastr Jevíčka, ten je z 95-98%OK, potom projeďte katastr Velkých Opatovic...tam je to celé na levačku, plus si projeďte kdo byl nebo je v zastupitelstvu, rodinné vazby a jste doma....
Já jsem se už zařídil a ty největší prasárny stejně zveřejním...
Snad to přežiju...
Jen pozor jestli to po roce 1990 nevydávali jako restituci. Zde je nabývací titul to dědictví třeba z roku 1960 a navíc ti restituenti z roku 1995 již většinou nežijí, takže to má v rodině někdo další a ten to nabyl svým dědictvím (případně darem) a opět tím startuje jeho vlastní 10 letá lhůta počítaná ode dne úmrtí zůstavitele (ne až od rozhodnutí o dědictví - u daru od dne zápisu do KN).
Jiná věc je pokud to někdo od státu koupil v 90-tých letech. Pak je blbost státu, že to prodal, ale obávám se že dnes odpovědnost toho co to za stát prodal bude nejspíš dávno promlčena (ale trestní právo není můj obor).
Tak jak tak, jestli máš listiny, které jsou schopné dokázat vlastnictví státu k pozemku(-ům), tak zvaž jestli je oficiálně nepředat státu (klidně bych to dal na více míst - ŘSD, MD, MF, KU JmK, CUZK atd...) ať začnou pracovat, nebo sami riskovat porušení povinností při správě majetku. Pokud čekáš, až to znovu budou kupovat, tak jen dáváš těm lidem větší šance ustát to vydržení případně promlčet trestnou činnost a těm na druhé straně jednoduchou obhajobu "to jsem nemohl(-a) vědět, já kontrolovala KN a tam to takto bylo".
-
Tomas 1975
Mám zmapované kde jsou dokumenty: Listiny od odhadů nemovitostí (pole lesy budovy atd.), vyplácení náhrad (zničený osev, dříve sklizené plodiny atd.) vyplácení náhrad za zabrané pozemky včetně finančního ohodnocení, podpisu vlastníků přebírajících hotovost za náhrady, převody pozemků na stát... To vše jak se odehrávalo od jara 1939 až do počátku padesátých let...ttc píše: ↑4.2.2025 12:39:39Ahoj, jak jsem uvedl neviděl jsem jedinou listinu a jediný pozemek. Ale pokud to spojujes se zastupitelstvem současným či některým minulým, tak zde jestli dobře chápu to bylo státu ještě po roce 1990? Pak ta situace může být podstatně jiná.Tomas 1975 píše: ↑3.2.2025 19:17:31 Srovnejte si katastr Jevíčka, ten je z 95-98%OK, potom projeďte katastr Velkých Opatovic...tam je to celé na levačku, plus si projeďte kdo byl nebo je v zastupitelstvu, rodinné vazby a jste doma....
Já jsem se už zařídil a ty největší prasárny stejně zveřejním...
Snad to přežiju...
Jen pozor jestli to po roce 1990 nevydávali jako restituci. Zde je nabývací titul to dědictví třeba z roku 1960 a navíc ti restituenti z roku 1995 již většinou nežijí, takže to má v rodině někdo další a ten to nabyl svým dědictvím (případně darem) a opět tím startuje jeho vlastní 10 letá lhůta počítaná ode dne úmrtí zůstavitele (ne až od rozhodnutí o dědictví - u daru od dne zápisu do KN).
Jiná věc je pokud to někdo od státu koupil v 90-tých letech. Pak je blbost státu, že to prodal, ale obávám se že dnes odpovědnost toho co to za stát prodal bude nejspíš dávno promlčena (ale trestní právo není můj obor).
Tak jak tak, jestli máš listiny, které jsou schopné dokázat vlastnictví státu k pozemku(-ům), tak zvaž jestli je oficiálně nepředat státu (klidně bych to dal na více míst - ŘSD, MD, MF, KU JmK, CUZK atd...) ať začnou pracovat, nebo sami riskovat porušení povinností při správě majetku. Pokud čekáš, až to znovu budou kupovat, tak jen dáváš těm lidem větší šance ustát to vydržení případně promlčet trestnou činnost a těm na druhé straně jednoduchou obhajobu "to jsem nemohl(-a) vědět, já kontrolovala KN a tam to takto bylo".
Plus nové věci od roku 1991/1992...
Několikrát jsem to nabízel, případně hovořil o tom před pracovníky ŘSD Brno i před Ing. Mátlem...
Absolutní nezájem. Ono je to dost pracné, nic není digitalizované, musíte vědět přesně kam šáhnout...
A hlavně je to v Brně, Praze a Berlíně. V různých fondech... Tedy musíte přesně vědět kam šáhnout a kde to navazuje...
Ono se spíše nechce.
Na druhé straně se nelze divit, že se do toho nechce. Nebylo by to příliš jednoduché... A k tomu právní posouzení k různým případům viz pan kolega ttc
Ono to tak žhavé nebude, Tomas 1975 je trošku zaseknutý v archívech ze 30. a 40. let. A jestli někdo šmelil s pozemky po roce 89, tak ven s tím, než se to promlčí.
ono to nemusí být ani šmelení
ačkoli nevím jak v tomto případě
každopádně pozemky se vydávaly i v letech 45-48
občas bez ohledu na to, co na nich bylo postaveno
ačkoli nevím jak v tomto případě
každopádně pozemky se vydávaly i v letech 45-48
občas bez ohledu na to, co na nich bylo postaveno
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
Tomas 1975
Řidič spadl z mostu přes německou dálnici do zarostlého zářezu....
https://blanensky.denik.cz/zpravy_regio ... ulnik.html
https://blanensky.denik.cz/zpravy_regio ... ulnik.html
-
Tomas 1975
Další ukázka toho jak ŘSD zrychluje výstavbu... Opět posun o rok.. Tentokrát na rok 2030..
Škoda roku 2029 - 11.4.2029 by to bylo symbolické... 90 let od zahájení...
Tak tady moc nemakaj... Laxní přístup...
https://letaky.rsd.cz/media/stavba/499/ ... sto-A5.pdf
Jsem zvědav zda dokáží zahájit alespoň úsek Bořitov - Svitávka v roce 2027. Mají na to 23 měsíců...
Jsem zvědav zda dokáží zahájit alespoň úsek Bořitov - Svitávka v roce 2027. Mají na to 23 měsíců...
Je to dobře... ta dálnice je v zamýšlene stopě prostě nevýhodná a doufám že zdrzovaní povede k postupné erozi myslenky tohoto vedení. Rozumim argumentům, že je vlastně z 80% hotova, ale to je málo. Situace se změnila a dopravní proud Vratislav-Videň je mimo, a predevším pak mimo česke zajmy. Dálnice by měla byt stavěna tak, aby maximalizovala benefity pro česko a směrovala budoucnost k našemu profitu. Dopravu od Kladska na jih plně obslouží I/44+D46, není potřeba tam stavět další dálnici. Už takhle je moravská dálniční síť koncepční jak pověstný dort pejska a kočicky. Vedením dopravního proudu pres I/44 se vykompenzují poklesy intenzit na D46 po dostavbě D1. Pro trasovani na S3 a Svinoústí je pak rozumné využití D11, tedy vedení v trase soucasné I/43....Tomas 1975 píše: ↑31.1.2026 9:29:34 Další ukázka toho jak ŘSD zrychluje výstavbu... Opět posun o rok.. Tentokrát na rok 2030..
Po úplné dostavbě D35 po Svitavy to bude pro obce od Svitav dolů na jih ještě větší horor než teď. Změna trasování ? Docela katastrofický scénář...
To myslíte, že je nevýhodná v celém úsek od Svitav až po Brno? Myslím si, že výstavba by ulevila všem obcím na trase a také pomohla řidičům, kteří tuto komunikaci využívají již teď. Nehledě, jak to ovlivní dostavby na severu nad Svitavami. Někde tady bylo posouzení intenzit na silnicích I. třídy, kde tato trasa byla mezi TOP přetíženými silnicemi, pokud se nepletu byla tam I/3 a I/33, kde se také stavby připravují nebo už realizují, tak proč by tomu mělo být zde jinak?Jaroslav píše: ↑31.1.2026 10:14:33 Je to dobře... ta dálnice je v zamýšlene stopě prostě nevýhodná a doufám že zdrzovaní povede k postupné erozi myslenky tohoto vedení. Rozumim argumentům, že je vlastně z 80% hotova, ale to je málo. Situace se změnila a dopravní proud Vratislav-Videň je mimo, a predevším pak mimo česke zajmy. Dálnice by měla byt stavěna tak, aby maximalizovala benefity pro česko a směrovala budoucnost k našemu profitu. Dopravu od Kladska na jih plně obslouží I/44+D46, není potřeba tam stavět další dálnici. Už takhle je moravská dálniční síť koncepční jak pověstný dort pejska a kočicky. Vedením dopravního proudu pres I/44 se vykompenzují poklesy intenzit na D46 po dostavbě D1. Pro trasovani na S3 a Svinoústí je pak rozumné využití D11, tedy vedení v trase soucasné I/43....
Myslím to tak, že I/73 by měla být vedena podél stavající I/43, nikoliv "zajížďkou přes Boskovickou brázdu. Navržena trasa davala smysl pro tranzit mezi dvěma velkymi německymi městy před sto lety v navaznosti na budování jednotného německého prostoru, v této situaci ale jiz nejsme. Aktualně dává větší smysl stavající stopa, z důvodu primarního tranzitu směr HK, rovnoměrnosti rozližení sítě a to ačkoliv je dražší na realizaci i naročnějši na údržbu...MatesIng píše: ↑31.1.2026 12:29:22
To myslíte, že je nevýhodná v celém úsek od Svitav až po Brno? Myslím si, že výstavba by ulevila všem obcím na trase a také pomohla řidičům, kteří tuto komunikaci využívají již teď. Nehledě, jak to ovlivní dostavby na severu nad Svitavami. Někde tady bylo posouzení intenzit na silnicích I. třídy, kde tato trasa byla mezi TOP přetíženými silnicemi, pokud se nepletu byla tam I/3 a I/33, kde se také stavby připravují nebo už realizují, tak proč by tomu mělo být zde jinak?
D46 nepotřebuje nic kompenzovat, i po dostavbě D1 bude výrazně více zatížená dálnice než většina D4, D6, D7, D11 od HK do Polska či jihočeská D3. Ona totiž byla D46 již dost přetížená, mezi Prostějovem a Olomoucí v roce 2025 dle ASD atakující až 60 tis. v pracovní dny...
Jinak rozumím argumentům k trasování S73, ano bude to 20km zajížďka, ale terén a náročnost stavby nesrovnatelná, o prosaditelnosti ani nemluvě, mezi Svitávkou a Svitavami podél I/43 by se dalo označit za nerealistické sci-fi či velmi vzdálená budoucnost 2050+
Ano, část ridičů pojede ze Svitávky k D35 po staré, ale S73 odvede i přes tu zajížďku podstatnou část provozu. A jako bonus by mohla dost zatraktivnit region kolem Jevíčka...
Většina provozu po I/43 mezi Svitavami a Brnem směřuje do/z východních Čech, tj. z "uzlu HK".
I po potenciální stavbě I/73 bude kratší a stejně rychlé v tomto směru (tj. v navigacích preferované) jet z Brna od Svitávky do D35 po současné I/43.
I/73 bude jenom pro cesty z Brna na Šumpersko a z Brna na Wroclaw.
Tj. tomu zmiňovanému hororu stavbou uvažované I/73 od Svitávky po Mor. Třebovou nijak nepomůžeš. Proto je i v tvém zájmu odmítnout aktuální I/73 a požadovat studii kapacitní silnice vedoucí od Svitávky na Poličku a Litomyšl.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Trumpmane, i přes 20km zajížďku to bude pro osobní auta o 5-7 minut rychlejší, a to srovnávám se stavem "rychlá" neboli bez provozu: MÚK Skalice - MUK Opatovec dle mapy.com 38km a 35min. Okolo po S73 to bude 53km na 130km/h + Dětřichov 100km/h, suma sumárum jsme na 28min (ano na S73 velmi pravděpodobně bude od Čebína po D35 130km/h)... I já radši pojedu okolo ikdyž nejsem typ co by za každou cenu honil minuty i přes delší trasu, stará I/43 udolím Svitavy je vopruz...
Pro NA to bude asi rychlejší po I/43, pokud ale všechny tama opravdu pojedou, bude rozdíl pro osobáky o to větší... Věřím že se najde do te doby zpusob jak i na I/43 zakazat nákladní tranzit..
Pro NA to bude asi rychlejší po I/43, pokud ale všechny tama opravdu pojedou, bude rozdíl pro osobáky o to větší... Věřím že se najde do te doby zpusob jak i na I/43 zakazat nákladní tranzit..
Desítky let se jezdilo z Prahy do Ostravy primárně zajížďkou přes Brno, protože je tam dálnice. Přestože je to zajížďka přes 40 km.
Ano, po S73 to z Hradce do Brna bude o 20 (možná 22) km delší, ale zároveň podle provozu obvykle o 10-20 minut rychlejší. O využití bych se vážně nebál.
Ano, po S73 to z Hradce do Brna bude o 20 (možná 22) km delší, ale zároveň podle provozu obvykle o 10-20 minut rychlejší. O využití bych se vážně nebál.
Ty benefity převažují nad tou 20 km zajížďkou. Dálniční řidič určitě nebude sjíždět na starou 43. To je mylná představa. Takových lidí bude pár.
A ten, kdo pojede vyloženě Svitávka-Svitavy, tak zůstane na 43, na tom zase není nic špatného. I původní silnice musí mít nějaké využití.
Jediné, co nedává úplně smysl, je ponechání 43 jako jedničku. Neumožní to zakázat nákladní tranzit. To je hloupá chyba.
A ten, kdo pojede vyloženě Svitávka-Svitavy, tak zůstane na 43, na tom zase není nic špatného. I původní silnice musí mít nějaké využití.
Jediné, co nedává úplně smysl, je ponechání 43 jako jedničku. Neumožní to zakázat nákladní tranzit. To je hloupá chyba.
Ja se na to dívám takto:
Denně musí 20 tis. vozidel ujet zbytečně 20 km navíc, což je 400 tis. Km. Při ceně 1 km ve výši 15 kč (včetně odpisů atd.) To znamená 6 mil. Kč denně na technice. Na času lidí je to pak 25 tis lidí denně ztratí každý 10 minut, tedy denní ztráta 250 tis. minut (4.200 hodin), což při průměrné ceně 500 kč/hod znamena ztrátu 2,1 mil kč/den
Každý den tak naše republika přijde o 8,1 mil kč, což je cca 3,1 miliardy ročně. Bude-li ta dálnice fungovat 100 let, a já věřím že ano, tak jsme nevhodným trasováním vyrobili společenskou ztrátu 310 miliard korun. Pro mnoho lidí jsou to možná bezvýznamné peníze, ale mě to přijde zatraceně hodně. Určitě dost na to, abych se nad tím minimalně zamyslel...
Denně musí 20 tis. vozidel ujet zbytečně 20 km navíc, což je 400 tis. Km. Při ceně 1 km ve výši 15 kč (včetně odpisů atd.) To znamená 6 mil. Kč denně na technice. Na času lidí je to pak 25 tis lidí denně ztratí každý 10 minut, tedy denní ztráta 250 tis. minut (4.200 hodin), což při průměrné ceně 500 kč/hod znamena ztrátu 2,1 mil kč/den
Každý den tak naše republika přijde o 8,1 mil kč, což je cca 3,1 miliardy ročně. Bude-li ta dálnice fungovat 100 let, a já věřím že ano, tak jsme nevhodným trasováním vyrobili společenskou ztrátu 310 miliard korun. Pro mnoho lidí jsou to možná bezvýznamné peníze, ale mě to přijde zatraceně hodně. Určitě dost na to, abych se nad tím minimalně zamyslel...
To bys tam musel zahrnout ale i přínosy té trasy a vyčíslit násobně lepší dopravní dostupnost Jevíčka, Opatovic a celého okolí.
Okolí současné 43 má dopravní obsluhu dobrou.
Okolí současné 43 má dopravní obsluhu dobrou.
Jaroslave, Kde jste vzal těch 10 minut navíc? U kamionů to bude šul nul (naokolo po dálnici 40minut při konstantní jízdě 85-90km/h), osobáky ušetří 5-10minut, viz můj příspěvek výše...
15Kč/km včetně odpisů je za co? Za osobák příliš, za kamion málo...
Kde jste přišel na 20 tis. aut, takové množství nikdy ani omylem nebude co pojede Brno-D35 či dále, furt je tu velké množství lokální dopravy do měst po cestě (Letovice, Březová, Svitavy,...), S73 zas využijí i jiné relace...
Sorry, ale vaše počty jsou totálně mimo mísu...
Kde jste přišel na 20 tis. aut, takové množství nikdy ani omylem nebude co pojede Brno-D35 či dále, furt je tu velké množství lokální dopravy do měst po cestě (Letovice, Březová, Svitavy,...), S73 zas využijí i jiné relace...
Ano, odečítám 500 korun za obsluhu vesnice s 2.000 obyvateli
Ale teď vážně, protože argument obsluhy novych oblastí je silný... platí napřiklad na D3, D20, podle mě i na D13 u Děčína...
V tomto připadě ale myslím, že ta cena 300 miliard je prostě vysoká, naprosto neefektivní... a fakticky vytváři na střední Moravě situaci "Dálnice do každé vesnice" a to je špatně, zatraceně špatně...
Petře, je to triviální...PetrN píše: ↑31.1.2026 17:55:28 Jaroslave, Kde jste vzal těch 10 minut navíc? U kamionů to bude šul nul (naokolo po dálnici 40minut při konstantní jízdě 85-90km/h), osobáky ušetří 5-10minut, viz můj příspěvek výše...
1) úspora 10 minut je rozdil ve vedení dálnice ve stopé 1/73 vs. 1/43
2) 20 tis aut je hranice, kdy se vůbec vyplatí stavět směrově rozdělenou komunikaci. Mají-li ty intenzity byt menší, tak vůbec neztrácejme čas diskusí o kapacitni komunikaci...
3) jsou-li mé propočty mimo mísu, doložte lepší. Jednoduché jak facka
Spotřeba při plynulé jízdě po dálnici na rovině je jinde, než neustále rozjíždění a brzdění při jízdě po současné silnici. O bezpečnosti ani nemluvím.
A přemýšlet o dálnici někde podél současné I/43 je absolutně nereálné.
A přemýšlet o dálnici někde podél současné I/43 je absolutně nereálné.
-
Tomas 1975
1) Dálnici údolím Svitavy nebo jeho okolím nejde ekonomicky schůdně postavit (německé studie, naše studie z padesátých a šedesátých let atd.), tunely mosty plus zdroj vody pro Brno v okolí Březové.
2) Pokud bude postavena I/73 v celé délce může přispět k regulaci dopravních toků Česko/Morava. Havárie na D1/doprava na pražském okruhu směřuje na D 11 a D35 a zpět se vrací na D1. To samé z opačné strany. Dopravu navádíme na I/73 atd...
3) Problém bude v nedostatečné kapacitě D-1 jižně od Brna. Neschopnosti státní správy prosadit východní tangentu v trase dálnice Berlín - Vratislav - Vídeň plus další, případně německé návrhy paralelních dálnic jižně od Brna atd..
4) Jednoduše smysl má i kdyby se v budoucnosti třeba jako silnice prodloužila (nebo i neprodloužila) k bývalým německým hranicím u Králík
2) Pokud bude postavena I/73 v celé délce může přispět k regulaci dopravních toků Česko/Morava. Havárie na D1/doprava na pražském okruhu směřuje na D 11 a D35 a zpět se vrací na D1. To samé z opačné strany. Dopravu navádíme na I/73 atd...
3) Problém bude v nedostatečné kapacitě D-1 jižně od Brna. Neschopnosti státní správy prosadit východní tangentu v trase dálnice Berlín - Vratislav - Vídeň plus další, případně německé návrhy paralelních dálnic jižně od Brna atd..
4) Jednoduše smysl má i kdyby se v budoucnosti třeba jako silnice prodloužila (nebo i neprodloužila) k bývalým německým hranicím u Králík
No už jen to že jste sečetl 6M + 2M Kč/den, ale když máme úsporu času tak ty 2mega musím logicky odečíst a rázem jste na poloviční celkové částce 4M vs. 8M/den...Jaroslav píše: ↑31.1.2026 18:23:30 Petře, je to triviální...
1) úspora 10 minut je rozdil ve vedení dálnice ve stopé 1/73 vs. 1/43
2) 20 tis aut je hranice, kdy se vůbec vyplatí stavět směrově rozdělenou komunikaci. Mají-li ty intenzity byt menší, tak vůbec neztrácejme čas diskusí o kapacitni komunikaci...
3) jsou-li mé propočty mimo mísu, doložte lepší. Jednoduché jak facka![]()
Nepochybuju o tom že tam těch 20tis. aut v budoucnu denně bude, ale ta 20km zajížďka se bude odhadem týkat jen cca 50% z nich, pár tisíc aut bude místní regionální doprava a pár tisíc relace na Zábřežsko a Šumpersko, což může mít pozitivní vliv na přetíženou D1 mezi Brnem a Vyškovem. Některé relace se pomocí S73 zkrátí...