A zkoušel jste podobným výpočtem spočítat i náklady na obsloužení dopravy z Klodska na jih, když cesta přes Olomouc je cca o 20 km delší než přímější "nejkratší" trasa? Myslím si, že by dálniční síť vypadala úplně jinak, kdyby se tímto způsobem počítalo. Budou existovat asi nějaké sofistikovanější výpočty. Nehledě na možnost vůbec tu stavbu realizovat. Co si tak pamatuji údolí Svitavy (bydlím přes kopec právě v Boskovícké brázdě) a letmým pohledem do mapy se jen těžko bude hledat dobrá trasa, která by se vyhnula obydlené oblasti, a přitom zůstala v blízkosti stávající trasy I/43.Jaroslav píše: ↑31.1.2026 10:14:33
Je to dobře... ta dálnice je v zamýšlene stopě prostě nevýhodná a doufám že zdrzovaní povede k postupné erozi myslenky tohoto vedení. Rozumim argumentům, že je vlastně z 80% hotova, ale to je málo. Situace se změnila a dopravní proud Vratislav-Videň je mimo, a predevším pak mimo česke zajmy. Dálnice by měla byt stavěna tak, aby maximalizovala benefity pro česko a směrovala budoucnost k našemu profitu. Dopravu od Kladska na jih plně obslouží I/44+D46, není potřeba tam stavět další dálnici. Už takhle je moravská dálniční síť koncepční jak pověstný dort pejska a kočicky. Vedením dopravního proudu pres I/44 se vykompenzují poklesy intenzit na D46 po dostavbě D1. Pro trasovani na S3 a Svinoústí je pak rozumné využití D11, tedy vedení v trase soucasné I/43....
I/73 Svitávka – hranice JM kraje – St. Město
Re: I/73 Svitávka – hranice JM kraje – St. Město
Ne, nezkoušel... proč bych to dělal? Trasa I/44 a D46 již z důvodu jiných dopravních proudů existuje, tedy není důvod to počítat. Naproti tomu trasování I /73 v koridoru Boskovické brázdy vs. I/43 výpočtem porovnavám dvě nepostavené varianty. To je rozdíl.MatesIng píše: ↑31.1.2026 21:12:07
A zkoušel jste podobným výpočtem spočítat i náklady na obsloužení dopravy z Klodska na jih, když cesta přes Olomouc je cca o 20 km delší než přímější "nejkratší" trasa? Myslím si, že by dálniční síť vypadala úplně jinak, kdyby se tímto způsobem počítalo. Budou existovat asi nějaké sofistikovanější výpočty. Nehledě na možnost vůbec tu stavbu realizovat. Co si tak pamatuji údolí Svitavy (bydlím přes kopec právě v Boskovícké brázdě) a letmým pohledem do mapy se jen těžko bude hledat dobrá trasa, která by se vyhnula obydlené oblasti, a přitom zůstala v blízkosti stávající trasy I/43.
Co se týká sofistikovanějších výpočtů, byl bych moc rád kdyby jste měl pravdu a opravdu rád bych takové výpocty viděl. Jejich existencí si si však příliš s ohledem na někteté koridory jist nejsem. Ono to ostatně není pouze o výpočtech, ale také o strategickém smýšlení směřujícímu k rozvoji státu - proaktivní koncepcností...občanské společnosti, ekologií atd...
Předně prosím o jednu technikálii. Když se reaguje hned na předchozí příspěvek, je nežádoucí ho citovat. Vypadá to blbě a zabírá to akorát místo. Dík.
Já bych se na to díval tak, že je prostě potřeba propojit D1 s D35 a musí to být tak, že ta silnice přebere i auta ze současné 43.
A proč nevybrat trasování, které je levnější?
Reálně, pokud bychom chtěli narvat dálnici do údolí Svitavy, budeme se s cenou dálnice pohybovat nejspíš NAD 1 MLD NA KM dálnice. Boskovickou brázdou to bude tak 300 mega/km.
Přínosy by u takovéto cenovky asi velmi těžko převážily. Troufám si říct, že ani pro D3 možná dnes ekonomika nevychází, samotného by mě to zajímalo, jenže tam to jinudy nejde. Tady ano.
A pořád, i s tou zajíždkou, bude 73 splňovat to, co má.
Takže myslím, že porovnávat varianty podle zpeněžení času jízdy, je nedostatečné. Musí se hledět předně k tomu, zda se ta stavba vůbec státu vyplatí postavit. A s intenzitami, o kterých se tu bavíme (dálnice ve stopě 43 by byla tak 25 tisíc, hitlerova stopa bude tak 15 tisíc někdy) by takhle drahá dálnice podle mě neobstála vůbec.
A to už radši nemluvím o tom, že prosadit dálnici do údolí Svitavy by možná bylo totálně nereálné, už jenom z principu, že existuje tolerantnější alternativa.
Já bych se na to díval tak, že je prostě potřeba propojit D1 s D35 a musí to být tak, že ta silnice přebere i auta ze současné 43.
A proč nevybrat trasování, které je levnější?
Reálně, pokud bychom chtěli narvat dálnici do údolí Svitavy, budeme se s cenou dálnice pohybovat nejspíš NAD 1 MLD NA KM dálnice. Boskovickou brázdou to bude tak 300 mega/km.
Přínosy by u takovéto cenovky asi velmi těžko převážily. Troufám si říct, že ani pro D3 možná dnes ekonomika nevychází, samotného by mě to zajímalo, jenže tam to jinudy nejde. Tady ano.
A pořád, i s tou zajíždkou, bude 73 splňovat to, co má.
Takže myslím, že porovnávat varianty podle zpeněžení času jízdy, je nedostatečné. Musí se hledět předně k tomu, zda se ta stavba vůbec státu vyplatí postavit. A s intenzitami, o kterých se tu bavíme (dálnice ve stopě 43 by byla tak 25 tisíc, hitlerova stopa bude tak 15 tisíc někdy) by takhle drahá dálnice podle mě neobstála vůbec.
A to už radši nemluvím o tom, že prosadit dálnici do údolí Svitavy by možná bylo totálně nereálné, už jenom z principu, že existuje tolerantnější alternativa.
Nějaká trasa podél I/43 je neprůchozí. Když už tak bych hledal trasy západně od I/43, na Poličku a Litomyšl.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Jenže tam zas kdysi někdo nezodpovědnej postavil hornosvrateckou vrchovinu...
Přijde mi úsměvné, že i po skoro devadesáti letech vždycky někdo přijde s lepším trasováním, protože tomu za klávesnici rozumí líp než těch několik generací, které s trasou doteď nehly ani o metr. Jasně, ta trasa rozhodně není ideální (zejména ve směru Hradec - Brno), ale je s přehledem nejekonomičtější. Stavět to jinudy ve všech možných i nemožných variantách znamená takové zvýšení nákladů, že se to nepostaví nikdy. Můžeme se maximálně dohadovat o trase mezi Třebovou a Polskem, ale mezi Třebovou a Brnem to je naprosto zbytečná diskuze.
Přesně tak bych to viděl.
Snažili se i komunisti nějakou dobu - že ano? - a pak to stejně vrátili do původní stopy mám pocit.
Snažili se i komunisti nějakou dobu - že ano? - a pak to stejně vrátili do původní stopy mám pocit.
víte, mě spíše než úsměvné přijde smutné to, jak lidé nedokáží vnímat význam slova "ekonomičnost"... pakliže jedna varianta znamená náklady řekněme 50 mld a druhá 80mld, tak to vůbec neznamená, že 50 mld je ekonomičtější. To se posuzuje opravdu jinak... ostatně mnou zmíněná čísla jste překvapivě snadno vyignoroval, ačkoliv uvedené společenské náklady provozu násobně přesahují náklady investiční.Solo píše: ↑2.2.2026 15:59:06 Přijde mi úsměvné, že i po skoro devadesáti letech vždycky někdo přijde s lepším trasováním, protože tomu za klávesnici rozumí líp než těch několik generací, které s trasou doteď nehly ani o metr. Jasně, ta trasa rozhodně není ideální (zejména ve směru Hradec - Brno), ale je s přehledem nejekonomičtější. Stavět to jinudy ve všech možných i nemožných variantách znamená takové zvýšení nákladů, že se to nepostaví nikdy. Můžeme se maximálně dohadovat o trase mezi Třebovou a Polskem, ale mezi Třebovou a Brnem to je naprosto zbytečná diskuze.
Argumentace plánováním 90 let je lichá, neboť ty podmínky a potřeby byly z demografických, národnostních i kulturních pohledů zcela jiné. To je pasé, Reich už neobnovíte, teď budujeme českou státnost.
jinak souhlasím s Lennym, že když už ne ve stopě I/43, tak by se měl hledat spíše koridor západně...
Další věc, na kterou se zapomíná, je to, že D43 končila původně u Jevíčka, kde navazovala na D35 vedoucí v trase Litomyšl jih - Svitavy - Křenov - Jevíčko - Konice - Olomouc. Zajížďka byla menší než dnes. Dále na sever měla vést nějaká přeložka, tuším, že do Mohelnice.
D47 už máme, teď ještě D48
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Řešilo se to x-krát a vždy se projektanti vrátili k původní "německé" trase, i když není ideální. Západní varianta k Poličce sice vypadá na mapě výhodněji, protože je kratší. Ale kratší jen pro směr od Hradce do Brna. OD Kladska či Jeseníků kratší není a německá trasa dokáže obsloužit vše. Ale je od Hradce až o 10-20 km delší. Jenže, západní varianta prochází velice členitým územím, pak je tam tuším ochrana spodních vod a další problémy. Já budu rád za každou variantu 
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Jaroslav: jenže kdyby se hypoteticky ty varianty porovnávaly, tak to nebude 50 vs 80 mld, ale tak 12 mld hitlerovou stopou vs 40-50 mld ve stopě 43. Trasa někde kolem Poličky a na Litomyšl zní možná reálněji, ALE cenovka za kilometr bude taky násobně vyšší, nedivil bych se kdyby rovnou dvakrát vyšší než hitlerovka, a to ještě bude o nemálo kilometrů delší.
Výškově by to bylo hrubě nad 600, možná se blížilo místy k 700 metrům.
Za mě je navíc v místech kolem Kunštátu dálnice velmi problematicky projednatelná, když dáme dohromady dědiny i terén.
Navíc varianta Polička opět nechává podstatnou část dopravy na staré 43.
Ne sorry jako, tady není absolutně o čem.
Dávalo ještě více či méně smysl debatovat o jižním trasování 73, ze které strany kolem Kuřimi a kudy k D1. Tady je to mimo mísu, fakt, když existuje alternativa za zlomek ceny a navíc bych řekl i s dalšími nemalými přínosy a pouze s asi jedinou vadou - prodloužení jízdy Brno-Hradec o 20 km. Jinde ty dálnice zase kilometry uberou, tak to prostě s dálnicemi obecně je.
Něco jiného by bylo, kdyby ta zajížďka byla o tolik delší, že by se to po dálnici nevyplatilo ani časově, ale to rozhodně nenastává. (to je dost možná případ variant u D35 Českým rájem)
Za mě je navíc v místech kolem Kunštátu dálnice velmi problematicky projednatelná, když dáme dohromady dědiny i terén.
Navíc varianta Polička opět nechává podstatnou část dopravy na staré 43.
Ne sorry jako, tady není absolutně o čem.
Dávalo ještě více či méně smysl debatovat o jižním trasování 73, ze které strany kolem Kuřimi a kudy k D1. Tady je to mimo mísu, fakt, když existuje alternativa za zlomek ceny a navíc bych řekl i s dalšími nemalými přínosy a pouze s asi jedinou vadou - prodloužení jízdy Brno-Hradec o 20 km. Jinde ty dálnice zase kilometry uberou, tak to prostě s dálnicemi obecně je.
Něco jiného by bylo, kdyby ta zajížďka byla o tolik delší, že by se to po dálnici nevyplatilo ani časově, ale to rozhodně nenastává. (to je dost možná případ variant u D35 Českým rájem)
Arame, diky za argumentacně vyfutrovaný komentář. Je skoda, že nemame presnější čísla - ač oba ocekavame úsporu cca 30 mld trasovaním Boskovickou brazdou. Ja tim chtěl vyprovokovat diskusi k logice výpočtu nakladů, neboť z navrženeho se mi zda, že jsou příliš zohledněny investicní naklady, a naopak nedostatečně společenské.
Je ale zřejmé, že tady na foru ta data nikdo nemá, tedy to chce probrat asi s ŘSD, abych mohl klidně spát
. Uvidime, když by byl prostor, tak se pokusím to s nimi probrat a o data se podělit..
Je ale zřejmé, že tady na foru ta data nikdo nemá, tedy to chce probrat asi s ŘSD, abych mohl klidně spát
Jaroslave, a co úspora v tom, že navržena trasa může být hotová v horizontu sedmi let, zatímco ty tvoje v horizontu 20-30 let. Ty data co chceš nikdo nemá, kde by je taky někdo vzal? Jestli to chceš teoreticky prozkoumat, tak směle do toho, praktický význam ale bude nulový. Celá tato debata mi přijde naprosto absurdní, už jen s ohledem na rozpracovanost přípravy současné trasy.
Solo, čo si predstavujete pod slovom absurdné ? 
Absurdní mi přijde bavit se o alternativní trase u dálnice která je naprojektována 90 let a v současnosti je nejblíže k realizaci za posledních 80 let. Jasně, pojďme se o tom bavit teoreticky, určitě vymyslíme spoustou lepších tras, kdybychom se například nemuseli dívat na rozpočet, ale na to jsme ve špatném vlákně. Ale vypatavat se na něco na ŘSD, ohledně alternativní trasy mi přijde prostě komicky absurdní 
No tak vymýšlet trasy a nedívat se na rozpočet, to je prostě nesmysl.
A když se přihlédne k rozpočtu, tak si myslím, že prostě lepší trasu nevymyslíme ani teoreticky.
Já myslím, že dálnice na Moravě jsou navrženy vesměs logicky a dobře.
S73+D35 teda určitě. Za mě i odklon trasy D35 více na sever namísto Konice byl správný krok. Ale to už jsem OT.
A trasování S73 je prozíravé i kvůli případné dálnici z Polska.
A když se přihlédne k rozpočtu, tak si myslím, že prostě lepší trasu nevymyslíme ani teoreticky.
Já myslím, že dálnice na Moravě jsou navrženy vesměs logicky a dobře.
S73+D35 teda určitě. Za mě i odklon trasy D35 více na sever namísto Konice byl správný krok. Ale to už jsem OT.
A trasování S73 je prozíravé i kvůli případné dálnici z Polska.
Jaroslave,když hovoříte o společenských nákladech, tak by mně zajímal Váš názor na sestěhovávání obyvatel do měst. Když tam není doprava, tak tam není práce, tak se mladí pohnou a města zvětší.... Jak toto uvažujete?Jaroslav píše: ↑3.2.2026 19:14:08 Arame, diky za argumentacně vyfutrovaný komentář. Je skoda, že nemame presnější čísla - ač oba ocekavame úsporu cca 30 mld trasovaním Boskovickou brazdou. Ja tim chtěl vyprovokovat diskusi k logice výpočtu nakladů, neboť z navrženeho se mi zda, že jsou příliš zohledněny investicní naklady, a naopak nedostatečně společenské.
Je ale zřejmé, že tady na foru ta data nikdo nemá, tedy to chce probrat asi s ŘSD, abych mohl klidně spát. Uvidime, když by byl prostor, tak se pokusím to s nimi probrat a o data se podělit..
Sám jsem příkladem přesunu z malého okresního města do velkého krajského. A když sleduji své rodné město a okolí, tak se to tam vylidňuje závratným tempem... a naopak při pohledu na byty ve velkých městech jejich ceny závratným tempem rostou.... A za mně je doprava hlavní příčinou. Kdo by stavěl fabriku či pobočku v místě, kde prvních 50km nejrychlejším směrem jedete skoro hodinu.
V tomto srovnání je +10km po dálnici při rychlosti 120km/h jen +5 min