[D35] Odpočívky obecně - stav, výstavba, rekonstrukce
Re: [D35] Odpočívky obecně - stav, výstavba, rekonstrukce
ŘSD u Svitav zvažuje výstavbu nové odpočívky pro 250 aut
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/o ... pravy_lati
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/o ... pravy_lati
Nápad je to zajímavý a s ohledem na využitelnost i z I/43 jde o velmi dobrou lokalitu. Jen by zde vznikla dost paradoxní situace, kdy budou od sebe vzdálené pouhých 15km dvě opravdu velké odpočívky (jedny z největších v ČR). Pak bude následovat 50km mezera až na Dolní Roveň když pominu malou Hrušovou.
Tak to jsem zvědavý, jak tohle dopadne. 
Myslím, že by byl už celkem problém odpočívku napojit přes OK Opatovec. Minimálně bychom přišli o bypass M.Třebová->Lanškroun. Po dokončení D35 by to snad nemusel být takový problém, ale stejně se mi to napojení moc nelíbí.
A to nemluvím o tom, jaký to bude “strašný” problém vůbec takhle odpočívku umístit (mimo dálnici, pro všechny uživatele, značit/neznačit? atd.).
Argumenty proti Mikulči mi přijdou poměrně liché, resp. řešitelné, až na tu nadmořskou výšku. Ale takových odpočívek bude hromada řekl bych, tohle není za mě argument.
Nicméně takové kapacitní odpočívadlo umístěné přes MÚK rozhodně smysl dává a když neprojde Mikuleč, tak by se určitě mělo ŘSD snažit postavit alespoň tohle.
Myslím, že by byl už celkem problém odpočívku napojit přes OK Opatovec. Minimálně bychom přišli o bypass M.Třebová->Lanškroun. Po dokončení D35 by to snad nemusel být takový problém, ale stejně se mi to napojení moc nelíbí.
A to nemluvím o tom, jaký to bude “strašný” problém vůbec takhle odpočívku umístit (mimo dálnici, pro všechny uživatele, značit/neznačit? atd.).
Argumenty proti Mikulči mi přijdou poměrně liché, resp. řešitelné, až na tu nadmořskou výšku. Ale takových odpočívek bude hromada řekl bych, tohle není za mě argument.
Nicméně takové kapacitní odpočívadlo umístěné přes MÚK rozhodně smysl dává a když neprojde Mikuleč, tak by se určitě mělo ŘSD snažit postavit alespoň tohle.
Naposledy upravil(a) Jirka L dne 12.2.2026 21:22:14, celkem upraveno 1 x.
Důvod: smazán odkaz, který už byl vložený v předchozím příspěvku
Důvod: smazán odkaz, který už byl vložený v předchozím příspěvku
Moc pokusů tady ŘSD nemá, takže si myslím, že z jejich strany snaha najít řesení bude. Proti řešení jako je třeba u Osztovačic bych vůbec nic neměl, pokud přinese výrazné navýšení kapacity parkovacích míst pro NA.
Přesně tak. Ty velké odpočívky, kde jde především o kapacitu pro NA vůbec nevadí, že nestojí přímo na dálnici. Třeba bude ŘSD i MD (bohužel) praxí donuceno toto začít dělat. Nebo si musí vymyslet rapidně tvrdší legislativu na povolování klasických odpočívek.
Nejhorší varianta by byla nechat to hnít dál a za 10 let psát, že v ČR chybí pořád 2,3 tisíce míst pro NA.
Jen bych se pak asi přimlouval za postavení ještě jedné malé odpočívky ve směru na HK. Která by pak byla mezi Hrušovou a Svitavami.
A to někde na obchvatu Litomyšle.

A pak by mohla být postavena odpočívka další tohoto typu TADY. Která luxusně pobírá celou D35 i S44 ať jedete kamkoli.
Pak by stačily jen střední u Litovle a budou všude ideální vzdálenosti mezi odpočívkami a bude po problémech s kapacitou kolem Mohelnice.

Nejhorší varianta by byla nechat to hnít dál a za 10 let psát, že v ČR chybí pořád 2,3 tisíce míst pro NA.
Jen bych se pak asi přimlouval za postavení ještě jedné malé odpočívky ve směru na HK. Která by pak byla mezi Hrušovou a Svitavami.
A to někde na obchvatu Litomyšle.
A pak by mohla být postavena odpočívka další tohoto typu TADY. Která luxusně pobírá celou D35 i S44 ať jedete kamkoli.
Pak by stačily jen střední u Litovle a budou všude ideální vzdálenosti mezi odpočívkami a bude po problémech s kapacitou kolem Mohelnice.
Arame ale ten argument z článku, kdy ŘSD bylo rádo za souhlas s obchvatem, je asi reálný.
V mapce odpočívek se objevily ťuplíky na litovelské odpočívky. Tak asi se už vybralo. 
Odkaz na odpočívku Litovel: https://www.rsd.cz/mapa-odpocivek#/odpo ... /litovel/P
Koukám, že je to hned vedle litovelského hřbitova, tak to jsem zvědavý, jak to bude vypadat pak v reálu, až se to postaví
Koukám, že je to hned vedle litovelského hřbitova, tak to jsem zvědavý, jak to bude vypadat pak v reálu, až se to postaví
No to je teda taky paráda koukám. Postavit odpočívku s 90 místy pro auta na každé straně a pak tam neudělat restauraci.
K čemu tam pak ty všechny místa teda budou?
To jako řád dimenzovaný na Dolní+Horní Rověň nezvládne napájet jeden mekáč navíc nebo v čem je problém?
Nebo je to buď vrt nebo nic? Přípojka je mimo hru?
Na starém městě byly restaurace taky z přípravy vypuštěny, dělá si z nás ŘSD už srandu? Takže při jízdě z Olomouce do Jičína za pár let nezavadím o restauraci během 2 h jízdy po dálnici, až ta u Hořic.
Tomu říkám teda komfort hodný nákupu dálniční známky. A tady to není o žádném odporu, že by nestála žádná odpočívka. Tohle jde čistě za ŘSD, proč ubírá furt restaurace proboha? Místo toho, aby bylo i na výběr mezi fastfoodem a něčím normálnějším, tak nebude ani ten mekáč. Na páteřní dálnici přes stát.
Přitom restaurace ušetří z plochy totální prd, oproti místům pro NA. A to radši nemluvím o vypuštěném dětském hřišti "pro snížení záboru odpočívky". Tohle může vymyslet akorát jedinec choré mysli.
Tak ono to neukazuje zatím ani WC. Takže předpokládám, že to spíš je ve stavu, kdy je vytipováno místo a to je vše. Až nyní se bude řešit, co tam přesně bude.
Pokud vím, tak je problém s množstvím vody dodávané do Rovně, Dašic a okolí. Zdrojem vody je prameniště Na Mařence v lese mezi Horním Jelením a Jaroslaví ve kterém klesá množství dodávané vody (stejně jako u nás kde je zdrojem vody vrt ve stejné oblasti který už byl několikrát prohlubovaný). I když jsou vodovodní přivaděče z Holic a Ostřetína, tak nemají dostatečnou kapacitu.
Díky za alespoň takové objasnění.
To je dost blbé tedy. Nicméně vodu na Shellku asi nedováží cisterna ne?
To se nevědělo, když se odpočívka doprojektovávala? (řečnická otázka)
Mně to přijde absurdní, že mám navrženou odpočívku vyloženě na restauraci a ta se nejenom že nepostaví ihned, ale dokonce nikdy, protože jsem si nepohlídal zdroj vody.
A vedle tohoto, jak jsem psal, ŘSD odstranila z plánů na Starém městě restauraci kvůli snížení záboru odpočívky. Tak ať ji dají alespoň tam a sníží počet pro NA.
To se nevědělo, když se odpočívka doprojektovávala? (řečnická otázka)
Mně to přijde absurdní, že mám navrženou odpočívku vyloženě na restauraci a ta se nejenom že nepostaví ihned, ale dokonce nikdy, protože jsem si nepohlídal zdroj vody.
A vedle tohoto, jak jsem psal, ŘSD odstranila z plánů na Starém městě restauraci kvůli snížení záboru odpočívky. Tak ať ji dají alespoň tam a sníží počet pro NA.
On by měl být vodovodní systém Holicka posílený napojením na vodárenskou soustavu Východních Čech která přivádí vodu z Orlických hor. Ale nevím v jakém stavu je realizace. Pak by podle mě šla restaurace postavit. Díval jsem se na plány vodovodní infrastruktury ORP Holice, tam připojení odpočívky na veřejnou vodovodní síť není. Ale nevím, jak je plán aktuální, jen podle stavu sítě bude maximálně starý tři roky (protože předloni udělaná propojka od nás k vedlejší obci tam je).
Re: PPP D35 Opatovec - Staré Město - Mohelnice
Hned na začátku krásné místo na odpočívku.
Navíc sem i krásně vzdálenostmi od okolních vychází.
Tam odpočívka nebude tam je to blízko k mostu si myslím pokud bude tak by měla být už dříve před křížením s cestou Křemačov Řepová…
Tam by byla super jednostranná odpočívka s příjezdem z I/44 v tom sevření mezi D35 a I/44. A návrat na D35 směr HK snadno přes múk Mohelnice-sever... 
- Přílohy
-
- odpočívka Mohelnice.jpg (120.07 KiB) Zobrazeno 731 x
Michalův nápad jistě dobrý, problém bude mít úředník, který takhle blízko MÚK nepovolí sjezd na odpočívku (v zahraničí naprosto běžně takto umisťované).
Ohledně odpočívky v této lokalitě jsem už na ŘSD psal - a to po objevení informace ohledně nějakých úvah o odpočívce u Svitav, která by byla napojena sjezdem Opatovec.
Že pokud se opravdu zvolí jako hlavní velké odpočívky litovelské, tak zde u Mohelnice to něco chce postavit. A buď se vrátit k myšlence malé oboustranné odpočívky Křemačov, jak byla cca původně v plánu. Nebo se opravdu silně nabízí postavit odpočívku tady právě s využitím velké MÚK:
https://mapy.com/cs/turisticka?mereni-v ... 13343&z=16
Vše je na to naprosto nachystáno, jen vykoupit pozemek a postavit, i kruháč má už v projektu rameno. Má to jednou nevýhodu a to blízký hřbitov, nicméně jestli tady nebude odpočívka, tak to tady bude plné hal, na to vemte jed. Takže prašť jak uhoď.
Ohledně odpočívky v této lokalitě jsem už na ŘSD psal - a to po objevení informace ohledně nějakých úvah o odpočívce u Svitav, která by byla napojena sjezdem Opatovec.
Že pokud se opravdu zvolí jako hlavní velké odpočívky litovelské, tak zde u Mohelnice to něco chce postavit. A buď se vrátit k myšlence malé oboustranné odpočívky Křemačov, jak byla cca původně v plánu. Nebo se opravdu silně nabízí postavit odpočívku tady právě s využitím velké MÚK:
https://mapy.com/cs/turisticka?mereni-v ... 13343&z=16
Vše je na to naprosto nachystáno, jen vykoupit pozemek a postavit, i kruháč má už v projektu rameno. Má to jednou nevýhodu a to blízký hřbitov, nicméně jestli tady nebude odpočívka, tak to tady bude plné hal, na to vemte jed. Takže prašť jak uhoď.
Tady vám to nedovolil kvůli černozemi co tu není 

protože je to stejný jako mezi Lošticemi a Moravičany… takže jediná možná je u Křemačova podle mě.
Ta devastace krajiny plánovanou stavbou je už tak dost šílená, jedna věc je to vidět na papíře nebo mapě a druhá v reálu. Zabrat odpočívkou zbývající kus krajiny je úplná zhovadilost.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Takže odpočívku jedině v podzemí, aby nehyzdila krajinu a bez napojení na dálnici, aby to nebylo blízko MÚK 
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Já bych postavil odpočívku uprostřed toho kruháče na výjezdu 263