[D5] Opravy, rekonstrukce

Praha – Plzeň – Německo
Odpovědět
Lynx

Re: [D5] Opravy, rekonstrukce

Příspěvek od Lynx »

Není důstojné předstírat nechápavost. Když nemáte protiargumenty, tak se alespoň neponižujte,

Mluvil jsem samozřejmě o pevných služebních sjezdech o kterých se dlouze diskutovalo například u křižovatky MÚK Modletice. Ne o výjezdech ze stavby, jak falešně dezinterpretujete a utíkáte tak z tématu.

Dával jsem to jako příklad toho, v čem je ŘSD stále někde desítky let pozadu. Tedy že si usnadňuje práci na úkor řidičů. A to jak v případě pevných služebních sjezdů, tak v případě dočasných uzavírek. Naopak je chválím, že za Mátla a částečně i za jeho předchůdce, dokázali začít lépe jednat o výkupech pozemků, trasování, jednání s obcemi atd, V tom se hodně zlepšili. V uzavírkách apod, je to pořád hodně postaru, tedy bez ohledu na řidiče si usnadňují práci.

A o tom už tady dlouho diskutujeme, tak nepředstírejte, že jste tak mimo. Já jsem svoje argumenty předložil, vy stále nic.Nedokážete napsat co je na mých argumentech nesmyslného a proč to nejde udělat vstřícně k řidičům,tedy:

- kratší uzavírky
- omezení rychlosti jen na místech kde se pracuje
- omezení rychlosti jen v době kdy se pracuje

Tak proč to nejde a chci podle vás nesmysly? Opravdu nedokážete vymyslet ani jediný relevantní argument k tématu? Když tvrdíte, že můj pohled je naprosto nesmyslný, měl byste to buď doložit a nebo se omluvit za zbytečnou invektivu.

Invektivu, kterou nedokážete nijak seriózně obhájit. Tedy argumentačně podpořit.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Poznámka:

kratší uzavírky (omezení) myslím délkově, ne časově. 12 km omezení mi přijde přespříliš. Tak polovina by měla být podle mě maximum. Tedy až na výjimky, kdy nelze jinak.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Ve 12km dlouhé uzavírce nevidím nejmenší problém, obzvlášť pokud je řešená takto komfortně se širokými pruhy. Po celou stavební sezónu 2020 byla během modernizace D1 nepřetržitá uzavírka o délce 23km mezi exity 81 (Koberovice) - 90 (Humpolec) - 104 (Větrný Jeníkov) a taky se to zvládlo. Jinak se teda šlo cestou že se nedělaly nikdy dva bezprostředně navazující mezikřižovatkové úseky kromě jedné zmíněné výjimky, ale i tak měly hned 4 úseky délku 10 km a více. Nevidím v tom nejmenší problém že se dělá najednou vždy nějaký celek
Kdybychom šli podle vaší logiky kratších uzavírek, tak se ta modernizace nedělala 8 let, ale možná tak 15 let :D
Podotýkám že na D1 to byla dlouhodobá záležitost na 1,5-2 stavební sezóny, tady jde předpokládám o výměnu obrusu a bude za měsíc hotovo? Nemá někdo přesnější info? na DI je uvedeno do 13.4., počítám že pak se bude dělat druhá půlka opravovaného pásu?
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Srovnání s D1 mě také napadlo, ale tam to byla modernizace ve formě výměny všech vrstev a na obrovské délce dálnice, takže to skutečně nešlo řešit jinak, tak aby to bylo časově únosné. To jsem bral jako extrém, který by se při menších opravách neměl opakovat a ne že se to naopak stane standardem.
Petr_T

Příspěvek od Petr_T »

Trochu mě mrzí, kam se to stočilo po mém dotazu, nicméně položím otázku k věci:

- ve směru na Plzeň dva pruhy vedle sebe, ta 80 je tam tak akorát, víc by nebylo bezpečné
- ve směru na Prahu v nerekonstruovaném prásu využit celý pruh a 100 km/h

Nebylo by lepší, za cenu toho, že by pruh na Prahu byl taky s limitem 80 km/h, ho trochu zúžit a mírně rozšířit levý pruh na Plzeň? Pocitově by to bylo daleko příjemnější, teď je to z Prahy docela stresující, na Prahu naopak tak luxusní, že to do levého táhne i kamiony.
Mike

Příspěvek od Mike »

Aram96 píše: 2.4.2025 21:50:43 ...

A mimochodem .. rozdíl v projetí omezení při 80 a 100 je necelé dvě minuty. Když se na tebe někdo lepí při 80, tak na něj kašli, nebo prostě zrychli. MPR 100 by to stejně nevyřešila. Lepič se vždy bude lepit.
když to jsou 2minuty každý den ;)
jestli chce jet "předpisově", tak ať to realizuje v pravém pruhu
levý je pro ty, co to umí 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kot

Příspěvek od kot »

Tak, tak Miku. To je bez diskuse... :P
MPMP

Příspěvek od MPMP »

"Umí" jako synonymum pro "kašle na předpisy"?
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Jen upozorňuju, že jestli se tu objeví ještě jeden komentář s osobními invektivy, půjde celá předchozí diskuze do koše.
Skily

Příspěvek od Skily »

PetrN píše: 3.4.2025 6:49:04 Podotýkám že na D1 to byla dlouhodobá záležitost na 1,5-2 stavební sezóny, tady jde předpokládám o výměnu obrusu a bude za měsíc hotovo? Nemá někdo přesnější info? na DI je uvedeno do 13.4., počítám že pak se bude dělat druhá půlka opravovaného pásu?
Celá oprava je na 105dní a nejedná se jen o obrus. Z cca 9km je přibližně 3,8km 3xAB, 2,1km 2xAB a 3km 4xAB + SC + ŠD.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Když přijíždíte po D5 do Prahy tak před MÚK s D0 nově přibylo rychlostní omezení na 100 km/hod. Dříve začínalo omezení na 100 km/hod až za MÚK. Také je v těch místech nově značeno, že při odbočení na výjezd směr D0 je na rampě omezení na 80 km/hod.
Venca80

Příspěvek od Venca80 »

Toto dopravní značení je tam už od přelomu roku, v souvislosti s přeznačením odbočovacího pruhu na letiště, kdy se do tohoto pruhu najíždí už rovnou z D5. Dříve tam vyvolávali kolizní situace silniční piráti, co to tam brali přes odstav/dopravní stín, dnes tam vyvolávají kolizní situace zase ti co nesledují dopravní značení a přejíždějí z odbočováku pro směr D1 do odbočováku pro směr na letiště, často hodně na hulváta...
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Já tam jel od přelomu roku několikrát a toho omezení na 100 km/hod jsem si všimnul až nyní. Ale možná je to moje chyba vnímání, nevím.
Petr_T

Příspěvek od Petr_T »

Spíš riziko ježdění po paměti...
Petr_T

Příspěvek od Petr_T »

Příští rok by nás měla čekat oprava km 110 - 100 ve směru na Plzeň a oboustranně 94 - 88.

Minimálně úseky 122 - 110 a 100 - 94 ve směru na Plzeň jsou ale v mnohem horším stavu než 94 - 88 ve směru na Rozvadov, který je proti nim po opravách velmi obstojný. Nejvíce rozmlácené je to hned na konci opraveného úseku od 122. km a pak kolem 110. km před sjezdem na Stříbro (v některých úsecích jsou díry už pomalu mezi všemi deskami a i když se prakticky neustále vyplňují, asfalt je brzy vydrolen a za pár týdnů je to opět o tom někde nechat kolo). Netušíte, kdy by mohlo dojít i na tyto nejhorší?

Díky.
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

V době cestářů měl každý cestář přidělen úsek silnice, kterou pravidelně obcházel s kýblem štěrku a kde viděl výtluk, štěrkoval. V dnešní době se nechá díra měsíce bez povšimnutí a následně se zalepí bez tavného procesu, což je levné, ale při násobném opakování drahé.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Tak jsem se projel od Tachova na Plzeň po D5 a úplně mně to vyvedlo z představy, že dálnice máme v Česku v jakžtakž obstojném stavu. Pravý pruh je samá díra. Chtělo by to důkladnou opravu.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Petr_T

Příspěvek od Petr_T »

Na druhou stranu teď byla D5 hodně vyspravena, až jsem byl překvapen a příjemně šokován, dokonce i se snahou, aby záplaty byly bez skoků. Bohužel to moc dlouho nevydrží a mrzí mě, že před vymláceným úsekem u Stříbra a úsekem od Málkovic na Benešovice dostal přednost úsek Sulkov - Nýřany, který ve směru k hranicím proti tomu je v super stavu (směr na Plzeň je tam špatný bez diskuse, i když taky by to ještě rok vydržel...)
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

V jakém smyslu dostal přednost? Sulkov - Nýřany se sice chystá, ale prioritně by snad měla být realizovaná část 88,3-90 P+L, ale nejblíž k realizaci má teď skrz probíhající soutěž úsek 110,3 až 100,7 vlevo.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Petr_T

Příspěvek od Petr_T »

No, ze zpráv z konce roku byl všude kilometricky právě úsek kolem Nýřan a Sulkova.

Pokud by to bylo nakonec jinak, bylo by to jedině dobře, ale oficiálně jsem to nikde neviděl.
Odpovědět

Zpět na „D5“