[D1] 01171 MÚK Kývalka - Brno západ
Re: [D1] 01171 MÚK Kývalka - Brno západ
VRT sú zrovna vecou, na ktorej je politicky širokospektrálna dohoda, pretože Kupka ide celú dobu presne podľa not, ktoré mu nechali Havlíček s Ťokom, vrátane ľudí čo to riešia.
A nějakou kačku pardon € snad vyškemráme v Bruselu...
V novém letáku k tomuto úseku je nově zakreslena nová MUK troubsko (188km). Která předtím byla součástí až stavby I/73(D43).
Chápu do dobře, že tu MUK postaví zároveň s rozšiřováním tohoto úseku?
V letácích jsem se o tomto počinu zatím moc nedozvěděl
Chápu do dobře, že tu MUK postaví zároveň s rozšiřováním tohoto úseku?
V letácích jsem se o tomto počinu zatím moc nedozvěděl
Ano, je to tak v plánu.
EIA je vydána na rozšíření na 6-pruh včetně MÚK Troubsko až do napojení do staré dálnice.
Konečně se tady po 15 letech nekonečných a polovičatých příprav k ničemu začalo uvažovat od píky správně a pořádně.
EIA je vydána na rozšíření na 6-pruh včetně MÚK Troubsko až do napojení do staré dálnice.
Konečně se tady po 15 letech nekonečných a polovičatých příprav k ničemu začalo uvažovat od píky správně a pořádně.
Na konci letáku píšou:
"Dálniční křižovatka Bosonohy v km 188,5 s připravovanou kapacitní komunikací I/73 Brno–Moravská
Třebová a „D52 Brno, Jižní tangenta včetně zkapacitnění D2“ není součástí stavby."
Tak je to trochu zavádějící...
"Dálniční křižovatka Bosonohy v km 188,5 s připravovanou kapacitní komunikací I/73 Brno–Moravská
Třebová a „D52 Brno, Jižní tangenta včetně zkapacitnění D2“ není součástí stavby."
Tak je to trochu zavádějící...
Starý, neaktuální text.
Promiňme to ŘSD. U SŽ najdete letáky, které jsou aktuální k roku 2023 a stavby se dnes již dle letáku realizují.
(akorát že vůbec samozřejmě)
Promiňme to ŘSD. U SŽ najdete letáky, které jsou aktuální k roku 2023 a stavby se dnes již dle letáku realizují.
Ale co aktualizovali pěkně, tak cenu... +10,5 mld.
Tady se vzhledem k aktuální rozpočtové tísni nabízí otázka, zda to zase nebude odděleno... (pokud je to rozšíření tak naléhavé jak mnozí přesvědčeně tvrdí..)
Tady se vzhledem k aktuální rozpočtové tísni nabízí otázka, zda to zase nebude odděleno... (pokud je to rozšíření tak naléhavé jak mnozí přesvědčeně tvrdí..)
No tady na fóru se o tomto záměru rozhodně psalo, ale pravda že spíš v kanálech k S73 ve vztahu k rozdělení stavby Troubsko-Bořitov na tři části s tím že bude snaha společně se zkapacitněním D1 udělat rovnou MÚK S73xD1 a krátký segment S73 aby se zajistilo přímé napojení Bystrce na D1. Jsem rád že se to už objevilo i v letáku. Jen jsem měl za to, že součástí toho bude i MÚK Žebětín, bez MÚK se obávám že to současná světelně řízená křižovatka s výrazným nárůstem dopravy na Staré dálnici nemůže kapacitně zvládnout...
Vy o naléhavosti této investice nejste přesvědčen? Společně s kompletní dostavbou D0, D35, D3, zkapacitnění D0 510 a 515 je to to nejnaléhavější co lze v ČR z hlediska výstavby dálnic najít, a to od Kývalky po Holubice. Bez toho se prostě nikam nepohneme, D35 žádný hmatatelný posun nezpůsobí. Intenzity přes 80tis denně v těchto úsecích hovoří jsou toho důkazem
Naposledy upravil(a) PetrN dne 23.2.2026 16:13:03, celkem upraveno 1 x.
-
mato325415
Taky si myslím, že s tou světelnou křižovatkou problém nebude.
A kdyby na krásně opravdu byl, tak stačí dodělat po obou stranách vpravo nové pruhy řekněme 50 m dlouhé pro další pruh a vyznačit na průjezdu křižovatkou 2+2 jako to bývalo dřív. Pak už problém nebude určitě.
MÚK Žebětín bych stavěl skutečně až s celou dálnicí za těch cca 20 let.
Zase to rozdělovat od sebe kvůli penězům by šlo proti sobě. Rozdělení a stavění zvlášť třeba o 3,5 let později, tak to vyjde dohromady tak 2x krát dráž.
Takovou MÚK je jedině správě stavět dohromady s hlavní trasou D1, když bude vždy polovina zavřená. No a když už budu mít zárodek tunelu, tak by byl holý nerozum to nedostavět a nenapojit Bystrc. Jen škoda, že tohle (napojení Bystrce) nešlo do přípravy a rovnou do nové EIA kolem roku 2018, když jsem jim to tam opakovaně psal.
A kdyby na krásně opravdu byl, tak stačí dodělat po obou stranách vpravo nové pruhy řekněme 50 m dlouhé pro další pruh a vyznačit na průjezdu křižovatkou 2+2 jako to bývalo dřív. Pak už problém nebude určitě.
MÚK Žebětín bych stavěl skutečně až s celou dálnicí za těch cca 20 let.
Zase to rozdělovat od sebe kvůli penězům by šlo proti sobě. Rozdělení a stavění zvlášť třeba o 3,5 let později, tak to vyjde dohromady tak 2x krát dráž.
Takovou MÚK je jedině správě stavět dohromady s hlavní trasou D1, když bude vždy polovina zavřená. No a když už budu mít zárodek tunelu, tak by byl holý nerozum to nedostavět a nenapojit Bystrc. Jen škoda, že tohle (napojení Bystrce) nešlo do přípravy a rovnou do nové EIA kolem roku 2018, když jsem jim to tam opakovaně psal.
No měl jsem za to že křižovatka nyní úplně neoplývá velkou rezervou kapacity hlavně z vedlejších směrů, ale pravda že to bylo ještě před doděláním bypassu pro pravé odbočení od Kohoutek... No ona Bystrc je takové běžné okresní město s 25tis. obyvateli, takže nárůst dopravy rozhodně nebude zanedbatelný díky přímému napojení na D1, stejně tak dojde k významnému poklesu na Kníničské. Asi se zmenší počet odbočujících na/z Kohoutovic na přímý směr. Dodělat druhé průběžné pruhy skrz křižovatku by ale mělo stačit jak píše Aram.
Chápu správně že do doby výstavby úseku přes Bystrc včetně MUK Žebětín ale bude "stará" Stará dálnice od Veselky napojena jen na Žebětín? Tím pádem lze předpokládat dočasně i pomalou dopravu včetně cyklistů na novém segmentu S73 s nuceným sjezdem na kruháč u Bosonoh? Protože to podle mě nebude moct být označeno jako SMV.
Nebo žeby se udělala v místě začátku stavby S73 provizorní stykovka napojující silnici od Veselky?
Chápu správně že do doby výstavby úseku přes Bystrc včetně MUK Žebětín ale bude "stará" Stará dálnice od Veselky napojena jen na Žebětín? Tím pádem lze předpokládat dočasně i pomalou dopravu včetně cyklistů na novém segmentu S73 s nuceným sjezdem na kruháč u Bosonoh? Protože to podle mě nebude moct být označeno jako SMV.
Nebo žeby se udělala v místě začátku stavby S73 provizorní stykovka napojující silnici od Veselky?
Dle letáku navazující stavby přes Bystrc (https://apdos-v2.creativesound.cz/media ... tov-A5.pdf) z toho bude doprovodka. Takže bych očekával nějaké provizorní napojení.
Já totiž trochu z letáku nechápu jednu věc a to oddělení obchvat Bosonoh a přeložek od stavby D1.
Samotný obchvat chápu, ale tu přeložku mezi Troubsko a Ostopovice přece musí postavit ŘSD v rámci D1 ? Nebo minimálně most pro tuto přeložku postavit musí..
Kdyby totiž spolu s rozšířením a MÚK vznikly i tyto přeložky, tak by za mě dávalo smysl asi otevřít S73 i pro nemotorovou dopravu z nového připojení z nového kruháče a starou z Veselky napojit skutečně jen na Žebětín.
Kdyby přeložky nevznikaly hned s dálnicí, tak se spíš za mě nabízí Veselku na Bystrc napojit přes provizorní stykovou křižovatku s S73, ale dost možná řízenou SSZ (ala V.Mýto), protože by mohl být dost problém najet doleva na hlavní. Leda že by se ještě kousek S73 využil pro takovou křižovatku, že vznikne od Veselky i levé připojování (pak by auta z Veselky dávala přednost jen těm od Bystrce).
Samotný obchvat chápu, ale tu přeložku mezi Troubsko a Ostopovice přece musí postavit ŘSD v rámci D1 ? Nebo minimálně most pro tuto přeložku postavit musí..
Kdyby totiž spolu s rozšířením a MÚK vznikly i tyto přeložky, tak by za mě dávalo smysl asi otevřít S73 i pro nemotorovou dopravu z nového připojení z nového kruháče a starou z Veselky napojit skutečně jen na Žebětín.
Kdyby přeložky nevznikaly hned s dálnicí, tak se spíš za mě nabízí Veselku na Bystrc napojit přes provizorní stykovou křižovatku s S73, ale dost možná řízenou SSZ (ala V.Mýto), protože by mohl být dost problém najet doleva na hlavní. Leda že by se ještě kousek S73 využil pro takovou křižovatku, že vznikne od Veselky i levé připojování (pak by auta z Veselky dávala přednost jen těm od Bystrce).