Uzel D1/D35 Lipník nad Bečvou

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Aram96

Re: Uzel D1/D35 Lipník nad Bečvou

Příspěvek od Aram96 »

- Protože nevím proč by měl 1,5 km před rozpojením brázdit prostřední pruh kamion jen tak, když může celý kilometr jet ještě v pravém.

- Protože máme zvyklost, že když je návěst se vzdáleností (jakoukoli), tak to značí k začátku odbočování. Čili, kdyby byla přerušovaná V2b kilometr, tak asi přidejme teda rovnou dva další portály :crazy:

- A nevymýšlejme tu zase naše české kulatější kolo. Vycházejme i z toho, jak je to kolem nás. :roll: A je to tam tak, jak jsem psal výše.
To co se vymyslelo na Jirny a Sedlice je funkční, s přehledem dostatečně dlouhé, nechápu, koho zase napadá vymýšlet cokoli jiného, aby se to zase všechno předělávalo.

Ideální stav tady u Lipníka (kdyby se stavělo na zelené louce), tak je samozřejmě 6-pruh, 2 portály se značením 1000 a 500 m před, potom další návěst, kde už přibyde 4.pruh a z pravého se stane 2.odbočovák a tyto dva pruhy vedou třeba 400-500 m a pak je teprve ukončeno odbočování a rozplet dálnic. Ale to tady bez stavebních úprav nejde. (byť by toto řešení vyžadovalo rozšíření asi o metr vozovky v délce pouhých cca 200 m)
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Já bych s tím českým kolem byl trochu opatrný. Ono to ani v zahraničí není nijak jednoznačně vymyšlené. Co třeba Rakousko? Tady https://maps.app.goo.gl/vr9vxFUF1wkdjESr8 žádná vzdálenost uvedena není, takže se můžu hned od tohoto portálu řadit do správného pruhu? VDZ tomu přitom neodpovídá...
A co Itálie? https://maps.app.goo.gl/5stKo6i4C4P2VKETA Kde je to správné místo přejet do dvou levých pruhů?

Jinak, nemám pocit, že by u Mirošovic nebo Modletic řidiči trpělivě čekali v pravém pruhu až k poslední návěsti.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Nečekají. I na D11 se zařazují poměrně brzy. Ono by se jim v českých poměrech mohlo dost dobře stát, že je nikdo nepustí.

A v té Itálii se mi líbí po stranách tabule o počtu jízdních pruhů. Návěst řidič kolikrát vnímá podvědomě, ale řazení pruhů si všimne. Proto musely být na D35 u Sedlic před napojením na D11 dodatečně umístěny tabule IP19. Vypadá to blbě na té dálnici, v modré barvě ke všemu, ale účel to plní výborně :) .
Naposledy upravil(a) Honey72 dne 6.3.2026 16:17:08, celkem upraveno 1 x.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Tím to nebude. Na MÚK Jirny směrem HK se mnozí řadí do prostředního pruhu už u návěsti se vzdáleností 1000m a to i v době, kdy je dálnice úplně prázdná. Každý druhý den kolem 8 večer se rozhoduju, jestli mám jet z pravého a ža do levého a pak zase zpátky (protože odbočuju), nebo zůstat ve "svém" pruhu a ten kamion podjet. :(
PetrN

Příspěvek od PetrN »

I za předpokladu že odbočovák začíná dle VDZ až za 1000m a já odbočuju, tak jednoznačně volím podjíždění. Ano, není to správně, ale za mě je to furt bezpečnější manévr než jízda tam a zpět přes všechny pruhy, obzvlášť v situaci kdy to auto/kamion prokazatelně přejelo do prostředního kvůli blížícísemu konci pravého průběžného pruhu a já se tam chystám sjíždět...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

ElWapp: okolí jsem měl na mysli, pravda, spíš Němce a Slovensko s Poláky, kteří z Německa vychází. Prostě se tam drží princip, že je značení, značení podruhé a pak začíná odbočování odlišným vodorovným značením (ať už s přidáním nebo nepřidáním pruhu). Rakouské vodorovné značení není určitě vzorem, je to o dost jiný systém než jsme zvyklí u nás. Byť ten Lipník po novu se trochu inspiruje právě i v Rakousku.
Mimochodem .. k tomu tvému odkazu, na předchozí návěsti vzdálenost 1000 m uvedena je. Takže to beru trochu jako kočkopsa a neberme to za vzor.
Když se vezme konec 6-pruhu směr Salzburg, tak je to 1000 m návěst a po 1000 m už je návěst bez vzdálenosti, vodorovné značení zatím beze změny, až u další návěsti je změna vodorovného. Takže tam to mají všelijak, ve výsledku to přehledné je, protože v AT mají obecně více návěstidel po sobě v průběhu odbočování mi přijde. Ale jak říkám, s vodorovným značením bych se v AT určitě neinspiroval, to je odlišný systém. My máme dosti podobný německému (který přebralo i Slovensko) a polskému, pojďme to tedy dotáhnout, ne ?
Poslední změny byly k lepšímu a dostatečnému stavu, nevím, proč tady u Lipníka vymýšlet zase něco nového.

To že někdo přejíždí, a ano kdekdo přejíždí, zbytečně dopředu, je věc druhá. Řekne jim to dopředu i třeba navigace "že za xyz metrů", tak hned mění pruh, bo mají strach asi. Ale z čeho mají strach? Mimojiné i z toho, že se pak už nestihnou zařadit, protože jsou zvyklí, že velké rozplety u nás jsou dosti žalostné a odbočování krátké.
Ale já tedy jet po dálnici a značky nikde nic, pak návěst a hned odbočovací V2b, tak chytnu celkem schízu, abych nejel hned někam blbě. Prostě přece návěsti mají prvně předcházet samotnému odbočování .. stavíme to tak 50 let a teď to začneme kreslit jinak? Pojďme pouze prodlužovat úsek na odbočování, to je cesta ..
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Mně se třeba líbí tento systém informování před uzlem ve Francii a i v jiných zemích.
Nejprve je 3 km před křížením symbol uzlu a hlavně čísla dálnic, které se tu kříží. Pokud řidič ví, že má sjíždět na tuhle dálnici, zpozorní. Často se stejná tabule opakuje i na 500 metrech. To už pokládám za zbytečné.
návěst1.jpg
návěst1.jpg (102.87 KiB) Zobrazeno 773 x
Potom následuje jednoduché schéma. To zase pomáhá řidičům, kteří neví číslo dálnice, ale vědí dálkový směr.
Toto schéma nemusíte složitě číst. Žádná změť mnoha cílů, čísel, barviček, šipek a dalších údajů, které musíte v rychlosti číst. Nikdy se mi to nepodaří.
návěst2.jpg
návěst2.jpg (45.36 KiB) Zobrazeno 773 x
Až teprve potom následují velké tabule a to už řidič většinou ví, že bude odbočovat. Soustředí se na pruhy, zvolní rychlost a nestane se mu, že Lipník či jiný uzel profčí rovně, protože si na našich návěstech mezi místními cíli nevšiml OLOMOUCE :-)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

No tak důležité bude, aby zde za pár let člověk nepřejel odbočení na Prahu, když zde bude jenom samotný Olmik a nějakej Lipník k tomu, který navíc na návěsti křičí ještě víc. :)
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Nebo Dolní Újezd :-)
Každopádně, tady aspoň dojedou do Prahy v obou případech :-)
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Aram: A kde by se tedy správně mělo přejíždět z pravého? U prvního portálu, který nemá uvedenu vzdálenost? Takhle nějak to asi bylo myšleno u D1xI/3, takže silná přerušovaná čára začíná tady... https://maps.app.goo.gl/vr97ayWiMtcaw4nQ6
Jenže šipky ve vozovce jsou už o 600 m dřív, tady: https://maps.app.goo.gl/HXxWYVNy6Q6QogSf8

Takže když už mám na vozovce šipky, tak přece na nic nečekám a přejedu do pruhu podle směru, kterým chci pokračovat...

Ostatně kadence čáry je jen vizuální pomůcka, význam podle vyhlášky mají V2a a V2b skoro stejný.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Řekl bych že řidiči u nás obecně vnímají návěsti před odbočením tak že např. "za 1000m budu odbočovat, resp. už musím odbočit". V případě běžného sjezdu se 150-200m dlouhým odbočovákem to tak i víceméně je (1000 nebo 1200m není žádný rozdíl). Problém nastává u extrémně dlouhých odbočováků ve které přechází pravý průběžný (rozplet 3 -> 2+1), kde návěst za 1000m může znamenat že samotné odbočení je klidně až za 2000m, nebo u propojení přídatných pruhů mezi sjezdy, kde dle nových pravidel žádné návěsti se vzdáleností ani nejsou (D1 km 194-196). Uznávám že tak jsou nově nastavená pravidla, ale mě to prostě přijde špatně.
Tam kde vyloženě začíná nový odbočovací pruh vpravo (libovolné délky) je současný systém logický. Tam kde ale není úplně jasně dané, kde odbočovák začíná (z pravého průběžného se stává odbočovací, nebo propojení přídatných pruhů mezi MÚK) by mi z hlediska vnímání vzdálenosti k odbočení pro řidiče dávalo smysl uvádět na návěsti vzdálenost řekněme do místa cca 200 m před samotným odbočením/začátkem plné (resp. délka klasického normového odbočováku). Tzn. tak jak to je na D55 u Hulína, kde je vyznačen přídatný mezi MÚK po celé délce, zde od návěsti ukazující vzdálenost 900m zbývá do konce odbočováku přesně 1150m.
Hulin.png
Hulin.png (1010.25 KiB) Zobrazeno 539 x
Zatímco u Brna mezi km 194-196 je třikrát stejná návěst že jsem již v odbočováku (v obou směrech), neznalý řidič jedoucí bez navigace si může říkat jo, už budu odbočovat, pojedu pomalu, při druhé návěsti, sakra kdy už to bude? Jo ještě třetí stejná cedule dělají si srandu? :D Zbytečně tak třeba jede i pomaleji než by mohl...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

ElWapp píše: 8.3.2026 16:58:18 Aram: A kde by se tedy správně mělo přejíždět z pravého? U prvního portálu, který nemá uvedenu vzdálenost? Takhle nějak to asi bylo myšleno u D1xI/3, takže silná přerušovaná čára začíná tady... https://maps.app.goo.gl/vr97ayWiMtcaw4nQ6
Jenže šipky ve vozovce jsou už o 600 m dřív, tady: https://maps.app.goo.gl/HXxWYVNy6Q6QogSf8

Takže když už mám na vozovce šipky, tak přece na nic nečekám a přejedu do pruhu podle směru, kterým chci pokračovat...

Ostatně kadence čáry je jen vizuální pomůcka, význam podle vyhlášky mají V2a a V2b skoro stejný.
No za mě obecně právě tam, kde je návěst už bez vzdálenosti a kde v tu chvíli začne vodorovná přerušovaná čára. Takový pruh by měl mít ideálně alespoň 400 m. A je v tu chvíli jedno, zda jde o odbočovák v dálniční křižovatce nebo o končící původní pravý průběžný. Tam by to chtělo tyto větší vzdálenosti oproti běžnému odbočováku ala 200 m.
Šipky na vozovce jsou přece pomůcka ještě větší než přerušovaná čára. Když někdo přejede dříve např. do prostředního, tak to pochopím a nebudu ho řešit, ale neměl by to být standard a neměli bychom k tomu přece řidiče ještě navíc vychovávat.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Tady je ale problém, který tu nikdo zatím pořádně nevysvětlil.
Víte někdo, kde se v rozpletu 3 -> 2 + 1 stává pravý pruh z průběžného odbočovacím a kdy tedy mohu (bez jakékoli možnosti postihu ze strany represivních orgánů) tímto odbočovacím pruhem "podjet" kamion v prostředním (samozřejmě v případě, kdy budu následně tím pruhem odbočovat)?
Změnou standardní přerušované čáry na silnější a "hustší" to není, to je jen pomůcka. Tak kdy teda?
Plně chápu řidiče neznalé místních poměrů, že přejedou do prostředního pruhu v okamžiku, kdy se z DZ dozvědí, že pravý nevede jejich směrem. Co ale mají dělat odbočující, kteří v tu chvíli jedou 120 km/h a ten co přejel je kamion supící 80 km/h?
A kromě toho, ta silnější a "hustší" podélná přerušovaná čára bývá vyznačena plasticky (jako je ohraničení odstavného pruhu) a její přejetí dělá pěkný "bordel". Ke standardnímu hluku z dálanice je to dost nevítané "přilepšení".
Odpovědět

Zpět na „D1“