Elektromobilita

Odpovědět
Mosquit

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Mosquit »

Strávil jsem teď týden na jihu Francie.
Elektrifikace je o dost rozšířenější než u nás, pocitově každé třetí auto jede ve vesničkách jede zrovna na elektřinu, ale většina z toho jsou hybridy. Hádám, že budou nějak finančně zvýhodňovány (resp. spalováky penalizovány) jako je to na mnoha jiných místech (a jak to zdejší diskutující - z mého pohledu po zásluze - hejtují). Čistých elektro bylo určitě víc, než u nás. Zbylá část aut jsou zpravidla nějaká ultra staré vraky, které už u nás k vidění nejsou - typicky třeba Peugeot 106, Laguna 1. generace, apod.

I já jsem si na letišti půjčil plug-in hybrid, i když trochu neplánovaně (původně jsem měl mít čistý spalovák), neb EV byla všechno jen malá auta, kam bychom se jako rodina neposkládali. Volba tedy padla na Volvo XC60 T6 AWD, s 2.0 turbobenzínem a plug-in elektromotorem. Byla to moje první delší zkušenost s hybridem, a nadšený jsem z toho nebyl - docela trvalo, než jsem získal cit, co se asi po šlápnutí na pedál stane (který z motorů nebo kombinace bude zabírat), takže jízda byla dost cukavá. Auto mi v půjčovně dali se skoro prázdným akumulátorem, a tak to zůstalo většinu času - nic mě nemotivovalo k vytáhnutí kabelu někde u supermarketu a dobití (navíc XC60 má jen pomalé AC dobíjení). I tak bylo příjemné, že manévrování na parkovišti a tak bylo řešeno elektrickým pojezdem, a spalovák se zapojil až později při jízdě.
Nabíječky jsem moc nehledal, občas jsem nějakou potkal u supermarketu, viděl jsem pár rychlonabíjecích "hnízd", ale pocitově mi to přišlo méně pokryté než třeba v Německu.

Obecně byla jízda se spalovákem dost očistec, automat se choval dost nepředvídavě (opět asi i vliv toho hybridu) a občas se po přidání plynu nic nedělo, tak jsem přidal víc a automat podřadil a motor začal hučet, jízda nebyla plynulá. Celkově XC60 celkem zklamání, auto hezké, ale v téhle motorizaci a výbavě už atakuje 2 mio v ceníkové ceně ... Za týden najeto 500 km (couračky po vesnicích v Provance), to bych s elektrem dal za 2-3 desetiminutové dobíjení, což bych určitě radši. V PRG na letišti jsem pak vyzvednul svoje elektro, a cestou domů se opět utvrdil v tom, že to byla dobrá volba.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Ondráš Přibyla: Čína řídí elektrorevoluci. Proč se svět zbavuje fosilní závislosti a co to znamená pro Česko

Je dekarbonizace jen ideologie, nebo tvrdá ekonomická realita, kterou už dávno diktuje Čína? Světová energetika prochází masivní proměnou, které se říká „elektrorevoluce”.

02.03.2026 | BusinessInfo.cz

Zatímco Evropa řeší regulace, svět masivně investuje do obnovitelných zdrojů a získává dominantní postavení. V rozhovoru s Ondrášem Přibylou, ředitelem organizace Fakta o klimatu a autorem Atlasu dekarbonizace se společně podíváme na data bez politického zkreslení.

Obsah videa
Odkaz se otevře v novém okně na příslušném místě.

01:20 Co je to elektrorevoluce: Čína jako vítěz?
06:26 Geopolitika: Fosilní paliva vs. obnovitelné zdroje
07:58 Investice: Fosilní paliva vs. čistá energie (poměr 1:2)
16:33 Je obnovitelná energie opravdu levnější?
22:42 Překlopíme závislost na fosilních palivech do OZE z Číny?
25:43 Česko a konec uhlí: Ekonomická realita vs. rok 2033
29:56 Jak nahradit uhelné elektrárny, teplárenství jako specifický problém
38:48 Transformace českého průmyslu (ocel, cement, automotive)
44:24 Budoucnost: Je dekarbonizace hrozba nebo příležitost?
48:37 Mimořádně pomalý rozvoj OZE v Česku. Co za tím je?
52:05 Co je Atlas dekarbonizace a proč vznikl
55:03 Jak dekarbonizovat dobře

více na: https://www.businessinfo.cz/clanky/ondr ... pro-cesko/

To nejdůležitější, co v rozhovoru zaznělo

Geopolitická rovnováha světa se začíná víc prorýsovávat mezi zeměmi, které vyvážejí fosilní paliva, a státy, které je dovážejí a snaží se z této závislosti vymanit. „Tři čtvrtiny obyvatel světa, zhruba 75 %, žije v zemích, které dováží fosilní paliva, je na tom závislých a platí za to procenta HDP,“ upozorňuje Ondráš Přibyla, ředitel organizace Fakta o klimatu. „Česko platí zhruba 2 % HDP za dovozy fosilních paliv.“ Právě tato závislost podle něj vytváří tlak na změnu. „Tohle je ten setting, který vytváří podmínky pro něco, čemu se říká elektrorevoluce,“ dodává.

Jednou z klíčových zemí, které se snaží tuto závislost omezit, je Čína. Nárůst spotřeby elektřiny tam byl v posledním roce prakticky celý pokryt obnovitelnými zdroji a země masivně elektrifikuje svou ekonomiku.

Proměna se přitom výrazně dotýká i dopravy. Automotive průmysl prochází obrovskou transformací a jestli chceme prosperitu, musíme tu transformaci zvládnout. A klíčová otázka je jednak schopnost inovace, schopnost posunout se od technologie spalovacích motorů k elektromobilům. Druhá klíčová otázka je timing.

Čína jako motor globální transformace

Klíčovým hráčem současné proměny je podle Přibyly právě Čína. „Čína nechce být závislá na dovozu fosilních paliv, protože pokud vybuduje prosperitu na ropě a na ropě budou závislé i spalovací motory v autech, tak bude strašně zranitelná. Čína ropu nemá, tu musí dovážet,“ vysvětluje Ondráš Přibyla.

„Čína tedy investovala strašně moc do rozvoje elektrotechnologií, fotovoltaiky, větrných parků a elektroaut, obecně do bateriového průmyslu.“ Výsledkem je bezprecedentní tempo výstavby. „Čína na svém území instaluje více solárních a větrných elektráren zbytek světa dohromady. Čína elektrifikuje. A to masivně,“ konstatuje Přibyla. Čínské firmy díky tomu stále více určují tempo globální transformace.

Konec spalovacích motorů a proměna dopravy

Součástí elektrorevoluce je i zásadní změna v dopravě. „Auta se spalovacími motory měly vrchol prodejů v roce 2017, od té doby klesají,“ připomíná Přibyla. „Automotive průmysl prochází obrovskou transformací a jestli chceme prosperitu, musíme tu transformaci zvládnout.“

Za zásadní považuje schopnost inovace i správné načasování. „První klíčová otázka je jednak schopnost inovace, schopnost posunout se od technologie spalovacích motorů k elektromobilům. Druhá klíčová otázka je timing.“

Data, náklady a ideologické spory

Debata o energetické transformaci je podle Přibyly často zatížena ideologickými spory. „Je naprosto legitimní mít věcnou diskuzi a občas nějaké věci problematizovat,“ říká a zároveň zdůrazňuje, že klíčové je pracovat s daty. Právě z této potřeby vznikla organizace Fakta o klimatu. „Pojďme se přestat přestřelovat a vést kulturní válku,“ vysvětluje.

Ke kritikům, jako je Bjorn Lomborg nebo Václav Smil, přistupuje ředitel organizace Fakta o klimatu rezervovaně. „Mně přijde, že tam jsou dva typické biasy. Jeden je, že spousta věcí vám nevyjde ekonomicky. Opravovat dům je vždy dražší, než ho nechat chátrat. Opravovat silnice je vždy dražší, než je nechat být, akorát pak nemáte silnice. Druhý bias je, že si potřebujeme pokládat otázku, co chceme. Nemít čističky odpadních vod je vždycky levnější, než čistit vodu. Ale pokud chcete čistou pitnou vodu a použitelné přehrady, potřebujete čističky odpadních vod.“

Při hodnocení energetiky je podle něj nutné rozlišovat mezi různými typy spotřeby. „Je potřeba rozlišovat mezi primární energií, konečnou spotřebou a případně užitečnou energií,“ vysvětluje. „Z fosilních paliv, když chcete získat další energii, typicky elektřinu, tak dvě třetiny vyhodíte.“ Elektrifikace naopak umožňuje výrazně vyšší účinnost, což se promítá i do celkových nákladů systému.

Česká energetika a konec uhlí

Podle Přibyly modely ukazují, že země zvládne útlum uhlí. „Hlavní závěr modelování přímo toho, co by znamenalo odstavení elektráren, je, že Česko se bez těch elektráren obejde,“ říká. Zároveň varuje, že nemůžeme zavřít mnoho dalších uhelných elektráren bez náhrady. Každá transformace podle něj přináší investiční rizika.

Česko podle něj zaostává hlavně kvůli administrativním bariérám. „V Česku máme takové podmínky, které ten rozvoj obnovitelných zdrojů blokují, neumožňují ho. Zákon, který by umožňoval připojovat baterie, jsme přijali s několikaletým zpožděním,“ vysvětluje a dodává, že máme strašně dlouhé povolovací procesy. „My jsme si tady blokovali vlastní trh,“ dodává.

Atlas dekarbonizace a ABC transformace: Jak snížit 65 % emisí

Publikace Atlas dekarbonizace ( https://faktaoklimatu.cz/atlas-dekarbonizace ) vznikla proto, abychom mohli vést věcnou diskuzi. „Když je názorová přestřelka mezi tím, že klimatická změna je katastrofa, že se neděje, nebo není významná, tak je třeba přinést data,“ říká Přibyla.

Odmítá, že by změna znamenala zásadní omezení životního stylu. „Jedním z mýtů nebo věcí, které jsou v té diskuzi nesmyslné, je, že dekarbonizace znamená přestat létat a jíst maso. Kdyby všichni Češi přestali jíst maso a přestali létat, tak se české emise sníží asi o 4 %.“

Pokud chceme podle Ondráše Přibyly skutečně dekarbonizovat, největší část se týká energetiky. Představu, že dekarbonizace znamená především nelétat a nejíst maso, je proto vhodné nahradit přesnějším rámcem, jakýmsi „ABC dekarbonizace“, který lépe vystihuje, kde leží skutečné těžiště změn.

„A jsou úspory energie, B je elektrifikace a C je výroba čisté elektřiny,“ shrnuje. „Těmi to ABC se dá uspořit, eliminovat nějakých 65 % českých emisí. Nevyřeší to všechny české emise, ale vyřeší to většinu.“

Politické klima a dlouhodobé tlaky

Závěrem Přibyla upozorňuje na vliv politické polarizace. „Političtí představitelé vlády nebo ministerstva životního prostředí mluví do médií o dekarbonizaci jako o něčem, co nemá probíhat, o klimatické změně jako o něčem, co neexistuje,“ říká.

V USA za současné administrativy Donalda Trumpa se dokonce opakovaně objevuje omezování či rušení institucí a nástrojů, které zajišťují sběr a zveřejňování dat. Od meteorologických měření přes veřejné databáze až po personální oslabení úřadů, které se věnují jejich vyhodnocování. „(USA) Vytváří stát, ve kterém pravda je to, co si myslí prezident, a když data říkají něco jiného, tak se přestanou měřit,“ popisuje Přibyla. Přesto považuje trend za jasný. „Svět bude postupně upouštět od spalování fosilních paliv.“

„Nakonec pojďme se dívat na to, co je v zájmu České republiky a českých firem,“ uzavírá. „Projít dobře tím uhelným phase-outem a připravit české firmy na to, aby mohly ve světě, který bude dekarbonizovaný, prodávat a prosperovat.“
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 7.3.2026 21:12:05 Elektrifikace je o dost rozšířenější než u nás, pocitově každé třetí auto jede ve vesničkách jede zrovna na elektřinu, ale většina z toho jsou hybridy. Hádám, že budou nějak finančně zvýhodňovány (resp. spalováky penalizovány) jako je to na mnoha jiných místech (a jak to zdejší diskutující - z mého pohledu po zásluze - hejtují). Čistých elektro bylo určitě víc, než u nás. Zbylá část aut jsou zpravidla nějaká ultra staré vraky, které už u nás k vidění nejsou - typicky třeba Peugeot 106, Laguna 1. generace, apod.
Roztomile. Nekdo v roce 2026 HADA, ze jsou spalovaky asi nejak znevyhodnovany. Pred bystrosti postrehu smekam.
chaden

Příspěvek od chaden »

Dneska jsem pozoroval ceny na totemech na D1 - všechno bylo nad 40 Kč.
Nevidím v tom žádné "znevýhodňování". Je to skoro zdarma.
Slušili by tam ceny nad 60 korun.
:-)
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

jozka píše: 8.3.2026 19:46:04 Roztomile. Nekdo v roce 2026 HADA, ze jsou spalovaky asi nejak znevyhodnovany. Pred bystrosti postrehu smekam.
Ano, já to hádám, tipuju. Mohl jsem se rovnou zeptat AI, mohl jsem se zeptat Jožky rovnou, ten ví všecko. Z kontextu je patrné, že se to vztahuje k evidentně větší penetraci hybridů ve Francii, než máme u nás - není to tedy žádná evropská nebo světová věc typu emisní normy, účinnost, šetření na materiálech, apod. Druhá možnost je, že je to pro ně prostě lepší z pohledu užitku (nákladově na km, tím že můžou jezdit tiše po městech, ..). Já tipuju tu první.

Nechápu proč hned ten útočný tón :ko:
jozka

Příspěvek od jozka »

No, "hadat" v situaci, kdy nabidka pohonu aut prochazi prakticky uz patnact let necim, co se neda nazvat jinak nez emisni genocida, takze tam, kde v realu byly u jednoho auta treba ctyri benzinove a dva dieslove motory je dnes maloobjemova foukana malorazka jako zaklad a cokoliv dalsiho doplnene o hybrid je ponekud... legracni. Pokud bych vas podeziral z hlouposti, nenapsal bych nic, ale z te vas nepodeziram ani omylem. Co myslite, ze bude jezdit na silnici, kdyz automobilky nabizi hybrid, hybrid nebo hybrid? Proc si myslte, ze potkavate tolik aut 20+? Protoze to ty majitele bavi? Nebo to bude tim, ze stavajici nabidka ujela mimo potreby zakazniku takovym stylem, ze spousta z nich, misto aby si sla pro "novou 106" za trista provozuje tu starou, protoze na novou za pul mega nema nebo pro jejich pouziti to nedava smysl? Zrovna auta typu 106 byly male prakticke nastroje co jezdily za kalisek benzinu, s minimalni udrzbou, po vetsinu zivotnosti se nepodivaly mimo domovsky department a do srotu sly se 150tkm na tachometru. Jenze narizeni (nejen pohonu se tykajici) nuti automobilky vybavovat nova auta tak, ze se to cele dostalo do ekonomickho nesmyslu a zakaznik si radsi podzi sve stare auto, ktere by jinak uz davno poslal dal nebo do srotu.

Tenhle vyvoj nema nic spolecneho s uzitkem a ekonomikou. Je vysledkem idiotskych narizeni nekompetentnich lidi.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Potkal jsem tam taky hodně Citroenů DS v denním provozu, žádné veteránské kousky. Ten se vyráběl do roku 1975. Nebo Renault 4, vyráběný do roku 1992. Prostě tam s tím jezdí, stačí jim to. A ano, je to jednoduché, opravitelné kladívkem a šroubovákem.
Ale to příliš nemá s tématem elektromobility tolik společného, začalo to daleko dříve (resp. prakticky od začátku automobilismu), auta jsou složitější celkově (asistenti, bezpečnočnostní předpisy, infotainment, ...) .

Ano, nabídka čistých spalováků je tam omezená, stejně jako u nás. Ale ten rozdíl je jinde (už jsem si taky dohledal proč je to o tolik jiné než u nás) - mají CO2 malus systém, poplatek při první registraci.
jozka

Příspěvek od jozka »

To neni tema elektromobility. To je tema legislativniho smogu, ktery tlaci automobilky mimo mantinely zdraveho rozumu. Ano, je mozna pro nekoho fajn mit v aute asistenta, ktery vas drzi na silnici, ktery zabrzdi, kdyz pred vami zabrzdi nekdo jiny. My zpozdilejsi jsme kvuli tomu chodili do autoskoly. Ale proc to musi byt v kazdem aute? Stejne tak je to i s pohonem. Ano, mate uz tak dvoutunove SUV a jezdite s nim na nakupy a pro deti. OK, vase volba, tam se sestimistna castka na elektromotory a baterku "schova" (ne, neschova, ale nebije tolik do oci). Ale proboha, proc do toho tlacit vsechny?

Na cem myslite, ze vyrostla Dacia? Bouchala vychodnim stylem poslepovane derivaty zapadnich stroju, casto ve vychodni kvalite. Pak nekdo dostal genialni napad... udelame auto za pet tisic eur pro vychodni a jizni trhy. A staly se dve veci. Auto stalo vic nez pet tisic, ale pomer ceny a uzitku byl takovy, ze najednou zjistili, ze ho mohou nabizet i na narocnejsich trzich a lidi jim tam utrhaji ruce. Od te doby laviruji mezi Skyllou a Charybdou, mezi predpisy a pouzitelnosti produktu, ale vyrostli neskutecnym stylem. Nejsou cool, ale jsou na kazdem rohu. Kdyz jednou za ctrvrt roku priplula do Evropy lod s Teslami a ta se na mesic vyhoupla na trun mezi nejprodavanejsimi auty, tak se ozyval vitezny ryk o triumfu elektromobility. V mezidobi bylo ticho. A na trune tise sedelo Sandero a Dacia inkasovala.

Protoze tohle je trh. Nikoliv to, ze si nekdo oslneny vlastni moudrosti sedne a pronese "budoucnost patri aluminiu" a necha to pretavit do paragrafu.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

chaden píše: 8.3.2026 22:10:01 Dneska jsem pozoroval ceny na totemech na D1 - všechno bylo nad 40 Kč.
Svým příspěvkem jen dokazujete, jaký jste ubožák. Ve své elektrozaslepenosti si neuvědomujete, že v Evropě je velké procento lidí, kteří si EV nemohou dovolit, někteří z nich žijí z měsíce na měsíc a tito lidé jsou na zvyšujících se cenách biti nejvíce (nejde jen o PHM, ale i o na to navazující zdražování ostatního zboží a služeb). A těmto lidem se také smějete, resp. přejete jim další zdražování.

Vlastně vůbec nechápu, proč na toto fórum chodíte, protože kromě EV propagandy a vysmívání se ostatním v tomto vlákně, jsem od Vás neviděl žádný příspěvek v jiném vlákně týkající se silnic a dálnic.
jozka

Příspěvek od jozka »

Spis by si mel uvedomit, ze ceny energii jsou vinou OZE dost provazane. Takze vyletnou fosilni paliva a pokud nemate energetiku postavenou na jaderkach nebo hydru, "zavetrne" elektrarny na plyn vam s cenou na fakture zacvici uplne stejne.
Anonym

Příspěvek od Anonym »

chaden píše: 8.3.2026 22:10:01 Dneska jsem pozoroval ceny na totemech na D1 - všechno bylo nad 40 Kč.
Nafta je na termilálech Čepra odkud berou benzinky za 31,40 Kč bez DPH neboli 38 Kč z DPH. K tomu je potřeba připočíst dopravu na benzínku a marže benzínky. Pod 40 bude cena za pár dní málokde.
https://www.ceproas.cz/produkty-a-sluzby/ceny

Navíc pokud Ukrajina i nadále neumožní transport ruské ropy, ze která je vhodnější na výrobu nafty, tak ceny můžou vyskočit ještě o hodně v celém regionu.
vrms

Příspěvek od vrms »

Je to základní cena Čepro, reálně se nakupuje trochu levněji (když je cena stabilní, tak Tank ONO má ceny ještě maličko nižší než tyto základní).
Ale ano, od soboty má Orlen vyhlašovanou cenu nafty 41,02 Kč, u benzínu 37,53 Kč. Nejlevnější benzínky jsou schopné dlouhodobě prodávat zhruba o 2,50 Kč levněji než ta základní cena Orlen (mám slevu 2,20 Kč z vyhlašované, takže to mám vysledováno, že Tank ONO je při stabilních cenách levnější než moje cena po slevě, ale zcela minimálně, o pár desítek haléřů). Přičemž ropa je od čtvrtka zas o 30 % výš. Takže ta základní cena nafty půjde určitě nad 45 Kč a benzínu nad 41 Kč. Na D1 půjde nafta nad 50 Kč, pokud nedojde k rychlému zvratu. Což u Donalda nelze vyloučit, až mu dojde, že je v USA drahý benzín, volby za rohem a jeho voličům se to nelíbí.

Elektřina je víc vázaná na plyn než na ropu. Ten sice zdražil na dvojnásobek za 10 dní, ale je to stále ještě velmi daleko od hodnot roku 2022 (stále proti maximům 5x levnější). Takže nějaký raketový růst cen elektřiny nečekám.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Já bych řekl, že do cen zasáhne vláda, pro kterou jsou naše lidi na prvním místě :)
IMG_1772951705634.jpg
IMG_1772951705634.jpg (52.31 KiB) Zobrazeno 423 x
Anonym

Příspěvek od Anonym »

Paul1 píše: 9.3.2026 12:17:55 Já bych řekl, že do cen zasáhne vláda, pro kterou jsou naše lidi na prvním místě :)
No vidíte, připomínáte 4 roky staré události, kdy do cen v našem regionu spousta vlád v okolních zemích zasahovala. Dnes to snad nebude potřeba a problém se snad do několika týdnů vyřeší. Snad budou stačit zásoby a zrušení některých sankcí na ruskou ropu.
Každopádně je to další impuls pro elektromobilitu, kdy by třeba taková Čína, které brala dost ropy z Iránu, mohla na elektromobilitu ještě zatlačit.
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 9.3.2026 9:49:17 Svým příspěvkem jen dokazujete, jaký jste ubožák. Ve své elektrozaslepenosti si neuvědomujete, že v Evropě je velké procento lidí, kteří si EV nemohou dovolit, někteří z nich žijí z měsíce na měsíc a tito lidé jsou na zvyšujících se cenách biti nejvíce (nejde jen o PHM, ale i o na to navazující zdražování ostatního zboží a služeb). A těmto lidem se také smějete, resp. přejete jim další zdražování.
Některé lidé jsou prostě nepoučně. Říkáš jim: "zbavte se zavislosti!". Jako odpověď' dostaneš - "je to popaganda! jses elektrozaslepenec! 'droga' je levna!". A ono nastane krize, závislost bolí. A já že stále jsem zaslepenec. Myslím že to vy jste minimálně krátkozraký.
Ono vlastně je tak s každou závislostí. Žádné překvapení.

Paul1 píše: 9.3.2026 9:49:17 Vlastně vůbec nechápu, proč na toto fórum chodíte, protože kromě EV propagandy a vysmívání se ostatním v tomto vlákně, jsem od Vás neviděl žádný příspěvek v jiném vlákně týkající se silnic a dálnic.
Nu tak nevidíte. Asi fakt potřebujete brýle.
Ale na nechápání bohužel "brýle" nejsou... Díky bohu, nemusím vás ptát kam chodit a kde a co psát.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Anonym píše: 9.3.2026 17:20:10Snad budou stačit zásoby a zrušení některých sankcí na ruskou ropu.
To myslíš vážně?
Ty bys prodal svou budoucnost za levnější ropu?
chaden

Příspěvek od chaden »

Anonym píše: 9.3.2026 17:20:10 kdy by třeba taková Čína, které brala dost ropy z Iránu, mohla na elektromobilitu ještě zatlačit.
Jo někdo jiný musí zatlačit :-) My ne.

Co se týče Ruska - souhlasím s MPMP. To bude rusky řečeno "из огня да в полымя", nebo li "z bláta do louže". I když "z louže do bláta" by sedělo líp, ono to ruzzko více odpovídá blátu.
jozka

Příspěvek od jozka »

MPMP píše: 9.3.2026 18:35:11 Ty bys prodal svou budoucnost za levnější ropu?
Tak tak. Zadnou ropu od diktatoru a agresoru.

Pripravte si svicky. Ze vceliho vosku, pochopitelne :-D
jozka

Příspěvek od jozka »

vrms píše: 9.3.2026 11:21:21 Elektřina je víc vázaná na plyn než na ropu. Ten sice zdražil na dvojnásobek za 10 dní, ale je to stále ještě velmi daleko od hodnot roku 2022 (stále proti maximům 5x levnější). Takže nějaký raketový růst cen elektřiny nečekám.
https://www.telegraph.co.uk/business/20 ... -supplies/

https://www.urgewald.org/en/media/100-r ... ruary-2026

Porad na tom trvate?
vrms

Příspěvek od vrms »

Ano.
Elektřina dražší maximálně o 5 % než loňské jaro, léto, podzim, 10x levnější než v maximu roku 2022:
https://www.kurzy.cz/komodity/cena-elek ... voje-ceny/
Plyn s dodáním v dubnu dražší o 2/3 než před útoky:
https://www.ice.com/products/27996665/D ... Id=6164787
Ale jinak cena nijak nevybočuje (8x levnější než maximum 2022):
https://www.kurzy.cz/komodity/pxe-zemni ... voje-ceny/
jozka

Příspěvek od jozka »

A uz mame maximum? Ja si nejsem jisty, svou kristalovou koluli jsem nekam zahrabal a nemuzu ji najit.
alabastr

Příspěvek od alabastr »

Nějáké zajímavosti o bateriích a jejich životnosti:

Jak moc degradují baterky elektromobilů? Velká leasingovka zveřejnila obsáhlou analýzu, výsledky mluví jasně

https://www.garaz.cz/clanek/servis-auto ... e-21016618

Že budou za pár let na vyhození? Řidič elektrického Fordu najel přes půl milionu a měnil jen gumy
https://www.garaz.cz/clanek/zajimavosti ... y-21016562
jozka

Příspěvek od jozka »

Me se libi ten doublethink.

Blenke se svým Mach-E stále zvládne najet skoro 500 kilometrů na jedno nabití.

Blenke totiž tvrdí ... ne na víc než 90 %, stav nabití zároveň nenechává klesnout pod 20 %.

Takze vyuziva 70% (minus 8% opotrebeni). Takze by dal skoro az 500km! Kdyby chtel... jen nevim, chlubi se nebo si stezuje?
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

To už vidím poněkolikáté, že Jožka má problém s chápáním psaného textu. Případně záměrně vynechává ty části textu, které jsou pro kontext důležité. Manipulace se tomu říká, tuším.

Celý text totiž je "Blenke totiž tvrdí, že nejčastěji nabíjí doma z wallboxu (ale při práci využívá i veřejnou rychlonabíjecí síť) a ne na víc než 90 %, stav nabití zároveň nenechává klesnout pod 20 %."

A tak to mám i já stejně, zpravidla nabíjím na 80%, když se baterka blíží k 20-30%, tak opět dobíjím (doma z wallboxu), to je mimochodem jednou za týden. Minulý rok jsem měl ale 5 (slovy pět) výletů, kdy jsem jel někam dál, mimo dojezd - pak jsem doma dobil na 100%, a případně jsem musel dobít buď rychlonabíječkama cestou, nebo AC "v cíli" (na hotelu, ...). Stejně se chová většina majitelů EV (alespoň těch, co nabíjí doma, což je určitě většina) a je to racionální.

Něco k tématu - moje i5 má WLTP tuším 550 km, a je to tak na 450 v létě a 350 v zimě, při dálniční rychlosti (v mém případě adaptivní tempomat na 135, což na našich dálnicích bohužel neznamená průměrná 135). Nová iX3 má WLTP 805 km a první testy potvrzují, že dává i v těchto teplotách 500 na dálnici. Včera představená i3 má pak WLTP 900 km, a nabíjení 400 kW.

Dle nabíjecí křivky (https://evkx.net/models/bmw/ix3/ix3_50_ ... gingcurve/) to znamená třeba 10%->70% (tedy 60% dojezdu, 540 km WLTP, 350-400 km reálných) za 15 minut. Tedy každou 3-3.5h zastavit na 15 minut, za mě už s dojezdem není potřeba chodit výš.
chaden

Příspěvek od chaden »

Já vidím to tak
vyjíždím se 100%, dojezd 500km - to již si dám oběd, to je minimálně 40 minut, zase 100%, dalších 500km, a již jsem na místě
případně dobít 5 minut pro posledních 150km
já víc řídit za den nedám
ale kdo spěchá, rychle pochopí že nejrychlejší bude dobíjet do 50-60% a dělat "kratší" úseky po 250km.
tak ujede 1000 km o hodinku rychleji než s obědem
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“