Sčítání dopravy
Re: Sčítání dopravy
Poslední větu tesat do kamene Arame !!
Na těch 7 tis. aut na I/35 mezi Rovenskem a Jičínem bude i ten třípruh naddimenzovaný. Ten tam bude stačit příštích 30 let 
I/11 úsek Čestice- Častolovice. V předchozím sčítání SV 15391 vozidel a teď pokles na 14256 vozidel? Za mě nesmyl.
Dálniční ASD to pozná blbě a tyto minidodávky to pravděpodobně řadí do osobáků, větší kusy ale už to řadí do dodávek.
Dle metodiky se při manuálním sčítání do "DOD" řadí jen nákladní dodávky (ano, rozlišení podle oken), takže nákladní transporter je jako "DOD", zatímco osobní Caravella/Multivan je jako "OA". Dříve byly všechny nákladní dodávky (velké i malé) jako "LN"
Je to přesně tak, mezi Lipůvkou a Kuřimí už není kam růst, otázka jestli toto trochu změní stavba MÚK Lipůvka a Kuřim-východ. Stejně tak už nemá kam růst intenzita přes Kuřim (pokles ze 17k na 16k což je setrvalý stav při zohlednění přesnosti stanovení RPDI). Pro Svitavskou radiálu je tak "štěstí" že celkové intenzity omezují právě obě výše zmíněné hrdla. Co se stane s provozem mezi MÚK Hradecká a Globusem za předpokladu zprovoznění I/73 jen v úseku Kuřim-Svitávka-D35, tj. bez úseku přes Bystrc, raději nedomýšlet. Naštěstí je tam vozovka o šířce snad 11,5m, takže by bylo možné vyznačit třetí pruh bez krajnice (nebo aplikovat pojížděnou krajnici), jediným problémem by bylo připojení z Hapalove (Řečkovice) na Brno, kde je připojovák na mostě.Aram96 píše: ↑20.3.2026 0:18:16 Intenzity na 43 nádherně potvrzují, že kapacita části této silnice je již opravdu KOMPLETNĚ VYČERPÁNA, protože mezi Lipůvkou a Českou už k nárůstu prakticky nedošlo (=cca 24.000 vozidel/24 h), naopak na vedlejší části k nemalému nárůstu došlo, z 13-16 tisíc na 16-19 tisíc.![]()
Toliko k tomu, jaké dálnice by měly být po D35 a pražském okruhu prioritami (hlavně co se týče tlaku na rychlou přípravu).
A jsem zvědav, jaké nárůsty ještě pobere svitavská radiála v Brně .. ta už snad bude překonávat i Liberec.
Mohl bych někoho poprosit, aby mne navedl, kde najdu vysvětlení všech zkratek, která jsou v horním řádku výsledků sčítání dopravy.
Začíná to DOD a končí ISP_SV.
Předem moc děkuji.
Začíná to DOD a končí ISP_SV.
Předem moc děkuji.
Že by v listu "vysvětlivky legendy" v tomtéž excelovém souboru? 
Ježiš!
Děkuji, nevšiml jsem si.
Děkuji, nevšiml jsem si.
a proto se kolikrát stojí již od Orsilu
ale třeba měla čestická hospoda v době sčítaní lákavé menu, to by mnohé vysvětlilo
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Ano, vše je o lidech Miku 
Mike: to by byla teda sakra velká hospoda. 
Každopádně nedává smysl obhajovat zde 3-pruh intenzitami.
Šlo by o nějakých 10,15 km 3-pruhu, kde je menší provoz, v jinak 300 km dlouhé dálnici přes celou republiku. Takhle se dálnice prostě nestaví. Víte kolik takových "děr" se na současných dálnicích najde...
Také jsem to zaregistroval. Není to nějaká další bota náhodou? Nemělo by to být alespoň takových 10k ?
Šlo by o nějakých 10,15 km 3-pruhu, kde je menší provoz, v jinak 300 km dlouhé dálnici přes celou republiku. Takhle se dálnice prostě nestaví. Víte kolik takových "děr" se na současných dálnicích najde...
Úsek na I/36 Borohrádek-Čestice jsem sčítal. Byl to pátek od 14:00 do 18:00 a byl to v jednom člověku solidní záhul. Bylo tam zajímavé sledovat přeliv směru provozu. Zatímco na začátku jezdilo mnohem více aut směrem do Boro, postupně se to během necelé hodiny úplně přelilo. A přitom ten rozdíl byl do té doby značný. Ale měl jsem pro to vysvětlení. Konec směny ve Škodovce a následně naopak odpolední nával "Pražáků" (koukal jsem na SPZ když to šlo) směr Orlické hory.
Kdyby to byla dálnice, tak budiž, ale toto dálnice nebude, ta bude končit u Úlibic. Dál to bude silnice 1. třídy, kde se běžně kombinuje čtyřpruh s třípruhem i jinde v EU, ať nemusím chodit daleko, viz "navazující" B178 v Německu.Aram96 píše: ↑20.3.2026 22:14:21 Mike: to by byla teda sakra velká hospoda.
Také jsem to zaregistroval. Není to nějaká další bota náhodou? Nemělo by to být alespoň takových 10k ?
Po dokončení celé D35 se intenzity zvednou i na tomto úseku. U Prahy, stejně jako u každého velkého města, jsou a budou kolony. Ty ani D0 úplně nevyřeší, po D35 a I/35 bude možné Prahu objet ve směru Hradec Králové - Drážďany.
A ty.intezity zvedne tranzit odkud kam? Z Hradce do Drážďan asi tolik aut jezdit nebude
-
Diaľničiar
- VIP
Obávám se, že pokud nepřijde do týdne nanejvýš dvou ke stabilizaci námořní dopravy, tak tohle téma bude opět na určité období pasé, stejně jako o pandemii. Již nyní jsou jen za kontejnery příplatky 30 % ; jakožto sekundární problém bezpečnosti námořních tras mezi Evropou a Asii, a primární problém ani nemluvme. Průmysl bude potřebovat méně, a s tím upadne vše další. EIA mj. již vydala seznam doporučení pro státy. Že se o tom ještě nemluví tady v prostoru západu je sice hezké, ale na vlně příprav to jede na maximum. Státy v Asii ( jako např. Pákistán, Indie ) reálně zavírají úřady, školy, zkracují pracovní týden, začínají omezovat jízdu a tankování. Já jednu ropní krizi překonal. Taky zima je pryč, ale zásobníky v EU jsou vyprázdněné a ani není odkud načerpat, nemluvě o cenách. Viděl jsem nařízení o omezení vaření nebo taky MPR na dálnicích. My tady máme 1/4 výpadek v ropě a to již jedou rafinerie ve světě na maximum díky uvolnění rezerv - ale ani to nestačí pokrýt výpadek. Necháme se překvapit, s jakým výsledkem budou výsledky posl. sčítaní zavedeny do praxe, nejen že bude menší provoz, ale rovněž úpadek hospodářství a příjmů. Ona ta euforie vítězství povede dál.
nemyslel jsem, že by pohltila ta vozidla
ale sčítače
což, jak tu martas popisuje ( jako jednoho člověka na tenhle úsek...
by nemusel bát tak složité
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Jedno s druhým. I např. Brno-Liberec zatím tudy nejezdí, ale v budoucnu bude.
Já neříkám, že to tady ten 3-pruh nezvládne, nicméně z pohledu na celou D/I/35 od Liberce k Lipníku je tento 3-pruh trochu nesmysl. Kdyby to mělo daleko menší dopad na ŽP nebo to bylo výrazně levnější, tak budiž. Ale ani jedno z toho neplatí.
Dálnice to tady není čistě na papíře a právě i kvůli těm kategoriím. Jinak se na celé D35 ani S35 až do Liberce nic nikde nestřídá, všude je 4-pruh a významem je to tady na tomto úseku dálnice úplně stejná jako o pár kilometrů dál před Jičínem. Akorát na něm budou o něco nižší intenzity. Tímto pohledem by se neměla tedy stavět ani dobrá půlka D7 například.
Dá se to nazvat podstatně větší úlitbou než z I/43 na I/73 s celým 4 pruhem...
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Kdyby se stavěly čtyřpruhy jen podle tabulek intenzity, tak nikdy nevznikne dálnice do Varů či do Trutnova a v jiných zemích dálnice skrz pustiny. Musí se projektovat i strategicky kvůli propojení republiky a také kvůli napojení zapadlých koutů.
Navíc si myslím, že právě kvůli zastaralé silnici 35 mezi Turnovem a Hradcem a také mezi Hradcem a Brnem to spousta řidičů bere po trase D1/D10. Navigace tuto variantu rády nabízejí, protože je o půl hodiny rychlejší, i když delší.
Jenže tato výhoda brzy padne dokončením D35 z Jičína do Svitav a začne se to kolem Ráje valit mnohem víc.
Navíc si myslím, že právě kvůli zastaralé silnici 35 mezi Turnovem a Hradcem a také mezi Hradcem a Brnem to spousta řidičů bere po trase D1/D10. Navigace tuto variantu rády nabízejí, protože je o půl hodiny rychlejší, i když delší.
Jenže tato výhoda brzy padne dokončením D35 z Jičína do Svitav a začne se to kolem Ráje valit mnohem víc.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
No je otázka co to udělá s I/43, protože jak již bylo zmíněno výše, tak tam je minimálně u Lipůvky kapacita vyčerpaná, takže se max zahustí dopravní sedla, ale ve špičkách se už víc aut neprocpe...
Na druhou stranu D0 511 zase trasu Brno-Turnov dálniční oklikou přes Prahu zkrátí a zrychlí... Upřímně nečekám nějaký masivní přeliv... Třeba nákladů je obecně v této relaci minimum...
Na druhou stranu D0 511 zase trasu Brno-Turnov dálniční oklikou přes Prahu zkrátí a zrychlí... Upřímně nečekám nějaký masivní přeliv... Třeba nákladů je obecně v této relaci minimum...
Otázka bude zodpovězena v podstatě velmi rychle. Jak 511 tak D 35 / ke Svitavám / bude "za pár dní" zprovozněna. A poté už bude realita jasná.
Ano, je to tak. A mezi sedlem a špičkou to tady vypadá tak, že pokud k nějakému byť malému nárůstu přecejen dojde, tak už to budou kolony, harmoniky. Čili se bude poskakovat už třeba i ve 12 v poledne, v 8 večer, což jsou časy, kdy to dnes sice jede, ale jste rádi, když jedete více jak 60 km/h. Je to prostě na hraně tvorby kolon.PetrN píše: ↑23.3.2026 22:14:22 No je otázka co to udělá s I/43, protože jak již bylo zmíněno výše, tak tam je minimálně u Lipůvky kapacita vyčerpaná, takže se max zahustí dopravní sedla, ale ve špičkách se už víc aut neprocpe...