Elektromobilita

Odpovědět
MPMP

Re: Elektromobilita

Příspěvek od MPMP »

chaden: ne každý jezdí sám. Když se střídají 2 řidiči, dá se ujet velmi pohodlně stovky kilometrů aniž byste musel dělat dlouhé přestávky v "betonové džungli" a tím že chvíli řídíte a chvíli odpočíváte, není to ani únavné. Takže ano, "jeden řidič víc nedá", ale dva už ano. Např přesun na služební cestě, cesta na dovolenou, přesun za rodinou na druhém konci republiky ap. Většinou toto absolvují buď kolegové, nebo partneři, kdy řídí oba.
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 19.3.2026 22:07:41 To už vidím poněkolikáté, že Jožka má problém s chápáním psaného textu. Případně záměrně vynechává ty části textu, které jsou pro kontext důležité. Manipulace se tomu říká, tuším.
Celý text totiž je "Blenke totiž tvrdí, že nejčastěji nabíjí doma z wallboxu (ale při práci využívá i veřejnou rychlonabíjecí síť) a ne na víc než 90 %, stav nabití zároveň nenechává klesnout pod 20 %."
Nikoliv, kolego. Cele je o tom, ze by mohl ujet az 500km, ale neujede, protoze nabiji jen do 90% a nenechava vybit pod 20%. A dela to proto, aby baterka mohla zustat v kondici, aby mohla najet az 500km. Ale ty neujede, protoze...

Heller se chechta z hrobu, protoze takovou ukazku Hlavy XXII aby jeden pohledal.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

A vy když se tady chvátáte, že ujedete v kuse na jednu nádrž 1300 km, tak taky všechny jízdy jezdíte 1300 km, nebo děláte i nějaké kratší?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Nikdy jsem nic takového netvrdil. Samozřejmě, že řídím "na jeden zátah" přibližně 3 hodiny a pak následuje 5 - 20 minut přestávka, (těch 5 minut při pouhém střídání řidičů, ta delší při nějakém občerstvení). Ale při delším přesunu k těmto přestávkám nepotřebuju ani "kafíčko", ani "McDonald", ani restauraci. Nejraději ji udělám na malém odpočivadle na dálnici. Mám na svých trasách vytipovaná místa, která jsou od dálnice relativně oddělená. Ano, dálnice hlučí, ale já jsem relativně "v přírodě". Tam ale nabíječky ještě dlóóóóóuho žádné nebudou.
Nikomu tento způsob cestování nevnucuji, kdo se neobejde bez restauračního zařízení, prosím. Ale já si při řízení odpočinu mnohem lépe "v zeleni" než na asfaltu před restaurací. A vždy to je ve stoje a s mírným pohybem, sedět u toho nepotřebuju, seděl jsem totiž ty předchozí 3 hodiny v tom autě.
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 20.3.2026 10:38:35 A vy když se tady chvátáte, že ujedete v kuse na jednu nádrž 1300 km, tak taky všechny jízdy jezdíte 1300 km, nebo děláte i nějaké kratší?
Nesnazte se trumfnout chadena, toho nemate pri sve inteligenci zapotrebi. Nikdo netvrdi, ze tak jezdime vsechny sve jizdy. Ale obcas se zadari. A to je ta podstata. Ze to ten nastroj (auto) umoznuje. Usnadnuje pouzivani. K tomu totiz nastroje slouzi.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Souhlasím, a proto je dobré udávat "dojezd", což ale nikomu nevnucuje, že by to muselo být denní používání.
jozka

Příspěvek od jozka »

To zajiste, ale jeho vyjadreni vyzniva tak, ze aby tam ten dojezd zustal, nabiji tak, ze ten dojezd nema. Nic proti, chapu to, jen to pusobi dost legracne. A je to hlavni rozdil nastroje (prostredek k ulehceni prace) od tamagoci (prostredek k zabaveni znudeneho decka).
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

jozka píše: 20.3.2026 12:17:19 jeho vyjadreni vyzniva tak, ze aby tam ten dojezd zustal, nabiji tak, ze ten dojezd nema
Ono to tak skutečně i je. Podobně jako když budu někomu vyprávět, že mám spalovák s 500 hp s maximálkou 250 km/h, tak to taky neznamená, že pořád jezdím plnej plyn a maximální rychlostí, protože je mi jasné, že to tomu motoru dlouhodobě neprospívá :jidlo:

Tu druhou část příspěvku si nejsem jistý, jestli jsem pochopil správně, pořád se tu někdo bije do prsou, jak je pro něj důležitá vůně benzínu, zvuk motoru (tamagoči), zatímco jiní říkají, že jim stačí prostě jezdit (práce).
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

Nesnazte se trumfnout chadena, toho nemate pri sve inteligenci zapotrebi. Nikdo netvrdi, ze tak jezdime vsechny sve jizdy. Ale obcas se zadari. A to je ta podstata. Ze to ten nastroj (auto) umoznuje. Usnadnuje pouzivani. K tomu totiz nastroje slouzi.
Pro dálniční jezdce, co jezdí 1000km v kuse 3x do týdne EV není. Ale typická rodina, co má kde nabíjet (má dům nebo možnost nabíjení v práci), se pohybuje celý rok v dojezdové vzdálenosti od svoji nabíječky. A 1 až 2x za rok jede na dovolenou, kde veřejnou nabíjecí síť využije.
A tady to je o úhlu pohledu.
Někdo nechce EV, protože by ho zdržení u nabíječky omezovalo. Auto je nástroj, které mu musí umožnit jezdit dálky bez omezení, i když to je jen párkrát za rok.
No a druhý to bere tak, že se 2 nebo 4 dny v roce omezí a cesta na/z dovolené mu potrvá o 1h déle. Ale zbývajících 363 nebo 361 dní ho nebude omezovat hluk, smrad, vibrace, drahé palivo, drazší ůdržba a občasná cesta na pumpu.
A proto je tu možnost volby a každý si vybere, co mu vyhovuje.
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 20.3.2026 12:22:54 Tu druhou část příspěvku si nejsem jistý, jestli jsem pochopil správně, pořád se tu někdo bije do prsou, jak je pro něj důležitá vůně benzínu, zvuk motoru (tamagoči), zatímco jiní říkají, že jim stačí prostě jezdit (práce).
Ano, nepochopil jste to spravne :-D

Nekolikrat jsem tu napsal, ze auto je pro mne nastroj. Neresim vuni benzinu, neresim zvuk motoru. Sedlal jsem dvoutakty, ctyrtakty, benzinaky, diesly, plyn, jsem "pohonove promiskuitni" :-) Jen potrebuji, aby mi ten nastroj ulehcil ukol a nevyzral mi pri tom srajtofli. A v tomto elektromobily stale selhavaji. Az to dokazi, budu je pouzivat. Podle mne to tak ma vetsina populace kdekoliv na svete, proto je elektromobilita tak moc v Piheli pres veskere usili, ktere do ni smeruje. Zruste dotace, zruste ESG a cele to nesmyslne legislativni silenstvi a elektromobilita se stane tematickym koutkem v muzeu dopravy, tak jak se ji to uz jednou prihodilo. A bude tam presne do chvile, nez prijde nejakej neumetel, kterej netusi, ze to patri do muzea a vymysli neco (technickeho!), co ji z toho muzea vytahne do bezneho zivota. A v tu chvli ji uz nikdo nezastavi i kdyby se o to pokousel jakymkoliv zakazem.

Je to uz jasne nebo to mam i zazpivat (silne nedoporucuji!)?
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

Uplně stejně se velká část lidí dívala na auta vs. koně na začátku minulého století. Ale dynamika už je jasně daná a nezměnilo by to, ani kdyby se Evropa vrátila k Euro 1. Třeba to, že se automobilky tak brání Euro 7 není otazka EV vs. spalovák. Ale to že řeši emise z otěru brzd a to se týká všech.

Vývoj jde dopředu tak rychle, že za 10 let už nabíjení nikoho zdržovat nebude a i cena bude někde jinde. A spalovací auta definitivně skončí jako zábava pro menšinu, podobně jako koně.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Fajn, pokud to tak skutečně za 10 let bude, už si stoupám do pomyslné fronty na tajkové auto. Ale zatím to vypadá tak, že to k tomu nesměřuje. Ale protože se politici rozhodli, že to tak PROSTĚ BUDE, tak nastupují zákazy, příkazy, nařízení, pokuty, dotace. A to je pro mě ta fuj-část elektromobility.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

MPMP píše: 20.3.2026 15:06:05 Fajn, pokud to tak skutečně za 10 let bude, už si stoupám do pomyslné fronty na tajkové auto. Ale zatím to vypadá tak, že to k tomu nesměřuje. Ale protože se politici rozhodli, že to tak PROSTĚ BUDE, tak nastupují zákazy, příkazy, nařízení, pokuty, dotace. A to je pro mě ta fuj-část elektromobility.
Kterými "zákazy, příkazy, nařízení, pokuty, dotace" jste jako řidič spalováku ovlivněn? Ptám se, protože jako vlastník a řidič dvoulitrového spalováku nic z toho nepociťuji, ale evidentně to někde je jinak, tak chci číst tu zkušenost.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Tak třeba já, když se dnes koukám po novém autě tak si teda na rozdíl od doby před deseti lety nemám moc z čeho vybrat.
jozka

Příspěvek od jozka »

Xyzc píše: 20.3.2026 13:42:17 Vývoj jde dopředu tak rychle, že za 10 let už nabíjení nikoho zdržovat nebude a i cena bude někde jinde. A spalovací auta definitivně skončí jako zábava pro menšinu, podobně jako koně.
Vite, ale ja ty same argumenty posloucham uz deset let a kde nic tu nic. Maximalne se dava vic tuzkovek, pouzivaji se tlustsi kabely, coz prinasi zase jine problemy.
jozka

Příspěvek od jozka »

Trupman píše: 20.3.2026 15:34:46 Kterými "zákazy, příkazy, nařízení, pokuty, dotace" jste jako řidič spalováku ovlivněn? Ptám se, protože jako vlastník a řidič dvoulitrového spalováku nic z toho nepociťuji, ale evidentně to někde je jinak, tak chci číst tu zkušenost.
Vazne?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Trupman píše: 20.3.2026 15:34:46
MPMP píše: 20.3.2026 15:06:05 Fajn, pokud to tak skutečně za 10 let bude, už si stoupám do pomyslné fronty na tajkové auto. Ale zatím to vypadá tak, že to k tomu nesměřuje. Ale protože se politici rozhodli, že to tak PROSTĚ BUDE, tak nastupují zákazy, příkazy, nařízení, pokuty, dotace. A to je pro mě ta fuj-část elektromobility.
Kterými "zákazy, příkazy, nařízení, pokuty, dotace" jste jako řidič spalováku ovlivněn? Ptám se, protože jako vlastník a řidič dvoulitrového spalováku nic z toho nepociťuji, ale evidentně to někde je jinak, tak chci číst tu zkušenost.
Jsou to drobnosti, ale jak se říká "stokrát nic umořilo osla", namátkou např.:
- avizovaný a zatím stále prosazovaný ZÁKAZ prodeje aut se spalovacímui motory od roku 2035
- kvóty na flotilové emise CO2 automobilek - to je NAŘÍZENÍ, které likviduje malá auta
- kvóty na emise podle hmotnosti/velikosti vozidla - to je NAŘÍZENÍ, které preferuje SUV, dle mého skromného názoru auto, které je energeticky neefektivní, ošklivé a s malým zavazadlovým prostorem, pro mě nepoužitelné
- všeobecný tlak na automobilky, vyrábět co nejvíce elektrovozů a když se automobilky podvolily (co jim taky zbývalo, že?), tak přichází velké podivení nad tím, že lidé to nechtějí kupovat a hrozí propouštění a sociální nestabilita
Když to shrnu, tak jako řidiče spalovacího auta mne neomezuje nic, ale jako občana ta omezení již pociťuji a to ne zrovna málo.
chaden

Příspěvek od chaden »

Takže správně chápu, že snížení emisi CO2 není potřeba podle vás?
Proč pak řešíte elektomobilitu a ne tu zásadní otázku?
Naposledy upravil(a) chaden dne 20.3.2026 18:57:29, celkem upraveno 1 x.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 20.3.2026 15:06:05 Fajn, pokud to tak skutečně za 10 let bude, už si stoupám do pomyslné fronty na tajkové auto. Ale zatím to vypadá tak, že to k tomu nesměřuje...
Vůbec není pravda. Bych řek že vývoj v světě jde neuvěřitelným tempem. V ČR možná to zatím není vidět. Ale ČR nakonec nemá jinou možnost než se přizpůsobit.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 20.3.2026 18:54:39
MPMP píše: 20.3.2026 15:06:05 Fajn, pokud to tak skutečně za 10 let bude, už si stoupám do pomyslné fronty na tajkové auto. Ale zatím to vypadá tak, že to k tomu nesměřuje...
Vůbec není pravda. Bych řek že vývoj v světě jde neuvěřitelným tempem. V ČR možná to zatím není vidět. Ale ČR nakonec nemá jinou možnost než se přizpůsobit.
Ano "neuvěřitelným tempem", tedy pokud přijmete, že jde neuvěřitelně pomalu proti Vašim předpovědím z doby pár let zpět. ;)
chaden

Příspěvek od chaden »

Například?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 20.3.2026 18:50:47 Takže správně chápu, že snížení emisi CO2 není potřeba podle vás?
Proč pak řešíte elektomobilitu a ne tu zásadní otázku?
Jak tato otázka souvisí s probíraným tématem? Jak pomůže "nařízená elektromobilita všem" v omezování emisí CO2? Zatím vidím pouze to, že např. Čína, která je zde dávána některými diskutujícími za vzor přechodu k elektromobilitě, buduje jako smyslu zbavená uhelné elektrárny a její emise CO2 stále rostou.
Máte konkrétní čísla z nějakého státu, kde zvýšením penetrace vozového parku elektromobily se snížily emise CO2? Já takový neznám, Vy možná ano - tak sem s ním.
Technické okénko: i ta elektřina pro ty autombily se musí nějak vyrobit. A pokud všechnu vyrobenou "zelenou elektřinu" pošlu těm elektromobilům (abych "dokázal", že tím šetřím emise CO2), budu muset pro ostatní spotřebitele vyurobit tu elektřinu z uhlí nebo plynu. CO2 neušetřím, jen zkomplikuju a zdražím IAD.
Pokud budu "zelenou elektřinu" posílat do domácností a do průmyslu, mohu se stejnými emisemi jako v prvním případě jezdit v pohodě se spalovacím autem. Globální emise CO2 se nijak nezmění, ale bude to pro uživatele levnější a pohodlnější.
V okamžiku, kdy bude tolik "zelené elektřiny", že nebudeme vědět, co s ní, pak bude čas na nařizování elektromobility, ale teď to s emisemi CO2 nehne ani o gram.
chaden

Příspěvek od chaden »

Souvisí přímo. Elektromobily nikdo netlačí.
Tlak je na snížení emisi CO2 z dopravy. Což je přímo napsáno v bodech, které psal jste vy sám.
Jak to snižovat nikdo nepřikazuje. Máte lepší řešení než EV - ven s tím.

To vaše technické okénko je jen vaše tvrzení, myslím že právě takovým způsobem emise se ušetří. Také ta naivní představa že převod průmyslu na obnovitelné zdroje nezdraži vaš milovany spalovak je úsměvná :-) Ten průmysl ho totéž vyrábí. A samozrejme zdražíl by.

Také elektromobilita přináší další výhody mimo snizeni emisí CO2: 0 lokalni emise, eliminace zavislosti na dovozu paliv, synergie s obnovitelnymi zdroji.
Mike

Příspěvek od Mike »

Trupman píše: 20.3.2026 15:34:46
pak máte patrně ten dvoulitr staršího data výroby
třeba tak do roku 2010
dnes jsem měnil čidlo NoX
před rokem nějaké čidlo zbytkových částic

nic takového jsem v předchozím modelu neměl
"naštěstí" i sám výrobce si je vědom, že plně elektrická verze je nesmysl
vodíková prý funguje lépe, ale tam je infrastruktura teprve v plenkách
tak snad jim jednou dojde, že tenhle model by byl ideální jako PHEV, ovšem s baterkou tak 35kWh
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
chaden

Příspěvek od chaden »

jo prý vodíková funguje :-D

To dává smysl: utratit 50kWh elektřiny na výrobu 1kg vodíku, dalších 10kWh na distribuci a stlačení a neujet na to ani 100km
místo toho za 60Kwh EV ujede 300km
To je fizyka, žádný vývoj to nevylepší (pokud teda ten vodík nebudou těžit odněkud zdarma)
jak z hlediska efektivity tak ceny EV bude 3x lepší

Možná to má nějaký velký dojezd? Toyota Mirai 5 kg, Hyundaji Nexo 6.6kg (a o moc vic tam nevleze i tak je to 700Bar) - takže 500-600km

Rychlé tankování? Fakt se najde ochotny platit 3x aby natankovali o 5 minut dřív a také infrastruktura není sranda takže klidně 4x oproti EV?
Zrychlit nabíjení na 5 minut mezi tim možný je.

Vodík v dopravě je zkratka passé.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“