D19 Domašov (D1) – Prostějov (D46)

mapman
Autor

D19 Domašov (D1) – Prostějov (D46)

Příspěvek od mapman »

Uvažovaná délka: 65 km
D19.png
D19.png (199.75 KiB) Zobrazeno 4904 x
Sauce

Re: D19 Domašov (D1) – Prostějov (D46)

Příspěvek od Sauce »

Docela horko těžko se bojovalo za to, aby se prosadila I/73 v trase původní průchozí dálnice kolem Brna. Teď do éteru pustí tohle a jen dají náboje Nimby a budeme mít problém I/73 vůbec rozjet.

No a vést tudy někudy dálnici je za mě utopie na entou. Jsme rádi, že se rozela 511 a není to tak dávno, co převažoval tady na fóru názor, že severní části SOKP se nikdo z nás nedožije.
Warcz

Re: Studie "Možnosti a příležitosti rozvoje dálniční sítě ČR po roce 2050"

Příspěvek od Warcz »

Mě teda přijde D19 Domašov (D1) – Prostějov (D46) 65 km jako uplná blbost. Vede to přes kras kde to bude mega komplikovaný.

Moc ani nechápu proč. Jako že to fakt je tak velký tranzit z Jihlavy na Olomouc ? Není lepší udělat Zlín - SK, Jihlava - Znojmo ? Jako že bude to mega drahý a moc nechápu ten benefit.
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Za mě je spojka od D1 na Kuřim taky blbost... Včetně pokračování na Prostějov
Samozřejmě nepřeji odpůrcům I/73 z Moravských Knínic, Drásova, Malhostovic a okolí nic špatného... Pokud by zbyla nějaká ta desítka mld. na dálniční stavby, tak ať to tam klidně postaví i bez protihlukových stěn...Za mě neustále platí varianta v příloze, Brnu by pomohla nejvíce...
DSCN0757 - kopie.JPG
DSCN0757 - kopie.JPG (201.81 KiB) Zobrazeno 4771 x
Brnak46

Příspěvek od Brnak46 »

D19 přes kras nepovede, povede severněji. A že studie propojení krajských měst našla potřebu propojit krajská města (Olomouc<->Jihlava/ČB/Plzeň) mě nepřekvapuje a smysl mi to dává :ok:
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Když koukám na obrázek, tak stát všechny ty nakreslené stavby včetně S73, tak si žiju jak prase v žitě co se týče dopravní obslužnosti. :mrgreen:

Nicméně .. koridor té východní části chápu a za mě je i správný. Co je za mě špatně, je že toto spadlo do dálnic. Tohle jako dálnice nedopadne. Bude proti tomu jednak velký odpor a protože potřeba této komunikace je velmi malá, z určitých pohledů je dokonce zbytečná, tak nemá šanci budoucí odpor přebít. A to se samozřejmě bavím o odporu při nějakém zanášení do krajských ZUR.
Další věcí je trasování .. ať to povede kdekoli, tak to bude atakovat 700 m n.m., myšleno bez tunelů.
Suma sumárum .. nějaká pořádná jednička je v této relaci do budoucna rozhodně správný krok, a to jak kvůli II/150, tak spojení Blanska a okolí s Prostějovem atd., ale na dálnici to zde prostě nemá. A bez dálnice to nikdy Brnu nijak neuleví. Tato komunikace by měla IMHO sloužit naopak venkovu, či "venkovu" abych se někoho nedotknul. :)

Spojka D1-Kuřim, za mě defakto to samé, viděl bych to na silnici první třídy, POKUD je tam vůbec možné něco takového protáhnout. A souhlasím, že to může být použito při boji proti S73. :( Sice neoprávněně, ale pravděpodobně to užito bude, na to bych si i něco vsadil, že se toho ještě dočkáme.
A v budoucnu to dopadne tak, že se postaví obě trasy S73, jak přes Bystrc, tak o 20 let později boskovickou brázdou, protože tahle malůvka je trochu utopická. :lol:
Teď vážně .. myslím si, že lepší řešení téhle relace by bylo trasování více mezi Bíteš a Tišnov. A pochybuju o dálnici, nejlepší řešení by byla IMHO opět jednička s obchvaty, MÚK, stoupáky a trasování trochu více k Tišnovu. Pak klidně až k S73. Bude to sloužit daleko lépe a více lidem, a myslím, že je i lépe prosaditelná. Bude potažmo obsluhovat samozřejmě i Kuřim a napojovat S73 od Prahy bez závleku až před Brno.

Na co ale koukám a trochu oceňuji, že to mají nakresleno/napočítáno fakt dobře. Např. Olomouc-Jihlava po této dálnici i s peáží by byla o cca 10 km kratší než současné dálnice. :D :ok: Takže práci si na tom asi dali. :)

Jak tu padlo, že pro Olomouc - Jihlava to smysl dává... Opravdu potřebujeme tato krajská města spojovat novou dálnicí, když stojí ty současné a už to propojeno je ? I kdyby mezi Olomoucí a někde Velmezem stála úplně rovná dálnice, tak to spojení bude jen o cca 20 km kratší, než D1+D46. To myslím opravdu nepotřebujeme kvůli tomu betonovat další kus přírody.
Myslím, že desítky miliard by šlo využít stokrát efektivněji, např. dostavbou pořádných jedniček napříč venkovem všude možně. Vždyť je to v některých končinách úplně žalostné. Jestli nějaké dálnice na Moravě a pro Brno, tak rozhodně na jih od D1. :kladivo:
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Nějaká kapacitní spojka mezi D1 a I/73 podle mě vzniknout musí, ale čekal jsem to spíš v koridoru poblíž silnice 379, aby došlo k lepšímu napojení Tišnovska, kde rychle roste počet obyvatel. Toto trasování "přes kopečky" mi přijde zvláštní.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Přesně tak.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Mimochodem výškový profil na mapy.cz je u té jižní části D19 z nějakého důvodu špatně. Je tam správně vidět hluboký zářez Bílého potoka, který by vyžadoval impozantní 600 m dlouhý, 100 m vysoký most, ale hluboké údolí Svratky v tom profilu není vůbec vidět. Tam by musel být most dlouhý minimálně 500 m.

Výcházím z tohoto odkazu, které sdílel Jirka L v jiném vlákně. Výškový profil se zobrazí po kliknutí na danou trasu: https://mapy.cz/s/nurufuvute
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jo, tam to nějak vypne výškový profil a kreslí to tam naprostou rovinku. :)
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Náhodné čáry do mapy, jako je např. tady tato D19, ten celý (jinak chvályhodný) materiál MDČR akorát diskreditují.

Je tam spousta vlastností, které jsou evidentně spíš výsledkem kompromisu, než reálné potřeby a realizovatelnosti.

Nejvíc podezírám autory, že prostě nutně chtěli něco navrhnout na Moravě, aby výsledkem celé studie nebyl jen nový jeden a půl okruh kolem Prahy. :lol:
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Josse

Příspěvek od Josse »

Tohle trasováni D19 je nesmysl. Kdyby to byl severní obchvat Brna který by ustil u Vyškova na D1 dávalo by to aspoň smysl.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Josse: je tam CHKO, kde se dá těžko prosadit nějaká kapacitní silnice.
Zaschrona

Příspěvek od Zaschrona »

Za mě určitě dává smysl trasa z Černé Hory k Olomouci. D46 je i po úpravách a blížícím se odklonění tranzitu na dokončenou D1 nevyhovující, trasování těsně kolem Prostějova je šílené... a hlavně se to vše pořád cpe na Brno. D19 výrazně zlepší dostupnost Blanska nebo Boskovic. S pokračováním dál to i odklopní tranzit směrem od Olomouce a Ostravy, který bude chtít jet směrem do jihozápadních Čech nebo Německa mimo Brno a Prahu.

Pokračování pak dál na západ je otázka. Tohle trasování spíš funguje jako obchvat Brna než trasa pro tranzit, jakkoliv lepší než nic. Nažene to hned dopravu na D1 za Brnem, kde to u Ostrovačic přes zimu je často dost o hubu. Spíš bycho viděl jako kvalitní silnici, protože kvalitní spojka D1 a S73 tam smysl dává.

Samotnou D19 bych pak ideálně od Černé Hory trasoval při jižním okraji CHKO Žďárské Vrchy a napojit na D1 až u Jihlavy a propojit přímo s D20 na křízení s D1. To trasování by byl asi dost mazec, ale takový ucelený paralelní tah k D1 by zásadně pomohl odvézt část tranzitu mimo dvě naše největší města a také odlehčil třema z nejpřetíženějších tahů v klíčových místech, tedy D1, D5 a D11.
airtime

Příspěvek od airtime »

Autoři návrhu vzhledem k neustálým kolonám na D1 zjevně chtěli udělat alternativní dálnici okolo Brna za každou cenu. Jenže pokud se dodělá všechno co má, měla by být D1 okolo Brna výrazně klidnější místo. Je toho hodně. Z tohoto místa část dopravy odvede D35, D55, VMO, spojka D52 a D2. A k tomu přijde rozšíření na 3+3 plus přestavba křižovatky D1+D2 a Brno-západ. Alternativní trasu okolo Brna bych hledal spíše na jihu a to v relaci Troubsko - Syrovice/Popovice - Chrlice - Holubice. Také si myslím, že do roku 2050 se vzhledem k intenzitám bude muset rozšířit na 3+3 úsek z Velkého Meziříčí až do Vyškova. Proti tomu je D19 neprosaditelný a drahý špás s diskutabilním výsledkem, který se nejspíše nikdy nerealizuje. Spíše mě přijde, že to tam dali, aby na Moravě namalovali alespoň něco.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Souhlasim co tady zaznělo je to blbost. Praha - Ostrava bude jezdit Severni cestou. Praha - Videň by měla na Znojmo. Ostrava - Bratislava by měla přes Uherske hradiště.

Už jsem to tady psal zamě je 10 duležitějšich useku. Brno - Svitavy, Zlin - SK, Jihlava - Znojmo...

Vždy to je nějaky poměr cena - užitek a tady někdo vzal jenom to druhe a udělal čaru.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já si myslím, že si řekli: kde v Brně chybí trochu dálnice ? No na severu, že, tak tam něco nakreslíme. A vůbec se nikdo nezaobíral dalšími aspekty - což u ostatních tahů bych si nedovolil tvrdit. Ty jsou rozhodně promyšlenější (neříkám, že bezchybné).
Ale tohle opravdu nechápu. Jak jsem psal, dávalo by to smysl, kdyby chtěli vést dálnici z Prostějova na Boskovice a dál na Žďár, aby se zlepšila dostupnost obecně. Ale tohle stavět kvůli odlehčení Brnu, je úplně mimo a nesmysl. Také to na mě působí trochu tak, že nechtěli nechat Moravu bez novinek. :)

Přetíženost Brna je kvůli provozu D2-Praha. Pokud by se odklonil ten, bude to mít smysl (takže nějaká tangenta z D2, přes D52 a na Prahu, jakkoli vzdálená od Brna). Nic jiného už prakticky vice vymístit nejde a nebo už to bude řešeno pouze dostavěním již naplánovaných dálnic. Nepočítám teď samozřejmě místní dopravu, např. na kompletní VMO, ten pomůže také hodně.

Tady tu spojku bych klidně realizoval, osobně trochu v upravených podobách, jak jsem psal, a v kategorii 2-pruhu nebo 3-pruhu. Vzhledem k terénu to bude ten 3-pruh tak jako tak kvůli stoupacím pruhům.
Byl bych rád, kdyby k tomu takto přistoupili i kraje, abychom dostali alespoň něco. Zarytě bojovat proti dálnici a aby nevzniklo nic, to by byla IMHO velká škoda. Nové tahy mimo obce ve stopě těch čar by smysl rozhodně dávaly.
michal

Příspěvek od michal »

Podlě mě je účelem této dálnice napojit na dálniční síť úsek S73 Bořitov-Svitávka... :D :D :D
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Aha, to mě třeba nenapadlo. :D Beru zpět, projektanti jsou opravdu hodně prozíraví, vidí problémy s realizací S73 i za 20 let. :)
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Celý tenhle úžasný úsek stejně stojí na S73, a až bude S73, ideálně s napojením na D52, tak se zjistí, že to je k ničemu.
Dívám se na to, přemýšlím, a fakt mě nenapadá, k čemu by to jako mělo sloužit.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
kot

Příspěvek od kot »

Podstatné na tom je, že se to bude řešit okolo 2050, jestli je to ptákovina či ne... Takže teď je to více než předčasné ;)
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

kot: Já myslím, že to předčasné není :) V roce 2050 bude I/73 končit u Kuřimi napojením přes jižní obchvat na I/43, takže i tato varianta D19 bude nakonec dobrá, aby se I/73 napojila na D1. Osobně dálnice, popř. silnice ve čtyřpruhu, které vedou skrz území města a mají sloužit zároveň i tranzitu, nemám moc rád (viz Linec apod.).
michal

Příspěvek od michal »

Mě by hlavně zajímalo, jestli se všechny ty peážní úseky plánují jako 3+3, nebo jen prostě chceme přilepit nové dálnice na ty staré?
Brnak46

Příspěvek od Brnak46 »

Já jsem zvědavý na tu tiskovku, co MD plánuje, doufám, že tam ty plány rozeberou víc, včetně předpokládaných intenzit a změn dopravních proudů. Za mě ta dálnice smysl dávat určitě může a neříkal bych, že je to pitomost, když nemám k dispozici tu studii.
Potenciál té trasy vidím nejen v odlehčení D1 u Brna, ale i v odlehčení ostatních silnic - a to třeba i VMO - protože dnes je trasa ze severu Brna, Kuřimi atd. (kde žijí desítky tisíc lidí) směrem na Prostějov nejrychlejší přes Brno a Vyškov. D19 by ale mohla tyhle relace převzít.
Pak je ale důležité, aby to bylo opravdu stavěno jako dálnice, protože pokud to bude jen klasická jednička, časová úspora nebude taková a je otázka, jestli by to mělo smysl.
Je pravda, že by určitě šly vyjmenovat jiné, důležitější silnice, kde by dálnice měla být a není v plánu - to je ale problém CK MD a přece to neznamená, že by se kvůli tomu D19 neměla stavět. Buďme rádi, že konečně CK MD schválila něco ambiciózního :jidlo:
vrms

Re: D20 Plzeň – Písek – Jihlava (D1)

Příspěvek od vrms »

michal píše: 23.3.2026 12:23:00 Pánové, já ale nechci, aby to nepřipravovali. Byl to jen povzdech, že zatímco se začíná připravovat dálnice za 150+ mld, tak dálnice, která je v dálniční díti už dobrých třicet let, stále ještě ani není připravená na to, aby se začala stavět. Týká se to té jediné dálnice, která fasovala Černého Petra a prostě se na ni kašle. Toť vše. Okořeněné to je samozřejmě i tím, že R43 byla součástí ZÁKLADNÍ dálniční sítě. A také třeba tím, že než se vůbec začne stavět, stihla se do té mapy koncepce 2050+ dostat jako třípruhová... :roll: a to nemluvím o to, jak tady pořád řešíme vazby na Polsko a situaci kolem Brna, kde se prostě raději plánuje novostavba před Moravský kras, než aby se udělaly tangenty na jihu, které by něco řešily...
I/73 už je zase zpátky čtyřpruh a o ničem jiném se nejedná. Ta studie je už 5 let stará.
D19 nemá vést přes Moravský kras, to by nedávalo smysl i při pominutí faktu, že v dnešní době by to nebylo prosaditelné. Má vést severně od Moravského krasu a vojenského újezdu Březina, kde dokonce nejsou ani nějaké lesy, které by ohrožovala, ale z naprosté většiny pole. Otázkou spíš je, kdo tam bude po dokončení D35 jezdit, než že by to trasování vedlo nesmyslnými místy.
Odpovědět

Zpět na „Dálnice 2050+ dle studie ŘSD“