to jsem nikdy nezpochybňoval
v podstatě od doby, kdy jsi si ještě ve VTM přečetl o problematice skladování vodíku
což bylo určitě před 40+ lety
to jsem nikdy nezpochybňoval
Takže z pohledu řidiče anebo vlastníka vozidla (FO) v tom je jen jedna nepříjemnost, a to je potřeba se starat o technické vybavení vozidla snižující jeho emise. Což je zajímavé, že jste si na to ještě nezvyknul, protože tento přístup je v Česku už více jak 30 let od dob katalyzátorů ve Favoritech.MPMP píše: ↑20.3.2026 17:50:35Jsou to drobnosti, ale jak se říká "stokrát nic umořilo osla", namátkou např.:Trupman píše: ↑20.3.2026 15:34:46Kterými "zákazy, příkazy, nařízení, pokuty, dotace" jste jako řidič spalováku ovlivněn? Ptám se, protože jako vlastník a řidič dvoulitrového spalováku nic z toho nepociťuji, ale evidentně to někde je jinak, tak chci číst tu zkušenost.MPMP píše: ↑20.3.2026 15:06:05 Fajn, pokud to tak skutečně za 10 let bude, už si stoupám do pomyslné fronty na tajkové auto. Ale zatím to vypadá tak, že to k tomu nesměřuje. Ale protože se politici rozhodli, že to tak PROSTĚ BUDE, tak nastupují zákazy, příkazy, nařízení, pokuty, dotace. A to je pro mě ta fuj-část elektromobility.
- avizovaný a zatím stále prosazovaný ZÁKAZ prodeje aut se spalovacímui motory od roku 2035
- kvóty na flotilové emise CO2 automobilek - to je NAŘÍZENÍ, které likviduje malá auta
- kvóty na emise podle hmotnosti/velikosti vozidla - to je NAŘÍZENÍ, které preferuje SUV, dle mého skromného názoru auto, které je energeticky neefektivní, ošklivé a s malým zavazadlovým prostorem, pro mě nepoužitelné
- všeobecný tlak na automobilky, vyrábět co nejvíce elektrovozů a když se automobilky podvolily (co jim taky zbývalo, že?), tak přichází velké podivení nad tím, že lidé to nechtějí kupovat a hrozí propouštění a sociální nestabilita
Když to shrnu, tak jako řidiče spalovacího auta mne neomezuje nic, ale jako občana ta omezení již pociťuji a to ne zrovna málo.
Tak to budu doufat, že k dispozici bude nějaký benzinový např. 4.4 litr s osmi hrnky. Když do pekla, tak na pořádným koni...
Vše, co jste napsal, platí, ale není to reakce na to, co jsem napsal - "ušetřením" CO2 v dopravě je neušetřím jinde, protože celkovou spotřebu energie ve společnosti to nezmění.chaden píše: ↑20.3.2026 21:30:11 Souvisí přímo. Elektromobily nikdo netlačí.
Tlak je na snížení emisi CO2 z dopravy. Což je přímo napsáno v bodech, které psal jste vy sám.
Jak to snižovat nikdo nepřikazuje. Máte lepší řešení než EV - ven s tím.
To vaše technické okénko je jen vaše tvrzení, myslím že právě takovým způsobem emise se ušetří. Také ta naivní představa že převod průmyslu na obnovitelné zdroje nezdraži vaš milovany spalovak je úsměvnáTen průmysl ho totéž vyrábí. A samozrejme zdražíl by.
Také elektromobilita přináší další výhody mimo snizeni emisí CO2: 0 lokalni emise, eliminace zavislosti na dovozu paliv, synergie s obnovitelnymi zdroji.
Mate pravdu. Vase edukace je hodne tezky (v podstate nemozny) ukol. Obzvlast kdyz vidim vas "vypocet". Na jedne strane nesmyslna cisla, navic pocitana z nesmyslnych udaju (ten litr za kWh bych chtel videt), na druhe vysledna (a podstrelena) spotreba.
placani, vemte kalkulacku, spocitejte i se ztratami, pak piste
no jo takže podle vasych představ rafinace ropy nic energiticky nestojí, a také sama se teleportuje do pumpy,jozka píše: ↑24.3.2026 9:38:21 o prave... Vypoctu jsem videl uz spoustu, cisel taky. Vetsina vypoctu totiz ignoruje tu prostou skutecnost, ze rafinerie vetsinou neni o tom, ze nahoru nalejete ropu a dole vam vytece benzin, takze staci vydelit dve cisla. Produktui je mnohem vic a vetsina se pracovava dal. Zalezi i na druhu ropy. Ve chvili, kdy vsechno tohle ignorujete, dostanete se presne tam, kam se dostal chip.
zase plácání
skody jsou videt primo ted' vsude, nevidite?Japao Joe píše: ↑25.3.2026 8:38:07
Jaké škody způsobené ropnou krizí? Proti jakékoli krizi se nejlépe brání diverzifikací rizika a ne spoléháním na jediné 'správné' řešení. Takže pokud tlačím na OE a nic jiného nepřipouštím (to že je musím kvůli stabilitě pokrýt i něčím jiným zelený mozky připouští se skřípěním zubů) a náhodou zase bouchne Katla tak budeme u ohňů rok jásat, že nás žádné škody ropné krize nezasáhly.
zkratka "blablabla"Japao Joe píše: ↑25.3.2026 8:38:07 Horší vliv na životní prostředí má právě tlak na rychlý přechod k elektro-cokoli. A to kvůli potřebě vzácných prvků, které nebyly doposud těženy a zpracovávány v tak velkém měřítku. Takže ano vliv na životní prostředí má v mé ekonomice místo, ale pro EV má (bohužel pro Vás) vliv negativní.
Take jsem pro stejne podminky - zpoplatnit vyfuk a rad zaplatim "spotrebni" dan podle ujetych km, ta dalnicni znamka vubec nestoji za rec, nemam problem ji platit.Japao Joe píše: ↑25.3.2026 8:38:07 Stejné podmínky - proč by měl někdo mít možnost používat silniční síť aniž by se podílel na její údržbě? Prozatím byl model přes spotřební daň z PHM, protože je potřebovali všichni kdo jezdili (a je to v podstatě výkonové zpoplatnění), nyní se bude hledat model nový, který bude schopný postihnout i odlišné způsoby pohonu. Bude to muset být model hybridní se spoustou parametrů, ale co už když máme ty technologie. Takže realistické to rozhodně je.