Elektromobilita

Odpovědět
Mike

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Mike »

chaden píše: 20.3.2026 22:46:09

Vodík v dopravě je zkratka passé.
to jsem nikdy nezpochybňoval ;)
v podstatě od doby, kdy jsi si ještě ve VTM přečetl o problematice skladování vodíku
což bylo určitě před 40+ lety
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Trupman

Příspěvek od Trupman »

MPMP píše: 20.3.2026 17:50:35
Trupman píše: 20.3.2026 15:34:46
MPMP píše: 20.3.2026 15:06:05 Fajn, pokud to tak skutečně za 10 let bude, už si stoupám do pomyslné fronty na tajkové auto. Ale zatím to vypadá tak, že to k tomu nesměřuje. Ale protože se politici rozhodli, že to tak PROSTĚ BUDE, tak nastupují zákazy, příkazy, nařízení, pokuty, dotace. A to je pro mě ta fuj-část elektromobility.
Kterými "zákazy, příkazy, nařízení, pokuty, dotace" jste jako řidič spalováku ovlivněn? Ptám se, protože jako vlastník a řidič dvoulitrového spalováku nic z toho nepociťuji, ale evidentně to někde je jinak, tak chci číst tu zkušenost.
Jsou to drobnosti, ale jak se říká "stokrát nic umořilo osla", namátkou např.:
- avizovaný a zatím stále prosazovaný ZÁKAZ prodeje aut se spalovacímui motory od roku 2035
- kvóty na flotilové emise CO2 automobilek - to je NAŘÍZENÍ, které likviduje malá auta
- kvóty na emise podle hmotnosti/velikosti vozidla - to je NAŘÍZENÍ, které preferuje SUV, dle mého skromného názoru auto, které je energeticky neefektivní, ošklivé a s malým zavazadlovým prostorem, pro mě nepoužitelné
- všeobecný tlak na automobilky, vyrábět co nejvíce elektrovozů a když se automobilky podvolily (co jim taky zbývalo, že?), tak přichází velké podivení nad tím, že lidé to nechtějí kupovat a hrozí propouštění a sociální nestabilita
Když to shrnu, tak jako řidiče spalovacího auta mne neomezuje nic, ale jako občana ta omezení již pociťuji a to ne zrovna málo.
Takže z pohledu řidiče anebo vlastníka vozidla (FO) v tom je jen jedna nepříjemnost, a to je potřeba se starat o technické vybavení vozidla snižující jeho emise. Což je zajímavé, že jste si na to ještě nezvyknul, protože tento přístup je v Česku už více jak 30 let od dob katalyzátorů ve Favoritech.

Všechny ostatní regulace směřují na výrobce aut, částečně na větší firemní flotily.
Jako BFU řidič v Česku si můžeš koupit jakýkoliv auto nový i starý se spalovákem a nikdo tě nikde neomezuje.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
kot

Příspěvek od kot »

Bude tomu tak i po roce 2035 ?
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Koupíte nebo si dovezete to co bude na trhu k dispozici. :)
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
jozka

Příspěvek od jozka »

Trupman píše: 22.3.2026 13:56:52 Jako BFU řidič v Česku si můžeš koupit jakýkoliv auto nový i starý se spalovákem a nikdo tě nikde neomezuje.
Tak on bolsevik taky soukromy zemedelceni nezakazoval, tak nevim proc si vsichni stezovali, ze...
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 22.3.2026 18:07:38 Tak on bolsevik taky soukromy zemedelceni nezakazoval, tak nevim proc si vsichni stezovali, ze...
no jo! určitě!
soukromé zemědělce byli bolševiky označované za třídní nepřítele odsouzené k vyhubení
kot

Příspěvek od kot »

Diaľničiar píše: 22.3.2026 14:12:35 Koupíte nebo si dovezete to co bude na trhu k dispozici. :)
Tak to budu doufat, že k dispozici bude nějaký benzinový např. 4.4 litr s osmi hrnky. Když do pekla, tak na pořádným koni... :lol:
Mike

Příspěvek od Mike »

mě bohatě stačí těch hrnků 6, ale pěkně za sebou 8-)
takže bych chtěl vlastně nové auto se "starým" motorem
myslím, že vliv katalyzátorů, následně i DPF tu asi nikdo nezpochybnuje
akorát takové Noxy jdou proti účinnosti motoru
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

i katalizátory, výfuky a DPF jdou proti účinnosti/výkonu motoru.

Já jsem si před lety myslel, že moje další auto bude taky R6, třeba 530i nebo tak něco. Mezitím to přestali vyrábět (nebo za tím schovávají čtyřhrnky s mild hybridem), resp. to začali dávat až do vyšších modelů (540i) a i to už teď skončilo.
S moji postavou (skoro 210 cm) si holt malý auto nekoupím, pokud chci, aby mohlo za mnou sedět aspoň dítě.

Dnes už vidím, že by to bylo zbytečné, R6 jsem chtěl kvůli sametovosti chodu (s EV je to lepší) a vyššímu výkonu (s EV je to lepší). Pro úplnost dodám, že jiné parametry má zase EV horší, pochopitelně.
jozka

Příspěvek od jozka »

chaden píše: 22.3.2026 19:25:15 no jo! určitě!
soukromé zemědělce byli bolševiky označované za třídní nepřítele odsouzené k vyhubení
Nemate zac, rad jsem prispel k vasemu vzdelani.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 20.3.2026 21:30:11 Souvisí přímo. Elektromobily nikdo netlačí.
Tlak je na snížení emisi CO2 z dopravy. Což je přímo napsáno v bodech, které psal jste vy sám.
Jak to snižovat nikdo nepřikazuje. Máte lepší řešení než EV - ven s tím.

To vaše technické okénko je jen vaše tvrzení, myslím že právě takovým způsobem emise se ušetří. Také ta naivní představa že převod průmyslu na obnovitelné zdroje nezdraži vaš milovany spalovak je úsměvná :-) Ten průmysl ho totéž vyrábí. A samozrejme zdražíl by.

Také elektromobilita přináší další výhody mimo snizeni emisí CO2: 0 lokalni emise, eliminace zavislosti na dovozu paliv, synergie s obnovitelnymi zdroji.
Vše, co jste napsal, platí, ale není to reakce na to, co jsem napsal - "ušetřením" CO2 v dopravě je neušetřím jinde, protože celkovou spotřebu energie ve společnosti to nezmění.
Teda pokud to není tak, že pod rouškou "zelené dopravy" se tiše předpokládá, že lidé na to nebudou mít a tím busou méně jezdit. Tedy "veřejně hlásíme snahu o zelenou dopravu, ale v reálu je snahou IAD pokud možno zlikvidovat". Nejsem sice založením optimista, ale stále věřím, že tohle pravda není.
chaden

Příspěvek od chaden »

Změní samozřejmě.

Když spalovak spálí normovaných 6l benzinu/100km, což znamená 55kWh/100km + 6kWh elektriny na rafinaci a distribuci,
tak EV normované "spálí" 16kWh elektriny/100km.
Což odpovídá 13.8kg CO2 u spalovaku, 5.5Kg u EV v českém energetickém mixu.

Pro celé Česko by to znamenalo pro dopravu 80TWh/rok na palivu vs cca 27TWh/rok elektriny.

I kdy by to palivo spálily v elektrarne s využitím odpaniho tepla pro vytápění nebo v potravinářské výrobě tak z toho bylo by až 32TWh elektřiny a ještě nějakých 10Twh by se vyuzilo jako teplo. Nikdo samozřejmě pálit ropu v elektrárně v ČR nebude. To je hloupost. Hloupost je ale také pálit ji v motoru.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 23.3.2026 9:30:12 Nemate zac, rad jsem prispel k vasemu vzdelani.
moc na sebe berete
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Demagogie - na to abyste 'spálil' v BEV 16kWh elektřiny rozhodně nestačí 16kWh elektřiny vyrobit.
jozka

Příspěvek od jozka »

chaden píše: 23.3.2026 21:05:27 moc na sebe berete
Mate pravdu. Vase edukace je hodne tezky (v podstate nemozny) ukol. Obzvlast kdyz vidim vas "vypocet". Na jedne strane nesmyslna cisla, navic pocitana z nesmyslnych udaju (ten litr za kWh bych chtel videt), na druhe vysledna (a podstrelena) spotreba.
chaden

Příspěvek od chaden »

6l je take podstrelena

tady pisou dokonce 1.5kWh/l, jinde 0.5kWh
https://www.chip.cz/novinky/kolik-elekt ... a-prekvapi

kdyz jste tak chytry tak prosim - napiste vas vypocet, a ja ho budu kritizovat
jinak je to placani o nicem
Japao Joe píše: 24.3.2026 8:14:07 Demagogie - na to abyste 'spálil' v BEV 16kWh elektřiny rozhodně nestačí 16kWh elektřiny vyrobit.
placani, vemte kalkulacku, spocitejte i se ztratami, pak piste
stejne to vyjde lip nez spalovak
jen nezapomente ze palivo na pumpe take nevznika samo od sebe
celkovu spotrebu statu jsem bral ze statistik
jozka

Příspěvek od jozka »

No prave... Vypoctu jsem videl uz spoustu, cisel taky. Vetsina vypoctu totiz ignoruje tu prostou skutecnost, ze rafinerie vetsinou neni o tom, ze nahoru nalejete ropu a dole vam vytece benzin, takze staci vydelit dve cisla. Produktui je mnohem vic a vetsina se pracovava dal. Zalezi i na druhu ropy. Ve chvili, kdy vsechno tohle ignorujete, dostanete se presne tam, kam se dostal chip.

Cely clanek je jedno velke GIGO.

Nicmene ta hlavni pripominka... na jedne strane zapocitavate pomalu i chlazeni pro bagety na benzince, na druhe spotrebu deklarovanou palubnim pocitacem. Neprekvapive.

Mimochodem, o tom soukromem zemedelceni za bolsevika uz jste se doucil?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Je to marný, je to marný, je to marný :D
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Počítal jsem to několikrát s různými vstupy a vždy ten nejdůležitější parametr byl celkový nájezd km a nikoli spotřeba. V současnosti je to tak šul-nul (někdy to vyjde tak jindy naopak). Pokud se bude jako hlavní parametr brát produkce CO2 za životní cyklus vychází lépe EV, ale pokud budu brát celkové škody na životním prostředí je to petrol. Navíc tím, že se kladou větší nároky na emise vozidel se spalovacími motory jejich celková produkce CO2 roste a nikoli klesá. Pokud budu brát ekonomiku jako hlavní parametr tak při stejných podmínkách (zatížení 'spotřební daní', dotace, pokuty za provoz) EV v dohledné budoucnosti (berme třeba životnost vozidla 15-20 let) výhodnější nebude.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 24.3.2026 9:38:21 o prave... Vypoctu jsem videl uz spoustu, cisel taky. Vetsina vypoctu totiz ignoruje tu prostou skutecnost, ze rafinerie vetsinou neni o tom, ze nahoru nalejete ropu a dole vam vytece benzin, takze staci vydelit dve cisla. Produktui je mnohem vic a vetsina se pracovava dal. Zalezi i na druhu ropy. Ve chvili, kdy vsechno tohle ignorujete, dostanete se presne tam, kam se dostal chip.
no jo takže podle vasych představ rafinace ropy nic energiticky nestojí, a také sama se teleportuje do pumpy,
od reality to je ale daleko
o bagetách na benzince nepsal jsem nic - to jsou čistě vaše manipulace
také "bagety na benzínce a rafinace/distribuce" jen zhoršují i tak žalostnou efektivitu spalovaku, nechápu proč jste za to tak uchopil
Japao Joe píše: 24.3.2026 10:45:04 ...
Pokud budu brát ekonomiku jako hlavní parametr tak při stejných podmínkách (zatížení 'spotřební daní', dotace, pokuty za provoz) EV v dohledné budoucnosti (berme třeba životnost vozidla 15-20 let) výhodnější nebude.
zase plácání
ničím nepodložené tvrzení
počítáte i škody způsobené případnou ropnou krizi?
co vliv na životní prostředí? má místo ve vaší ekonomice?
vývoj technologií za 15-20 let počítáte, nebo bydlíte v zmrazeném světě?
jsou vubec "stejne podminky" v dnesnim svete realisticke?
take ekonomika pro jednotlivce a spolecnost jsou uplne odlisne veci.

takže žádná čísla, která vylezla z kalkulátoru od mého příštího prispevku nevidím
ano je to marný hádat se s lidma co evidentne neumějí používat ani kalkulačku
chaden

Příspěvek od chaden »

třeba některým jednotlivcům se ekonomicky nevyplatí platit za odvoz odpadu, budou házet za plot a řvát že "jim to tak vyhovuje a popeláři jsou k ničemu"
ale od takových já bych i případná čísla z jejich kalkulačky ignoroval
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Melete ......

Jaké škody způsobené ropnou krizí? Proti jakékoli krizi se nejlépe brání diverzifikací rizika a ne spoléháním na jediné 'správné' řešení. Takže pokud tlačím na OE a nic jiného nepřipouštím (to že je musím kvůli stabilitě pokrýt i něčím jiným zelený mozky připouští se skřípěním zubů) a náhodou zase bouchne Katla tak budeme u ohňů rok jásat, že nás žádné škody ropné krize nezasáhly.

Horší vliv na životní prostředí má právě tlak na rychlý přechod k elektro-cokoli. A to kvůli potřebě vzácných prvků, které nebyly doposud těženy a zpracovávány v tak velkém měřítku. Takže ano vliv na životní prostředí má v mé ekonomice místo, ale pro EV má (bohužel pro Vás) vliv negativní.

Vývoj technologií sleduji celkem intenzivně, ale že bych byl 'urvanej' z každýho nesmyslu, tak to teda nejsem. Používám to co má smysl používat a hlouposti nechávám upadnout v zapomnění (a na to není potřeba 20 let dokonce ani 10 let, viz třeba 3D TV jaký to byl hit a kde je tomu dneska konec). A už vůbec nechci aby mě někdo uměle nutil takové technologie používat a nebo dokonce financovat (taková doba tady už byla).

Stejné podmínky - proč by měl někdo mít možnost používat silniční síť aniž by se podílel na její údržbě? Prozatím byl model přes spotřební daň z PHM, protože je potřebovali všichni kdo jezdili (a je to v podstatě výkonové zpoplatnění), nyní se bude hledat model nový, který bude schopný postihnout i odlišné způsoby pohonu. Bude to muset být model hybridní se spoustou parametrů, ale co už když máme ty technologie. Takže realistické to rozhodně je.

Ekonomika společnosti je s ekonomikou jednotlivce úzce svázaná jen má jinde umístěnou desetinou čárku.

Těm posledním dvou řádkům moc nerozumím, ale jestli to berete jako sebereflexi tak to s povděkem kvituji.

-------------

Ano některým jednotlivcům nebo spíš domácnostem se nevyplatí platit za odvoz odpadu paušální částky 'za osobu', protože odpadu nevyprodukují tolik, aby nebylo výhodnější si platit svoz samostatně. A vůbec nemusí nic házet 'za plot', jen hospodaří tak, aby ten odpad prostě neprodukovali v takovém měřítku. Také vůbec nezpochybňuji další náklady, které mají obce s nakládáním s odpady na svém území, jen tady zase není možnost jak si vybrat tu variantu, která vyhovuje právě mě.
jozka

Příspěvek od jozka »

chaden píše: 24.3.2026 18:33:49 ... nechápu proč jste za to tak uchopil
...a zjevne je to setrvaly stav. Pritom je to tam vse vyslovne uvedeno.
chaden

Příspěvek od chaden »

Japao Joe píše: 25.3.2026 8:38:07
Jaké škody způsobené ropnou krizí? Proti jakékoli krizi se nejlépe brání diverzifikací rizika a ne spoléháním na jediné 'správné' řešení. Takže pokud tlačím na OE a nic jiného nepřipouštím (to že je musím kvůli stabilitě pokrýt i něčím jiným zelený mozky připouští se skřípěním zubů) a náhodou zase bouchne Katla tak budeme u ohňů rok jásat, že nás žádné škody ropné krize nezasáhly.
skody jsou videt primo ted' vsude, nevidite?
jinak nejaky nesmysl, myslim ze sam sobe protirecite, ale nepochopil jsem to cele,
Japao Joe píše: 25.3.2026 8:38:07 Horší vliv na životní prostředí má právě tlak na rychlý přechod k elektro-cokoli. A to kvůli potřebě vzácných prvků, které nebyly doposud těženy a zpracovávány v tak velkém měřítku. Takže ano vliv na životní prostředí má v mé ekonomice místo, ale pro EV má (bohužel pro Vás) vliv negativní.
zkratka "blablabla"
je tam pomer tak 1 ku 100 oproti tezbe ropy, pritom elikoz vzacne prvky mizi pak z obehu mnoooohem pomalej nez vytezena ropa, tak tezba a vliv na ZP po urcite dobe bude jen klesat, na rozdil od ropy, kvuli ktere musite zdevastovat cim dal vic uzemi

Japao Joe píše: 25.3.2026 8:38:07 Stejné podmínky - proč by měl někdo mít možnost používat silniční síť aniž by se podílel na její údržbě? Prozatím byl model přes spotřební daň z PHM, protože je potřebovali všichni kdo jezdili (a je to v podstatě výkonové zpoplatnění), nyní se bude hledat model nový, který bude schopný postihnout i odlišné způsoby pohonu. Bude to muset být model hybridní se spoustou parametrů, ale co už když máme ty technologie. Takže realistické to rozhodně je.
Take jsem pro stejne podminky - zpoplatnit vyfuk a rad zaplatim "spotrebni" dan podle ujetych km, ta dalnicni znamka vubec nestoji za rec, nemam problem ji platit.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

To je zajímavé, jak Chaden všechny jiné, než jeho názory, označuje za (cituji) "blablabla", za to jeho názory jsou vždy správné a podložené "tvrdými daty". Možná jsou, ale to, co tady prezentuje ta "tvrdá data" rozhodně nejsou, jsou to jen (jeho slovy) "blablabla". Když se totiž občas uchýlí k prezentaci skutečných dat a nikoli všeobecných proklamací, je na nich na první pohled vidět, že jsou tendenčně zkreslená a upravená. Ne snad, že by to, co píše nebyla proavda, to nikdy, jen v tom celkovém výpočtu v té své variantě "zapomene" zahrnout ty položky, které mu nevyhovují (naposledy např. ztráty elektřiny při jejím přenosu a nabíjení baterií), zatímco v protivníkově variantě tam započítá úplně všechny subjektivní externality (naposledy to byly velmi vágní "škody způsobené případnou ropnou krizi").
Co Chaden umí perfektně a nedá se mu rozhodně upřít je - vždy vyzdvihnout ty aspekty, které podporují jeho argumentační linii, naprosto pominout ty aspekty, které by ji mohly ublížit a nezapomenout u toho odkazem na "blablabla" hodit pod stůl ty argumenty, se kterými si neumí poradit.
Bravo: jako diskutér prosazující svoje videní světa je skvělý, jako partner do věcné diskuze už to taková sláva není.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“