I/35 Turnov - Úlibice (kauza Český ráj)

[1. úsek] Polsko – Hrádek nad Nisou – Chrastava (I/13) – Liberec (I/14) – Turnov (I/10) – Jičín (I/16) – Hradec Králové (D11, I/11, I/37)
[2. úsek] Holice (I/36) – Zámrsk (I/17) – Svitavy (I/43) – Mohelnice (I/44)
[3. úsek] Hranice na Moravě (I/47) – Valašské Meziříčí (I/57) – Rožnov pod Radhoštěm (I/58) – (I/56) – Slovensko
Odpovědět
kot

Re: I/35 Turnov - Úlibice (kauza Český ráj)

Příspěvek od kot »

Teda pěkně kyselé ovoce... :twisted:
P_V

Příspěvek od P_V »

Budou mít "dálnici" asi 70 m od sídliště, zas se jejich obavám tolik nedivím. Do hloubeného tunelu to jednoduše zahrabat nepůjde, protože tam bude MÚK a taky tam jsou vodní toky.
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

jojo sypaný tunel :-D tady to bude ještě oříšek, uvidíme jak dopadnou žaloby řsd hladíkův akt zrušení eia.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
sidape

Příspěvek od sidape »

a to ještě geologický průzkum na tunelu Pelesany ukazuje, ze je to průšvih
michal

Příspěvek od michal »

ŘSD neuspělo s žalobou kvůli stavbě silnice I/35 mezi Turnovem a Jičínem

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zp ... m-40572278

Tak si tak říkám, jestli to vlastně není dobře? Protože to ve výsledku může být šance na plnohodnotné 2+2, byť třeba v jiné trase.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já to vidím stejně. 3-pruhy patří na jiné silnice.

Jenže jestli ŘSD bude nadále projektovat dle současných plánů a práce nejspíš nepřeruší, tak se bude nová EIA dělat určitě na zvolenou kategorii.
Za mě by se mělo projektovat maximálně do doby rozhodnutí o kasační stížnosti. Pokud by byla EIA tímto zrušena definitivně, je na místě začít úplně od začátku a s novou EIA na 4-pruh. Pokud bude EIA podržena, lze navázat na 3-pruh současně zpracovávaným projektem.

Nicméně je pro mě nepochopitelné, že jeden ministr může tohle provést a celé stanovisko zrušit. Působí to dosti na truc a při odchodu, kdy už reálně nemá ani mandát, resp. měl by se vyvarovat důležitých rozhodnutí.

Já osobně, kdybych o tom rozhodoval, tak bych ani nečekal na kasační stížnost a rovnou zadal zakázku na novou dokumentaci EIA v 2+2.
Teoreticky by se dalo i variantně a ať posudek EIA zvolí variantu trasování, pokud je to potřeba ještě řešit. :roll:
Mike

Příspěvek od Mike »

podle mě je nyní ideální časové okno, aby se na MŽP poslala nová EIA na 2+2
a současný ministr ji jistě tak rád podepíše, jako ten minulý odepsal tu minulou
;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
milanek

Příspěvek od milanek »

Nojo, ale když to nepodržel ani soud, tak tam asi opravdu něco špatně bylo a stejně by se to asi rozsypalo ve stavebním řízení. Jezdím HK Liberec poměrně často a z mého pohledu je jedno jestli to bude vést na Turnov nebo po D10, ta zajížďka by byla zanedbatelná, pokud by to byla dálnice ve 4 pruhu vs. třípruh, tak preferuji jižní variantu.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Jenže to si vůbec nepomůžeš. Pokud u severní varianty vadí trasování po hranici CHKO u Turnova, bude u jižní varianty "vadit" totéž u Dolního Lochova.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Kdyby to bylo postaveno takhle hloupě, že buď 4-pruh jižní variantou k D10 vs 3-pruh přímou trasou, tak to bych už byl hodně na vahách, co je lepší varianta no...
Měl bych obavu o to, že jižní varianta nechá tolik aut na původní silnici, že budou obce stejně chtít obchvaty. Pak by to nedávalo smysl už vůbec. :crazy:

Mně ale přijde na hlavu precedens, že ten 4-pruh v přímé trase nějak výrazně dopadne na ŽP a na Český ráj. Přírodu a rezervace nepoškodí dálnice a auta, desetkrát více ji zabíjí přítomnost člověka jako takového, zástavba a v neposlední řadě spíš pak haly, výroba atd.
Mně by zajímalo, co by tady ti naši ekoteroristi říkali, kdyby jim někdo předhodil dálnice postavené skrz Alpy.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Aram96 píše: 10.4.2026 8:51:23Mně ale přijde na hlavu precedens, že ten 4-pruh v přímé trase nějak výrazně dopadne na ŽP a na Český ráj. Přírodu a rezervace nepoškodí dálnice a auta, desetkrát více ji zabíjí přítomnost člověka jako takového, zástavba a v neposlední řadě spíš pak haly, výroba atd.
Nám to tady vysvětlovat nemusíš, my to víme.
Ale ono je to spíš tak, že to vědí i ti "namítači". Já jsem přesvědčený, že oni totiž vedou "svatý boj za správnou věc" a tohle si vzali jen jako argument, se kterým mají šanci uspět v boji proti stavbě dálnice. Tam, kde tyto zástupné možnosti nejsou, se snaží též, ale vědí předem, že to tím pouze oddálí, zatímco tady mají šanci, že to opravdu zablokují definitivně.
Vezmi na vědomí, že tu nejde o CHKO, nebo přírodu, ale o "možnost zastavit stavbu dálnice". Takto obecně a kdekoli.
Ano, je to smutné, ale jsem přesvědčený, že je to právě tak.
Mike

Příspěvek od Mike »

Aram96 píše: 10.4.2026 8:51:23 Kdyby to bylo postaveno takhle hloupě, že buď 4-pruh jižní variantou k D10 vs 3-pruh přímou trasou, tak to bych už byl hodně na vahách,
...
nejen ty, takováhle EIA nemůže kvůli smrtícímu CO2 nikdy projít 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kot

Příspěvek od kot »

Pánové MPMP to shrnul ve své předposlední větě úplně přesně !!! Od toho 9.4. jsou komentáře a rozbor situace zcela jasné. Souhlas s vámi :ok:
Odpovědět

Zpět na „I/35“