Jasně, že to JT vyřeší, kolony jsou způsobeny přetíženým špuntem I/52, jak píšeš a extra krátkými průplety. To byl jen vtípek.
D52 Brno, jižní tangenta
Re: D52 Brno, jižní tangenta
Aha, to ustoupení jsem si nikdy neuvědomil. To bude asi pravda.
Jasně, že to JT vyřeší, kolony jsou způsobeny přetíženým špuntem I/52, jak píšeš a extra krátkými průplety. To byl jen vtípek.
Abych pravdu řekl, nepochopil jsem tu jižní tangentu, která je zjevně situovaná pro spojení Ostrava - Vídeň a bude navyšovat zatížení finále D2 a křížení D1/D2. Vždyť D52 mohla být zaústěná do D1 kde je už teď a líp v budoucnu napojena i na okruh. Obnášelo by to asi vytěsnění šaliny ze SDP na jednu stranu a úpravy cest u průmyslové a obchodní zóny okolo. Rozhodně by ta úprava nestála až 5,9 miliardy
Nejsem stavař, neznám normy, jsem jenom fanoušek 
Krkavče, JT dost uleví nejzatíženějšímu úseku D1 mezi exity 194-196, kde dochází k dost nepraktickému průpletu silných tranzitních relací Praha-Bratislava s Vídeň-Ostrava. Ano, trochu přitíží křížení D1xD2, ale zrovna v relaci Vyškov-D2 (ta bude s JT zásadně navýšena) toho odbočuje několikanásobně méně než Praha-D2, takže kapacitní problém zde nečekám. Relace Praha-D52 si myslím že z velké části zůstane na původní trase (minimálně osobní doprava ano, nákladní se asi tranzit může zakázat, ale v této relaci toho zas tolik není). Společně s JT se budou dělat kolektory po celé délce souběhu s D2, takže lokální doprava do obchoďáků a sjíždějících na exitech Chrlice I+II nepojede po hlavní trase dálnice... Za mě je to až na podobu MÚK D2xD52 (Chrlice II) vyřešeno vcelku smysluplně...
uzel Chrlice II opět potvrzuje neblahý trend napojovat do křížení 2 dálnic přilehlou vesnici
Zrovna tady úplně nejde o napojení přilehlé vesnice, ale spíše o vyvedení silné dopravy směřující na II/380 (+do dost osídlené oblasti na východ od ní) mimo uzel Chrlice I a spojovací silnici kolem Chrlic... Souhlasím že tento trend u nás sice je a leckde je nežádoucí, ale tady to napojení opravdu patří, hlavně to napojení bude ve směru od/do Brna jen přes kruháč do kolektorů, hlavní trasy dálnic D2 i D52 se nijak nedotýká (když teda pominu ne ideální tvar rampy D52->D2)...
Bacha, ona jižní tangenta neřeší jen přetíženou D1, ale i veškerou dopravu z tohoto kusu kraje, co míří do všemožných obchoďáků kolem D2. A že těch je a ještě bude. Odlehčuje tudíž i výrazně II/152, možná i nějakým dalším silnicím, kór s budoucí novou křižovatkou Syrovice na D52.Krkavec píše: 21.4.2026 8:56:49 Abych pravdu řekl, nepochopil jsem tu jižní tangentu, která je zjevně situovaná pro spojení Ostrava - Vídeň a bude navyšovat zatížení finále D2 a křížení D1/D2. Vždyť D52 mohla být zaústěná do D1 kde je už teď a líp v budoucnu napojena i na okruh. Obnášelo by to asi vytěsnění šaliny ze SDP na jednu stranu a úpravy cest u průmyslové a obchodní zóny okolo. Rozhodně by ta úprava nestála až 5,9 miliardy
Dokonce to po dokončení všech navazujících staveb na VMO bude dost možná hlavní trasa pro S-J spojení mezi 43 a D52 a tato doprava bude v budoucnu jezdit východní částí VMO. (myšleno bez kompletně dokončené S73 i přes Bystrc) Díky tomu by se S-J doprava vůbec neobjevila na D1, což by byl neskutečný přínos. Trasy budou myslím velmi srovnatelné.
Nevím, zda je na nějaké velké "zdálničnění" I/52 místo, kdyby tam měla šalina a obslužky hal plnohodnotně zůstat.
Křižovatka D1xD2 je bohužel v některých místech a detailech velmi nedotažená, zrovna kór pro budoucí proud Ostrava-Vídeň. Nicméně myšlenka tu dopravu mířící na jih sloučit do jedné dálnice a nekřížit ty proudy na D1, ale pouze v rámci jedné křižovatky, kde se vlastně ty proudy nepotkají, je jednoznačně správná.
Křižovatka Chrlice II D2xD52 už nemá naštěstí tu podobu, co je v letáku. Není to kdovíjaká výhra, ale současná podoba zachovává pro proud D52-D1 čistě sólo rampy bez omezení, zmizelo i levé odbočení na kruháč od Vídně.
Bohužel se na 99 % nedočkáme kapacitního napojení kolektorů, ty budou až na jednu z ramp napojeny přes kruháč.
Z Hitlerovy dálnice a konkrétně D52 se stal takový hybrid, že se až divím, proč to stát stále plánuje a připravuje jako dálnici.
I/52 by měla vést jako výpadovka na Znojmo. Napojení na Vídeň mělo být po D55. Tranzit by se tím úplně vyhnul Brnu. A jak Aram spal výše, tak hlavní tah S-J přes Brno byl vedl východní částí města. Západní území okolo přehrady a Bystrce bych úplně zrušil.
I/52 by měla vést jako výpadovka na Znojmo. Napojení na Vídeň mělo být po D55. Tranzit by se tím úplně vyhnul Brnu. A jak Aram spal výše, tak hlavní tah S-J přes Brno byl vedl východní částí města. Západní území okolo přehrady a Bystrce bych úplně zrušil.
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
Centrum dopravních informačních systémů
Vést S-J tranzit východní částí VMO je ale z dlouhodobého hlediska sakra špatně. I/43 od České nebo min. od Globusu by nutně vyžadovala zkapacitnění na 3+3. Samotné VMO v režimu 2+2 by zřejmě bylo za hranou kapacity. Vyvedení podstatné části dopravy po S73 přes Bystrc je za mě nezbytné
Musím se přiznat, že by mě v ani nejhorším snu nenapadlo, že ten průšvih s vypuštěním JZ a JV tangenty pod Brnem, napadne někoho napravovat dálnicí mezi Prostějovem a Domašovem. A proměna Hitlerovy dálnice v vnitrozemskou trasu bez návaznosti na severu i jihu, ta se nám taky jednou vrátí jako bumerang...
Nevím, jestli je to nezbytné, protože se tímto řešením zase zaseká D1 a budeme na D1 tam, kde jsme teď a nepomůžou ani 3 pruhy (viz stav na D1 od Benešova na Prahu).
Ostrava - Vídeň
Po dostavbě D55 do Břeclavi 273km
Přes JV tangetu na D52 296km
Přes Břeclav je to ještě na 10let či více let, než se přestane jezdit přes obce, ale o 23km kratší trasa přitáhne více dopravy s každým dalším novým úsekem.
Po dostavbě D55 do Břeclavi 273km
Přes JV tangetu na D52 296km
Přes Břeclav je to ještě na 10let či více let, než se přestane jezdit přes obce, ale o 23km kratší trasa přitáhne více dopravy s každým dalším novým úsekem.
Pozor, přes BV je to asi počítáno přes Reintal. To se netýká NA, tranzit bude muset absolvovat závlek na Mikulov
Nejsem stavař, neznám normy, jsem jenom fanoušek 
Což je dalších 20km navíc, v ten moment se vzdálenosti srovnají s tím že cesta po I/40 přes Valtice není rozhodně žádné terno
Pokud bude zkapacitněná D1 na východ od Brna a hotová JT, nebude asi nad čím příliš přemýšlet z pohledu nákladní dopravy...
D1 v 3+3 to pobere, řekl bych bez problému. Tam s S73 nepřibyde nějaká hromada aut, která by tam dnes již nebyla. Naopak nová křižovatka s D1 zprůjezdní D1 kolem exitu 190, protože se doprava bude dělit mezi dva sjezdy mimo hlavní trasu.
Ale samozřejmě .. nejlepší pro samotnou D1 je stav kompletně hotového VMO a jižní tangenty D52, ale bez S73 přes Bystrc.
S73 přes Bystrc je spíš mega důležitá kvůli západní části VMO, nedávno zprovozněné Žabovřeské. V dnešní době ve špičce je to za mě tak na samém pokraji tvorby kolon (myšleno každodenních) pokud se tam teda již netvoří (já je nezažil). Doprava nyní projede, ale je to tak 40 km/h maximálně, myslím, že ve špičkách už tam žádná rezerva není. Samozřejmě ta východní část VMO něco málo odvede, ale žádná hitparáda to nebude.
A to, vážení, zatím nestojí D11 a D35 po Svitavy.
Samozřejmě nelze než souhlasit s tím, že jihoZÁPADNÍ tangenta by situaci v této oblasti řešila naprosto nejkulantněji.
Arame, neber nám D11 ! Ta tedy fakt stojí... 
Hotová D11+D35 do Brna ve špičkách už nic po I/43 nepřivede, jednoduše protože dopravu do Brna od severu škrtí úzké hrdla Lipůvka a Kuřim, v dopravním sedle ano, ale to zas nebude problém na VMO. Skutečný průšvih nastane až s dokončením úseku S73 Kuřim-Bořitov a jeho napojením do I/43 u České (bez pokračování přes Bystrc).
Žabovřeské by ale měl trochu odlehčit už krátký fous S73 z D1 ke Staré dálnici, který se snad vybuduje společně se zkapacitněnim D1...
Žabovřeské by ale měl trochu odlehčit už krátký fous S73 z D1 ke Staré dálnici, který se snad vybuduje společně se zkapacitněnim D1...