I/16 Nová Paka - obchvat
Re: I/16 Nová Paka - obchvat
Odvodnění a svedení dešťových vod je důležité,jen si říkám,kdo to vše bude udržovat,čistit a sekat trávu. Už dnes jsou žlaby na několika místech hodně zanesené od naplavenin. V tomto případě Správě a údržbě silnic vůbec nezávidím,jsou to kilometry žlabů.

Dnes opět Vidochov,ale tentokrát po druhé straně.
I dnešní album tvoří převážně záběry odvodňovacích prvků a všeho co s tím souvisí.U koryta potoka ve Vidochově jsem potkal tři ušáky.
Viděl jsem i tu odvrácenou tvář silniční dopravy - tři sražené srny. Pod estakádou bagr Liebherr hloubí pokračování odvodňovací rýhy. U jižní opěry je totéž.
U mostu přes železniční trať se pokračuje ve stavbě retenční nádrže. Ze středy na čtvrtek tady velice silně pršelo a tak jsou některé odvodňovací prvky plné spláchnuté zeminy.Na fotce plná přepadová jímka u pneuservisu.
I dnešní album tvoří převážně záběry odvodňovacích prvků a všeho co s tím souvisí.U koryta potoka ve Vidochově jsem potkal tři ušáky.
Viděl jsem i tu odvrácenou tvář silniční dopravy - tři sražené srny. Pod estakádou bagr Liebherr hloubí pokračování odvodňovací rýhy. U jižní opěry je totéž.
U mostu přes železniční trať se pokračuje ve stavbě retenční nádrže. Ze středy na čtvrtek tady velice silně pršelo a tak jsou některé odvodňovací prvky plné spláchnuté zeminy.Na fotce plná přepadová jímka u pneuservisu.
- Přílohy
-
- DSCN2273 (1).jpg (248.52 KiB) Zobrazeno 580 x
Jestli tam SUS brzy někoho na vyčištění či propláchnutí různých prvků někoho nepošle, tak za pár lijáků a pak opět vedra, tak to bude tou červenicí slušně zabetonované... 
Až budou všechny svahy a šikmé plochy porostlé trávou,bude to určitě lepší. V současné době jde při velkých deštích část spláchnuté zeminy do žlabů a pak dál.....
Po čase dávám zase jednu srovnávačku.Rozdíl mezi fotkami je 1 rok. Na první fotce bagr na deponii zeminy nakládá auta,na druhé již
uvláčené a myslím už zaseté pole.

uvláčené a myslím už zaseté pole.
- Přílohy
-
- P1090276_2.jpg (214.34 KiB) Zobrazeno 446 x
-
- DSCN2160.jpg (199.57 KiB) Zobrazeno 446 x
Moc hezký fotky, je pěkný jak se vše zelená. Jen mě překvapilo to velké množství vodotečí, kanálů a kanálků. A to ještě nejsou všechny hotový.
Jenyku, byl jsem na to stejně ! Ale za to "může Hary" díky jeho absolutně detailní sumarizací a dokumentací stavby.
To jsme nikdy nikde na tomto fóru neměli. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že na jiných stavbách je tomu tak stejně. Tady je to taky hodně dáno podhorskou krajinou a trasou, která se pěkně vlní terénem nahoru dolů...
No spíš celý obchvat postupně stoupá od Kumburáku do Vidochova přibližne o sto výškových metrů.
Doufám,že vám všem nevadí moje exkurze a dokumentace odvodňovacích prvků. Silnice je hotová a nechci fotit pořád to samé.Ty vodoteče patří ke stavbě a v tomto terénu jsou nesmírně důležité,aby odvedly vodu od silnice pryč.Hlavně to je docela i náročné stavebně.Jen to obkládání a vykládání koryt a žlabů žulovými kameny musí být fyzicky velice náročné.Z mého pohledu to mají chlapi udělané moc pěkně.

Dnes dokončení focení odvodňovacích prvků- od začátku trasy obchvatu před Kumburským Újezdem z druhé strany.Když už jsem byl v těch končinách šel jsem se podívat odbočkou do zatopeného lomu Rumchalpa,kde mají výcvikové středisko potápěči.Pak zpátky do žlabu cestou k N.Pace.Na většině svahů byl nastříkán hydroosev.Před mostem se navážela ornice a bagr to rozhrnoval a upravoval svahy.Co mě překvapilo,od posledního domu je udělaná krásná silnice se svodidly,která končí na začátku lesa a nikam dál to nevede.Pak jsem šel kolem oplocenky s nasázenými stromy a vyšel na další obslužné komunikaci určené pravděpodobně pro lesáky,která je zakončena bránou a napojuje se na obchvat.Obešel jsem další oplocenku a nechtěně se chytil drátu ohrady pro koně a hned jsem dostal pecku od ohradníku.Naštěstí tam je 12 V. na Studénce se pokračuje ve výstavbě plotů proti zvěři a pod mostem se betonují výztuhy koryta.V Heřmanicích je také vše hotové.Žlabem olemovaným provazovou sítí jsem se dostal k retenční nádrži u mostu přes trať. Tam bagr Liebherr s velmi zkušeným strojníkem upravoval boky a dno nádrže,aby se to mohlo obložit kameny.Pokračuje se na retenční nádrži a o kus dál stál bagr Komatsu s nasazeným drapákem (riperem).Lépe jsem to vyfotit nemohl,stál tam náklaďák.
Fotit tam půjdu zas až za nějaký čas,teď se spíš zaměřím na stavbu retenčních nádrží.
Na první fotce je silnice vedoucí od domu k lesu,na druhé silnice pro lesáky.
Fotit tam půjdu zas až za nějaký čas,teď se spíš zaměřím na stavbu retenčních nádrží.
Na první fotce je silnice vedoucí od domu k lesu,na druhé silnice pro lesáky.
- Přílohy
-
- DSCN2398 (1).jpg (183.2 KiB) Zobrazeno 204 x
-
- DSCN2421 (1).jpg (239.23 KiB) Zobrazeno 204 x
Pokračování včerejšího focení od retenční nádrže k estakádě. Ráno se dělníci sjeli na místo rozdělila práce a začali dělat.Strojník z bagru říkal,že jsou 8,5 metru hluboko.Dělníci čistí propusťovou rouru pod silnicí,která je z jedné třetiny zanesená naplaveninami.Musejí tam vlézt sedimenty naložit a kolečkem vyvézt.
U přelivu retenčky další dělníci natahovali provazové sítě na svahy a měli s tím opravdu co dělat.Za podchodem na jednom úseku se ještě musí položit žlaby.Za protihlukovkou se čistilo koryto od nánosů hlíny.Pak jsem to vzal žlabem od pneuservisu až pod estakádu.Tam už je část žlabů položená.
Na fotu trubka s uloženým kolečkem.
Na fotu trubka s uloženým kolečkem.
- Přílohy
-
- DSCN2566 (1).jpg (268.47 KiB) Zobrazeno 161 x
Dnes jen krátké focení po práci.Dělníci stále čistí trubku od nánosů,zbývá posledních 6 metrů,ale to prý budou vyvážet na druhou stranu.Začínají práce na obkládání kameny a dnes se položila část žlabu u přítoku.V příštích dnech bagr Komatsu má začít odstraňovat část pískovcového masivu na vzdálenějším svahu od silnice.Nyní je tam příjezdová cesta,aby Liebherr mohl jezdit na dno nádrže.Prošel jsem koryto,kudy bude odtékat voda z nádrže.Přírodní koryto vede asi 300 metrů lesem a napojuje se na propustek,který vede pod cestou a pod tratí a pak teče do pivovarského rybníka.
Na fotu cesta vpravo musí přijít odtěžit.
Na fotu cesta vpravo musí přijít odtěžit.
- Přílohy
-
- DSCN2712 (1).jpg (286.03 KiB) Zobrazeno 45 x