Sčítání dopravy

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Re: Sčítání dopravy

Příspěvek od NullDeVoid »

To už tam je dlouho.
Spíš by mě zajímalo, kdy bude k dispozici interaktivní mapa.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/nezna ... b-redirect

Trochu po ránu jsem musel přemýšlet nad touhle větou "Nárůst dopravy o 54 procent na D1 u Břeclavi"
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Dívám se na výsledky sčítání dopravy za rok 2025. A pomalu by to chtělo začít připravovat šestipruhy.
Pražský okruh celý
D1 celá, prioritně Mirošovice - Vyškov
D2 Brno - Hustopeče
D5 Praha - Plzeň
D7 Praha - Kladno
D8 Praha - Roudnice
D10 Praha - Turnov
D11 Praha - Sedlice
I/35 Liberec - Turnov
D56 Ostrava - Frýdek-Místek
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
kot

Příspěvek od kot »

Z tvých dálnic vypíchnu D11. O rozšíření po Sedlice tady komentujeme už nějakou dobu. A to D35 kompletní je ještě poměrně daleko...
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

On píše připravovat. Po realizaci přidejte deset let.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
dvs

Příspěvek od dvs »

Nestálo by za to přeskočit vývoj někde min. k osmipruhům? Myslím to zcela vážně.
Mike

Příspěvek od Mike »

to už mi přijde snazší udělat tranzitní dálnice, tedy SH - Praha - SH
( že by něco vedlo na Balkán, si vůbec nepřipouštím )
žádné jiné sjezdy a nájezdy
a k tomu ty naše "lokální"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

8pruh je už zbytečnost. Všude. Protože pak máš jinej problém. Moc dopravy někde, kde taková nemá být. Nákladní vlaky jsou věc, a měly by být využívány.
6pruh má smysl, protože 1 pruh na každé straně je v podstatě permanentně zabraný kamiony, co se ještě předjíždí, protože jeden jede o 1 mm/s rychleji než druhý, tak ho přece musí předjet, ne? Celostátní zákaz předjíždění kamiónů a postih společnostem, co k tomu řidiče nutí. To by to vyřešilo.
Nová grafická mapa sčítání dopravy z 2025 kdy?
Já bych napsal, co v jaké kategorii postavit, ale od toho jsem si nakreslil mapku, co mám v podpisu, takže…koukněte na tu. Jen jsem si právě uvědomil, že jsem jí chtěl aktualizovat. Není čas, no…
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
plom

Příspěvek od plom »

Má někdo tušení, jak se změnily inzenzity na D1 a D46/D35 mezi Vyškovem a Lipníkem nad Bečvou po dokončení D1? Resp. zda se plánuje nějaká zpráva?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

NA diametrálně. :D D46 je již díky tomu poměrně krásně použitelná dálnice a to i ve špičkách. Kapacita je nyní určena výhradně kapacitou sjezdů - problém např. na Prostějov-sever. (Alespoň moje zkušenost)
PetrN

Příspěvek od PetrN »

plom píše: 1.6.2026 6:29:18 Má někdo tušení, jak se změnily inzenzity na D1 a D46/D35 mezi Vyškovem a Lipníkem nad Bečvou po dokončení D1? Resp. zda se plánuje nějaká zpráva?
Při rychlém srovnání dat z ASD hned na prvních úsecích za D1xD46 po směru staničení vychází mezi jarem 2025 a 2026 v pracovní dny přeliv cca 18 000 voz/den, z toho 4500 kamionů (návěsové soupravy + nákladní s přívěsem). Na D46 u Vyškova tak máme kolem 20 tis. voz/den, na D1 pak něco přes 35 tis. (u kamionů nárůst z 2000 na 6500).
Zdá se mi že úbytek z D46 byl dokonce větší než nárůst na D1 - důvodem může být přestavba MÚK D1xD2 (od dubna 2025 byl provoz u Brna bez omezení s již zkapacitněným krátkým úsekem), nebo také zatraktivnění cesty po D55 díky dokončení D1 u Přerova...
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Lenny píše: 30.5.2026 23:21:27 Dívám se na výsledky sčítání dopravy za rok 2025. A pomalu by to chtělo začít připravovat šestipruhy.
Pražský okruh celý
D1 celá, prioritně Mirošovice - Vyškov
D2 Brno - Hustopeče
D5 Praha - Plzeň
D7 Praha - Kladno
D8 Praha - Roudnice
D10 Praha - Turnov
D11 Praha - Sedlice
I/35 Liberec - Turnov
D56 Ostrava - Frýdek-Místek
Toto je za mě až příliš, s některými ale samozřejmě souhlasím, více viz jednotlivé body:
- D5, D8 a D10 podle mě i dlouhodobě musí stačit zkapacitnění dle připravovaného rozsahu (D5 po km 22, D8 po km 18, D10 po km 46 - mezi km 14 a 39 bude oprávněně priorita nižší dle vývoje dopravy)
- D7 po exit 7 (odbočka na Kladno) souhlas, D11 po Sedlice rovněž, přidal bych výhledově určitou formu zkapacitnění i na D6 (alespoň propojení přídatných pruhů po exit 2 nebo šestipruh po exit 7), větší kapacitu by mohla po modernizaci vyžadovat i D4 po Jílové (exit 9).
- u D2 a D56 význam nevidím, S35 Liberec-Turnov by vyžadovalo zřejmě úplné přeložky včetně obchvatu Liberce, a to je hodně velké sousto
- D1 komplet Praha-Vyškov ano, na úsecích s nepřipravovaným zkapacitněním (Mirošovice - Kývalka a Holubice - Vyškov) neklesají intenzity pod 50 tis., na většině trasy 55-60 tis., což je více než většina úseků kolem Prahy s již chystaným zkapacitněním!! Od Vyškova na Ostravu to za mě ani výhledově nebude dávat smysl i kvůli altenativním trasám co jsou/budou k dispozici (D46, D55, D48).
- možná nám hrozí i kapacitní problém na prvních úsecích D3 před Prahou.

V rámci další modernizace stávajících vytíženějších 2+2 dálnic bychom se měli soustředit na mírné rozšíření na kategorii D27,5 (zpevnění 11,5m), které nám zajistí možnost vedení zúžených 2+2 - např. celá D2, D5 od km 22 po Plzeň, D8 od km 18 po Lovosice (dále D27,5 je) nebo ta D10 po Turnov.

Co se týče potenciálních osmipruhů, tak ty za mě dávají smysl jen ve velmi krátkých úsecích s nejvyšší intenzitou, ale za předpokladu že bude dostatečná kapacita navazující sítě (radiála + okruh). Mám na mysli lokality kde např. v posledním úseku před Prahou ještě výrazně roste intenzita: D10 po exit 3 Radonice nebo D11 po exit 4 (budoucí MÚK Beranka). Levnější cestou může být využití pojížděné krajnice v režimu 3+1 u Prahy či Brna, na krátkých úsecích je akceptovatelné i to propojení přídatných pruhů mezi MÚK jako se bude dělat na D0 510 (problém nás čeká na D0 516+517). Nějaké delší plnohodnotné osmipruhy mi smysl u nás nedávají (v Německu na osmipruhových úsecích jsou ještě výrazně vyšší intenzity než jsou či budou u nás).
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Za mě úplné scifi. Jestli se někdy něco podaří aspoň začít, tak možná částečně D1 a D11 a první kilometry D5 a D8 kolem Prahy. Zbytek neprůchozí skrz povolování a hlavně finance.
A to i u té D1 mám pochybonosti, zda se to někdy zrealizuje, ono by to totiž chtělo v některých místech úplně přeložit do nové stopy, tak jak to někdy dělají v zahraničí. Ale to tady přes cifršpiony a ekology neprojde.
R48 -> D48 se podařilo!
michal

Příspěvek od michal »

Pánové, k čemu 4+4, když nemáme ani pořádné odbočováky a neumíme to ani pořádně nalajnovat??? :crazy: :crazy: :crazy:
PetrN

Příspěvek od PetrN »

michale, to je samozřejmě nezbytná podmínka, to je bez debat :D ale jak jsem psal, zkapacitnění nad rámec klasického 3+3 si myslím že bude řešeno spíše maximálně propojením přídatných pruhů či využitím pojížděné krajnice, nad ničím dalším asi nemá smysl nyní vůbec uvažovat, proto je zkapacitnění na 3+3 potřeba připravit pořádně.

Martine, které úseky D1 jsi měl teď na mysli s tou pochybností?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Na 6-pruhy se dívám podobně jako PetrN. Většinu toho, co napsal Lenny, bych neviděl jako potřebné.
Naopak bych se rovnou obával, že postavené 2+2 na D3 nebudou stačit. Je ale pravda, že tam by poté mohla být cesta přidat pruhy i na I/3 a udělat z ní nějaký skromný 4-pruh na rychlost 90 km/h.

4+4 za mě jedině místy na D0 a D1 u Brna v některých místech, jinak snad nebudou potřeba. Prostě tam, kde půjdou intenzity nad řekněme 80.000 aut a nebo do krátkých mezikřižovatkových úseků (typicky kousek D8 atd.)

D1 se musí zkapacitnit na 3+3 minimálně na úseku Velká Bíteš-Vyškov. Plus možná nejbližší úseky k Praze Mirošovice-něco.
Pokud vznikne D20 ve 30.letech, umím si představit, že od Brna bude stačit 6-pruh právě k této dálnici a dál (v tom více kopcovitém úseku) může zůstat dnešní stav. Vzhledem k tomu, že se na 3+3 nachystalo hodně mostů, byl by naprostý nonsense 6-pruh nepřipravovat. Na tu dálnici bez diskuse patří modely nemodely. Zákaz předjíždění NA na většině dálnice nepovažuju za normální stav.
Nechápu, proč se ten úsek Bíteš-Kývalka a Holubice-Vyškov nepřipravují již dnes. Ani po dokončení D55 tady nenastane k nějakému radikálnímu odlivu dopravy, především NA a ty jsou důvod, proč tady je nezbytné 3+3. Ne množství OA samotných. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“