Dálniční uzel Modletice (D0×D1)

Odpovědět
Maniac

Re: MÚK Modletice (R1×D1)

Příspěvek od Maniac »

mapman píše:
Maniac píše:Co třeba zrušit kruháč a přidat z kolektoru vratnou rampu pro dtuhý směr na 101?
Myšlenka dobrá, ale kudy? Všechno je zastavěné...
Leda mezi těma halama a nebo použí další most směrem na Brno...
Není to snadné, ale bez nějaké větší úpravy se dostane oblast do neřešitelné situace, protože poslední léta byly kolony před exitem 11 pořád, nová stavba na tohle vliv fakt nemá, její slabinou je to, že nedokáže odfiltrovat tento vliv na hlavní směry.
Já bych viděl jedno řešení, přímá větev podél kruháče vpravo směrem k Jesenici, ta by mohla dost ulevit, přece jen tím směrem leží většina oněch logistických areálů...
Na to by tam snad místo ještě bylo.
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

mapman píše:Já bych viděl jedno řešení, přímá větev podél kruháče vpravo směrem k Jesenici, ta by mohla dost ulevit, přece jen tím směrem leží většina oněch logistických areálů...
O tom bypassu se špekulovalo už dřív (JPP informace z našeho SSÚD). Nicméně ho tam prostě neudělali a jak jsem tuhle jel okolo, asi by se to neobešlo bez nějakého sice malého, ale přesto nenulového výkupu pozemku od United Brands...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Dusanh píše:asi by se to neobešlo bez nějakého sice malého, ale přesto nenulového výkupu pozemku od United Brands...
Na čemž ale by měl mít zájem i United Brands, protože kolony omezují i jejich provoz, takže by se dohody dalo dosáhnout rychle.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Maniac píše:Vzhledem k významu D1 a R1 jsou na místě jiné příklady, řekl bych... Ale hádat se nemíním, určitá individua si zde zřejmě libují v malém počtu pruhů a/nebo dogmatickému se držení norm ze šedesátých let.
Nezlobte se, ale nějak se držíte své přezdívky. Nestačí Vám, když Vám 5 lidí řekne, že se jedná o provizorium a v konečném řešení (cca za rok) budou na D1 opět tři pruhy a dva budou odbočovat na 512 do kolektoru, který navíc bude ještě rozšířen na tři pruhy aby se bezpečně připojil/odpojil směr z/na II/101. Ta křižovatka bude v konečném důsledku dobře funkční, byť má své chyby, nebojte se! No, tak dál jste to už konečně uznal, ale nechám zde to co jsem chtěl napsat původně.
mapman píše:Jiná věc je to k čemu došlo na km 0 D1, tam pravý pruh uhybá na Spořilovskou spojku, přičemž ten hlavní odbočovák přišel už o půl km dříve. Tam měl být pravý řešen jako průběžný s možností odbočit vpravo, tohle co tam je je nesmysl. Sice taky vytlačí NA z pravého (ti měli ale uhnout dřív), ale neumožňuje v případě zavřeného okruhu jet rovně. Navíc se hned za odbočením opět rozšiřuje do tří... Nechápu proč nemohl potom teda zůstat i jako průbežný.
To asi nikdo. Jedině snad ten důvod že je to dobrá odstavná plocha pro PČR na řidiče kamiónů, kteří by chtěli pokračovat rovně, ale proč by to dělali, že?
mapman píše:A víme určitě že to brzdila rampa na Brno a ne přeplněný výjezd na Říčany? Protože já mám informace takové, že nestíhá kruhák na 101ce...
Jestli se to nezlepší poté, co bude zákaz vjezdu nad 12 tun na II/101 (jestli už je nevím?), tak se s tím kruhákem bude muset něco udělat.
Navrhoval bych nějaký takový paskvil spirálového uspořádání, defacto by to nebyl KO, ale dokážu si představit, že hlavní směr bude na kruháku vyznačen ve směru D1/R1 - Říčany takto a směr od skladů Kauflandu i z ulice Zbědradská bude přes stopku. Ze směru D1/R1 by navíc na současném kruháku šl vyznačit bypass ve směru na Jesenici, co psal mapman. Vyznačení více pruhů na tom kruháku by tam šlo udělat na více místech, byť by jejich šířka asi byla na hraně. Situaci by to mohlo zlepšit. Dočasně by to šlo vyzkoušet za asistence policie. Hlavní problém je nicméně to, že spousta lidí z 512 co chce na Brno sjíždí už na Říčany. V této souvislosti:
dvs píše:Ona ta odbočka na Říčany do toho kolektoru svádí, že to je taky výjezd na D1. Ten správný je skovaný za náspem ... Sám jsem tady vyděl plno fotek a videií a málem tam zabloudil :)
Stačilo by doplnit vodorovné značení na vozovku, aby byl směr na Brno jasnější, že je až za tím valem. Lidé, kteří znají projekty a celý postup výstavby to za problém nepovažovali, ale já říkám, že ta orientace na odbočení do kolektoru z 512 je jednoduše nejednoznačná a toto řešení by stálo asi tak 5.000 Kč se vším...

Další řešení je vybudování MÚK Jažlovice zde, ovšem vzdálenostně jsme opět mimo normu...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
miho

Příspěvek od miho »

mapman píše:A víme určitě že to brzdila rampa na Brno a ne přeplněný výjezd na Říčany? Protože já mám informace takové, že nestíhá kruhák na 101ce...
Když píšu že to brzdila rampa na Brno, tak to brzdila rampa na Brno. Byl jsem tam osobně a osobně jsem to viděl. Rampa na kruháč byla v době kolony průjezdná a prázdná.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

miho píše:Když píšu že to brzdila rampa na Brno, tak to brzdila rampa na Brno. Byl jsem tam osobně a osobně jsem to viděl. Rampa na kruháč byla v době kolony průjezdná a prázdná.
Dobrý a nebyla tam tedy nějaká nehoda buď na D1 nebo stojící vozidlo v připojovacím pruhu nebo něco podobného? Není přeci možné, aby se to "jen tak" štosovalo a pak to na D1 najednou jelo normálně. Není tam pro to důvod dle mého, ten připojovák je dlouhý dostatečně (má asi i víc než předepisuje norma dle voka).
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

To může vznikat i tím, že nějaký místa neznalý řidič zmatkuje a zpomaluje celý dopravní proud, dokonce jsem viděl jednoho experta doslova zastavit na rampě směr centrum s tím, že se rozhlížel kam to vlastně jede... Tohle se snad během času srovná... Snad..
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

martini píše:...nebyla tam tedy nějaká nehoda buď na D1 nebo stojící vozidlo v připojovacím pruhu nebo něco podobného? Není přeci možné, aby se to "jen tak" štosovalo a pak to na D1 najednou jelo normálně...
já tam ještě ve špičce nejel
a kvalitu značení také nemohu dost dobře posoudit, neboť mám odpozorováno kudy kam :) :)
to by chtělo si tam třeba na hodinu stoupnout a udělat pár fotek nebo video...
někdy to zkusím (až nebude pršet), taky mě to zajímá :)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Byl jsem si teď všechna problematická místa křižovatky záměrně projet... Mimoto, že už jsou opravdu osazeny značky "zákazu nad 12t směr Říčany mimo dopravní obsluhy" (prozatím otočené a neplatné), tak jsem se zaměřil na kruhák na 101ce u UB a na připojovák směr Brno.

1) Postavit severozápadní bypass kruháku není úplně jednoduché z důvodu toho, že hned za hranicí silničního pozemku je budova UB, nicméně prostor tam nějaký je, dohromady to dá od současné hrany kruháku tak tři až 4 metry přičemž ze současného kruháku se dá také slušná část vozovky oddělit pro účely vyznačení bypassu, čili jeví se mi to jako realizovatelné.

2) Rampa 512 - Brno nejeví z hlediska kapacitního žádné nedostatky, připojovák je velmi dlouhý a přehledný (na rovině), takže pokud tam vznikají nějaké kapacitní šoky, tak to musí být způsobeno tím že se řidiči tzv. "zajíždějí". Co mi nicméně trošku vadí je celkem zbytečné vyznačení toho krátkého předjížděcího pruhu ve stoupání, které může paradoxně kapacitu při vyšším zatížení snižovat (vlivem zařazování předjíždějících vozidel a následné reakce vozidel v průběžném pruhu).
miho

Příspěvek od miho »

martini píše:
miho píše:Když píšu že to brzdila rampa na Brno, tak to brzdila rampa na Brno. Byl jsem tam osobně a osobně jsem to viděl. Rampa na kruháč byla v době kolony průjezdná a prázdná.
Dobrý a nebyla tam tedy nějaká nehoda buď na D1 nebo stojící vozidlo v připojovacím pruhu nebo něco podobného? Není přeci možné, aby se to "jen tak" štosovalo a pak to na D1 najednou jelo normálně. Není tam pro to důvod dle mého, ten připojovák je dlouhý dostatečně (má asi i víc než předepisuje norma dle voka).
Nehoda tam myslím nebyla, odbočoval jsem z okruhu na Prahu, tak to stoprocentně nevím, ale dle rozsahového zpravodajství Regina tam nic hlášeno nebylo.
Ale na D1 na Brno byl velmi hustý provoz.
Dle http://portal.dopravniinfo.cz/hustota-p ... dalnice-d1
15-16 hod 4737 vozidel - průměrná rychlost 86 km/h
16-17 hod 4549 voz. - 89 km/h
17-18 hod 4070 voz. - 104 km/h
dvs

Příspěvek od dvs »

Hmmm :)
Takovýto připojovák funguje jakžtak do intenzity 1500voz/hod. Pak už je to hra se stupni provozu tj. kolona.

Vždyť se ten provoz z R1 musí zúžit do 1 pruhu.

Běžně je to takto ve špičce z D11 na R1.

Co s tím? :(

Místo kruháku SSZ (bude to mít větší kapacitu) a vejde se tam.
Nezkoušet nestavět (šetřit) MUK Lipany (odkloní provoz na kruháku z Prahy po D1 na Říčany na D1 -> R1 -> MUK Lipany).

Nakonec to skončí ubráním 1 pruhu z Prahy (řešení ala JS D1 na Roztylech) :(

PS: Těch 1500voz/hod jsem si z prustu nevycucal http://www.edip.cz/files/dokumenty/07-0 ... -41-06.pdf
martini
VIP

Příspěvek od martini »

dvs píše:Nakonec to skončí ubráním 1 pruhu z Prahy (řešení ala JS D1 na Roztylech) :(
Také jsem si to říkal. Zase dle mého by to taková tragédie nebyla. Ale hlavně to chce nechat v klidu vyhodnotit co se tam děje. Hlavně že byla dostavěna ta přímá rampa 512-D1. Bez ní by to bylo totální faux pas.
miho

Příspěvek od miho »

dvs píše:Nakonec to skončí ubráním 1 pruhu z Prahy (řešení ala JS D1 na Roztylech) :(
Nebylo by lepší místo ubrání 1 pruhu z Prahy přistavět čtvrtý pruh ten kousek ke stoupáku před Všechromy, kde pak už 4 pruhy jsou.
dvs

Příspěvek od dvs »

Ještě mne napadla jedna věc. Udělat sjezd do Modletické zóny z R1 na křížení R1 s II/101.
Tady Odlehčil by průpletu na kolektoru.
Následně pustit sjezd z R1 na D1 po tom velkém oblouku do kolektoru.
Pro spěchálky a zapomětlivé by tam zbyla ta rampa úvozem.

A hlavně do budoucna nepovolovat výstavbu v ochraném pásmu R1. Sen :)
Naposledy upravil(a) dvs dne 27.9.2010 14:32:36, celkem upraveno 1 x.
andy

Příspěvek od andy »

martini píše:
mapman píše:Jiná věc je to k čemu došlo na km 0 D1, tam pravý pruh uhybá na Spořilovskou spojku, přičemž ten hlavní odbočovák přišel už o půl km dříve. Tam měl být pravý řešen jako průběžný s možností odbočit vpravo, tohle co tam je je nesmysl. Sice taky vytlačí NA z pravého (ti měli ale uhnout dřív), ale neumožňuje v případě zavřeného okruhu jet rovně. Navíc se hned za odbočením opět rozšiřuje do tří... Nechápu proč nemohl potom teda zůstat i jako průbežný.
To asi nikdo. Jedině snad ten důvod že je to dobrá odstavná plocha pro PČR na řidiče kamiónů, kteří by chtěli pokračovat rovně, ale proč by to dělali, že?
Mě napadá ještě jedno možný vysvětlení, a sice že si to vymohla Praha 4, aby se jakoby snížila atraktivita jízdy po magistrále :)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

dvs píše:Následně pustit sjezd z R1 na D1 po tom velkém oblouku do kolektoru.
To by situaci pořešilo dočasně do doby R1 511, ale pak je nesmysl, aby do jednoho kolektoru byly vedeny jak směr z 512 tak z 511, to je lepší oddělit.

Dnes už se tam prostě ten čtvrtý pruh k současným 3 směrem na Brno nevmáčkne. Z tohoto důvodu bych sjetí levého pruhu na D1 od centra a ponechání připojováku 512-D1 jako průběžného považoval za celkem funkční řešení a hlavně nebrzdilo by to okruh.

Toto řešení bych však viděl až jako krajní možnost v případě větších problémů na tom připojováku (zatím zde byl hlášen jen příklad větší komplikace).
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Já myslim že to je nedomyšlená křižovatka. Tomu kruháči sice pomůže 511, ale tomu kolektoru až se tam začne cpát tranzit D8-D1 moc ne
Web
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Web »

dvs: To si nedovedu moc představit, z Dobřejovic poslední dobou bývá zácpa i bez provozu D1 centrum->Říčany :-) Zajímavé ro bude teprve s 511 :-/ Směr na D1 ven je holt nedomyšlený :-(

Tohle by vyřešilo snad všechny problémy, teda pokud by lidi pochopili že do Říčan musí vpravo...
Naposledy upravil(a) Web dne 27.9.2010 19:19:32, celkem upraveno 1 x.
miho

Příspěvek od miho »

Oni udělejí i druhý kruhový objezd na Říčany -> D1 centrum, aby nebyly zácpy jen na tom jednom kruháči, ale na dvou. :?
egelebege

Příspěvek od egelebege »

ten druhej kruháč tam měl být dávno. Někdy se z D1 na Říčany skoro nedá odbočit a paradoxně te druhej kruháč může pomoct prvnímu, protože tam toho od Říčan nebude najíždět tolik
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

egelebege píše:paradoxně te druhej kruháč může pomoct prvnímu, protože tam toho od Říčan nebude najíždět tolik
Má pravdu, chlapec :ok:
Mike

Příspěvek od Mike »

pravdu sice má, ale ze součané situace
jinak bylo samozřejmě lepší celou křižovatku přestavět, jenže to by ten most z první republiky nesměly obklíčit budovy firem v prům.zóně
dneska už se s tím nedá dělat nic jiného, než posílat auta z říčan na 511 a z ní na D1
jenže to si ještě počkáme :kladivo:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Mike: Jak přestavět ?
Mike

Příspěvek od Mike »

přestavět tak, aby auta co jedou po D1 od Prahy na Říčany nemusly odbočovat "přes pruh"
no a ta co jedou od Brna taktéž
takže buď 4lístek nebo <>
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

ZPI 100 | 3.10.2010 10:30
D1 9 km
práce údržby
provoz 2 pruhy

oprava vodorovného dopravního značení vozovky, pravý jízdní pruh uzavřen ; oprava vodorovného značení, provoz veden 2 JP;
Odpovědět

Zpět na „Pražský okruh D0“