I/73 Svitávka – hranice JM kraje – St. Město
Re: Trasování - sever
ale tady nejde o 2 dálnice - R 35 a R46, jsou určeny pro úplně jiné směry, jezdí se po nich do Jeseníků jen pro to, že chybí R 43 a navazující kus R35. To je to stejné jako relace Brno - Praha, kde budou 2 spojení (D1 vs. D11, R35, R 43) nebo cokoli jiného, kde dálnice udělají kruh.
O těch tranzitních intenzitách na delší vzdálenost (zde BM - HK) vždycky nejlíp vypovídá nejméně frekventovaný bod na trase, což je zde I/43 před Svitavami z pohledu Brna. Je ale třeba vzít v úvahu, že hodně lidí včetně mě jezdí přes Žďár nad Sázavou (z Brna po D1 na exit 141, dále Ostrov nad Oslavou, Žďár, atd.
O těch tranzitních intenzitách na delší vzdálenost (zde BM - HK) vždycky nejlíp vypovídá nejméně frekventovaný bod na trase, což je zde I/43 před Svitavami z pohledu Brna. Je ale třeba vzít v úvahu, že hodně lidí včetně mě jezdí přes Žďár nad Sázavou (z Brna po D1 na exit 141, dále Ostrov nad Oslavou, Žďár, atd.
-
Ondra O.K.
Pro zajimavost jsem se snazil najit v katastru na http://www.cuzk.cz jestli jeste statu patri pozemky v teto puvodne planovane trase. Na ortofoto mapach je to teleso krasne videt, takze je docela slusna orientace.
Tezce jsem ale pohorel, ty katastralni mapy jsou tak strasne neprehledne, ze jsem proste nic nenasel.
Nevite to tedy nekdo? Jestli jeste puvodni teleso patri statu?
To by pro me byl padny argument pro to co nejvic ho vyuzivat...
Tezce jsem ale pohorel, ty katastralni mapy jsou tak strasne neprehledne, ze jsem proste nic nenasel.
Nevite to tedy nekdo? Jestli jeste puvodni teleso patri statu?
To by pro me byl padny argument pro to co nejvic ho vyuzivat...
Z podstatné části jde o majetek České republiky, s nímž mají právo hospodařit různé organizace, namátkou Pozemkový fond, Agentura ochrany přírody a krajiny apod., často jde o pozemky které ani na žádném LV zapsány nejsou (to bych teda rád věděl co s tím), nicméně spousta pozemků byla převedena i na soukromé osoby.
Jiná výhoda je ale třeba to, že ty složité pozemkové úpravy (dělení parcel kvůli převodu do majetku státu) jsou tu z většiny provedeny, takže je možné vykupovat opravdu jen ty podstatné pozemky, takže nějaké hádky typu Havránková tu podle mého ani nastat nemůžou, když už to stávající těleso krajinu tímto způsobem rozděluje...
Jiná výhoda je ale třeba to, že ty složité pozemkové úpravy (dělení parcel kvůli převodu do majetku státu) jsou tu z většiny provedeny, takže je možné vykupovat opravdu jen ty podstatné pozemky, takže nějaké hádky typu Havránková tu podle mého ani nastat nemůžou, když už to stávající těleso krajinu tímto způsobem rozděluje...
-
Ondra O.K.
A je na tech pozemcich treba stavebni uzavera, tedy tam nevznikla treba nova vesnice nebo skladka odpadu?
Ondro, pro přehledné hledání v katasru nemovitostí podle mapy doporučuji následující - mapy.1188.cz - tam si musíš v levé nabídce zadat i katastrální mapy, pak se přibližuješ a přibližuješ, až si nakonec opíšeš parcelní čísla, která zadáš do www.cuzk.cz - je to výrazně přehlednější než samotné katastrální mapy vna www.cuzk.cz, protože před katastrální mapou vidíš ortofoto, pak ortofotos vyznačenými katatsrálními hranicemi a při posledním přiblížení už jen katastrální.
Thomasi, mas pravdu v tom, ze hodne lidi jezdi z Brna do HK pres Zdar, ale tam ta cesta taky neni zrovna nejlepsi. Hlavne v zime tam byvaji problemy se sjizdnosti a v nekterych mistech ta silnice neni zrovna v nejlepsim stavu co se tyka povrchu a sirky (hlavne v useku ze Zdirce pres Trhovou Kamenici a Nasavrky do Slatinan). Podle me R43 ma vyznam jednak jako spojeni Brna a Jeseniku a jednak pro spojeni Brna a Hradce Kralove s pokracovanim do Liberce ci pres Nachod nebo Trutnov do Polska. Znam stavajici silnici I/43 mezi Svitavami a Brnem velmi dobre a pokud bude trasa vedena podel stavajici trasy, bude nutne pocitat se spoustou zemnich praci a to tu trasu velmi prodrazi. Navic si nedokazu predstavit, jak by se do toho udoli mezi Letovicemi a Brezovou vedle trati, reky a stavajici silnice, ktera musi zustat jako obsluzna komunikace, vesla dalsi ctyrproudova silnice. Tady maji uvahy o vyuziti trasy Hitlerovy tranzitni dalnice naprosto realny podklad. Bohuzel jak znam realitu tak se obavam, ze zrovna tahle moznost bude opominuta.
Pokud bych mel moznost jet z HK do Brna celou cestu to rychlostni silnici, tak to vyuziju, tedy vcetne tzv. zajizdky do Moravske Trebove.
Pokud bych mel moznost jet z HK do Brna celou cestu to rychlostni silnici, tak to vyuziju, tedy vcetne tzv. zajizdky do Moravske Trebove.
Samozřejmě, že to využijete a včetně oné zajížďky. Kdyby se ale vzali obě varianty čistě z pohledu trasování, je současná stopa I/43 lepší. Samozřejmě, že pro trasu na Moravskou Třebovou hraje terén a značné množství již provedených (hlavně zemních, jak již bylo zmíněno) prací. Takže z tohoto důvodu jsem také již pro realizaci v trase Hitlerovi dálnice i když jse původně vždy prosazoval logičtější trasování...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Otázkou je, zda vůbec ta dálnice je potřeba... Já bych to klidně stavěl jako 4 pruhovou I/43... Směrem na Svitavy, nebo alespoň mezi Svitavama a Mor. Třebovou... Je dost těžké odhadnout, jak se budou chovat řidiči. Než z R35 od Pardubic dojedete na MÚK s R43, tak jste skoro ve třetině staré I/43 na Brno.. Můžeme za pár korun postavit dálnici, protože už je Hitlerem připravená, ale po zprovoznění stejně polovina řidičů bude jezdit po staré silnici, už jen proto, že to je kratší. Když se postaví R43 ve staré stopě, tak do Pardubic povedou 3 cesty z Brna, a na každé bude tak možná intenzita max. 10 tis. Což na dálnici je hodně málo. Pokud se v Hitlerově stopě postaví půlprofil, minimálně 50 let bude trvat, než se udělá druhá polovina. Stačí se podívat na intenzity a sami vidíte, že provoz od Brna na sever je silný jen po Blansko, dál těch 8tis. vozidel není ani na stavby obchvatu. Vzhledem k tomu, že v ČR máme dnes už mnohem více zatížené silnice I. třídy, nečekám, že ke stavbě R43 dojde dříve než v roce 2025... A to jsem ještě hodně optimistický. V současné době bych R43 pouze prodloužil tam, kde jsou intenzity nad 20tis., dál bych stavěl max. 4pruhovou I/43 formou obchvatů apod.
Mario, ja bych si timhle nebyl az tak uplne jisty. To udoli Svitavy je tak uzke, ze jenom "pouhe" rozsireni stavajici silnice I/43 je misty proste nemozne. Navic je v nem spousta obci a tam proste proste neni pro rozsireni misto.
Ja tu silnici znam velmi dobre a rozhodne se klonim pro vybudovani nove komunikace, ktera by dopravu z toho udoli odvedla. V tom pripade je moznosti bud vybudovani R43 v trase "Hitlerovy dalnice" nebo navrhnout jinou trasu ve stope stavajici silnice. Jenze ve druhem pripade se zase narazi na to, ze tam proste stavajici komunikace v useku Brezova n. Sv. - Moravska Chrastova - Rozhrani - Letovice - odbocka na Svitavku (za podjezdem) rozsirit nejde.
Ja tu silnici znam velmi dobre a rozhodne se klonim pro vybudovani nove komunikace, ktera by dopravu z toho udoli odvedla. V tom pripade je moznosti bud vybudovani R43 v trase "Hitlerovy dalnice" nebo navrhnout jinou trasu ve stope stavajici silnice. Jenze ve druhem pripade se zase narazi na to, ze tam proste stavajici komunikace v useku Brezova n. Sv. - Moravska Chrastova - Rozhrani - Letovice - odbocka na Svitavku (za podjezdem) rozsirit nejde.
Možná je fakt lepší to postavit byť nesmyslně v trase Hitlerovy dálnice, než dalších 30 let řešit výkupy, plány atd...
Ja jsem spis pro, aby dalnice vedla vice zapadne s napojenim na R35 mezi SY a Litomysli. Do udoli Svitavy se urcite nevejde. Asi takhle: http://www.mapy.cz/#mm=ZP@dm=138043392+ ... 479872@z=9
To Ruda: Toto trasování mohu zcela vyloučit, v délce několika kilometrů prochází ochranným pásmem zdrojů pro Brněnský vodovod. Po válce se kvůli tomu dokonce zbourala vesnice...
A take trasa Boskovickou brazdou je skoro "po rovine". Navrzena trasa podel stavajici I/43 prochazi pres spoustu terennich prohlubni nebo naopak kopce ... viz vrstevnice v mape.
Trasovani jsem kreslil +- 10 km, takze tomu vodnimu zdroji se da samozrejme vyhnout.
To balance: Az pojedes nekdy do Italie po trase Graz -> Klagenfurt -> Villach -> Udine, tak si za italskou hranici vsimni, ze se dalnice daji stavet i v "mirne zvlnenem terenu":-)
To balance: Az pojedes nekdy do Italie po trase Graz -> Klagenfurt -> Villach -> Udine, tak si za italskou hranici vsimni, ze se dalnice daji stavet i v "mirne zvlnenem terenu":-)
Co takhle trocha ekonomického myšlení? Má opravdu smysl stavět 2x dražší dálnici kvůli ušetřeným 10km?Ruda píše:Trasovani jsem kreslil +- 10 km, takze tomu vodnimu zdroji se da samozrejme vyhnout.
Ruda: Což o to, dá se ledacos, jenom to vyjde trochu dráž (až v řádu několikanásobků !). Taky se mi (z pohledu Pražáka, který R43 využije maximálně k cestě do Brna) moc nelíbí ta východní zajížďka na severu R43, ale asi by byla škoda nevyužít přípravných staveb, které tam jsou už od WWII, zejména pokud alternativní trasa vede náročným terénem, kde by trasa mohla být v konfliktu s ochranným pásmem (jak píše multi). Navíc se třeba jednou (vyžádá-li si to situace) dostaví pokračování na hranice s Polskem a dále přes Kladsko na Wroclaw, což by dalo celé té dálnici novou dimenzi.
Ochranné pásmo je opravdu rozlehlé, na západ od I/43 můžu v úseku od Březové do Svitav dálnici prakticky vyloučit. Na východ by to ovšem šlo. Teď je otázka jak vyřešit průchod od Letovic do Březové, tamní terén je opravdu mimořádně zvlněný. Zkusil jsem si velice nahrubo naklikat do mapy teoretický průchod, ale i tak mi tam vychází velké množství mostů a tunelů:mapy.cz
Jsem velkým přáznivcem dostavby R43 v původní trase s maximálním využitím vybudovaného tělesa a mostních objektů. Dnes jsem ale s hrůzou zjistil toto: http://www.mapy.cz/#mm=TP@ax=138024960@ ... 33920@z=13 O kolik (desítek) let to může stavbu v našem právním systému zdržet?
jenom doplnim o link k predchozimu prispevku
http://www.biolib.cz/cz/locality/id3034/
a
http://www.volny.cz/spol.renata/mapovani.html
http://www.biolib.cz/cz/locality/id3034/
a
http://www.volny.cz/spol.renata/mapovani.html
No a nechcete si to hodit aspoň do turistický, abyste viděli vrstevnice? Že se každý rumiště stane za chvíli vzácnym ostrůvkem biodiverzity, to je naprosto jasný, nejmíň škody na přírodě se každopádně nadělá taženim dálnice přes urbanizovanou poušť, golfový hřiště a intenzivně zemědělsky obdělávanou krajinu 
A ještě smrkový monokultury, samozřejmě, to jsem napoprvý zapomněl.
Hlasuju každopádně pro trasu východně od Svitavy. Ale dva mosty přes oudolí tři kilometry od sebe je opravdu trochu moc - viz mapy.cz
A ještě smrkový monokultury, samozřejmě, to jsem napoprvý zapomněl.
Hlasuju každopádně pro trasu východně od Svitavy. Ale dva mosty přes oudolí tři kilometry od sebe je opravdu trochu moc - viz mapy.cz
Naposledy upravil(a) pavel.hrdina dne 29.10.2009 15:16:47, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upraven pekelne dlouhy link neumerne roztahujici cele okno
Důvod: Upraven pekelne dlouhy link neumerne roztahujici cele okno
-
pavel.hrdina
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Pouzit cokoliv jineho nez teleso A88 je absolutne nerealne financne a velice kratkozrake z koncepcniho hlediska. Narusuje vyhledove pokracovani v planovane trase A88 na Lichkov a dal pres Kladsko az do Vratislavi, coz drive nebo pozdeji stejne probehne.
Uvedomte si, ze Vratislav je po Vidni (cca 120 km), Bratislave (cca 130 km) a Praze (cca 200 km) ctvrte nejblizsi (cca 250 km) z opravdu velkych (nad 500.000 obyvatel) a historicky vyznamnych mest. S ostatnimi tremi ho bud uz spojuje dalnice anebo v brzke dobe spojovat bude, Vratislav je logickym pokracovanim trasy z Vidne.
Uvedomte si, ze Vratislav je po Vidni (cca 120 km), Bratislave (cca 130 km) a Praze (cca 200 km) ctvrte nejblizsi (cca 250 km) z opravdu velkych (nad 500.000 obyvatel) a historicky vyznamnych mest. S ostatnimi tremi ho bud uz spojuje dalnice anebo v brzke dobe spojovat bude, Vratislav je logickym pokracovanim trasy z Vidne.
No já bych viděl smysl R43 hlavně jako záložní trasy D1 Brno - Praha ve spojení s R35. Je celkem škoda, že mediálně se hovoří o záložní dálnici pouze o R35, ale ta pomůže pouze severní polovině Moravy.
V zimě to ale nebude s R35 a R43 možná o mnoho jednodušší než s D1 přes Vysočinu. Nebude to důvod proč historicky cesta vedla na Svitavy. (v trase D1 přes Vysočinu také předkové netáhli povozy závějemi).
V zimě to ale nebude s R35 a R43 možná o mnoho jednodušší než s D1 přes Vysočinu. Nebude to důvod proč historicky cesta vedla na Svitavy. (v trase D1 přes Vysočinu také předkové netáhli povozy závějemi).
Toho bych se nebál, jenom to u Jevíčka těsně lízá 400 m vrstevnici, zatimco D1 jde u Větrnýho Jeníkova přes 600, a to už je v zimě sakra rozdíl. Předkové jezdili přes Svitavy nebo Havlbrod, protože formanský cesty šly tradičně cestou nejmenšího odporu (ono taky co víc chtít s jednou nebo dvěma koňskejma silama, že).
Kupodivu jedna z historických cest vedla i skoro v trase D1, podívejte se na dalnice.com na http://www.dalnice.com/historie/silnicn ... ilnice.jpg (Benešov-Vlašim-Pelhřimov-Jihlava). A paradoxně je značená také 1, i když to s dnešním číslováním nijak nesouvisí.jonáš píše:Toho bych se nebál, jenom to u Jevíčka těsně lízá 400 m vrstevnici, zatimco D1 jde u Větrnýho Jeníkova přes 600, a to už je v zimě sakra rozdíl. Předkové jezdili přes Svitavy nebo Havlbrod, protože formanský cesty šly tradičně cestou nejmenšího odporu (ono taky co víc chtít s jednou nebo dvěma koňskejma silama, že).
Ale na Wroclaw se da pokracovat i ze zapadni varianty R43 (priblizne v trase puvodni silnice I43 a polske E67 od Klodzka). Navic by zapadni varianta vyrazne zkratila hlavni trasu Brno - Hradec.