SPZ, RZ a vše kolem

Odpovědět
Martin_L

Re: SPZ, RZ a vše kolem

Příspěvek od Martin_L »

Dan píše:Já jsem viděl již 1AZ.
Aktuálně nejvyšší spatřenou pražskou značkou je 1AZ 3446. Přehledná tabulka pro všechny kraje a typy značek je zde http://www.rz-nej.czweb.org/.
ElWapp píše:Je to teda fofr, jak ta písmenka přibývají...
Výdej značek jde tempem zhruba 10 000 kombinací za měsíc, takže cca každý měsíc jedno nové písmeno. 2AA se tedy na motorových vozidlech s jednořádkovými značkami objeví ještě v listopadu, ale je možné, že ve stejnou dobu anebo ještě dříve se objeví tato série na přívěsech (anebo rovnou 2AB či 2AC). K vyčerpání (tedy dosažení 9AZ 9999) by mělo dojít kolem roku 2025 a co bude potom zatím příslušné orgány netuší (stejně jako dlouho netušily, co bude po 9A9 9999). Doufám, že se přidá další písmeno a plynule naváže na staré kombinace tam, kde skončily (tedy na ALD 0001).
kalanis

Příspěvek od kalanis »

Martin_L: Ono se ví -> od 10A 0001 do 99A 9999, případně se bude posouvat dál (a možná padne i dogma o místech za písmenem (hlavně ty poslední 4) jen číslicí).
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Bůhví co bude, vždyť měl zas někdo nápad, že značky budou přenosné nebo customizovatelné 8-)
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

kalanis píše:Ono se ví -> od 10A 0001 do 99A 9999, případně se bude posouvat dál (a možná padne i dogma o místech za písmenem (hlavně ty poslední 4) jen číslicí).
Neví. Ještě v roce 2007 ministerstvo dopravy tvrdilo, že v Praze dojde po vyčerpání 9A9 9999 právě k posunu písmene a bude se vydávat 01A 0001 - 99A 9999. Když se toto začalo reálně blížit, tak si někdo konečně uvědomil, že číslic je deset, ale použitelných písmen v abecedě minimálně dvakrát tolik. Takže více písmen ve značce znamená více volných kombinací a zároveň i lepší čitelnost a zapamatovatelnost značky (na to se bohužel u nás nehraje...). Proto se nakonec přistoupilo k variantě 1AA 0001 - 9AZ 9999, což byla ze všech špatných možností ta nejméně špatná. Takže MD ČR opravdu v tuto chvíli neví, co přijde potom a pravděpodobně ani neví, co přijde poté, až středočeské motorky dojdou k 9S 9999 (již příští rok) a vývozní značky k 999 9SE (za dva roky).

A ještě k té zapamatovatelnosti: Uvádí se, že nejzapamatovatelnější značka má sedm znaků, poměr číslice písmena 3/4 nebo 4/3, nemíchá skupiny číslic a písmen a má je oddělené mezerami nebo pomlčkami. Pokud uvážíme, že zapamatovatelnosti přispívá i regionální zkratka jako součást kódu, pak mají v Evropě nejlepší značky Rakušané a Slovinci. My jsme na tom byli se svým ABC 12-34 taky dobře, pak ale přišel paskvil 1A2 3456. Právě čtyřčíslí bez písmen za mezerou je poslední věc, která to jakž takž drží, takže bychom se toho zbavovat neměli.
martin píše:Bůhví co bude, vždyť měl zas někdo nápad, že značky budou přenosné nebo customizovatelné 8-)
Přenosná značka podle mě v českých podmínkách nemůže efektivně fungovat, snad jen v tom smyslu, že si člověk pořídí nové auto a přenese na něj značku ze starého. "Customizovatelné" značky se údajně připravují, ale připravují se už hodně dlouho a já doufám, že se ani do praxe nezavedou, protože pak musí člověk koukat na prostoduché kombinace jako na Slovensku (BA XOXOX nebo NR IIIII atd.). Radši bych viděl možnost určit si značku podle svého, ale v rámci určeného formátu (tedy výběr číslic, v Praze i písmene).
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Martin_L píše:Doufám, že se přidá další písmeno a plynule naváže na staré kombinace tam, kde skončily (tedy na ALD 0001).
V roce 2025 se může klidně začít od AAA, protože ty starý auta už budou dávno na veteránských, pokud přežily. Kruh se uzavře 8-)
Strejně je to záhada, že někdo vymyslí novej systém, aniž by se předběžně zabejval tim, jak dlouho mu ty kombinace vystačej. A takovejch tu je ..
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

jonáš píše:V roce 2025 se může klidně začít od AAA, protože ty starý auta už budou dávno na veteránských, pokud přežily. Kruh se uzavře 8-)
Od AAA se může klidně začít hned, neboť v roce 1967 se začalo od ABA ;) . Ale vážně: Recyklace kombinací v jednom daném formátu je vhodná možnost, samozřejmě za předpokladu, že mezi opakovanými výdeji stejné kombinace uplynou dostatečně dlouhé časy. U nás by v tom nebyl žádný problém, ABC 1234 by v pohodě stačilo všem krajům na několik desetiletí i bez recyklace a pak klidně odznovu...

A co se týče veteránských - podle mě vypadá staré auto úplně nejlíp s původní značkou než s novou sterilní europroužkovou veteránskou. Ale není problém je při výrobě přeskočit...
jonáš píše:Strejně je to záhada, že někdo vymyslí novej systém, aniž by se předběžně zabejval tim, jak dlouho mu ty kombinace vystačej. A takovejch tu je ..
Záhada má poměrně jednoduché rozuzlení - když něco vymýšlejí diletanti, tak to nemůže dopadnout dobře.
Pamatuji si, že v roce 2001 byl nový systém značek prezentován jako nevyčerpatelný - složený z jakékoliv změti písmen a číslic, přičemž první znak zleva je kraj. Takže 1A0 0001 by stejně jako ABC DEF1 nebo taky 67A B5XS byl Pražák... Pak se někdo (naštěstí) lekl toho, co za příšernosti by se na autech objevily (Poláci to v lehce humánnější podobě uvedli do praxe, ale už taky vystřízlivěli) a najednou se ukázalo, že ten systém není nevyčerpatelný, ba dokonce že je vyčerpatelný poměrně rychle.
Drak

Příspěvek od Drak »

Jen připomenu, že z jistých důvodů budou vynechány značky 1SS xxxx
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Martin_L píše:Přenosná značka podle mě v českých podmínkách nemůže efektivně fungovat, snad jen v tom smyslu, že si člověk pořídí nové auto a přenese na něj značku ze starého. "Customizovatelné" značky se údajně připravují, ale připravují se už hodně dlouho a já doufám, že se ani do praxe nezavedou, protože pak musí člověk koukat na prostoduché kombinace jako na Slovensku (BA XOXOX nebo NR IIIII atd.). Radši bych viděl možnost určit si značku podle svého, ale v rámci určeného formátu (tedy výběr číslic, v Praze i písmene).
Doufám, že to nezavedou, např. 1AA KING to by mi opravdu vadilo!

Martin_L, vy v tom nějak děláte?
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Mně by jako customizace bohatě stačila možnost zvolit si čísla.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

hh píše:Doufám, že to nezavedou, např. 1AA KING to by mi opravdu vadilo!
Tak to by mě nechalo teda zcela chladným... Mě to přijde jako velmi zajímavá a žádoucí možnost přinášející trochu peněz do rozpočtu a zamezující korupci...
Standa

Příspěvek od Standa »

Drak píše:Jen připomenu, že z jistých důvodů budou vynechány značky 1SS xxxx
Je někde oficiální informace v tomto smyslu? 1SA xxxx se třeba nevynechávalo.
adamos

Příspěvek od adamos »

Jména hloupejch na všech sloupech, tak proč by si to tam nemohl dát? Pravděpodovně bude mít dost zatmavená skla a vpředu monstrózní radlici na chodce :crazy: :crazy:
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

hh píše:Martin_L, vy v tom nějak děláte?
Ne, nedělám. Tedy ve smyslu profesním. Ale poznávací značky jsou jedním z mých koníčků a jsem zakládajícím členem SPZ - Sdružení přátel značek http://www.czech-plate.cz/
Standa píše:
Je někde oficiální informace v tomto smyslu? 1SA xxxx se třeba nevynechávalo.
Oficiálně ve smyslu nějakého dostupného dokumentu to asi není, ale před časem to proběhlo médii. Ta stanoviska MD ČR se několikrát měnila, nejprve že se vynechá, pak se nevynechá, pak zase vynechá... Osobně si myslím, že by se vynechávat neměla, protože právě tím se jí přiřazuje nějaký určitý význam. A koneckonců téměř na každou kombinaci písmen lze nalézt nějaký skrytý význam (viz právě to SA). A praxe v okolních státech se také liší - Francouzi vynechávají SS vždy, Němci většinou, ale třeba v Itálii to bylo několik desetiletí platné označení provincie Sassari a ve Španělsku regionu San Sebastian. A po Plzni pravidelně potkávám stříbrnou Octavii BA-175SS. Takže ani Slováci nevynechávají.
Kubajsu píše:
Tak to by mě nechalo teda zcela chladným... Mě to přijde jako velmi zajímavá a žádoucí možnost přinášející trochu peněz do rozpočtu a zamezující korupci...
Korupci to nezamezí, ostatně na Slovensku existuje legálně možnost si zvolit na značce svoji kombinaci, přesto se ale pod pultem nadále schovávají atraktivní značky z běžného výdeje. Na verzi 1A1 KING nebo 2A2 EVA1 je problém v tom, že ta značka je opravdu nezapamatovatelná. Takže maximálně volný výběr z číslic anebo zcela nový systém značek na přání podle rakouského modelu - tedy třeba A - EVA 1.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

adamos píše:
Jména hloupejch na všech sloupech, tak proč by si to tam nemohl dát? Pravděpodovně bude mít dost zatmavená skla a vpředu monstrózní radlici na chodce :crazy: :crazy:
A vevnitř hovado se zlatým řetězem na krku, hrůza!
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Martin_L píše:
hh píše:Martin_L, vy v tom nějak děláte?
Ne, nedělám. Tedy ve smyslu profesním. Ale poznávací značky jsou jedním z mých koníčků a jsem zakládajícím členem SPZ - Sdružení přátel značek http://www.czech-plate.cz/
Bezva, díky za informaci! Vždycky mě potěší každý příspěvek, kdy se dozvím něco, co jsem ještě nevěděl. Bohužel dneska už je na tomto našem fóru spousta tuctových webových chytráků, dřív to bylo menší, uzavřenější, ale asi větší koncetrace lidí z oboru.
Standa

Příspěvek od Standa »

Martin_L: Díky za spoustu zajímavých informací! Taky si myslím, že vynecháním nějaké kombinace se na ni jen zbytečně upozorňuje, ale oni stačí jen ty diskuse kolem, např. tady se kdysi spekulovalo, že 1AH xxxx nebude kvůli shodě s monogramem jednoho pošuka a od té doby, kdykoli tuhle kombinaci vidím, tak si na něj vzpomenu :? ... Kombinace na přání, zahrnující písmena v pravé části, se mi moc nelíbí, ale asi bych si na to dokázal zvyknout. Víc by mě iritovalo nedodržení základního formátu (typ "A KING1" nebo dokonce "KING1" bez kraje).
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Doplním jednu historickou. Znal jsem osobně člověka (dej mu pánbu věčnou slávu), který byl v roce 1971 předvolán na DI (pro neznalé - dopravní inspektorát) s tím, aby se dostavil vščetně svého automobilu a tam mu bylo sděleno, že mu bude vyměněna SPZ. Když se ptal proč, dostalo se mu odpovědi: "No uznáte sám, že s takovouhle jezdit nemůžete!"
Ona SPZ byla: AD-19-68
Ta nalaogie se skutečně dá najít téměř všude. :D
adamos

Příspěvek od adamos »

Taky se o SPZky od dětství zajímám a pár desítek jsem jich nasbíral :-) Vždy mě potěší další nová stránky na tohle téma se zajímavým počtením a pěknými fotkami.

Nikde jsem ale zatím nenašel informace o tehdejší sérii AA, kteoru snad vozily vládní šestsettřináctky. Nebo je to jenom můj dětský mýtus, že jsem vídával na Vinohradech AA-33-00?
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

hh píše:Bezva, díky za informaci! Vždycky mě potěší každý příspěvek, kdy se dozvím něco, co jsem ještě nevěděl. Bohužel dneska už je na tomto našem fóru spousta tuctových webových chytráků, dřív to bylo menší, uzavřenější, ale asi větší koncetrace lidí z oboru.
Není zač. Rád rozšířím povědomí návštěvníků tohoto fóra a alespoň trochu oplatím to množství informací, které odtud čerpám (silnice a dálnice jsou další z mých koníčků).
MPMP píše:Ta anlaogie se skutečně dá najít téměř všude. :D
"Nejslavnější" vynechávkou je asi série STB, která se počátkem osmdesátých let nesměla vydat, stejně jako zhruba ve stejnou dobu série MOC. Některé vynechávky jsou celkem logické a pochopitelné - na autech se neobjevilo BLB, PRC, PRD a ani PUC (ve východočeském slangu je údajně puc totéž, co prd). Jiné vynechávky zase vznikly poměrně zvláštně - HBE nebylo, protože se úředník při objednávání přepsal...
adamos píše:Nikde jsem ale zatím nenašel informace o tehdejší sérii AA, kteoru snad vozily vládní šestsettřináctky. Nebo je to jenom můj dětský mýtus, že jsem vídával na Vinohradech AA-33-00?
Mýtus to není a tuto sérii nevozily jen šestsettřináctky, jak dokazuje například tato fotografie: http://multimedia.ctk.cz/cs/foto/docume ... na-zil-114
Přesné informace okolo série AA jsou obestřeny tajemstvím, ostatně ve své době podléhaly utajení. Nicméně sdružení SPZ v tomto směru podniká badatelské kroky a něco málo se už podařilo zjistit. Značky AA se použivaly zhruba v období 1975 - 1989 (počítalo se s nimi již při zavedení nového systému v roce 1953, ale nedošlo k tomu) a byly vyhrazeny výhradně pro služební vozidla nejelitnějších představitelů státu pod řízením prověřených řidičů - příslušníků SNB. Bylo jich vydáno podle všeho jen několik set počínaje AA-30-01 a každé auto, které je nosilo, mělo zároveň k dispozici i normální civilní značku.
Mike

Příspěvek od Mike »

Martin_L píše:... Takže maximálně volný výběr z číslic anebo zcela nový systém značek na přání podle rakouského modelu - tedy třeba A - EVA 1.
ano, tenhle model bych uvítal
tedy "kraj" "mezera" a až 6 znaků
jenže při těch cenách co jsou v návrzích, to pokladnu moc nezaplní
větší přínos by mělo, kdyby si mohl uživatel značku ponechat i pro další auto.
v bazarech by to prostě stálo bez RZ, aspoň by to bazarníci nemuseli zabělovat
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Maniac

Příspěvek od Maniac »

škoda, pak už by chybělo jen 1SS 14 88 :D :D :D
P_V

Příspěvek od P_V »

Je nějaký normalizovaný způsob, jak zapisovat starší SPZ? Mám na mysli, zda s pomlčkami, s mezerami, nebo bez mezer. Na těch tabulkách je to tak i onak.
Současné RZ to asi mají jednodušší, tam jsou dvě skupiny s mezerou.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

A máme tu sérii 2AA...
Království a půl princezny za 511.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

je možné aby byla RZ ve tvaru např. 4Y6 0000?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Jestli myslíš to 0000 tak ano. Zrovna dneska sem viděl stříbrný BMW, jak měl 0000. chlapec měl takovou náhodu, že se tomu až jechce věřit :D :D
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“