To sám víš, že na úřadě typu MD nestačí.martin píše:Přehlednost? Povaha jazyka? Přirozenost? Všeobecný standard?hh píše:Čím to odargumentovat ... "Líbí se" to nestačí.
Návrhy na změnu dopravního značení
Re: Dopis na MD: Návrh na změnu dopravního značení
Dokonalé!mapman píše:Vzhledem k zájmu uvádím teda i tuto kombinaci![]()
No já to tušil. Umíte klepnout na ten odkaz?
Dtto až tam kolem pojedu, určitě budu bedlivě rozlišovat tečkovanej rámeček od plnýho
Dtto až tam kolem pojedu, určitě budu bedlivě rozlišovat tečkovanej rámeček od plnýho
Naposledy upravil(a) jonáš dne 3.11.2010 16:52:02, celkem upraveno 1 x.
To se právě divím, když vidím, co za kraviny si odargumentujíhh píše:To sám víš, že na úřadě typu MD nestačí.martin píše:Přehlednost? Povaha jazyka? Přirozenost? Všeobecný standard?hh píše:Čím to odargumentovat ... "Líbí se" to nestačí.
Ne, nerad klikám na kde co...jonáš píše:No já to tušil. Umíte klepnout na ten odkaz?
Edit: Teď koukám na změněný příspěvek. To je ale bohužel zcela nevhodný přístup úřadů, než chyba písma. Obecně bych směrové tabule ještě zvětšil a označení začátku + konce obce ještě víc tak, jako to mají v Rakousku. Český, ale i Německý systém značení začátku se obzvlášť, když v drtivé většině chybí změna v charakteru komunikace pro intravilián/extravilián, přehlédne. Stejný problém jsem měl i v Maďarsku, kde mají tyto tabule ještě menší, to jsem se místy skutečně ztrácel, kde vlastně jedu.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
No, ale velikost písmen je asi to poslední, co bych řešil.
Navíc nějak v tom nevidím rozdíl, bude to hodně subjektivní,ale není to nic na co bych si nezvykl i když...
Navíc nějak v tom nevidím rozdíl, bude to hodně subjektivní,ale není to nic na co bych si nezvykl i když...
R48 -> D48 se podařilo!
Vás to zajímat nemusí, stačí číslo, ale úředník to tam potřebuje mít aby tam to číslo vůbec mohl dát...jonáš píše:Dtto až tam kolem pojedu, určitě budu bedlivě rozlišovat tečkovanej rámeček od plnýho
No ale jak na to teď koukám, když si tam ta malá a velká písmena vedle sebe, přijdou mi subjektivně v českém systému lepší ta velká písmena, síla zvyku ... to co mám v prvním dnešním příspěvku je beztak výsledek dlouhého bádání, takže to je potřeba brát jako základ, se kterým se bude dál pracovat
Tak pak je to váš problém. Jestli něco změnit ve značení, tak předepsat minimální velikost písma právě pro doplňkový cedulky, protože to má bejt čitelný a ne dlouhý na román. Stejně jako ty vložený rámečky jsou "krásný" ale efektivně zmenšujou velikost fontu pro číslo silnice, přitom oddělení svislou čárou je informačně plně dostačující. Mnojo, design ..
Nejsou krásný a už dlouho mi leží v žaludku, bílá plocha v modré ploše to vše v zelené ploše, no kde to jsme...jonáš píše:Stejně jako ty vložený rámečky jsou "krásný" ale efektivně zmenšujou velikost fontu pro číslo silnice
Jinak ano, ty malý dodatkovky jsou problém, ale tohle si dělá Praha sama, dá se to udělat i úplně jinak i za stávajících předpisů...
přesně takhle jsem to myslel(teda ten červený rámeček s číslem)mapman píše: Vzhledem k zájmu uvádím teda i tuto kombinaci![]()
http://foto.ceskedalnice.cz/bin/male-sm ... acky6b.png
A hlavně ruku v ruce s tím přeměna R na D , aby červená barva jasně charakterizovala kategorii komunikace.Takhle R-ka jsou na cedulích degradovány na úroveň jedniček.
Jinak jsem spíš pro zachování velkých písmen,výměna všech cedulí by byla neúměrně drahá.
A taky jsem pro větší cedule začátek a konec obce,někdy je to hodně prťavé
Naposledy upravil(a) viky dne 3.11.2010 17:06:29, celkem upraveno 1 x.
Tak to není můj problém, příspěvek by měl být pochopitelný, i když odkaz přestane fungovat a to ten Váš není.jonáš píše:Tak pak je to váš problém.
Souhlasím, už několikrát se mi stalo, že jsem brzdil jako blázen a ono tam stálo "AUTOSERVIS". A taky naopak... Když už jsme u těch značek obce, celkem bych uvítal něco jako značku "začátek obce za 500 m". Když člověk jede někde, kde to úplně nezná, tak by to celkem napomohlo plynulosti jízdy...viky píše:A taky jsem pro větší cedule začátek a konec obce,někdy je to hodně prťavé
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
To mi přijde jako nesmysl upozorňovat na začátek obce, ještě se mi nestalo abych ji přehlédl ( to ale neznamená, že by se to stát nemohlo), navíc obec lze taky snadno poznat podle zástavby.
R48 -> D48 se podařilo!
No zajímavý je, že se jinak má snižovat rychlost snad ve kroku po 20 km/h a u tý bílý cedule je to o 40 naráz .. a ještě je třeba ve větvích nebo za zákrutou, protože zrovna tam je čára v katastru. Leckdy se ta padesátka skoro nedá dodržet, když odmítám gumovat asfalt .. a teď mě můžete napadnout, že nejezdim "na rozhled", ale ono je holt něco jinýho soustředit se na vozovku před sebou, než periferně sledovat křoví.Kubajsu píše:Když už jsme u těch značek obce, celkem bych uvítal něco jako značku "začátek obce za 500 m". Když člověk jede někde, kde to úplně nezná, tak by to celkem napomohlo plynulosti jízdy...
Naposledy upravil(a) jonáš dne 3.11.2010 17:27:39, celkem upraveno 1 x.
Hehe, třeba zrovna na nájezdu z R1 do ulice K BarrandovuMartin z Ostravy píše:navíc obec lze taky snadno poznat podle zástavby.
Promiň, já si rejpnout musel
Cedule obcí, ano, ty by mnohdy zasloužily zvýraznit. Jinak ještě přihodím jeden zlepšovák, totiž aby vždy poslední značka před křižovatkou byla značka určující přednost v jízdě, a ne jak je mnohdy k vidění značka "Dej přednost" uprostřed ulice a za ní ještě zákaz zastavení, parkovací zóna, zákaz odbočení, čtyři přechody, omezení rychlosti a rozcestník. A pak řidiči, vzpomeň si. (normy neznám, jen píšu co občas potkávám.)
A jinak by bylo dobré, aby o začátku a konci obce rozhodoval někdo nestranný a ne ona obec, která ty značky práskne kilometr daleko.
A jinak by bylo dobré, aby o začátku a konci obce rozhodoval někdo nestranný a ne ona obec, která ty značky práskne kilometr daleko.
Naposledy upravil(a) ElWapp dne 3.11.2010 18:14:38, celkem upraveno 1 x.
Většinou je to patrné, že začne obec, mě spíš již několikrát napadlo v Německu, že když se jede po dálnici třeba přes 200 a objeví se značka 120, tak se musí zběsile brzdit, stejně se to nestihne včas, takže tam bych uvítal upozornění na 120 či 100 třeba 1 km před.Kubajsu píše:Když už jsme u těch značek obce, celkem bych uvítal něco jako značku "začátek obce za 500 m". Když člověk jede někde, kde to úplně nezná, tak by to celkem napomohlo plynulosti jízdy...
Ani čitelnost? Minusky (malá písmena) jsou obecně čitelnější než verzálky (velká písmena), zvlášť na větší vzdálenost. Člověk může jen podle tvaru shluku písmen pomocí těch různých "výčnělků" to slovo snáze identifikovat, než když z dálky slova zdánlivě tvoří pouze různě dlouhé obdélníky. Oni v Německu vědí, proč právě minusky.hh píše:To sám víš, že na úřadě typu MD nestačí.martin píše:Přehlednost? Povaha jazyka? Přirozenost? Všeobecný standard?hh píše:Čím to odargumentovat ... "Líbí se" to nestačí.
Čitelnost je už lepší - pokud by se k tomu dala jasná studie, tak to je argument.
Nešlo by to udělat tak, že by se nemusely měnit ihned všechny značky kvůli změně písma?
Naposledy upravil(a) multi dne 3.11.2010 18:55:57, celkem upraveno 3 x.
Já si taky myslím, že by to s tou změnou nemuselo být tak rychlé. Jde i informativní značky, změna písma nemá vliv na bezpečnost, takže je klidně možné nechat současné značky na dožití. Úředník jen potřebuje v zákoně nějaký konečný termín - pokud se tam dá 20-25 let, tak to nebude problém.
Něco podobného bylo kdysi spojeno i s vyhláškou 100. Stopka se musela vyměnit do pár let, ostatní značky měly podstatně delší termín.
Něco podobného bylo kdysi spojeno i s vyhláškou 100. Stopka se musela vyměnit do pár let, ostatní značky měly podstatně delší termín.
Podle mě stačí, aby se nové značky vyráběly podle požadovaného formátu, staré nechat dosloužit (jako třeba SPZ/RZ). Jinak je to zbytečné plýtvání.
K tomu značení obcí: Rozhodně jsem proti další značce 500m před obcí. Ať umístí značku viditelně a ať neměří hned u značky -> problém vyřešen.
Většina obcí je poznat z dostatečné vzdálenosti. A když nepoznáte, že vjíždíte do obce, tak buď jedete moc rychle (vzhledem k okolnostem) anebo mají značku uprostřed polí. Je pro vás opravdu rozhodující značka obce, abyste místo 90 jeli 50? Když jedete okolo domů, kde není obec označená, tak nejedete tak, aby to bylo bezpečné? Rozumný člověk by tu značku obce ani neměl potřebovat, pro něj by to měla být jenom pomocná informace.
K tomu značení obcí: Rozhodně jsem proti další značce 500m před obcí. Ať umístí značku viditelně a ať neměří hned u značky -> problém vyřešen.
Většina obcí je poznat z dostatečné vzdálenosti. A když nepoznáte, že vjíždíte do obce, tak buď jedete moc rychle (vzhledem k okolnostem) anebo mají značku uprostřed polí. Je pro vás opravdu rozhodující značka obce, abyste místo 90 jeli 50? Když jedete okolo domů, kde není obec označená, tak nejedete tak, aby to bylo bezpečné? Rozumný člověk by tu značku obce ani neměl potřebovat, pro něj by to měla být jenom pomocná informace.
Souhlasdd píše:K tomu značení obcí: Rozhodně jsem proti další značce 500m před obcí. Ať umístí značku viditelně a ať neměří hned u značky -> problém vyřešen.
Ve vyjímečných případech exituje přeci značka 70km/h. (Takto je to např. při vjezdu do Roudnice nad Labem. Cedule 70km/h je před zatáčkou.)
Když jsme u té obce. Musí být konec a začátek ve stejném místě (naproti sobě přes silnici)?
Určitě nemusí,viděl jsem už několikrát,že tomu tak nebylodvs píše:
Když jsme u té obce. Musí být konec a začátek ve stejném místě (naproti sobě přes silnici)?
Když jedu okolo domů, tak je už pozdě. Já osobně teda potřebuji vědět dopředu co mě na silnici čeká - kolikrát vezu spící lidi a ti mají při prudkém brzdění sklony k nepředvídatelným reakcím, např. hýkání. Ve dne samozřejmě obec poznat není problém, ale když se jede v noci (a spousta vesnic začala později v noci vypínat veřejné osvětlení), člověk je částečně oslněn protijedoucím autem.... Je to problém a prostě rád bych se vyhnul potřebě prudké brzdy za jakýchkoliv okolností...dd píše:K tomu značení obcí: Rozhodně jsem proti další značce 500m před obcí. Ať umístí značku viditelně a ať neměří hned u značky -> problém vyřešen.