Tak máme v provozu jak kompletní D47 (jako součást D1) tak i polskou A1 k dálnici A4, pojďme si trošku připomenout jeden příspěvek co se týká využitelnosti této dálnice pro cesty ze Slezska a Malopolska.
V tomto příspěvku jsem před otevřením mostu u Mszany bilancoval trasy po D1 a po R48:
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 299#p93299
Pojďme se podívat na aktuální data v ideálních podmínkách:
(1) A4>A1>D1
délka: 225 km
čas: 1:55
(2) A4>S1(DK1)>R48(I/48)>D1
délka: 239 km
čas: 2:25
Nejenže je tedy použití dálnice D1 k cestám do Olomouce či Brna namísto R48 z jakéhokoliv místa polské dálnice A4 kratší časově, ale je kratší i kilometrově a i samotná časová úspora činí po zprovoznění celou půl hodinu.
V českých podmínkách jsou zpoplatněny obě trasy, v polských podmínkách se k tomu v rámci zavádění elektronického výběru mýta i pro osobní vozidla schyluje v horizontu několika let taky.
Z výše uvedeného pro mě tedy vcelku jasně vyplývá, že spojení A1/D1 konečně převezme v podstatě veškeré dálkové tranzitní vztahy díky jeho vyhodnosti a R48 tak zůstane opravdu pouhou regionální spojnicí v rámci Ostravsko-Katowické aglomerace. Osobně jsem moc zvědavý na vyhodnocení dat ze sčítačů dopravy...