Směrově dělené čtyřpruhy (rekategorizace)
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Směrově dělené čtyřpruhy (rekategorizace)
To je podle mě nesmysl, už dnes lidí nesledují značky a vůbec mají problémy s tím, kde jaká rychlost platí. Tohle je by zmátlo dokonale.
Navíc jak by to bylo v případě, kdy pojedu v noci sám, to budu muset jet jen v levém?
Zase by to vedlo k tmu, že by se v levém drželi řidiči, kteří nechtějí uhnout respektive jezdí zásadně levým či prostředním.
Nebo jiný příklad, jedu v levém 100km/h, dojede mě někdo 110km/h, budu muset uhnout do pravého a zpomalit na 90km/h.
Navíc jak by to bylo v případě, kdy pojedu v noci sám, to budu muset jet jen v levém?
Zase by to vedlo k tmu, že by se v levém drželi řidiči, kteří nechtějí uhnout respektive jezdí zásadně levým či prostředním.
Nebo jiný příklad, jedu v levém 100km/h, dojede mě někdo 110km/h, budu muset uhnout do pravého a zpomalit na 90km/h.
R48 -> D48 se podařilo!
V Maďarsku jsem na M3 viděl ve stoupacích pruzích doporučené rychlosti na vozovce.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Mě to napadlo z toho důvodu, že bych se pak teoreticky nemusel omezovat přístup pomalejších vozidel. Ale byl to jen nápad do diskuze.
Presne jak rika Martin..
Tahle uprava ted plati na dalnici Bratislava-Trnava. U dalnicnich odpocivek a MUK je rychlost v pravem pruhu snizena, coz vede k tomu, ze vsichni se prerazuji doleva. Vede to k tomu logickemu uvolneni praveho pruhu pro pripojeni najizdejiciho vozidla, nicmene ridici se tak dopousteji prestupku (ackoliv v ramci bezpecnosti se chovaji spravne...
). Cp by se delo, kdyby tato dvojrychlostni uprava platila v cele delce, je snad jasne...
Tahle uprava ted plati na dalnici Bratislava-Trnava. U dalnicnich odpocivek a MUK je rychlost v pravem pruhu snizena, coz vede k tomu, ze vsichni se prerazuji doleva. Vede to k tomu logickemu uvolneni praveho pruhu pro pripojeni najizdejiciho vozidla, nicmene ridici se tak dopousteji prestupku (ackoliv v ramci bezpecnosti se chovaji spravne...
Přesně tak, po právní stránce by vznikla poměrně komplikovaná a nesnadně vysvětlitelná situace.siesa píše:... nicmene ridici se tak dopousteji prestupku ...
- v pravém pruhu smím jet 90, v levém 110
- řidič je povinen užít k jízdě pravý jízdní pruh, levý může použít k předjíždění či objíždění
Takže na prázdné silnici budu moci jet pouze 90 km/h. Když pojedu v pravém 110 porušuji omezení dané značkou, když pojedu 110 v levém, porušuji ustanovení o jízdě v pruzích.
Re: I/20 obecně
Jo tak, díky, to jsem si myslel, ale to rozhodně není jediný dělený čtyřpruh na silnici první třídy s plnohodnotným stoupacím pruhem - tedy třípruhem v jednom směru - vím minimálně o dvou dalších - na I/35 u Liberce (ten úsek, který není označen jako R):
http://mapy.cz/#mm=TtTcF@dm=134414160+1 ... 62176@z=17
http://mapy.cz/#mm=TtTcF@dm=134414160+1 ... 12504@z=17
A možná by se našly i další, kdybychom prošli všechno, co je postaveno jako S22,5 nebo S24,5, není ozačeno jako R a na daném úseku je takové stoupání, že tam podle normy musí být stoupací pruh.
http://mapy.cz/#mm=TtTcF@dm=134414160+1 ... 62176@z=17
http://mapy.cz/#mm=TtTcF@dm=134414160+1 ... 12504@z=17
A možná by se našly i další, kdybychom prošli všechno, co je postaveno jako S22,5 nebo S24,5, není ozačeno jako R a na daném úseku je takové stoupání, že tam podle normy musí být stoupací pruh.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Kruci, měl jsem asi nějaké zatmění mysli, když jsem to psal.
Vůbec mi nedošlo, že to není plnohodnotný třípruh ale jen blbý stoupák, který je i na R35 u Přáslavic.

Vůbec mi nedošlo, že to není plnohodnotný třípruh ale jen blbý stoupák, který je i na R35 u Přáslavic.
R48 -> D48 se podařilo!
Aha, tak takhleV jiném vlákně se píše:Je to tady na I/20": http://www.mapy.cz/#mm=TtTcF@dm=1322412 ... 14688@z=16
Jinak teď mě napadá, že plnohodnotné 3+3 na jedničce přece jen je - I/52 Vídeňská v Brně - a konce je snad i jediné v republice.
Ve Zlíně je "šestipruh" kdy je to dáno tím, že se I/49 rozděluje na dvě větve http://mapy.cz/#mm=F@dm=140617664+13299 ... 89600@z=15
<OT>To byl dokonce vůbec první čtyřpruh v Zlínském kraji, jestli se nemýlím
A možná snad dokonce první čtyřpruh na Moravě, nebo D1 u Brna stála dřív?
</OT>
A opravdu ho tam ještě máme, nebo už je to jen historie?adamos píše:<OT>A pak tu máme luxusní čtyřpruh, pravda, nedělený, na druhé třídě: II/491.</OT>
Pokud mě pamět neklame, tak cca 2 roky zpátky cestáři usoudili, že je zbytečné udržovat celý 4pruh a udělali z toho dvoupruh (nejspíš na jedné polovině). Asi měsíc na to se tam stala smrtelná nehoda ... postarší pán myslel že jede v levém pruhu 4pruhu a čelně se srazil s protijedoucím autem. Jaká je tam situace nyní?
Slušovický čtyřpruh, nebo-li také gorbačovka byl údajně postaven v souvislosti s návštěvou Gorbačova v JZD Slušovice, cca rok 1987, takže není nejstarší a ani první v zlínském kraji.
Zúžení je od křižovatky se silnicí Slušovice-Liptál po jeho konec v Nových Dvorech. On ten čtyřpruh vedl jen kousek za sídlo JZD Slušovice. O žádné jiné nehodě jsem pak už neslyšel.
Zúžení je od křižovatky se silnicí Slušovice-Liptál po jeho konec v Nových Dvorech. On ten čtyřpruh vedl jen kousek za sídlo JZD Slušovice. O žádné jiné nehodě jsem pak už neslyšel.
No, počkejte a jaký jiný čtyřpruh byl ve Zlínském kraji před rokem 1987? Dálnice ani rychlostnice tu přece tehdy žádná nebyla, ani žádná jiná S16,5 či S15,0. A nebo vy myslíte průtah Zlínem? Tak to mě nějak nenapadlo, hledat i městské čtyřpruhy.
Tak v tom případě opravuji své tvrzení: Slušovický čtyřpruh byl prvním meziměstským čtyřpruhem ve Zlínském kraji.
Jinak díky za objasnění, kde přemalovali ten čtyřpruh na dvoupruh, zrovna koukám, že je to krásně vidět i na mapách.cz - fotomapa - současnost - dvoupruh vs fotomapa 2002-03 - čtyřpruh.
Jinak díky za objasnění, kde přemalovali ten čtyřpruh na dvoupruh, zrovna koukám, že je to krásně vidět i na mapách.cz - fotomapa - současnost - dvoupruh vs fotomapa 2002-03 - čtyřpruh.
Přesně tak, průtah Zlínem, Valmezem a Hradištěm.
Ještě k tomu trojpruhu před Novou Hospodou od písku, mám pocit, že již od začátku je pravý pruh značen jako odpojovací pruh směr Plzeň. Takže tady máme jiný unikát - nejdelší odpojovací pruh.
No ono to bylo spíš o skokových intenzitách ráno a odpoledne,kdy jeli pracovníci JZD z/do práce a zároveň vyjížděla technika na okolní pole.Sice na dnešní poměry ty intenzity až tak moc vysoké nebyly,nicméně tam byl cvrkot slušný.A když byly dostihy,tak z toho bylo v pravých pruzích parkoviště,pokud doprava nezkolabovala úplně.Lenny píše:Slušovický čtyřpruh, nebo-li také gorbačovka byl údajně postaven v souvislosti s návštěvou Gorbačova v JZD Slušovice, cca rok 1987, takže není nejstarší a ani první v zlínském kraji.
Návštěva Gorbačova spíš byla shoda okolností,resp.se našel vhodnější oficiální důvod přestavby.Nakonec tam stejně nedojel.
V plánech bylo protažení 4-pruhu směrem na Holešov,ale netuším přesně,kudy.V těch kopcích si to moc představit nedovedu.Kdyby to bylo zrealizované,tak by byl vyřešen severní obchvat Zlína.
Směrem na Vsetín byl v pláneh luxusní 2-pruh.Silnice měla vést ve svahu severně nad obcí Všemina a pak i nad Liptálem,v předělu se uvažovalo o tunelu.
Dále jihovýchodní obchvat Slušovic,už se začaly i vykupovat pozemky v trase.
Zrealizovalo se tam jen to nejjednodušší-obchvat Neubuze a narovnání-rozšíření silnice Neubuz-Všemina.
Už je to hodně OT-myslím by se to mohlo přesunout do jiného tématu
To myslím, že ne - on je to nejdřív přípojovací pruh, který přechází v průběžný a ten pak zase v odbočovací (rozlišovacím znamením je zde podle mě druh čáry - lze vidět i na leteckém snímku).Pavel Q píše:Ještě k tomu trojpruhu před Novou Hospodou od písku, mám pocit, že již od začátku je pravý pruh značen jako odpojovací pruh směr Plzeň. Takže tady máme jiný unikát - nejdelší odpojovací pruh.
Kdybychom to brali podle vás, tak by byl nejdelší odbočovací pruh z D1 na R48 u Bělotína. Ten přece začíná už od Lipníka
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, Michel má pravdu, tedy že je to dál průběžný pruh.
Dlouhý připojovák je na MÚK Hulín směr Zlín.
Dlouhý připojovák je na MÚK Hulín směr Zlín.
R48 -> D48 se podařilo!