[D1] 0136 Říkovice – Přerov
Re: 0136 a 0137 Říkovice – Přerov – Lipník
Nic neobvyklého, došlo ke změně kategorie a některých objektů, rovněž DSP je zpracována daleko konkrétněji a hlouběji než DÚR a v neposlední řadě nehledě k tomu, že DÚR byla zpracována před x lety....
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
martini, už jsem to tady napsal vícekrát. Hádat se o to, koho studie je pravdivější, je o ničem. Ať Bárta aspoň uzavře nějaký kontrakt, za ty poloviční ceny, se zahájením výstavby třeba za 3 roky, to není u takových staveb přeci neobvyklé.
Jen stále vykládat jak je něco předražené a jak někdo krade a přitom žádné důkazy, žádní odsouzení zločinci a hlavně žádné nové km dálnice už přestává bavit..ministr je od toho, aby zajistil výstavbu dálnic - a jak ? od toho , aby našel řešení, je ve funkci a placen.
Jen stále vykládat jak je něco předražené a jak někdo krade a přitom žádné důkazy, žádní odsouzení zločinci a hlavně žádné nové km dálnice už přestává bavit..ministr je od toho, aby zajistil výstavbu dálnic - a jak ? od toho , aby našel řešení, je ve funkci a placen.
V letacich ŘSD je porad D 26,5 - takze predpokladam, ze to tam akorat zapomneli zmenit, kdyz tady na webu je 27,5 ... ?
Kurňa však právě, nic neobvyklého?! Hele, to nejsou argumenty, přeci to nechceš krýt?! Je to prostě dané tím, že se to "upřesnilo" podle cenových normativů, které vychází z nehorázně předražených staveb v období 2007, 2008 a částečně 2009. Změna kategorie to navýšení o takovouto částku neobhájí! Úspora na R11 snížením kategorie z 27,5 na 25,5 byla vypočtena pouze v řádu cca dvou set miliónů korun (přijde mi to hrozně málo, ale opět - cenové normativy), ale nahoru to asi vždy leze lépe, když se metr přidává!Lenny píše:Nic neobvyklého, došlo ke změně kategorie a některých objektů, rovněž DSP je zpracována daleko konkrétněji a hlouběji než DÚR a v neposlední řadě nehledě k tomu, že DÚR byla zpracována před x lety....
Hlouběji, podrobněji, nové objekty - jaké, nutné? a 1,5 x dráž? Děkuji, ale já opravdu nestojím o stavbu v délce 10 km v nížině u řeky Moravy za 10 mld. Kč! Raději bych viděl odpovědnější přístup, kdy v rámci DÚR by to bylo nadsazené včetně rezerv a pak by se to upřesňovalo směrem dolů.
Ad úspory: První tendrovaná stavba za ministra Bárty je SŽDC, úsek České Budějovice - Nemanice, kdy předpokládaná cena investora byla 1,1 mld. Kč. Vyhrála Eurovia za 860 mil. Kč. Úspora dobrá, ale velká zodpovědnost SŽDC, aby byl dobře projekt a bylo minimum vícenákladů, neboť ta snaha hrát to teď na vícepráce tam určitě bude nemalá.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Jaké předražené stavby? 513 byla vysoutěžená skoro za polovinu, 514 o čtvrtinu méně, R6 Praha - Pavlov o třetinu méně, 0134.2 skoro o polovinu méně atd. Ale pak jsou stavby, které byly vysoutěžené za dráž než investor očekával, ale furt to jsou ceny tržní. Nelze se rozčilovat nad tím, že by to šlo postavit za třetinu, když takovou cenu nikdo v soutěži nenabídl. Předražená stavba rozumím stavbu, kde zhotovitel má abnormálně vysokou ziskovou marži v řádu desítek procent.martini píše:Je to prostě dané tím, že se to "upřesnilo" podle cenových normativů, které vychází z nehorázně předražených staveb v období 2007, 2008 a částečně 2009.
Jen jsem nadestřel, čím by to zhruba mohlo býti. DURka byla zpracován někdy v roce 2001, teprve v roce 2008 byla zpracována DSP. Nečekám, že změna kategorie mí udělá 1 mld. Tak z tohoto důvodu mě to ani nepřekvapuje. Ceny stanovovala skupina odborníků, aby se zamezilo "předraženým stavbám"...martini píše:Kurňa však právě, nic neobvyklého?! Hele, to nejsou argumenty, přeci to nechceš krýt?!
Které vede skoro celá po náspu a v zátopovém území.martini píše:Děkuji, ale já opravdu nestojím o stavbu v délce 10 km v nížině u řeky Moravy za 10 mld. Kč!
Jedna věc je vysoutěžená cena a druhá věc je cena, kterou na konci investor zaplatí, že? Asi si nemusíme povídat o změnách během výstavby. Fakt je ten, že na trh šlo moc projektů naráz a tím se to prodražovalo... Navíc investor nemůže zaplatit kvalitní stavební dozor (protože podléhá tabulkových platům), aby na stavbě fungoval tak, že jeho zájmem bude ty chyby hledat a ne je tolerovat.
Že to kvůli zátopové oblasti vede na náspu je samozřejmě logické, ale koukal se projektant při projektování třeba na to, jestli ten násep skutečně musí všude být tak vysoký jak je, že tam vychází nutnost dovozu zeminy na 3 100 00 m3? Fakt, že vozit hlínu je nejlepší kšeft víme a otázka jaká zde byla motivace projektanta.
Nechci aby tady vznikali úspory za každou cenu, ale prostě tato stavba je extrém.
Že to kvůli zátopové oblasti vede na náspu je samozřejmě logické, ale koukal se projektant při projektování třeba na to, jestli ten násep skutečně musí všude být tak vysoký jak je, že tam vychází nutnost dovozu zeminy na 3 100 00 m3? Fakt, že vozit hlínu je nejlepší kšeft víme a otázka jaká zde byla motivace projektanta.
Nechci aby tady vznikali úspory za každou cenu, ale prostě tato stavba je extrém.
-
Marooned17
Otázka je, zda je nutné, aby dálnice vůbec musela vést nad hladinou stoleté vody, aneb je takový problém, když bude jednou za 100let zatopena?
Co to je za blbost? K čemu by se pak dálnice stavěla, kdyby byla v době povodní nepoužitelná? Přerov je jedna velká křižovatka a kdyby přišla 100 letá voda jako v roce 97, tak tím městem neprojedete... Navíc se stále uvažuje o vodním kanálu, který by propojil řeky Dunaj - Odra - Labe. odkaz
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
Ono název stoletá voda ještě neznamená, že přichází pravidelně jednou za sto let
http://www.hypoindex.cz/clanky/stoleta- ... to-let.../
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Teď jsem se díval na leták k přestavbě I/55 v Přerově, a nemůžu se zbavit dojmu, že je to zbytečná stavba a bylo by mnohem lepší tu půl miliardu dát na 0135 
Protože 0135 by spolu s 0136 dopravní problém Přerova vyřešila absolutně, kdežto stavba Přerov-předmostí, dle mého, neřeší de facto nic.
Protože 0135 by spolu s 0136 dopravní problém Přerova vyřešila absolutně, kdežto stavba Přerov-předmostí, dle mého, neřeší de facto nic.
R48 -> D48 se podařilo!
Martin z Ostravy píše:Teď jsem se díval na leták k přestavbě I/55 v Přerově, a nemůžu se zbavit dojmu, že je to zbytečná stavba a bylo by mnohem lepší tu půl miliardu dát na 0135
Taky si myslím.
No ono se tam pro místní dopravu stejně bude muset něco udělat,protože u vlakového a autobusového nádraží je to neudržitelné tak jako tak.Výhledově by bylo nejlepší,aby tam byla pěší zóna
To co projektují,je opravdu megalomanské,stačil by jen dvoupruhový průtah tohoto úseku http://www.mapy.cz/?query=#mm=TtTcFP@dm ... 66464@z=15
Ale první bych řešil D1
i taková stavba se připravuje ... říká se jí "průpich" a vede zhruba tudy:viky píše:To co projektují,je opravdu megalomanské,stačil by jen dvoupruhový průtah tohoto úseku http://www.mapy.cz/?query=#mm=TtTcFP@dm ... 66464@z=15
http://www.mapy.cz/?query=#mm=F@dm=1400 ... 64064@z=15
AhaPetr Pokorný píše:i taková stavba se připravuje ... říká se jí "průpich" a vede zhruba tudy:viky píše:To co projektují,je opravdu megalomanské,stačil by jen dvoupruhový průtah tohoto úseku http://www.mapy.cz/?query=#mm=TtTcFP@dm ... 66464@z=15
http://www.mapy.cz/?query=#mm=F@dm=1400 ... 64064@z=15
Tak ale okolo toho autob.nádraží je to dost nešťastné,myslel jsem,že to bude dál
Spíš jsem myslel,že je momentálně zbytečný nadjezd u Předmostí.
Zbytečný je,pokud by se tyhle prostředky přelily do okamžitého řešení D1.Pokud bude D1 10 let u ledu,tak samozřejmě zbytečný není.
Dle mě je důležitější průpich než MÚK s železniční tratí. Na světlech u podjezdu jsem nikdy nestal moc dlouho, ale za to kolem nádraží je to špaténka, 3 semafory, 3 přechody pro chodce a do toho spousta motajících se chodců kolem. Nic příjemného.
Souhlas, rozhodně je efektivnější ten průpich a to i finančně, vychází cca na 250 mil. Kč, oproti té MÚK Předmostí...
JistěLenny píše:Dle mě je důležitější průpich než MÚK s železniční tratí. Na světlech u podjezdu jsem nikdy nestal moc dlouho, ale za to kolem nádraží je to špaténka, 3 semafory, 3 přechody pro chodce a do toho spousta motajících se chodců kolem. Nic příjemného.
a proto mně zarazilo,že průpich povede hned vedle současné silnice,myslel jsem,že povede dál - zhruba v ose čtyřpruhu od Říkovic.
Okolo nádraží by měla být zóna s omezeným provozem,nemůžu si pomoct.
Ten průpich vlastně vyřeší jen křižovatku u Tesca a ulici před vlakovým nádražím.
Ale průpich furt bude protínat koridor pohybu chodců v prostoru okolo autobusového nádraží směrem do centra a okolo Hypernovy,nehledě k tomu,že neřeší tu šikanu směrem od čtyřpruhu.
Možná jsem to špatně pochopil a je to jinak,rád bych se mýlil.
Je to tak, ale aspoň to bude čtyřpruh a trochu to pojede oproti dnešku. U hypernovy mi to nikdy jako problém nepřišlo.
Tak toto by bylo asi nejlepší řešení http://mapy.cz/#mm=F@dm=140089920+13375 ... 64288@z=14 Ale dneska už těžko prosaditelné.
Tak toto by bylo asi nejlepší řešení http://mapy.cz/#mm=F@dm=140089920+13375 ... 64288@z=14 Ale dneska už těžko prosaditelné.
Já jsem si právě tak myslel,že to bude,zástavby tam není tak mocLenny píše:Je to tak, ale aspoň to bude čtyřpruh a trochu to pojede oproti dnešku. U hypernovy mi to nikdy jako problém nepřišlo.
To sem zvědavý realizaci.Lenny píše:Dle mě je důležitější průpich než MÚK s železniční tratí. Na světlech u podjezdu jsem nikdy nestal moc dlouho, ale za to kolem nádraží je to špaténka, 3 semafory, 3 přechody pro chodce a do toho spousta motajících se chodců kolem. Nic příjemného.
Ale kdyby to vedlo spíš trochu víc takhle:
http://www.mapy.cz/?query=#mm=F@dm=1400 ... 66432@z=16
tak by město zabilo dva problémy jednou ranou
Co vlastně vadí na té trase,co jsi popsal?Lenny píše:Je to tak, ale aspoň to bude čtyřpruh a trochu to pojede oproti dnešku. U hypernovy mi to nikdy jako problém nepřišlo.
Mimochodem jsem ji úplně stejně načrtl o několik příspěvků dřív
Mně tam nepřijde,že by se víc bouralo,naopak tam vidím několik uliček,kudy by koridor mohl přirozeně vést.
Správně je trasa I. etapy průpichu jak ji nakreslil do mapy o pár příspěvků výše Petr Pokorný. Má to údajně i druhou etapu, ke které jsme zatím dokumentaci nesehnali a ta by měla řešit pokračování od Hypernovy směrem na přímé napojení na ulici Generála Štefánika.
Tím bych si právě nebyl tak jistejmartini píše:...Má to údajně i druhou etapu, ke které jsme zatím dokumentaci nesehnali a ta by měla řešit pokračování od Hypernovy směrem na přímé napojení na ulici Generála Štefánika.
- Přílohy
-
- Untitled-8.jpg (71.07 KiB) Zobrazeno 7641 x
Tam už se pár domů zbouralo a další se bourat budou. Celá ulilce se má předělat a postavit nový bytový komplex s obchody. Kdy se tak uskuteční je asi ve hvězách... ale snad 2-3 domy jsou dole.flames píše: To sem zvědavý realizaci.
Ale kdyby to vedlo spíš trochu víc takhle:
http://www.mapy.cz/?query=#mm=F@dm=1400 ... 66432@z=16
tak by město zabilo dva problémy jednou ranou![]()
![]()
Dale pak nechápu tady ostatní přispěvatele proč by pořád chtěli cpát silnici přes obytnou zónu? Kolem nádraží je velká rezerva a ČD uvolní pozemky pro silnici, takže tam nebude žádný problém a tam to nikomu nebude vadit. Problém vidím okolo Autobusového nádraží, které teprve chvíli funguje a nevím jak se tam najde rezerva pro rozšíření... Chtěl bych vidět studii a jak to má vypadat. Už dlouho mě to zajímalo a nikde jsem nic nenašel.
Edit: podle měření na mapě je silnici potřeba rozšířit asi jen o 2 metry, takže to takový problém není... jen udělat nový koberec, krajnice, vodorovné značení a v krajním případě 1-2 semafory
Zaujala mně cena stavby: Přerov – průtah centrem, 1. etapa. Přibližná cena bez daně je 140 mil. Kč. Troufám si říct, že je to nejdůležitější a zároveň jedna z nejlevnějších staveb na průtahu městem Přerov. Ale pořád nechápu, proč ta silnice není protáhlá až na Gen. Štefánika.
Nejsi sám,kdo to nechápe..FlakY` píše:Zaujala mně cena stavby: Přerov – průtah centrem, 1. etapa. Přibližná cena bez daně je 140 mil. Kč. Troufám si říct, že je to nejdůležitější a zároveň jedna z nejlevnějších staveb na průtahu městem Přerov. Ale pořád nechápu, proč ta silnice není protáhlá až na Gen. Štefánika.