siesa píše:Ten ctyrpruh by se vyhledove urcite hodil.. Ale nejradeji bych ho videl v trase Benesov-Mirosovice-Cesky Brod-Lysa n/L-Benatky n/J.. Vychodni tangenta kolem Prahy by se urcite hodila... Co si budeme vykladat.. Ten okruh to proste ve vyhledu 20ti a vice let proste nepobere...
Jakožto občasný jezdec na cestě z jižních Čech do Lysé n. Labem jezdím přes Mirošovice, Mnichovice, Struhařov, Mukařov, Český Brod dále k D11 Exit 18. Je to sice cesta klikatá, ve vesnicích často průjezdní 30 km/h, značky konec obce stovky metrů za vesnicí, ale pořád lepší, než se doharcovat na Spořilov a trnout hrůzou, kolik času mi zabere cesta na Černý Most k D11.
V posledních dvou letech jsem si všimnul, že hodně vzrostla hustota dopravy, od IAD až k nejtěžším TIR, že se občas divím, že se na těch vlásenkách nebojí vjet s dvacetitunovým strojem. Dotazem zjištěno, že profesionální řidiči mají s GPS navigacemi v zádech fantastickou schonost nacházet objízdné trasy a ani jim se nechce tvrdnout v kolonách kolem Prahy.
O smyslupnosti vnějšího "středočeského" okruhu kolem Prahy se tu již diskutovalo, východní tangenta (např. R10 Exit 27 Benátky n. J - Lysá - D11 Exit 18 Starý Vestec - Český Brod - Kostelec n. ČL - D1 Exit 21 Mirošovice - Benešov - D3 Exit 29 Benešov) by zcela jistě výrazně odlehčil jak dopravě na východě Prahy, tak obcím na trase. Dokážu si představit tuto tangentu v parametrech S 11,5/80 a jako obchvaty průjezdných obcí samozřejmě s využitím stávajících komunikací.
Btw: Pokud by ekologistické spolky a jejich exponenti dokázali krom prohlášení "my jsme proti dálnicím" zároveň dodat, že jejich prioritou jsou rekonstrukce a obchvaty obcí (třebas uvedená "východní tangenta" - a jistě bysme zde na fóru dokázali vymyslet mnoho dalších možností), dokázal bych si aktivistů více vážit. Zatím mám pocit, že se hlavní je "být proti"!
Závěrem - reálnost výstavby "východní tangenty" je zhruba stejná jako jaderná elektrárna u Salzburku.