[D3] Příprava úseků ve Středočeském kraji

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět

Na kterou stavbu (či její část) bude vydáno první pravomocné územní rozhodnutí?

0301 (nepočítá se krátký úsek k MÚK s R1 s již vydaným ÚR :-))
21
16%
0302
8
6%
0303
5
4%
0304
11
8%
0305/I
85
65%

Celkem hlasů: 130

Dr.Fe1

Re: D3 ve Středočeském kraji

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Juno: V EIA je znázorněn ve fotozákresu. Skutečně nevypadá hezky, zejména ve variantě 2. Já tedy upřímně řečeno nejsem fanouškem takových monstrózních staveb ani když jsou symetrické, takhle je to s tou šikmostí jen další minus navíc.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Juno píše:On by byl dost ošklivý, protože jde hodně do kopce. Jeden konec má cca o 28 m výš než druhý a to u tak velkého a z daleka viditelného mostu není žádná paráda.
To slyším prvně... Nevím, nedokážu posoudit. Z vizualizací, ke kterým jsem se dostal to nevypadá. Ale to je jedno, mě se mosty líbí prakticky všechny... No kecám, vlastně Baranďák a Barikádníků nic moc... Ale vysoké mosty asi opravdu všechny...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Dr.Fe1 píše:
MPMP píše:
Juno píše:Jezdí se logicky nejkratšími trasami. Protože u D3-Z nemá přímou vazbu na radiálu do vnitřní Prahy, bude se jezdit po Vestecké spojce, Vídeňskou ulicí a hodně taky Komořanským tunelem na Chuchelskou radiálu (viz dopravní model). Kdežto D3-V má radiální vazbu vyřešenu po D1 a Chodovské radiále a Komořanským tunelem se pojede převážně jen na západní segment okruhu (a nikoli např. na Chuchelskou radiálu).
Ale no tak, o pár příspěvků výše jste tvrdil, že provoz z D3V NEPOJEDE do Prahy po D1, teď to tu uvádíte jako její výhodu. Tak jak to teda je?
Mně z Vašich odpovědí vychází jedno jediné: jakýkoliv argument je dobrý k podporování Vašeho jediného správného názoru a když se při další polemice ukáže, že je potřeba použít opačné tvrzení, tak ho použijete taky. Člověče, buďte aspoň konzistentní v rámci svých odpovědí!
Ano uznávám, že to jde těžko, když máte odpovídat konkrétně na konkrétní odpovědi - takže to zkuste znovu:
1) Jestliže je výhodou D3V její radiální napojení na centrum přes D1, jak vyřešíte kumulaci provozu od Brna A _Ceských Budějovic na D1?
2) Jestliže je výhodou D3V její samostatné napojení na SOKP, jak potom zatěžuje D3Z Komořanský tunel?
Musíte si vybrat, co je důležitější argument a ten druhý "odpískat". 8-)

ad 1) To že od křižovatky s Pražským okruhem pojede doprava z D3 do centra společně s D1 tady snad nikdo nerozporoval. Nebo ano (možná jsem to přehlédnul)? V jakém příspěvku ?

ad 2) Vždyť máte odpověď v příspěvku na který reagujete :shock:
Nejsem profesionální diskutér, ani tak velký fanda, abych znal všechny podklady. Můžete mi prosím pomoct, kde najdu ten dopravní model, na který se odvoláváte?
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Kubajsu píše:
Juno píše:On by byl dost ošklivý, protože jde hodně do kopce. Jeden konec má cca o 28 m výš než druhý a to u tak velkého a z daleka viditelného mostu není žádná paráda.
To slyším prvně... Nevím, nedokážu posoudit. Z vizualizací, ke kterým jsem se dostal to nevypadá. Ale to je jedno, mě se mosty líbí prakticky všechny... No kecám, vlastně Baranďák a Barikádníků nic moc... Ale vysoké mosty asi opravdu všechny...
Jen bych dodal, že v současnosti není ani jedna uvažovaná varianta mostu s obloukem. Teda pokud se nepletu...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Takových mostů po republice máme spostu. Například D1 Hvězdonice, D8 Knínice, I/7 Háčky, I/7 Chomutov apod. a všechny tyto mosty vypadají velice pěkně. Chápu, že pro oko "zeleného aktivisty" jsou "dost ošklivé"...
MPMP píše:Nejsem profesionální diskutér, ani tak velký fanda, abych znal všechny podklady. Můžete mi prosím pomoct, kde najdu ten dopravní model, na který se odvoláváte?
Jak znám Juna, tak zde nic neukáže a na nic neodkáže...

D3Z má doprovodnou silnici, chce to lepší argument.

A D3Z má napojení na hromadnou dopravu rozhodně lepší než D3V, jedna varianta končí na MÚK Modletice a další u Říčan v poli, kde se nic neplánuje...
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
siesa

Příspěvek od siesa »

Ja bych mel jeden takovej spis technickej dotaz...
Jakym zpusobem je resen prechod pres stary hornicky prace u Jiloveho???
Jarda Š.

Příspěvek od Jarda Š. »

Stará horní díla, pokud nejsou přístupná ani zmapovaná, se musí řešit při ražbě tunelů NRTM, když se na ně narazí (zasypat, zabetonovat - podle okolností).
Max

Příspěvek od Max »

MPMP píše:
Max píše:Zajimavosti je, ze radialne okruzni systemy se v sidlech dneska doporucuje navrhovat tak, ze dalnice a komunikace vyssiho vyznamu jsou vsechny napojeny natupo a radialy zacinaji vzdycky trochu jinde ... mne osobne se to tolik nezda :) navic to klade vyssi naroky na kapacitu okruhu, ale takhle je to davano za priklad - ale to ciste na okraj :)
Napadá mě jeden, nikoliv nepodstatný, důvod:
Pokud budu městem projíždět (klasický tranzit se vším všudy), intuitivně pojedu nejkratší cestou - tedy "přes město". V případě, že je dálnice napojena natupo, MUSÍM změnit směr na okruh a potom je už psychologicky jednodušší na něm zůstat, než hledat "tu správnou" odbočku do města - když se netrefím, někde se "zasekám" na dlouhou dobu a že to tam nebude jako tranzit značené, je celkem nabíledni.
Očekávám reakci, že v dnešní době navigací tento argument nehraje roli, protože navigaci je to jedno a podle cedulí už nikdo nejezdí. Se vší vážností tvrdím, že tomu tak není a "slepě podle navigace" jezdí maxímálně 10-20% řidičů.
Takovou reakci ocekavat nemusite :) ja podle navigace nejezdim a moc lidi, co jezdej slepe podle ni zas neznam.

To ze se to takhle navrhuje kvuli tomu, aby tranzit nezajizdel do mesta, vim :) ale nezda se mi to, resp. zda se mi, ze se to trochu precenuje, protoze ja bych treba stejne jel radsi po okruhu, kde je 130, protoze to projedu nejspis rychlejs, nez kdybych jel 80 po radiale-MO-a zase radiale, byt by to bylo na pocet km kratsi. A vzhledem k vetsim narokum na kapacitu okruhu si ani nechci predstavovat, kolik by treba v prazskym terenu potom ten okuh stal (min. 4+4). Jinak kdyby se za dostatku financi stavelo uplne cely novy dopravni reseni nekde, tak by to samozrejme asi bylo nejidealnejsi reseni. Ale v Praze treba ty trasy radial sou podle me ve vice pripadech vicemene historicky dany - vzdycky tim pribliznym smerem vedla naka kapacitnejsi komunikace uz driv.
siesa

Příspěvek od siesa »

Jarda Š. píše:Stará horní díla, pokud nejsou přístupná ani zmapovaná, se musí řešit při ražbě tunelů NRTM, když se na ně narazí (zasypat, zabetonovat - podle okolností).
No a ta znama dila???

Btw...jak by jste chtel zasypat 500 m hlubokou diru??
Michal R

Příspěvek od Michal R »

siesa píše:
Jarda Š. píše:Stará horní díla, pokud nejsou přístupná ani zmapovaná, se musí řešit při ražbě tunelů NRTM, když se na ně narazí (zasypat, zabetonovat - podle okolností).
No a ta znama dila???

Btw...jak by jste chtel zasypat 500 m hlubokou diru??

Lakonicky řečeno, plocha oné díry kráte těch 500m celé to vydělíte pěti a dostanete počet tatrovek, co tam musí nasypat inert....

Ne vážně, ony jsou tam opravdu takovéhle díry do země???
vaclav

Příspěvek od vaclav »

laicky odhad - odtezeni do konickeho tvaru (princip klinu), ztracene bedneni a postupna betonaz?
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Zpět k oněm důlním dílům u Jílového. Předpokládám, že se asi jedná o tunely "V obrázku", "Kopanina" a "Hůrka".

Zde se dá očekávat NRTM, je to tak?
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

U důlních děl se musí vyhodnotit co a jak ovlivní. Okolo Jílového jsou poměrně kvalitní horniny, takže štola umístěná v takové hloubce (bylo uvedeno 500m) určitě nic neovlivní. Jedná se o stará důlní díla, která by se už dávno sesunula, kdyby byla nestabilní. Řešit se určitě musí v rámci ražby, kdy by mohly být velmi nebezpečné, pokud by byly plné vody. A také v podzákladí větších objektů (mosty) by určitě nedělaly dobrotu. V úvahu asi nepřichází prosté zasypání (nelze uhutnit), ale používá se spíše "zafoukání" popílkem nebo zalití hubeným betonem...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Max píše:
Max píše:Zajimavosti je, ze radialne okruzni systemy se v sidlech dneska doporucuje navrhovat tak, ze dalnice a komunikace vyssiho vyznamu jsou vsechny napojeny natupo a radialy zacinaji vzdycky trochu jinde ... mne osobne se to tolik nezda :) navic to klade vyssi naroky na kapacitu okruhu, ale takhle je to davano za priklad - ale to ciste na okraj :)
To ze se to takhle navrhuje kvuli tomu, aby tranzit nezajizdel do mesta, vim :) ale nezda se mi to, resp. zda se mi, ze se to trochu precenuje, protoze ja bych treba stejne jel radsi po okruhu, kde je 130, protoze to projedu nejspis rychlejs, nez kdybych jel 80 po radiale-MO-a zase radiale, byt by to bylo na pocet km kratsi.
Ani bych neřekl - zkoušel jste někdy objet Berlín po okruhu? Tam Vám ani těch 130 km/h nepomůže, protože je to delší asi o 80 km. :-)
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

MPMP píše:Ani bych neřekl - zkoušel jste někdy objet Berlín po okruhu? Tam Vám ani těch 130 km/h nepomůže, protože je to delší asi o 80 km. :-)
jestli to nebude tím, že Berlín měl být původně výrazně větší než nakonec vlivem dějin byl. pro zajímavost: v roce 1938 měl Berlín 4,5 milinou obyvatel (dnes 3,5) a byl třetím největším městem světa...

kdyby se dějiny vyvíjely dle původních "předpokladů" bylo by to po velkém okruhu rychlejší i dnes... :)
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

MPMP píše:Ani bych neřekl - zkoušel jste někdy objet Berlín po okruhu? Tam Vám ani těch 130 km/h nepomůže, protože je to delší asi o 80 km. :-)
No já nevím ... ale mě google ukazuje na mé obvyklé trase (Dresden - Rostock/Hamburk) přes Berlín 75km (44 minut), po okruhu zprava 97 km (50 minut) a po okruhu zleva 104 km (56 minut).
Prostě těch 80 km navíc si tam nevykouzlím ani kdybych chtěl :)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Musel byste asi jet kolem dokola ;-)
V Praze to fungovat nebude, ona je i ta magistrála dost klikatá, takže D1-D8 je cca 30 km ať už se to vezme po magistrále, Průmyslovou nebo budoucim východnim okruhu. D1-D5 je dokonce po okruhu blíž než kolem Anděla.
dd

Příspěvek od dd »

Berlín je ukázkou toho, jak by okruh neměl vypadat - delší kilometrově i časově, takže se vyplatí jen při zácpách. (a dokončil se nedávno, jak vypadal Berlín ve 30. letech není tak podstatné)

Pokud jde o D3, ta se ve všech variantách napojuje na okruh v podobném místě a tranzitní dopravě ze všech směrů (D a R) se nevyplatí jezdit přes Prahu v žádném případě. Jedině, že by se 520 přesunula o 20 km dál od Prahy.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

dd píše:Jedině, že by se 520 přesunula o 20 km dál od Prahy.
O což se Hejlovci snaží, seč jim síly stačí. :?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Pokud by byl východní koridor tak výhodný, tak proč byl v 70. letech opuštěn a dál sledován koridor západní. Že by inženýři špatně spočítali ekonomickou návratnost a špatně určili výhodnost jednotlivých koridorů?
Tady se jaksi při diskuzi zapomnělo, že stabilizována je hájena a připravována více než 30 let, přitom dovedena skoro k dokonalosti.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No jak a proč se čmáralo do map v husákových letech, to se snad ani radši neptejte. Aspoň že ve městě se ty rošty a radiály a přestavby celých čtvrtí mezitim vyhlásily za historickej omyl.
Nystrom

Příspěvek od Nystrom »

chceme-li mít D3 aspoň v roce 2025, tak v trase D3-Z, nechceme-li ji mít vůbec, tak na to je D3-V jako stvořená.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Na druhou stranu, kdyby komanči postavili I/3 od D1 do Benešova rovnou ve 4pruhu, tak tady nic neřešíme :-)
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Nystrom píše:chceme-li mít D3 aspoň v roce 2025, tak v trase D3-Z, nechceme-li ji mít vůbec, tak na to je D3-V jako stvořená.
Jak už jsem tady psal, tak tohle je podle mě hlavní argument většiny prosazovačů stabilizované trasy. Akorát je ne vždy vysloven nahlas.
Juno

Příspěvek od Juno »

Nystrom píše:chceme-li mít D3 aspoň v roce 2025, tak v trase D3-Z, nechceme-li ji mít vůbec, tak na to je D3-V jako stvořená.
Já si zase myslím, že D3-V je jako stvořená právě pro odpovědného silničního hospodáře a pro uživatele, jimž má sloužit.
Středočeská D3 nemá tu prioritu, aby se musela stavět naráz. Naléhavá je první etapa okruh - Benešov a tento úsek se pořídí o hodně levněji v trase D3-V. A uživatelům nabídne větší časové úspory i pohodlnější cestu - žádné dlouhé tunely a jízdu s kopce do kopce.
Pravda, D3-východní není stvořená pro stavební firmy, které si chtějí co nejvíc vydělat na co největších objektech a asi ani pro všelijaké šíbry s pozemky - to uznávám.
Odpovědět

Zpět na „D3“