Juno píše:Omlouvám se za zpoždění. Budu tedy uvádět jen argumenty nejdůležitější.
Proti západnímu trasování vidím - kromě 1) ztráty zachovalé krajiny vlivem dálnice, provozu na ní
Osobně se více kloním k václavovu názoru na chatařskou oblast. Navíc v oblasti nejsou CHKO, což mi můj názor jen potvrzuje. Ale dejme tomu, že to je subjektivní.
Juno píše:2) následné urbanizace
Tomu mohou obce zabránit územním plánem, pokud budou chtít. Urbanizace ve smyslu přestavby chatek na rodinné domky s kanalizací a napojením na čističku bude dle mého spíš k prospěchu.
Juno píše:z hledisek životního prostředí už „jen“ 3) několikanásobně větší zatížení stávající I/3 přes Mirošovice a Čerčany – i v Benešově je rozdíl velice markantní a
Oproti čemu? Oproti dnešnímu stavu dojde k obrovskému poklesu dopravy v případě obou variant. D3V má podle některých variant v některých místech (více na jih) využít stávající těleso I/3. Tam je to kapacitně v pořádku, ale u Benešova ne?
Juno píše:4) významně větší zatížení ulic v obytné zástavbě jižního sektoru Prahy (Kunratice, Libuš, Krč) a kolem areálu zdravotních zařízení v Krči.
Pokud bude Vestecká spojka, nemá smysl jezdit přes Krč. Tam budou jezdit maximálně lidé bez známky, což se netýká z těch z D3.
Juno píše:Více závažných důvodů je ostatních: 5) přetížení Komořanského tunelu a příp. větší zatížení krátkého průpletu před MÚK Zbraslav, pokud by byla postavena MÚK Komořany (která by sama o sobě zvýšila zatížení tunelu i ve var D3-V),
D3V zase výrazně zatíží už tak špatně dimenzovanou větev R1-D1.
Juno píše:6) nenormový vysoký podélný sklon 4,5 %, který není ani např. na D8 v Krušných horách a použití tohoto sklonu v dlouhém tunelu,
Nepřijde mi to jako tak důležité, ale dobrá, proti tomu já nemám, co namítnout.
Juno píše:7) větší počet a délka tunelů s vlivem na větší rizika bezpečnosti provozu a následků dopravních nehod,
Tento počet tunelů ale lze považovat za konečný. Pokud se začne vážně jednat o D3V, tak budou požadavky dotčených obcí takové, že od Mirošovic k R1 bude většina v tunelu. Navíc za zcela nemožné považuji dobudovat ten kousek mezi R1-D1. Když se zde diskutovala přeložka I/2, tak nikdo nevěděl, kudy ji okolo Říčan trasovat. Tam se dálnice zkrátka nevejde, nemluvě o tom, že Říčany budou radikálně proti.
Juno píše:8) absence souvislé doprovodné silnice sjízdné pro všechny druhy vozidel a v dosahu z dálnice pro řešení mimořádných provozních stavů,
Pro tranzit, tj. naprostou většinu kamionů, je logická a velmi rozumná objízdná trasa po R4 nebo D1 + I/3. Na okruhu infotabule jsou, takže by to fungovat mohlo. Pak stačí stávající síť pro místní dopravu. To platí pro D3Z i D3V.
Juno píše:9) větší provozní náklady hlavně vlivem většího počtu dlouhých tunelů, a v menší míře i mostů,
to samé jako u bodu 7
Juno píše:10) větší stavební náklady hlavně v první etapě Pražský okruh – Benešov, kde je tento rozdíl výrazný.
jako u bodu 7, u D3V ani jedna varianta není konečná, dotčené obce si přidají požadavky a náklady vzrostou.