nebo to byl účel ?
§ 11
(1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, pri
pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.
§ 11
(1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, pri
pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.
Smí použít všech pruhů, ale stále platí, že se jezdí vpravo. Na to žádný velký písmena nic neměníBobek píše:Co k tomu dodat...pokud není stanoveno jinak.
ale no tak, me se tahle uprava zrovna libi.dd píše: Místo aby se řeklo, že jezdit vpravo je bezpečnější, umožňuje plynulejší a rychlejší jízdu, zvyšuje kapacitu silnice, atd. a je dobré tak jezdit, i když to není přikázané v zákoně, tak se začnou vytahovat paragrafy, proč se tohle ještě smí a proč se tamto nemusí.
To nikdo nepopírá; mám za to, že zpočátku šlo o to, že spousta lidí jede v prostředním, i když je silnice široko daleko volná... A v těch případech by se určitě vpravo jezdit mělobalik píše:...na tech okruzich a radialach ve mestech mate casto zastavky busu, kratka pripojeni atd. ...
Taky mne kupříkladu nijak nepopuzuje, když se (zcela v souladu s § 12 /2) někdo s předstihem řadí třeba k levému odbočení, což by pro něj později mohlo být obtížné, atd.
Mám prostě zato, že ve městě je zvláštní úprava vůči obecnému § 11 /1 důvodná a zcela záměrná (žádná díra v zákoně, překlep, absurdní výklad, nýbrž zamýšlené účinky).
Podle mě ano. Nikde není vymezeno do jakého pruhu se má zahnout.
Proč? Kvůli zahýbajícím doleva? Mám teda pocit, že při zahýbání doprava má člověk před zahýbajícím doleva vždy přednost, ne? (Teď řešíme jen situaci na zapnutých semaforech) A tudíž si smí vybrat, jestli zabočí do pravého nebo levého pruhu, když se odbočuje pouze z jednoho odbočovacího pruhu - a ten, co jede v protisměru, tedy zabočuje doleva, musí dát přednost, když já si vyberu, že zabočím do levého pruhu, což mi nic nezakazuje - nebo snad ano?Warcz píše:Ještě doplním že důležitou podmínkou tohoto manévru je aby auta v protisměru neměli zelenou...
Nezakazuje, ale potenciálně to zmenšuje propustnost. Představte si křižovatku, ze které vedou 2 pruhy a z každé strany se sem odbočuje z jednoho odbočovacího. Potom je celkem logické, že ti, co jedou malý oblouk, jedou do pravého a ti z velkého do levého - a mohou jet téměř současně. Zákon ale tuto situaci neřeší, takže v praxi to odbočující malým obloukem může "nakopnout" rovnou do levého, ušetří tím cca 2s, ale zablokuje "protiodbočující", kteří si mnohdy musí počkat na další cyklus. Ano, máte pravdu, neporušil pravidla provozu, porušil pouze pravidla slušného chování a ty v ČR, bohužel, neplatí.Martin Vedral píše:Proč? Kvůli zahýbajícím doleva? Mám teda pocit, že při zahýbání doprava má člověk před zahýbajícím doleva vždy přednost, ne? (Teď řešíme jen situaci na zapnutých semaforech) A tudíž si smí vybrat, jestli zabočí do pravého nebo levého pruhu, když se odbočuje pouze z jednoho odbočovacího pruhu - a ten, co jede v protisměru, tedy zabočuje doleva, musí dát přednost, když já si vyberu, že zabočím do levého pruhu, což mi nic nezakazuje - nebo snad ano?Warcz píše:Ještě doplním že důležitou podmínkou tohoto manévru je aby auta v protisměru neměli zelenou...
Dělám to stejně, specielně u OC Chodov. Ale třeba ve Francii jsem teď několikrát viděl dokonalé používání obou pruhů kruháče, včetně bravurního vykřížení (levý odbočoval doleva a pravý jel rovně) v docela velké rychlosti, holt se musí počítat s případným bržděním i když neopouštím svůj pruh a pak se povede ledacos...jonáš píše:Ono zase vyjíždět do levýho z levýho pruhu kruháče bejvá taky riskantní, protože do toho pravýho se mezitim často nacpe někdo z posledního nájezdu a pak se pokouší podjet protože pokračuje, například u OC Chodov .. to si radši o jeden segmet dřív přejedu do pravýho. Ten kruháč ovšem neni v průměru vytíženej ani na půl kapacity, zato se tam kvůli tomu jezdí poměrně rychle a průměr to umožňuje.