[D3] Příprava úseků ve Středočeském kraji

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět

Na kterou stavbu (či její část) bude vydáno první pravomocné územní rozhodnutí?

0301 (nepočítá se krátký úsek k MÚK s R1 s již vydaným ÚR :-))
21
16%
0302
8
6%
0303
5
4%
0304
11
8%
0305/I
85
65%

Celkem hlasů: 130

Juno

Re: D3 ve Středočeském kraji

Příspěvek od Juno »

vaclav píše:ja to vidim tak, ze se zacne pomalu stavet II/105 jako 4pruh, rok 2020 ke kamenaku a roku 2040 az k benesovu a pak se to prohlasi za D3.
Kdepak, u II/105 by se dalo se čtyřpruhem výhledově počítat jenom v prvním úseku kolem D.Jirčan a Psár, v lese už by čtyřpruh být neměl a na obchvatech Radlíku, Jílového a Kam.Přívozu už zátěže na čtyřpruh nevycházejí. A pro spojení Jílovska s Benešovem vyhoví stávající síť, věřte tomu.
dd

Příspěvek od dd »

Juno píše:A kdybyste si přečetl ofic. vyjádření města Říčany, tak proti D3-V ve var.A4 tam nic není (mohu vám prozradit, že kvůli tomu právě vznikla poslední varianta A4).
To jsem pochopil tak, že A4 vznikla proto, že ostatní varianty jsou pro Říčany nepřijatelné. Chápu to správně?
Juno

Příspěvek od Juno »

dd píše:
Juno píše:A kdybyste si přečetl ofic. vyjádření města Říčany, tak proti D3-V ve var.A4 tam nic není (mohu vám prozradit, že kvůli tomu právě vznikla poslední varianta A4).
To jsem pochopil tak, že A4 vznikla proto, že ostatní varianty jsou pro Říčany nepřijatelné. Chápu to správně?
Argumenty proti D3-V se nejvíc projevují u trasy A2, u trasy A3 již méně.
dd

Příspěvek od dd »

To je odpověď, kterou si můžu vyložit všelijak. Třeba tak, že A2 nepřipadá v úvahu ani omylem zatímco u A3 jsou "jen" zásadně proti.

Tak položím otázku jinak: Je varianta A3 pro Říčany (a jiné vesnice, kterých se týká) přijatelná? Pokud ano, za jakých podmínek?
Juno

Příspěvek od Juno »

dd píše:To je odpověď, kterou si můžu vyložit všelijak. Třeba tak, že A2 nepřipadá v úvahu ani omylem zatímco u A3 jsou "jen" zásadně proti.
Tak položím otázku jinak: Je varianta A3 pro Říčany (a jiné vesnice, kterých se týká) přijatelná? Pokud ano, za jakých podmínek?
Odkaz na to vyjádření sem před časem někdo dával, ale je taky vyvěšeno na webu m.Říčan.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Zase odpověď jak od "chytré horákyně", že Juno? Neumíte nebo nechcete na přímo položenou otázku taky přímo odpovědět?
vaclav

Příspěvek od vaclav »

juno, zapomente na A4 a A2, dohodli jsme se, ze ta vase D3 je D3V-A3. tecka.
existuje jeste nekde na svete takovyhle nelogicky prekrizeni dvou hlavnich tahu?
Juno

Příspěvek od Juno »

MPMP píše:Zase odpověď jak od "chytré horákyně", že Juno? Neumíte nebo nechcete na přímo položenou otázku taky přímo odpovědět?
Nebydlím "v Říčanech (a jiných vesnicích)" a nejsem říčanský zastupitel.
Juno

Příspěvek od Juno »

vaclav píše:juno, zapomente na A4 a A2, dohodli jsme se, ze ta vase D3 je D3V-A3. tecka.
existuje jeste nekde na svete takovyhle nelogicky prekrizeni dvou hlavnich tahu?
Už jsem napsal, že považuju obě varianty (A3, A4) za dobře možné a že varianta A3 zkracuje cesty i z D1 na východní úsek okruhu. Je tedy pro uživatele výhodná a proto to "překřížení" (tj. MÚK Skalka) není "nelogické". A3 je ale zase méně vhodná pro Říčany - a já to uznávám.
dd

Příspěvek od dd »

vaclav píše:existuje jeste nekde na svete takovyhle nelogicky prekrizeni dvou hlavnich tahu?
Určitě ano, a zdánlivě ještě horší :)

Napadá mě tady. A když se podíváte na mapu Porúří, tak tam najdete ještě větší klubko dálnic. Ale to je dáno jednak historickým vývojem a také tím, že v okolí velkých měst se využije jakákoli dálnice.

Když se ty dálnice kříží není takový problém. Že to není zcela logické a na mapě to nevypadá pěkně je drobnost. Důležitá je funkčnost a proveditelnost.

Pokud jde o funkčnost, pro řidiče by se hodily obě dálnice. Ale D3Z řeší více vztahů a ty tíživější, podle mého.

Pokud jde o reálnou proveditelnost, jsem přesvědčený, že by se D3V postavila z jihu někam mezi Čerčany a Mirošovice a pak by ji někdo zablokoval. V lepším případě po napojení na D1 u Skalky nebo i jinde. Ale pochybuji, že by se realizovala část A v jakékoli variantě.
Juno

Příspěvek od Juno »

dd píše:... pochybuji, že by se realizovala část A v jakékoli variantě.
Pročpak?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Juno píše:
MPMP píše:Zase odpověď jak od "chytré horákyně", že Juno? Neumíte nebo nechcete na přímo položenou otázku taky přímo odpovědět?
Nebydlím "v Říčanech (a jiných vesnicích)" a nejsem říčanský zastupitel.
To sice ne, ale oháníte se tím, že A3 je pro Říčany méně "závadná" . Z toho usuzuji, že o postoji Říčan k této variantě něco víte. Minimálně jste ten názor říčanské radnice četl. pročpak se o něj s námi nechcete podělit?
Juno

Příspěvek od Juno »

MPMP píše: ... o postoji Říčan k této variantě něco víte. Minimálně jste ten názor říčanské radnice četl. pročpak se o něj s námi nechcete podělit?
Už jsem napsal, že odkaz na to vyjádření sem před časem někdo dával a že je taky vyvěšeno na webu m.Říčan.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Juno píše:
MPMP píše: ... o postoji Říčan k této variantě něco víte. Minimálně jste ten názor říčanské radnice četl. pročpak se o něj s námi nechcete podělit?
Už jsem napsal, že odkaz na to vyjádření sem před časem někdo dával a že je taky vyvěšeno na webu m.Říčan.
Číst umím, Vaši odpověď jsem si tudíž přečetl. Já se ale ptal, proč se o toto vyjádření nechcete s ostatními podělit, ne kde ho najdu. 8-)
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Juno píše:
dd píše:
Argumenty proti D3-V se nejvíc projevují u trasy A2, u trasy A3 již méně.
Tak jsem si přečetl dokument pod výše uvedeným odkazem. Můžete mi prosím odpovědět na následující 2 otázky?
1) Z čeho usuzujete, že (cituji Váš příspěvek) "Argumenty proti D3-V se nejvíc projevují u trasy A2, u trasy A3 již méně" ?
Já tam vidím odkazy "...A2 a A3 ..." - tedy bez jakéhokoli rozdílu. Jednou jedinkrát jsou varianty A2 a A3 uvedeny samostatně a to v odstavci o problémech s podzemní vodou, kdy každá z variant zasahuje jiné území. Jinak je dnepřijatelnost variant A2 i A3 naprosto STEJNÁ.
2) Považujete Vaši větu "A kdybyste si přečetl ofic. vyjádření města Říčany, tak proti D3-V ve var.A4 tam nic není" za argument ve prospěch varianty A4?
Pokud ano, musíte si ale vzít k ruce jiný dokument, protože výše zmíněný se vyjadřuje pouze k variantám A2 a A3. Variantou A4 se uvedený dokument totiž NEZABÝVÁ. Těžko v něm tedy proti ní najdete nějaké výhrady.
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Tak abychom shrnuli tu "báječnou" D3V:

poslední číslo našeho mirošovického Exitu s jednoznačným vyjádřením vedení obce zde:
http://mirosovice.cz/index.php?option=c ... &Itemid=70

Totéž Senohraby (rovněž poslední číslo) zde:
http://www.senohraby.cz/hlaska_archiv.htm

Najdete to i v posledních Pyšelských listech (str. 4 nahoře)
http://www.pysely.cz/?oid=669

a Čerčany...
http://www.cercany.cz/dalnice-d3/d-48382

únorové číslo čtyřkolských Rozhledů
http://www.ctyrkoly.cz/rozhledy.htm

a tak bychom mohli pokračovat.

Doufám pánové Juno a Dr.Fe1, že až do našeho kraje opět zavítáte, tak se nebudete bát dát si za okýnko auta cedulku:

Podporuji východní variantu D3, jednoznačně vám ZLEPŠÍ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ!

Vždyť když je to tak skvělé a stojíte si za tím, tak jistě svůj názor dokážete obhájit.
Standa

Příspěvek od Standa »

dd píše:
vaclav píše:existuje jeste nekde na svete takovyhle nelogicky prekrizeni dvou hlavnich tahu?
Určitě ano, a zdánlivě ještě horší :) Napadá mě tady. A když se podíváte na mapu Porúří, tak tam najdete ještě větší klubko dálnic. Ale to je dáno jednak historickým vývojem a také tím, že v okolí velkých měst se využije jakákoli dálnice.
...
Jenže v Německu se používá poměrně dost systém tangent (tedy alespoň doufám, že se tomu tak říká), kdy se dvě na sebe kolmé dálnice kříží u nějakého města a dohromady tak tvoří něco jako poloobchvat (třeba u Stuttgartu je něco takového, ale se společným úsekem). V Porůří z toho pak vznikl de facto roštový systém. Praha je ovšem případ, kde má být funkční okruh s radiálním uspořádáním dálnic a roubování prvků tangentového uspořádání (D3V A3) do něj mi přijde skoro až úchylné.
whip

Příspěvek od whip »

Dr.Fe1 píše:
jonáš píše:Dusanh: nepsal jsem tentokrát ani o trasování, ale o tom přístupu "už tam jsou kadibudky, tak dálnice nemůže uškodit". Respektive o tom, že do srovnání tras je třeba zahrnout i hodnoty mimoekonomický, dokonce i mimo vliv na přímý okolní lidský osídlení. Boj mezi větrnými mlýny 8-)
Souhlas. Taky si nemyslím, že občasný hukot cirkulárky nebo motorové pily je totéž jako permanentní hukot dálnice. Kromě toho, není to jen o hluku. Dálnice je bariéra.
jonáš píše:No a jak sám píšete, největší hluk nedělá dálnice v místě, kde mi je nejblíž (a je tam PHS), ale na mostě přes Mnichovku, tj. cca 1100m vzdušnou čarou čili pod tim mostem to bude kadibudkářům jedno, zato na Medníku a Panský skále to nikdo nepřehlídne a nepřeslechne ani ve tři ráno. PHS jsou právě na ochranu lokální, šíření do volný krajiny a zejména "nahoru na kopec" naopak zdůrazňujou (cca 80% funkce je odraz zvuku, nikoli útlum). V klidný krajině neni problém slyšet dálnici třeba na 6-8 km jako rušivej element, a nevidět ji tam může jen slepej. Holt se budem jezdit rekreovat o pár tisíc km dál, ať roste cestovní ruch :lol:
Jen upřesním, že těm "kadibudkářům" pod mostem ta dálnice asi taky nebude úplně lhostejná. Hluk je sice moc rušit nebude, ale zásah do krajiny je to velký. Nevím jak to mají ostatní, ale já mám při pobytu pod nějákou monstroznější konstrukcí typu velkého dálničního mostu dost nepříjemné pocity. Nechtěl bych se na takovém místě rekreovat.

Celkově bych řekl, že je z hlediska míry narušení krajiny lepší varianta Promika než varianta stabilizovaná. Stejně tak je lepší i z hlediska napojení sídel po trase. Žádná čtyřproudovka do Jílového opravdu není potřeba, což už tady taky zaznělo. Nevýhodou je krkolomé napojení na R1 a křížení s D1, ale to podle mě nepřeváží ty výše uvedené výhody . A tak "stabilizátorům" zůstává v podstatě jediný argument a to sice, že je stabilizovaná varianta lépe připravená. Je to podobný systém jako u D8 přes České středohoří nebo u R1 (518, 519). ŘSD si více méně bez diskuze vybere nějákou variantu (většinou neomylně jednu z těch horších a nešetrných k ŽP) a tu protlačuje silou a celý proces díky tomu trvá násobně déle než je nutné. Jediný argument pak je, že ostatní varianty by déle trvaly a proto se jim zuby nehty brání a setrvává u té "své" varianty za každou cenu. Tenhle způsob "plánování" a realizace dálnic mi připadá být poněkud nešťastným .......

Ty budeš jistě patřit k těm lufťákům, co tam maj chatku a párkrát za rok se tam jedou vysmradit. Takže z tvýho pohledu je lepší aby trpěli celoročním smradem a hlukem lidi okolo Promiky než aby se to přeneslo na pražáky co si na chatku zajedou na pár víkendů v létě? Já bydlim u D1 a mám to k ní asi 300 m a opravdu mi to stačí a teď mi mají mezi barákem a D1 postavit další dálnici. Díky nemám zájem. Nebo co by museli řikat v Mirošovicích, kde již teď je obec obklíčená z jedné strany D1, z druhé strany stará Benešovská a teď by měli jako bonus ještě D3.
Teď jde o to jestli dá vláda přednost "krásné" přírodě, kterou si tak vehementně berete do huby, ale už neřeknete, že díky těmhle chatičkám už je dávno zdevastovaná a nebo dají přednost alespoň trochu kvalitnímu životu pro lidi. Nehledě na to, že Promika by procházela CHKO Velkopopovicko a na svém území jí nepovolí jedinná obec, které se to týká.
Já si myslím, že každý rozumně přemýšlející člověk musí uznat, že Promika je nesmysl a doufám, že stejný názor budou mít i politici.
A jestli jsi stejný Dr.Fe1, jako na SN, tak se tvým názorům ani nedivím, tam už jsi vcelku proslulý.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Velkopopovicko má CHKO? To teda čumim :lol:
whip

Příspěvek od whip »

jonáš píše:Velkopopovicko má CHKO? To teda čumim :lol:
Jo máš pravdu, je to přírodní park. Dr. mě tak vytočil, že sem to zaměnil.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Dusanh: Dálnici poblíž svojí obce nechce mít nikdo, nevím proč to zde předkládáte. Stejnou horu nesouhlasů si lze opatřit i u D3-Z a u jakékoliv jiné dálniční stavby. Někteří anglofilové tomu říkají NIMBY.

whip: Chatku nikde nemám, na SN přispívám. Vaše hysterická přisprostlá reakce nepřináší nic nového k diskuzi, všechno už jsme tady probrali už několikrát.
Juno

Příspěvek od Juno »

MPMP píše: ... 1) Z čeho usuzujete, že (cituji Váš příspěvek) "Argumenty proti D3-V se nejvíc projevují u trasy A2, u trasy A3 již méně" ?
Já tam vidím odkazy "...A2 a A3 ..." - tedy bez jakéhokoli rozdílu. ...
2) Považujete Vaši větu "A kdybyste si přečetl ofic. vyjádření města Říčany, tak proti D3-V ve var.A4 tam nic není" za argument ve prospěch varianty A4?
Pokud ano, musíte si ale vzít k ruce jiný dokument, protože výše zmíněný se vyjadřuje pouze k variantám A2 a A3. Variantou A4 se uvedený dokument totiž NEZABÝVÁ. Těžko v něm tedy proti ní najdete nějaké výhrady.
Ad 1) Ve vyjádření se upozorňuje na rozšiřování zástavby Říčan jihozápadním směrem – tomu je nejblíž varianta A2, na nepříznivé oddělení území Voděrádek, což se týká opět varianty A2, a celkový počet obyvatel např. v půlkilometrové vzdálenosti od dálnice je nepochybně větší rovněž u varianty A2. A z toho vyplývá její odlišnost od var. A3.
Varianta A3 má jasnou nevýhodu jen vzhledem k nejmenšímu sídlu Kuří, které má pro nějaký rozvoj nejméně vhodné podmínky již pro blízkost okruhu, ale také pro největší vzdálenost od městského centra a občanské vybavenosti. Přitom mají Říčany dosud nevyužitou možnost velkého rozvoje jihovýchodním směrem do příznivého prostředí ve vyšších polohách a směrem k Říčanskému lesu a pro tento rozvoj se dokonce uvažuje zřízení zastávky pro příměstské vlaky.

Ad 2) Vyjádření města Říčany je k dokumentaci EIA, kde je obsažena i varianta A4, a právě proto se veškerá jejich kritika týká zbývajících dvou variant. O žádném "jiném dokumentu" nemusíte spekulovat.
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Standa píše:...ovšem případ, kde má být funkční okruh s radiálním uspořádáním dálnic a roubování prvků tangentového uspořádání (D3V A3) do něj mi přijde skoro až úchylné.
V tom případě stačí kouknout na Mnichov, na zaústění A92 od Regensburku.
Jarda Š.

Příspěvek od Jarda Š. »

Petr Pokorný píše:
Standa píše:...ovšem případ, kde má být funkční okruh s radiálním uspořádáním dálnic a roubování prvků tangentového uspořádání (D3V A3) do něj mi přijde skoro až úchylné.
V tom případě stačí kouknout na Mnichov, na zaústění A92 od Regensburku.
Ale v Mnichově právě to zaústění A92 rozděluje dopravu do centra města podle toho, do které části kdo jede, kdežto u D3(V) by veškerá doprava do centra Prahy odbočovala na D1.
Odpovědět

Zpět na „D3“