[D3] Příprava úseků ve Středočeském kraji

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět

Na kterou stavbu (či její část) bude vydáno první pravomocné územní rozhodnutí?

0301 (nepočítá se krátký úsek k MÚK s R1 s již vydaným ÚR :-))
21
16%
0302
8
6%
0303
5
4%
0304
11
8%
0305/I
85
65%

Celkem hlasů: 130

MPMP

Re: D3 ve Středočeském kraji

Příspěvek od MPMP »

Juno píše:
MPMP píše: ... 1) Z čeho usuzujete, že (cituji Váš příspěvek) "Argumenty proti D3-V se nejvíc projevují u trasy A2, u trasy A3 již méně" ?
Já tam vidím odkazy "...A2 a A3 ..." - tedy bez jakéhokoli rozdílu. ...
2) Považujete Vaši větu "A kdybyste si přečetl ofic. vyjádření města Říčany, tak proti D3-V ve var.A4 tam nic není" za argument ve prospěch varianty A4?
Pokud ano, musíte si ale vzít k ruce jiný dokument, protože výše zmíněný se vyjadřuje pouze k variantám A2 a A3. Variantou A4 se uvedený dokument totiž NEZABÝVÁ. Těžko v něm tedy proti ní najdete nějaké výhrady.
Ad 1) Ve vyjádření se upozorňuje na rozšiřování zástavby Říčan jihozápadním směrem – tomu je nejblíž varianta A2, na nepříznivé oddělení území Voděrádek, což se týká opět varianty A2, a celkový počet obyvatel např. v půlkilometrové vzdálenosti od dálnice je nepochybně větší rovněž u varianty A2. A z toho vyplývá její odlišnost od var. A3.
To ovšem tvrdíte Vy. V tom dokumentu, na který se odvoláváte tato tvrzení nejsou. ;)
Juno píše:Varianta A3 má jasnou nevýhodu jen vzhledem k nejmenšímu sídlu Kuří, které má pro nějaký rozvoj nejméně vhodné podmínky již pro blízkost okruhu, ale také pro největší vzdálenost od městského centra a občanské vybavenosti.
Chápu dobře, že Kuří jste tedy "odepsal"? i když to, co tvrdíte opět v tom dokumentu napsáno není. ;)
Juno píše: Přitom mají Říčany dosud nevyužitou možnost velkého rozvoje jihovýchodním směrem do příznivého prostředí ve vyšších polohách a směrem k Říčanskému lesu a pro tento rozvoj se dokonce uvažuje zřízení zastávky pro příměstské vlaky.
Prima argument - takže podle Vás je rozvoj města velikosti Říčan do jediného úzkého segmentu dostačující? A to chcete tvrdit, že hájíte zájmy obyvatel kolem budoucí dálnice? ;)
Kromě toho, tvrdil jste, že odpor Říčan proti A3 je menší než proti A2. Z předloženého dokumentu jasně vyplývá, žen ten odpor je STEJNÝ. Teď se snažíte přinést argumenty, proč BY MĚL BÝT MENŠÍ, ale stále to nic nemění na faktu, že JE STEJNÝ. ;)
Juno

Příspěvek od Juno »

Jarda Š. píše:... v Mnichově právě to zaústění A92 rozděluje dopravu do centra města podle toho, do které části kdo jede, kdežto u D3(V) by veškerá doprava do centra Prahy odbočovala na D1.
Není tomu tak, např. právě do rozvojových částí pražského centra (Karlín, Holešovice) nabízí D3-V výhodné spojení po východní části silničního okruhu.
Juno

Příspěvek od Juno »

MPMP píše: ...
Juno píše:Varianta A3 má jasnou nevýhodu jen vzhledem k nejmenšímu sídlu Kuří, které má pro nějaký rozvoj nejméně vhodné podmínky již pro blízkost okruhu, ale také pro největší vzdálenost od městského centra a občanské vybavenosti.
Chápu dobře, že Kuří jste tedy "odepsal"? ...
Juno píše: Přitom mají Říčany dosud nevyužitou možnost velkého rozvoje jihovýchodním směrem do příznivého prostředí ve vyšších polohách a směrem k Říčanskému lesu a pro tento rozvoj se dokonce uvažuje zřízení zastávky pro příměstské vlaky.
Prima argument - takže podle Vás je rozvoj města velikosti Říčan do jediného úzkého segmentu dostačující? A to chcete tvrdit, že hájíte zájmy obyvatel kolem budoucí dálnice?
Kromě toho, tvrdil jste, že odpor Říčan proti A3 je menší než proti A2. Z předloženého dokumentu jasně vyplývá, že ten odpor je STEJNÝ. Teď se snažíte přinést argumenty, proč BY MĚL BÝT MENŠÍ, ale stále to nic nemění na faktu, že JE STEJNÝ.
Nic mi opět nepodsouvejte, nikoho v Kuří neodepisuju. Co jsem napsal, se týká územního rozvoje, který je tam i z jiných důvodů nevhodný.

Říčany mají jako málokteré sídlo obrovské možnosti rozvoje do území velice vhodného pro bydlení (jihovýchod) ale i do navazujícího území průměrných kvalit na jihozápad k Voděrádkám a rovněž Voděrádky směrem k Říčanům (tedy k trase A2, která by právě z tohoto důvodu nebyla vhodná).
Opět mi nic nepodsouvejte, napsal jsem: "Argumenty proti D3-V se nejvíc projevují u trasy A2, u trasy A3 již méně." Myslíte, že to není pravda?
Jarda Š.

Příspěvek od Jarda Š. »

Juno píše:
Jarda Š. píše:... v Mnichově právě to zaústění A92 rozděluje dopravu do centra města podle toho, do které části kdo jede, kdežto u D3(V) by veškerá doprava do centra Prahy odbočovala na D1.
Není tomu tak, např. právě do rozvojových částí pražského centra (Karlín, Holešovice) nabízí D3-V výhodné spojení po východní části silničního okruhu.
Do Karlína, do Holešovic, na Žižkov ap. by to cestu nijak nezkrátilo, jen by alternativní trasa mohla trochu zmenšit zácpy ve špičkách. Kratší by V byla jen pro cesty do okrajových čtvrtí na východě Prahy (Uhříněves, Černý Most, Kbely ap.)
Juno

Příspěvek od Juno »

Jarda Š. píše:
Juno píše:
Do Karlína, do Holešovic, na Žižkov ap. by to cestu nijak nezkrátilo, jen by alternativní trasa mohla trochu zmenšit zácpy ve špičkách. Kratší by V byla jen pro cesty do okrajových čtvrtí na východě Prahy (Uhříněves, Černý Most, Kbely ap.)
Já si to nevymýšlím, tím se zabývají modelové výpočty (rozbory profilů podle dostupnosti cílů) a např. vztahy do MÚK Rybníčky na MO jsou z D3-V vedeny po východním PO (a tím spíš na průmyslový polookruh, než bude východní MO). Kromě toho snad někdy bude i kompletní Vysočanská radiála.
S magistrálou pro cesty do Holešovic a Karlína raději moc nepočítejte.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Juno píše:Větší intenzita na D3V přispívá k větší ekonomické efektivnosti této trasy .
Ano. Souhlasím. Ekonomice D3V to při běžném "napočítání" pomocí HDM-4 přidává. Ale já se ptám: co původní ekonomické hodnocení I/3? Byť ho tenkrát asi nepočítali tak "průkazně" jako dnes. Teoreticky ho však můžeme provést pomocí HDM-4 zpětně. Zjistili bychom, že nevyužíváním (max. tuším 3000 vozidel/24 hod) takto luxusně postavené silnice I. třídy, která stála nemálo veřejných prostředků, bychom popřeli investici předchozích generací. K této investici se někdo rozhodl a postavil ji. I/3 by při však při výstavbě D3V nebyla využívána skoro vůbec, tudíž její ekonomická efektivita... chápeme se?

Jak jsme si však řekli, investice I/3 je již zaplacená minulými generacemi a nám je svěřeno se o ni starat a udržovat ji, ne ji znehodnocovat "nevyužíváním". Pro případ výstavby D3V si musíme přiznat, že je třeba započítat i celé náklady na modernizaci II/105. Důvodem pro toto konstatování je fakt, že tato investice bude vždy hrazena z veřejných rozpočtů. Nebavme se tedy o podílu kraj vs. SFDI neb to z pohledu daňového poplatníka vychází nastejno. Stejně tak k D3Z je nutno připočíst náklady na všechny přivaděče (1x Jílové u P., Týnec n. S., Václavická spojka). D3Z však nevyžaduje žádné investice v trase I/3, s výjimkou 100 mil. Kč pro úpravu na 2+1.
dvs píše:Je to smutné, ale zase tak zbytečné to není. Musíme nechat proběhnout EIA a všechny varianty které si eko... vymyslí, aby pak nemohli uspět u správního soudu, že se neprobraly všechny varianty viz kauza D8 a zrušené DUR.

Mě je jenom líto, že tam musí být tolik tunelů a bude to drahé investičně i provozně a navíc ještě pomalé.
Doufejme, že toto řádné projednání v budoucnu pomůže.

V případě, že se D3 bude zprovozňovat v jedné nebo druhé variantě, myslím, že to bude příležitost pro povolení 100 km/h v tunelech jako politicko-doufejme odborné téma s jednoznačným výsledkem.

To Juno: Co ta nesouhlasná vyjádření obcí podél D3V? Vyjádříte se nám k nim prosím? Pokud vím, tak obce na trase D3Z se již podařilo kompromisními úpravami trasy relativně přesvědčit. Kolik by asi stála kompenzační opatření na D3V, pokud bychom ty obce měli přesvědčit, že D3V mají podpořit, resp. že ji nemají blokovat?
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Dr.Fe1 píše:Dusanh: Dálnici poblíž svojí obce nechce mít nikdo, nevím proč to zde předkládáte. Stejnou horu nesouhlasů si lze opatřit i u D3-Z a u jakékoliv jiné dálniční stavby. Někteří anglofilové tomu říkají NIMBY.
NIMBY v našem případě (Mirošovice) neplatí. Již zde jednu dálnici máme. Takže nám laskavě nepodsouvejte žádné NIMBY, to si fakt vyprošujeme.
Standa

Příspěvek od Standa »

Petr Pokorný píše:
Standa píše:...ovšem případ, kde má být funkční okruh s radiálním uspořádáním dálnic a roubování prvků tangentového uspořádání (D3V A3) do něj mi přijde skoro až úchylné.
V tom případě stačí kouknout na Mnichov, na zaústění A92 od Regensburku.
To je zajímavý příklad, docela by mě zajímalo, proč tam udělali tohle řešení. Možná byla větší potřeba spojení Mnichova s prostorem mezi A8 a A9, než mezi A9 a A94, kudy vedla podle této mapy jedna z variant nebo prioritně potřebovali nějak odlehčit A9. Každopádně je zřejmé, že si netroufli naroubovat A92 na A9 kus před A99, jako má být D3V A4.
Jan Petzold

Příspěvek od Jan Petzold »

No Mirošovičtí by mohli své NIMBY předvést pěkně nějaký pátek teď zjara. Pěkně bloknout tak na dvě hodinky D1 a I/3 ! Teda podsouvat obyvatelům obce na jedné z nejzatíženějších dálničních křižovatek v ČR, že nechtějí ve svém okolí dálnici - to nemyslíte vážně pánové, že jo !
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Protestní akce netřeba. Jak je vidět, i přestavba mostu v Modleticích udělá svoje ;-)

A jaké kolony budou na D1, až se bude stavět hyper mega křížení Všechromy, to budou teprve řidiči zírat...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Juno píše:Opět mi nic nepodsouvejte, napsal jsem: "Argumenty proti D3-V se nejvíc projevují u trasy A2, u trasy A3 již méně." Myslíte, že to není pravda?
Nemyslím, čtu dokument a tam o rozdílném přístupu k variantám A2 versus A3 není (kromě těch spodních vod) ani jedno písmenko. Myslíte, že to není pravda? ;)
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Jan Petzold píše:No Mirošovičtí by mohli své NIMBY předvést pěkně nějaký pátek teď zjara. Pěkně bloknout tak na dvě hodinky D1 a I/3 ! Teda podsouvat obyvatelům obce na jedné z nejzatíženějších dálničních křižovatek v ČR, že nechtějí ve svém okolí dálnici - to nemyslíte vážně pánové, že jo !
Váš příspěvek jaksi postrádá logický smysl. To jako, že Mirošovice dálnici chtějí ? Kterou ? A tu I/3 budou blokovat kvůli tomu aby se nestavěla D3-Z (protože to by znamenalo zachování vysokých intenzit na I/3) nebo proč ?
Jan Petzold

Příspěvek od Jan Petzold »

Tak oni ji v zásadě nemohou nechtít. Protože už jednu mají, pak mají silnici s dálničními intenzitami a třetí logicky nechtějí.

Já spíš nevidím logiku ve slepých prostestech proti novým a potřebným trasám komunikací, doprovázené neúměrným přetěžováním stávajících tras včetně odpovídajícím způsobem narůstající zátěže v okolí těchto existujících tras.
Juno

Příspěvek od Juno »

Standa píše: ... je zřejmé, že si netroufli naroubovat A92 na A9 kus před A99, jako má být D3V A4.
D3 není naroubovaná na D1, ale vede s ní v A4 souběžně, už jsem to tady psal několikrát.
Juno

Příspěvek od Juno »

MPMP píše:
Juno píše:Opět mi nic nepodsouvejte, napsal jsem: "Argumenty proti D3-V se nejvíc projevují u trasy A2, u trasy A3 již méně." Myslíte, že to není pravda?
Nemyslím, čtu dokument a tam o rozdílném přístupu k variantám A2 versus A3 není (kromě těch spodních vod) ani jedno písmenko. Myslíte, že to není pravda?
Zkuste kromě čtení i přemýšlet - třeba o těch argumentech, jak se objektivně vztahují k daným variantám.
Standa

Příspěvek od Standa »

Juno píše:
Standa píše: ... je zřejmé, že si netroufli naroubovat A92 na A9 kus před A99, jako má být D3V A4.
D3 není naroubovaná na D1, ale vede s ní v A4 souběžně, už jsem to tady psal několikrát.
Takže tedy nebude možné přejet z D3 na D1?
Juno

Příspěvek od Juno »

Standa píše:
Juno píše:
U MÚK Modletice i v profilu Skalka mezi Modleticemi a Všechromy budou mezi D1 a D3 propojení a budou umístěná tak, aby byly minimální průplety.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Juno píše:
MPMP píše:
Nemyslím, čtu dokument a tam o rozdílném přístupu k variantám A2 versus A3 není (kromě těch spodních vod) ani jedno písmenko. Myslíte, že to není pravda?
Zkuste kromě čtení i přemýšlet - třeba o těch argumentech, jak se objektivně vztahují k daným variantám.
Že by se oficiální vyjádření města Říčany nemělo číst, ale mělo by se o něm přemýšlet?
A co asi tak vymyslím? Já osobně nic, pro mne je to dost jednoznačný dokument. Ovšem pro "experty" Vašeho ražení je to, zdá se, podnět k tomu, vymyslet nějaké argumenty (které tam nejsou) a s odkazem (cituji) "Zkuste kromě čtení i přemýšlet" toto vyjádření překroutit a zkusit s ním argumentovat v diskuzích s lidmi jiného názoru. Možná Vám to někde a s někým prochází. Já na takovouhle argumentaci ale nejsem stavěný. Pokud myslíte, ž ono vyjádření města Říčany znamená něco jiného, než je v něm napsané (nevím ale jak jste na to přišel), je to Vaše věc, rozhodně to ale těžko vnutíte dalším lidem jako "jediný správný názor".
Tak co, zkusíme to ještě jednou? Najdete mi v tom vyjádření, kde je odpor k jedné variantě menší než k té druhé?
Standa

Příspěvek od Standa »

Juno píše:
Standa píše:
Juno píše:...D3 není naroubovaná na D1, ale vede s ní v A4 souběžně, už jsem to tady psal několikrát.
U MÚK Modletice i v profilu Skalka mezi Modleticemi a Všechromy budou mezi D1 a D3 propojení a budou umístěná tak, aby byly minimální průplety.
Takže D3 by de facto dělala D1 kolektor už od Všechrom. To samozřejmě není v žádném případě roubování jedné dálnice na druhou :) :jidlo: ...
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Jan Petzold píše:Já spíš nevidím logiku ve slepých prostestech proti novým a potřebným trasám komunikací, doprovázené neúměrným přetěžováním stávajících tras včetně odpovídajícím způsobem narůstající zátěže v okolí těchto existujících tras.
To máte pravdu. V podstatě jste popsal jak nesmyslný by byl odpor Mirošovic proti D3-V. Namísto aby byli rádi, že se odlehčí I/3 která jim vede středem obce, tak někteří z nich iracionálně protestují.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Standa píše:Takže D3 by de facto dělala D1 kolektor už od Všechrom. To samozřejmě není v žádném případě roubování jedné dálnice na druhou :) :jidlo: ...
Mlho, o tom už tady dobré dva měsíce diskutujeme. :P Vy jste až teď zjistil, že má být v jedné z variant vedena D3-V v souběhu s D1 ? :roll: Čtete vůbec příspěvky na které tady reagujete ? Víte vůbec něco o tématu diskuze ?
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Dr.Fe1 píše:To máte pravdu. V podstatě jste popsal jak nesmyslný by byl odpor Mirošovic proti D3-V. Namísto aby byli rádi, že se odlehčí I/3 která jim vede středem obce, tak někteří z nich iracionálně protestují.
Houby odlehčí. Kumulovaná zátěž oblasti Mirošovic by výrazně stoupla.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Standa píše:Takže D3 by de facto dělala D1 kolektor už od Všechrom. To samozřejmě není v žádném případě roubování jedné dálnice na druhou :) :jidlo: ...
Tak to bychom se asi stali celoevropským unikátem. 2 oddělené dálnice v těsném souběhu na cca 12 km :lol:
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Dr.Fe1 píše: To máte pravdu. V podstatě jste popsal jak nesmyslný by byl odpor Mirošovic proti D3-V. Namísto aby byli rádi, že se odlehčí I/3 která jim vede středem obce, tak někteří z nich iracionálně protestují.
Pokud jste takhle horlivý obdivovatel, nechcete přijet a udělat nám krátkou přednášku? Nedělám si legraci, myslím to vážně. Zajistím vám PR v našem plátku a taky jednací místnost na OÚ nebo v hospodě. Aspoň budete mít možnost nám to vysvětlit, jak se všichni pleteme, když (skoro) v naší obci odmítáme další dálnici.

Edit: pan Juno je taky zván. Doufám, že máte dobré úrazové pojištění :D
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Pane Dušane, to od vás není hezké, vyhrožovat nám tady fyzickou likvidací. Já po žádných hospodských rvačkách netoužím. Napsal jsem tady pouze svůj názor, když si ale myslíte, že je pro vás lepší žít ve větším smradu a hluku, ale hlavně s pocitem, že za kopcem není žádná další dálnice, tak je to vaše volba, váš názor. Já to respektuji a prát se kvůli tomu s vámi rozhodně nehodlám.
Odpovědět

Zpět na „D3“