(B) Obce protestují, aby se silnice R43 stavěla až za 13 let

Články z novin a internetu - domácí
Zamčeno
Marty

(B) Obce protestují, aby se silnice R43 stavěla až za 13 let

Příspěvek od Marty »

Zdroj: Mladá fronta DNES - jižní Morava, 5.4.2011

BOSKOVICE Obce, které řadu let čekají na stavbu rychlostní silnice R43, vyděsilo, že ji ministerstvo dopravy ve své strategii přesunulo až do roku 2024. Chtějí proto v regionu spustit velkou podpisovou akci a pak s ní argumentovat na ministerstvu. "Hrubě se nám to nelíbí, takové oddálení je pro nás naprosto nepřijatelné," zlobí se boskovický starosta Jaroslav Dohnálek (ODS).

Text petice měl připravený již minulý týden a včera ho probíral se Sdružením pro výstavbu rychlostní silnice R43, jejímiž členy jsou mimo jiné představitelé obcí, kterých se tato komunikace týká.

Rychlostní silnice R43 má spojit jih Moravy a východní Čechy. Podpisy pod petici žádající její urychlené budování by se nyní na Blanensku a Boskovicku měly sbírat asi dva měsíce.
"Pokud nebude mít tento region dobré spojení s Brnem, tak se nebude dál rozvíjet. Investoři kvůli tomu staví své fabriky jinde. Žádný neřekne, že k nám nejde z tohoto důvodu. Za čtyři a půl roku, co jsem v této funkci, jsem však u každého takového jednání s investory slyšel otázku, kdy budeme mít spojení s Brnem," říká Dohnálek. Pomoc s prosazením stavby silnice R43 slibuje i senátor Jozef Regec (ČSSD).

"Nový termín je příliš vzdálený, určitě ho budeme připomínkovat," tvrdí senátor. Prognózy delší než do roku 2020 pak považuje za "výkřik do tmy". O tom, jak silnici znovu dostat do hry, jedná i s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD).

Podle starosty Olešnice Zdeňka Peši (KDU-ČSL) se budování této komunikace oddaluje i nesmyslným zpochybňováním její trasy. "Tato oblast novou silnici potřebuje nejen kvůli svému rozvoji, ale především kvůli bezpečnosti. Často jezdím autem do Brna a kolikrát jsem stál v koloně a vrtulník na ní sbíral mrtvé," přiblížil olešnický starosta.

http://www.modernibrno.cz/aktualita.htm?aktualita=18655
Zamčeno

Zpět na „2011 Česko“