Cesta za mnou, pár postřehů z cesty.
1. varianta: Praha - Saarbrücken (A 6) cca 6,5 hod, hranice - Paříž (A 4) cca 4 hod. Dá se to stlačit na 10 hod i s tankováním a zastávkami.
2. varianta: Paříž Charleville - Luxembourg - Trier - Praha cca 11 hod. Je to poměrně hodně pohodová cesta, znatelně méně mýta, prakticky taky pořád po dálnicích nebo čtyřpruzích. V Lucembursku se dá velmi výhodně natankovat.
Francie je ve srovnání s Německem divočina, vše chaotičtější, značení výrazně méně přehledné. Docela jsem si při zpáteční cestě v Trieru oddychl

Provoz je hodně živý, ale limity se docela dodržují, jak ve městech, tak na dálnicích a mimo města. Ve srovnání s Francií se v Belgii a Lucembursku na dálnici jelo všeobecně nad více nad limity.
Další věc, palivo. Určitě jste zaznamenali, že v Německu se vedle Naturalu 95 začala prodávat směs E10. Pozor,
ve Francii vůbec Natural 95 neseženete, prodává se jenom E10 a 98!
Čekal jsem že A4 bude minimálně v úseku od Reims na Paříž minimálně šesti pruh a ono ne. Zřejmě Ile-de-France si vystačí samo a pohyb ven a do na rozdíl od německých měst moc není, že by v Německu ten tranzitní a příměstský provoz způsobila decentralizace, větší mobilita a dálnice bez mýta?
Radši doporučuji natankovat na dálnici před Paříží, ve městě moc klasických (tedy tak, jak je známe v Česku) benzinek není. Rovněž se mi stalo, že pumpa v sobotu o půl deváté na předměstí už měla obchod zavřený a jediný způsob jak nakoupit bylo přes kartu. Okolo samý imigrant z Afriky, zlaté Česko!
V Paříži je všude takový specifický chaos, kupodivu jsem nezažil pořádnou zácpu. Vše docela jelo plynule. Problém je, že křižovatky nejsou vůbec vyznačeny vodorovným značením jako v Německu nebo už i u nás, takže člověk se hůře orientuje. Časté jsou i divně uspořádáné směry, kdy jeden směr místo v pravo jede vlevo (tedy v protisměru). MÚK a rampy apod. jsou všelijak zamotané a co jde udělat složitě, je ještě složitější. Rozhodně jsem nemohl jet podle intuice tak, jak jezdím v Německu, Rakousku nebo u nás a i s navigací jsem místy napoprvé netušil, kam vlasně jet a střílel to od boku.
Systém výběru mýta je k zešílení. V době 21. století nemožnost platit elektronicky bez stání ve frontách je k nepochopení! Nehledě na to, že se při placení člověk docela prohne. Koupě švýcarské roční dálniční známky na jednodenní průjezd Švýcarskem je v porovnání s jedním průjezdem Francii ekonomicky výhodná akce.
Odlišnost od Česka, na křižovatce se odbočuje na červenou se žlutou šipkou. Tedy zelenou šipku nečekejte.
Reims má nový obchvat, není ani v googlu.
Všude dost stacionárních radarů, jsou ale značeny a jsou stejné, jako ta první generace pražských (K Barrandovu, Evropská...) a rakouské radary.