D52 Pohořelice – Mikulov – Rakousko
Re: R52 Pohořelice – Mikulov – Rakousko
Ja jsem si vždycky myslel, že nejbližší letiště je to Tuřanské;)
K realizaci R52 jsme zavázání, bo je to součást jakéhosi koridoru. Jistě někdo doplní podrobnosti.
K realizaci R52 jsme zavázání, bo je to součást jakéhosi koridoru. Jistě někdo doplní podrobnosti.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Dlouhý most tam není. Ale těžko to lze nazvat obyčejným náspem, když je to v podstatě hráz nádrže.Lenny píše:Přes nádrž je trasa vedena po náspu, žádný abnormálně velký most tam není.
Díky za opravu (omlouvám se za nepřesnost), šlo mi hlavně o to, že je to nejdražší a nejproblematičtější část celé R52 a zároveň vlastně ta s nejmenší nově přidanou užitnou hodnotou. Je jasné, že by tam vzniklo nepříjemné úzké hrdlo, ale pár (desítek) let by to ještě určitě fungovalo celkem bez problémů.JirkaS píše:Dlouhý most tam není. Ale těžko to lze nazvat obyčejným náspem, když je to v podstatě hráz nádrže.Lenny píše:Přes nádrž je trasa vedena po náspu, žádný abnormálně velký most tam není.
@Standa: zrovna u konce hrází na obou koncích jsou hodně nebezpečná místa kde dochází ke kolizím s turisty a cyklisty - tady to podle mne z hlediska bezpečnosti hoří snad i víc než Mikulov či MÚK s IIkami popsanými výše...
@Lenny: Off-topic: poté co ČSA v říjnu 2010 zrušily 4 lety denně a nahradily je CCA 1x denně a to ještě v nevhodnou dobu - má letiště BRQ význam jen pro turistický ruch (na jednu stranu obrovský nárůst low-costů), ale na služebku z Brna po Evropě zbývá v podstatě jen auto nebo letiště ve Vídni. Momentálně vzdálené něco přes 2 hodiny jízdy. Zde dokončení A5 (to zejména) a R52 by mohlo dostupnost přiblížit odhadem k hodině a čtvrt...
@Lenny: Off-topic: poté co ČSA v říjnu 2010 zrušily 4 lety denně a nahradily je CCA 1x denně a to ještě v nevhodnou dobu - má letiště BRQ význam jen pro turistický ruch (na jednu stranu obrovský nárůst low-costů), ale na služebku z Brna po Evropě zbývá v podstatě jen auto nebo letiště ve Vídni. Momentálně vzdálené něco přes 2 hodiny jízdy. Zde dokončení A5 (to zejména) a R52 by mohlo dostupnost přiblížit odhadem k hodině a čtvrt...
Díky za upozornění, jel jsem tam v poslední době jen jednou a žádného turistu ani cyklistu jsem nepotkal, takže jsem tento problém moc nevnímal. Snad by ale šel odstranit nějakým zmimoúrovněním přechodu/přejezdu pro cyklisty na obou koncích, takže by zůstala jen cyklotrasa po hrázi, která by snad šla bezpečně oddělit. Jasně, že to chce dotáhnout R52 celou, pokud možno včetně nějakého chytřejšího napojení na D1 (zejména od Prahy, protože se tudy asi bude jezdit i z Prahy do Vídně), ovšem peněz bude málo a obstrukcí naopak hodně.
Existují 2 systémy koridorů. Jednak Západoevropské z roku 1996 http://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Euro ... t_NetworksLenny píše:K realizaci R52 jsme zavázání, bo je to součást jakéhosi koridoru. Jistě někdo doplní podrobnosti.
jejichž součástí je i jediný dálniční koridor přes ČR č. 25 (Švédsko-Rakousko) a pak koridory Východoevropské http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors
Takže teoreticky by na R52 mělo být dostatek financí, když je součástí 30 best of projektů EU.
Vždycky jsem předpokládal, že hráz je stavebně připravena na čtyřpruh. Nebo se musí stavět znovu?
"Při plánování dálnic se nedívám na mapu Čech, ale na mapu Evropy."
Prohlédněte si situačku, je na http://www.kr-jihomoravsky.cz/BrnoViden/index.htmlHoudini píše:Vždycky jsem předpokládal, že hráz je stavebně připravena na čtyřpruh. Nebo se musí stavět znovu?
Konkrétně ta s přehradou je tady: http://www.kr-jihomoravsky.cz/BrnoViden ... 5_koor.pdf
Hráz rozhodně na 4pruh připravená nebyla ... ale i kdyby byla, stejně by nebylo místo na doprovodnou komunikaci. Jinak vodní plochu, kterou zabere nový 4pruh je nutné nahradit ... nádrž se bude rozšiřovat o 170.000 m2.
No to je skvělé, k čemu to? Kvalita vody mizerná, protipovodňová ochrana taky, rekreace nulová, zaplaveny historické lokality. Proti tomu je výstavba D8 přes Středohoří ekologicky šetrná stavba.Petr Pokorný píše:Jinak vodní plochu, kterou zabere nový 4pruh je nutné nahradit ... nádrž se bude rozšiřovat o 170.000 m2.Houdini píše:Vždycky jsem předpokládal, že hráz je stavebně připravena na čtyřpruh. Nebo se musí stavět znovu?
Nebylo by teda už levnější vybudovat nad tou hrází estakádu?Petr Pokorný píše: Jinak vodní plochu, kterou zabere nový 4pruh je nutné nahradit ... nádrž se bude rozšiřovat o 170.000 m2.
Hráz není připravena na čtyřpruh v době její výstavby měla R(D)52 vést západněji.
Na tyto kompenzace probíhá územní řízení, ale na samotnou trasu 5205 ještě zatím nic.
Asi nebylo, když vyprojektovali násyp místo estakády.
Na tyto kompenzace probíhá územní řízení, ale na samotnou trasu 5205 ještě zatím nic.
Asi nebylo, když vyprojektovali násyp místo estakády.
Nejhorší na tom je, že podle mě by bylo jednodušší stavět R52 na druhé straně hráze - tedy jako břeh střední nádrže. Tam je hloubka max 2 metry a není to rekreační nádrž. Jenže to není zelené 
Nejen že to neni zelené, ale vede to dokonce skrz přírodní rezervaci. Nicméně to klidně zkuste projednat, mně je to jedno ..
Vede to skrz přírodní rezervaci, která má hranici právě na té hrázi. Takže je to fakticky administrativní problém, ale řev zelených by byl veliký. Situace v rezervaci by se tím nezměnila, teď po hrázi vede stejný provoz na I/52 a po dostavbě R52 ten provoz povede o 10 m vedle.jonáš píše:Nejen že to neni zelené, ale vede to dokonce skrz přírodní rezervaci. Nicméně to klidně zkuste projednat, mně je to jedno ..
Však píšu, zkuste to navrhnout a projednat, Voni se projektanti sichrujou a vůbec jim nevadí, že to přijde o pár miliard dráž .. támhle na R55 tak dlouho trvali na průchodu chráněnou oblastí, až si mohli za odměnu namalovat tunel 
Proč je potřeba nahradit vodní plochu ?Petr Pokorný píše:Jinak vodní plochu, kterou zabere nový 4pruh je nutné nahradit ... nádrž se bude rozšiřovat o 170.000 m2.
Komické na tom je, že ekologové byli odpůrci toho, aby nádrže vůbec stály. A nyní se bude nahrazovat chybějící, před tím uměle vytvořená vodní plocha. Asi to někomu nese.
Mno tady myslim nemáte co dělat s nějakýma "ekologama", ale se státní ochranou přírody. To je jinší sekáč ..
Oprava: neuvědomil jsem si že už je řeč o schválené variantě, horní nádrže se ochrana přírody netýká. Ta má rekreační funkci, takže spíš za tim bude starost nějaký obce, aby to její "móře" přinášející peníze z cizineckýho ruchu (i z čech) nedošlo nějaký nezasloužený újmy.
Ekologům to bohužel nevyšlo, moh tam být jen krátkej most přes Dyji a kus estakády lužnim lesem .. ale o ten by se asi bojovalo taky. Horní dvě nádrže se napustily ještě za bolševika, po převratu se trochu vadili o nenapuštění spodní (mohl tam bejt prima suchej poldr) ale Pavlov by přišel o marínu a les byl už stejně vykácenej a zplundrovanej buldoserama. Tož to je jak nám to rudý naplánovali, akorát ta trasa R52 se změnila.
Oprava: neuvědomil jsem si že už je řeč o schválené variantě, horní nádrže se ochrana přírody netýká. Ta má rekreační funkci, takže spíš za tim bude starost nějaký obce, aby to její "móře" přinášející peníze z cizineckýho ruchu (i z čech) nedošlo nějaký nezasloužený újmy.
Ekologům to bohužel nevyšlo, moh tam být jen krátkej most přes Dyji a kus estakády lužnim lesem .. ale o ten by se asi bojovalo taky. Horní dvě nádrže se napustily ještě za bolševika, po převratu se trochu vadili o nenapuštění spodní (mohl tam bejt prima suchej poldr) ale Pavlov by přišel o marínu a les byl už stejně vykácenej a zplundrovanej buldoserama. Tož to je jak nám to rudý naplánovali, akorát ta trasa R52 se změnila.
Naposledy upravil(a) jonáš dne 5.5.2011 10:04:30, celkem upraveno 1 x.
A je k tomu nějaké zdůvodnění nebo studie? Také mi to přijde divné nahrazovat vodní plochu. Proč ne třeba objem? To zní z hlediska ochrany před záplavami rozumněji. Měly by se brát v úvahu potřeby ekosystému a ne jen nahradit stejnou plochu. Ale je možné, že nějaký rozumný důvod bude.
Paralela: Nahrazuje se i zeleň a stojí nás to miliardy (D8: Na realizaci náhradní výsadby zeleně má být vynaloženo cca 0,8 mld. Kč). To mi přijde stejně absurdní.
Paralela: Nahrazuje se i zeleň a stojí nás to miliardy (D8: Na realizaci náhradní výsadby zeleně má být vynaloženo cca 0,8 mld. Kč). To mi přijde stejně absurdní.
Absurdné .. čo myslítě takým "absurdné"? Pravděpodobně je to napsaný v nějakym zákoně. Podrobnosti neznám, do včera jsem o tom ani netušil.
Za deset let vám vyroste nejvejš školka, viz ty vášnivý diskuse o Šumavě kde to prej nebude ani za stovku. Pravděpodobně si to takhle investor objednal a zaplatil, protože buď to legislativa požaduje, nebo chce bejt taky hezky zelenej 
Mmch o sázení "hotovýho lesa" tam nic nečtu, dokonce si to ani v takovym rozsahu nedokážu představit. Kde by vzali tolik vzrostlých stromů, v jinym lese?
Mmch o sázení "hotovýho lesa" tam nic nečtu, dokonce si to ani v takovym rozsahu nedokážu představit. Kde by vzali tolik vzrostlých stromů, v jinym lese?
Petře, ta odkazovaná situačka počítá s rozšířením náspu, avšak existovala a já tuším že je stále aktuální v podkladech pro DÚR varianta, že paralelně se současným náspem má být vybudována estakáda... Nědělal to tedy HBH v nějakých variantách třeba?
No, každopádně si však myslím, že ať tak či onak, úsek přes nádrž přijde na řadu jako poslední a já si dovedu představit, že to bude fungovat na estakádě jako střídaný třípruh, to by se tam vejít mohlo, aby směrem od Rakouska byly pruhy dva, na Rakousko jeden (nebo obráceně).
Každopádně teď hned by bylo žádoucí na hrázi okamžitě vyměnit celý povrh, jinak to za chvíli půjde zase až na dřeň...
No, každopádně si však myslím, že ať tak či onak, úsek přes nádrž přijde na řadu jako poslední a já si dovedu představit, že to bude fungovat na estakádě jako střídaný třípruh, to by se tam vejít mohlo, aby směrem od Rakouska byly pruhy dva, na Rakousko jeden (nebo obráceně).
Každopádně teď hned by bylo žádoucí na hrázi okamžitě vyměnit celý povrh, jinak to za chvíli půjde zase až na dřeň...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Na ten současný násep se ještě musí vejít místo pro kola a pěší. Takže raději 1+1 a cyklisty oddělit betonovými svodidly. Což lze udělat už dnes, že..
Územní rozhodnutí na 5204 Pohořelice - Iváň, 1. etapa bylo vráceno k novému projednání, odvolání byla zamítnuta jako nepřípustná.
Z toho co jsem pochopil, bylo to vráceno skrz procesní chyby při územním řízení.
http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.a ... 8&TypeID=7
Z toho co jsem pochopil, bylo to vráceno skrz procesní chyby při územním řízení.
http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.a ... 8&TypeID=7
lidi hlavně v klidu, 2020 určitě bude R52 až na hranice
Segue 1.4 tce Grand Scenic