Financování výstavby dálnic
Re: Financování výstavby dálnic
JirkaS: Myslel jsem něco jako v Rakousku, viz http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=145&t=2140, ale nevím, jestli jsou akcie ASFINAG nějak věřejně obchodovatelné.
O tu veřejnou obchodovatelnost z principu nejde, i když pokud by do ŘSD měly investovat třeba důchodové fondy, tak akcie obchodovatelné být musí. Jde spíš o místní výklad zákona, kdy firma zřízená státem/městem se najednou bere za soukromou společnost, do které veřejnosti nic není. A to i v případě, kdy je dotována z veřejných peněz - DP. ČD a další.
Rozumím, ale je otázka, jestli je to až tak špatně, protože celou řadu relevantních údajů musí povinně hlásit veřejnosti i akciovka. A údaje o použití veřejných prostředků zase musí povinně hlásit orgán státní správy, který je poskytuje. Připadá mi tedy, že informací pro veřejnost by moc neubylo (stejně jako mi připadají dostatečné i informace třeba od pražského DP), ale faktem je, že se na to dívám spíš z pohledu potenciálního investora, než z pohledu kritické veřejnosti.
Mno já mam pocit, že to překombinováváte .. investovat do akcií může snad každej podle svý libosti sám nebo i prostřednictvim libovolných fondů, proč na to budovat další mechanismy. Pokud bude ŘSD akciovka, bude muset generovat zisk, aby to mělo smysl, čili budeme stavět dálnice ještě o nějakých deset procent dráž.
Jonáši, tak to můžete rovnou pohřbít celou slavnou důchodovou reformu
. Ale asi by to umožnění investic přímo do akcií (byť státem kontrolovaných firem) přímo v rámci povinného důchodového spoření bylo opravdu moc komplikované a překombinované - jen takový nápad.
S těmi náklady "a.s. ŘSD" se podle mě mýlíte, pro maximalizaci zisku by bylo potřeba maximalizovat výnosy z mýta a známek (případně z daného podílu na spotřební dani - viz debata o měření na "R"7), čili za minimální náklady rozšířit a udržovat co největší síť.
S těmi náklady "a.s. ŘSD" se podle mě mýlíte, pro maximalizaci zisku by bylo potřeba maximalizovat výnosy z mýta a známek (případně z daného podílu na spotřební dani - viz debata o měření na "R"7), čili za minimální náklady rozšířit a udržovat co největší síť.
Ale to jsme zase na začátku (jestli to bylo v tomto vláknu?). Firma musí generovat přímý ekonomický zisk, proto by muselo být mýto cca. 3-5 Kč za km (přibližně stejně jako třeba v Itálii nebo Francii). Naopak stát nejenže nemusí generovat přímý zisk, dokonce může stavět silnice se ztrátou, protože si může započítat nepřímé zisky, ze kterých soukromá firma nic nemá - zlepšení životního prostředí, snížení nezaměstnanosti, lákání investorů, atd.
V současnosti je samotné ŘSD naprosto ztrátové, pouze do něj tečou peníze ze státního rozpočtu, případně z EU a pár drobných z mýta. Žádný zisk se neočekává. A je to správně, protože zisky jsou na úrovni společnosti, ne ŘSD. Ale pro investora je to ztrátová investice, ten potřebuje zisk v penězích a ne nějaký společenský užitek.
Model toho, že investice do dopravy mají smysl, by musel být takový, že by se z fondu důchodového spoření platily dálnice a stát by pak zaplatil fondu za ty generované společenské užitky. To je ale v praxi neproveditelné.
V současnosti je samotné ŘSD naprosto ztrátové, pouze do něj tečou peníze ze státního rozpočtu, případně z EU a pár drobných z mýta. Žádný zisk se neočekává. A je to správně, protože zisky jsou na úrovni společnosti, ne ŘSD. Ale pro investora je to ztrátová investice, ten potřebuje zisk v penězích a ne nějaký společenský užitek.
Model toho, že investice do dopravy mají smysl, by musel být takový, že by se z fondu důchodového spoření platily dálnice a stát by pak zaplatil fondu za ty generované společenské užitky. To je ale v praxi neproveditelné.
Šak pohřbít tu mrtvě potracenou mrchu co nejrychlejc je už přímo hygienická nutnost, jinak vypukne mor a neštovice. Zbytek je k dočtení kdekoli jinde na politických diskuzích po celym webu ..
Ono to určitě proveditelné je. Ale zřejmě jsem jen nevyjádřil svoji původní ideu 5% spoření k důchodu úplně do detailů.dd píše:Model toho, že investice do dopravy mají smysl, by musel být takový, že by se z fondu důchodového spoření platily dálnice a stát by pak zaplatil fondu za ty generované společenské užitky. To je ale v praxi neproveditelné.
Neměl jsem namysli přeměnit celé ŘSD na akciovku, i když... Ne chtěl jsem jen aby případné firmy investující do PPP byly nuceny založit pro projekt veřejně obchodovanou akciovku a její menší část akcií (dejme tomu min. 30%) nabídnout přes burzu investičním, penzijním fondům, individuální akcionářům... ŘSD by pak jen určovalo pravidla - o které projekty PPP se akciovky poperou pokud budou mít vůbec zájem. (viz. bouřlivá debata zda vůbec PPP)
Osobně bych pár tisíc dal do firmy "R49 a.s." a "R19 a.s." a i kdyby nenesly zisk, aspoň bych se cítil o něco lépe, že jsem pro infrastrukturu ČR něco udělal...
Konkrétne vo Furth im Wald, kde teraz začíname stavať tunel asi za 200 miliónov Kč, kupujeme kubík betónu za 58 euro a v Prahe sme ho mali za 82 euro. Na celý pražský okruh (nedávno dokončená veľká stavba) sme ho vozili z Frankfurtu a bol lacnejší vrátane dovozu kamiónmi 600 kilometrov. U nás bol pritom o 20 až 30 percent drahší.
Čítajte viac: http://byvanie.pravda.sk/ti-nemci-dokaz ... z1MUiw4Zky
Čítajte viac: http://byvanie.pravda.sk/ti-nemci-dokaz ... z1MUiw4Zky
Z téhož článku:
Najzásadnejší rozdiel je ale podľa neho v materiáloch. "Cena cementu v Nemecku je niekde inde ako u nás. Podobné je to v prípade železa. Na celý pražský okruh (nedávno dokončená veľká stavba) sme ho vozili z Frankfurtu a bol lacnejší vrátane dovozu kamiónmi 600 kilometrov. U nás bol pritom o 20 až 30 percent drahší, "vysvetlil riaditeľ.
Copak to vozili z Frankfurtu? Cement nebo železo?
Najzásadnejší rozdiel je ale podľa neho v materiáloch. "Cena cementu v Nemecku je niekde inde ako u nás. Podobné je to v prípade železa. Na celý pražský okruh (nedávno dokončená veľká stavba) sme ho vozili z Frankfurtu a bol lacnejší vrátane dovozu kamiónmi 600 kilometrov. U nás bol pritom o 20 až 30 percent drahší, "vysvetlil riaditeľ.
Copak to vozili z Frankfurtu? Cement nebo železo?
ja to trochu slepil dohromady. na ten okruh asi vozili zelezo. cement zhotovitel vozit nebude. a beton by mu na 600km daleko ztvrdnul.
No ale mluvilo se tu na fóru o tom, že cement na stavbu 514 - estakáda a tunel - se vozil z Německa, ačkoliv se trasa okruhu téměř dotýká cementárny v Radotíně. Může to někdo potvrdit?
Jezdili tam míchačky Kámen Zbraslav, že Kasme?
Já si taky pamatuju pouze zmínky o tom, že se část ocelové konstrukce montovala v Německu, nic jiného...
nahore u lochkova byla mobilni betonarka tusim? a taky si vzpominam, ze davali PP vlakna do betonu na most lochkov.
Cena 82 Euro je dobrá cena, dokonce nižší než cena obvyklá na zdejším trhu.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
To je argument
Taky můžeme říct, že 500 mil. za km dálnice je na české poměry dobrá cena. A že to umí jinde levněji nás nezajímá
Taky můžeme říct, že 500 mil. za km dálnice je na české poměry dobrá cena. A že to umí jinde levněji nás nezajímá
Tak jasně, a proč když jsou tak levní nepřijdou sem a nenabízejí ten jejich německý beton za 70 % té české, jistě by na tom vydělali.... Asi to nebude tak jednoduché, jak se může zdát
D47 už máme, teď ještě D48
A proč by si tím měli kazit cenu, když jim tady tu vyšší dají? Stejně to jsou ve většině případů divize zahraničních společností. 
Ceny stavebních prací
Zde je zajímavý článek o cenách stavebních prací a materiálů v Německu a u nás.
http://www.financninoviny.cz/zpravy/bog ... eny/637608
http://www.financninoviny.cz/zpravy/bog ... eny/637608
Re: Ceny stavebních prací
clanek jiz uveden a prodiskutovan ve "financovani vystavby dalnic"
http://www.novinky.cz/domaci/237845-koa ... l?ref=boxF
Podle článku dojde k navýšení rozpočtu pro dopravní infrastrukturu.
Podle článku dojde k navýšení rozpočtu pro dopravní infrastrukturu.
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
Centrum dopravních informačních systémů
Kalousek dodal min. 3 varianty.
Bud plosne snizeni vsech min. o 5 %.
Nebo o 10% a pridani 15 mld. na Dalnice.
Nebo drasticke snizeni soc. davek.
Vlada se hlasi bud k 1 nebo 2.
Tak uvidime jak si min. utahnou opasky.
P.S. Doufam.ze policajti budou k dopr. neh. jezdit na kole.
Protoze nebudou mit penize na benzin a opravy aut.
Bud plosne snizeni vsech min. o 5 %.
Nebo o 10% a pridani 15 mld. na Dalnice.
Nebo drasticke snizeni soc. davek.
Vlada se hlasi bud k 1 nebo 2.
Tak uvidime jak si min. utahnou opasky.
P.S. Doufam.ze policajti budou k dopr. neh. jezdit na kole.
Protoze nebudou mit penize na benzin a opravy aut.
Navýšení v jednom roce o +10 mld. Kč je ovšem v situaci v jaké se resort nachází úplně k hovnu. Potřebuju vědět, že stavby, které začnu budu moci dokončit, což mi tento návrh na navýšení bohužel negarantuje...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Da se odhadnout z tech aktualnich cisel od Dobese co se zacne
pristi rok stavet?
A tim nemyslim pripravu,ale kopnuti do zeme.
pristi rok stavet?
A tim nemyslim pripravu,ale kopnuti do zeme.