Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

Kubajsu

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše:2Kubajsu: Mám prosbu, můžete zde, prosím, uvést, jaká rychlost je dle Vás optimální na úseku komunikace s maximální povolenou rychlostí 90 resp. 50 km/h?
Předem děkuji
Trochu záleží na komunikaci a na jejím stavu. Nemyslíte?
Tady http://www.mapy.cz/s/hMY mě nepohoršuje 120 km/h (podle provozu), i když tam z různých důvodů jezdím míň.
Naopak tady [url]ttp://www.mapy.cz/s/hNd[/url] dokážu pochopit, že hodně lidí se nebude cítit bezpečně v rychlosti větší než 50 km/h a nikdo jim to nemůže vyčítat.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

flames píše: Mě osobně k smrti vytáčejí řidiči, co jedou konstantně 80-85, obec neobec.
taky me tento styl jizdy vadi a nechapu ho, ale ze by me "k smrti vytacel"? to zase ne.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Kubajsu píše:
MPMP píše:2Kubajsu: Mám prosbu, můžete zde, prosím, uvést, jaká rychlost je dle Vás optimální na úseku komunikace s maximální povolenou rychlostí 90 resp. 50 km/h?
Předem děkuji
Trochu záleží na komunikaci a na jejím stavu. Nemyslíte?
Tady http://www.mapy.cz/s/hMY mě nepohoršuje 120 km/h (podle provozu), i když tam z různých důvodů jezdím míň.
Naopak tady http://www.mapy.cz/s/hNd dokážu pochopit, že hodně lidí se nebude cítit bezpečně v rychlosti větší než 50 km/h a nikdo jim to nemůže vyčítat.
Díky za odpověď i když s ní nemohu souhlasit - je-li někde povoleno maximálně 90 km/h, tak mě osobně 120 na takovém úseku pohoršuje. Ale budiž, to je věcí názoru.
Na tom druhém úseku se shodneme.
Nicméně já se ptal na něco jiného. Mě nezajímalo, co někoho "pohoršuje" nebo "nepohoršuje", já se ptal jakou rychlost Vy osobně považujete za optimální. A abych to upřesnili, dejme tomu na tom prvním Vámi zmíněném úseku.
A hned přidám ještě jeden dotaz: jakou rychlost na totmtéž úseku už považujete za bezdůvodně pomalou jízdu?
Opět předem děkuji za odpověď.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše:Vy osobně považujete za optimální. A abych to upřesnili, dejme tomu na tom prvním Vámi zmíněném úseku.
A hned přidám ještě jeden dotaz: jakou rychlost na totmtéž úseku už považujete za bezdůvodně pomalou jízdu.
Jezdím tam tachometrových 95-105 km/h, takže to bych pravděpodobně mohl považovat za optimální.
A za bezdůvodně pomalou jízdu OA považuji rychlost pod 85 km/h, neboli pod rychlostí kamionů. To už dokáže vytvořit hodně zapeklité situace.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Kubajsu píše:
MPMP píše:Vy osobně považujete za optimální. A abych to upřesnili, dejme tomu na tom prvním Vámi zmíněném úseku.
A hned přidám ještě jeden dotaz: jakou rychlost na totmtéž úseku už považujete za bezdůvodně pomalou jízdu.
Jezdím tam tachometrových 95-105 km/h, takže to bych pravděpodobně mohl považovat za optimální.
A za bezdůvodně pomalou jízdu OA považuji rychlost pod 85 km/h, neboli pod rychlostí kamionů. To už dokáže vytvořit hodně zapeklité situace.
Opět děkuji za odpovědi, ale v tomhle se neshodneme. 8-)
1. Za bezdůvodně pomalou jízdu považujete rychlost do 85 km/h
2. Podle zákona je bezd_uvodně pomalá jízda zakázána
3. Maximální povolená rychlost na tomto úseku je 90 km/h
4. Z předchozích premis vyplývá, že (podle Vás) zákon na tomto úseku NAŘIZUJE rychlost v rozmezí 85-90 km/h
Nezlobte se, ale někdo se tu nejspíš zbláznil a stále ještě doufám, že já to nejsem. :)
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše:Nezlobte se, ale někdo se tu nejspíš zbláznil a stále ještě doufám, že já to nejsem. :)
Chcete mi tím říct, že nedokážete na několikakilometrovém rovném (jak vertikálně, tak horizontálně) úseku udržet rychlost v rozmezí 5 km/h? Tak to vraťte řidičák...
papadeloco

Příspěvek od papadeloco »

Opět děkuji za odpovědi, ale v tomhle se neshodneme. 8-)
1. Za bezdůvodně pomalou jízdu považujete rychlost do 85 km/h
2. Podle zákona je bezd_uvodně pomalá jízda zakázána
3. Maximální povolená rychlost na tomto úseku je 90 km/h
4. Z předchozích premis vyplývá, že (podle Vás) zákon na tomto úseku NAŘIZUJE rychlost v rozmezí 85-90 km/h
Nezlobte se, ale někdo se tu nejspíš zbláznil a stále ještě doufám, že já to nejsem. :)

myslím, že rozodně Vy jste se nezbláznil :)

spousta lidí si neuvědomuje, že když si to na takové silnici jezdí třeba i 120 tak se může stát, shodou okolností, že pojedou cyklisté na každé straně jeden, tudíž vytvoří překážku, kterou je potřeba objet a ejhle zbytečně vyhrocená situace, která by byla vyhrocená i při 90 natož ve 120. Prostě na takové silnici, kde není vyloučen nemotorový provoz se může objevit cokoli co při této rychlosti může způsobit pěkně ošklivou nehodu. Ale to by si měl každý sám sobě sáhnout na svědomí. Je to o tom vyhodnotit úsek, rozhledové podmínky a přizpůsobit rychlost situaci. Na stejné silnici je někdy "120" bezpečná a jindy tam není bezpečná ani "70".
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

papadeloco píše:... tak se může stát, shodou okolností ... tam není bezpečná ani "70".
To fakt nemá cenu. Bavíme se o běžné, dalo by se říci ideální situaci a už se tady zase vytahují shody okolností... Shodou okolností může být na téže silnici ledovka s vytrvalým přimrzajícím deštěm a mlhou a nebude bezpečné ani 15 km/h :roll:
papadeloco

Příspěvek od papadeloco »

Kubajsu píše: To fakt nemá cenu. Bavíme se o běžné, dalo by se říci ideální situaci a už se tady zase vytahují shody okolností... Shodou okolností může být na téže silnici ledovka s vytrvalým přimrzajícím deštěm a mlhou a nebude bezpečné ani 15 km/h :roll:
V tom případě definuj slovo IDEÁLNÍ. Na silnici ani v životě není nikdy nic 100% ideální. Ideální podmínky panují na okruhu, kde víš, že všechna auta, jezdí stejným směrem, máš okolo sebe rám, a cestu uklizenou a volnou :D :D :D

Třeba to řekni té holce co přežila po té bouračce, někde u Slaného nebo kde to bylo, jak se tam předjížděly ty dvě vytuněný auta.
Taky měli "relativně ideální podmínky" a jak to dopadlo. A takových případů je spousta :(
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Kubajsu píše: Trochu záleží na komunikaci a na jejím stavu. Nemyslíte?
Rozhodně jet 120 cca 300 m od křižovatky s vedlejší neni moc dobrej nápad, i když je tam přednost upravená značkou. Může se najíždějící snadno přepočítat v odhadu, a pak už bude jedno, jestli jste se v tý 120 cítil "bezpečně".
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

papadeloco píše:V tom případě definuj slovo IDEÁLNÍ. Na silnici ani v životě není nikdy nic 100% ideální. Ideální podmínky panují na okruhu, kde víš, že všechna auta, jezdí stejným směrem, máš okolo sebe rám, a cestu uklizenou a volnou :D :D :D
Tak v tom případě by tady byla optimální rychlost 350+
papadeloco píše: Třeba to řekni té holce co přežila po té bouračce, někde u Slaného nebo kde to bylo, jak se tam předjížděly ty dvě vytuněný auta.
Taky měli "relativně ideální podmínky" a jak to dopadlo. A takových případů je spousta :(
To ani zdaleka nebyly ideální podmínky, rozhodně ne pro předjíždění (relativně silný provoz, zatáčka). A GT-Rka určitě nejely kolem 90 a nejspíš ani kolem mnou uváděných 120 na dlouhém, rovném a příkladně přehledném úseku :kladivo:
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

jonáš píše:Rozhodně jet 120 cca 300 m od křižovatky s vedlejší neni moc dobrej nápad, i když je tam přednost upravená značkou. Může se najíždějící snadno přepočítat v odhadu, a pak už bude jedno, jestli jste se v tý 120 cítil "bezpečně".
Myslel jsem jízdu druhým směrem, ale to je jedno. I ve směru od Hradce je na tu vedlejší krásně vidět a auto po ní přijíždějící se nevynoří "zničehonic", takže člověk má hromadu času zareagovat. Snad jen blbec by se 100% spoléhal na to, že ostatní udělají vždy vše naprosto správně (tady třeba tu přednost).
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Kubajsu píše:
MPMP píše:Nezlobte se, ale někdo se tu nejspíš zbláznil a stále ještě doufám, že já to nejsem. :)
Chcete mi tím říct, že nedokážete na několikakilometrovém rovném (jak vertikálně, tak horizontálně) úseku udržet rychlost v rozmezí 5 km/h? Tak to vraťte řidičák...
Já neříkal, že nedokážu, Vy ale tvrdíte, že MUSÍM! A v tom je "jemný" rozdíl. :D :D :D
Co například začátečník, který se necítí jistý? Ten taky (podle Vás) nesmí jet pod 85km/h?
No, nechme toho. Očividně zastáváte názor, že maximální povolená rychlost je vlastně rychlost doporučená a pomaleji by se rozhodně jezdit nemělo. To se opravdu neshodneme a neberte si to příliš osobně, ale o shodu s člověkem s takovým názorem ani nemám zájem.
Mějte se hezky a přeji Vám hodně kilometrů bez nehod a hlavně co nejdál od míst, kde pojedu já. 8-)
flames

Příspěvek od flames »

Velmi častý argument je ´nikoho neohrozil´, ´je bezpečné jet touto rychlostí v tomto úseku´, bylo to snad i zde u toho videa z Chebu tuším. A zdá se mi, že je to i obsahem této diskuze, kde na jedné straně je argument vyvratitelný pouze principielně (1), že na určitém místě se dá jet rychleji než maximálkou a není to nebezpečnější provozu. Proti tomu stojí argument (1), který prostě bere v úvahu normu a zbytek je podružný.

Tj. je pravda, že někdo jede hůř a nebezpečněji v 70ti, než někdo jiný jinde ve 120ti. Ale to je právě často proto, protože ten první bodá zase na jiné normy.

Nevím, co je to ´bezdůvodně pomalá jízda´ v tom smyslu, který se tu propírá. Tak trochu je to v rozporu s argumentem pro porušování maximálky, kdy dotyčný usoudí, že norma je zbytečně svazující. Tak i někdo jiný usoudí, že i normou stanovené maximum je pro něj příliš.

Tak snad jen dvě věci

1/ To, že někdo jede jako hovado a ještě nikoho nezvalchoval, to neznamená, že jezdí bezpečně.

2/ Když už nedbáte na normu, tak se, prosím, nedostaňte do stavu, v jakém se argumenty ocitají někteří motorkáři, myslím tím to, co někdo jiný někde jinde krásně shrnul do (...) "..někteří motorkáři vyžadují po ostatních úzkostlivé dodržování předpisu právě a pouze proto, aby je sami mohli bezpečně porušovat".
flames

Příspěvek od flames »

MPMP píše:Mějte se hezky a přeji Vám hodně kilometrů bez nehod a hlavně co nejdál od míst, kde pojedu já. 8-)
Nechcete někdo navrhnout nálepky pro lidi z tohoto fóra s poznámkami typu "se mnou se nechcete potkávat" ?
jonáš

Příspěvek od jonáš »

flames píše: "..někteří motorkáři vyžadují po ostatních úzkostlivé dodržování předpisu právě a pouze proto, aby je sami mohli bezpečně porušovat".
Přesný ;) jinak vzpomeňme třeba bejvalýho šéfa škodovky Ludvíka Kalmu, nebo legendárního Ivana Hlinku .. ti taky až do svý nenadálý smrti jeli rychle, avšak bezpečně.
rob3rt

Příspěvek od rob3rt »

Narazil jsem na video, kde jedou u Jinočan 170 na sedmdesátce, to už je i na mě moc :-D - http://www.youtube.com/watch?v=cInxyIl-txE
Dopravní značení nesmí být vnímáno pouze jako svévole státních orgánů a místo pro možný postih řidičů, což v daném případě (omezení rychlosti z důvodu snížení hluku v místech, kde není zástavba) nelze jinak vyhodnotit. - ODA KŘ Hl.m.Prahy PČR
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše:Co například začátečník, který se necítí jistý? Ten taky (podle Vás) nesmí jet pod 85km/h?
Tak ten by právě z tohoto důvodu měl mít na zadku "Z", autoškola na střeše L...

A k mým kilometrům... Zatím mám cca 200 tis. (možná trochu víc, ale nechci přehánět) v různých typech aut kromě supersportů bez nehody + dalších cca 50 tis. na silničním kole (tam sice nějaké pády byly, ale to by nebylo fér házet do jednoho pytle) a moje jediná pokuta jiná, než za zapomenuté doklady, je již celkem vousatá.
Není to sice tolik jako u některých matadorů a profíků, ale myslím že to úplně špatné taky není. Taky nevím o nikom, kdo by se mnou nerad jezdil, nebo se dokonce bál.
Takže asi tak.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Ani náznakem jsem nikdy nehodlal pochybovat o řidičských schopnostech kohokoli z tohoto fóra a doufám, že jsem to ani neudělal. Jen "mi nesedí" spoluobčané, kteří veřejně pohradjí některými ustanoveními některých zákonů a ještě se snaží ostatní přesvědčovat, ža tak je to správné a kdo má jiný názor, měl by se nad sebou zamyslet. To je vše. 8-)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

resp nepreji si slusne ridice radeji na silnich vubec potkat. heh.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

vaclav píše:resp nepreji si slusne ridice radeji na silnich vubec potkat. heh.
????? Asi "jsem tupej", ale tomuhle tedy opravdu nerozumím. :?
vaclav

Příspěvek od vaclav »

...veřejně pohradjí některými ustanoveními některých zákonů a ještě se snaží ostatní přesvědčovat, ža tak je to správné... resp ani nechteji slusne ridice na silnicich potkat (jelikoz mi kubajsu vzkazal, ze doufa, ze me na silnicic nikdy nepotka).
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Omlouvám se, už mi to "docvaklo": já to původně bral jako reakci na svůj příspěvek. Asi jsem odpoledne už opravdu trochu "tupej". :lol:
Mike

Příspěvek od Mike »

jestliže je zákonem - který schvalujete - požadováno jet 1cm za cedulí obce 50kmh, tak úplně stejně já požaduji, aby za cedulí konec obce se jezdilo 90kmh :lol:

je to absurdita a přitom stačí myslet a jednat "normálně"
tedy když jedu pomalu, protože mi třeba skoro upadl výfuk, je mi vedro, telefonuji - tak jedu u kraje, ať ostatní poznají, že je pouštím nebo přese mne alespoň vidí
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

papadeloco píše:...Jinak k těm Zonám, v Libeznici by se měla zrušit po otevření obchvatu. Teda nevím zda hned ale je to v jednání.

Jinak bohužel většina těchle 40 je výmysl obcí, (co jsem zjišťoval DI Praha venkov - VÝCHOD) tak ten se k tomu dívá negativně a je pro postupné rušení 40. (první kdo o ni přijde budou nejspíš Líbeznice) viz. výše.

Mimochodem některé obce dokonce požadují tu 40 snížit na 30 :D :D :D což je směšné. např. takový Jenštejn :D :D :D chtěl by udělat ze III třídy obytnou zonu :D nebo zonu 30. Zůstává mi nad tím rozum stát :(
tady je to vůbec "móda"
Líbeznice, Měšice, Mratín
Nehvizdy, Lázně Toušeň
ale všichni by chtěli, aby u nich lidi bydleli, nakupovali, jezdili na výlety
ale kdyby se tak jako vyskytli, ne že přijedou ;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“