Jak jezdíme
Re: Jak jezdíme
Vono by docela stačilo vyřezat tam všechny značky "silnice s předností v jízdě" a "dej přednost v jízdě" a nikdo soudnej by si přes 40 jet nelajsnul. Místy i dvacet 
Jojo, to je ta móda "zklidňování" dopravy. Bohužel to často dopadne tak, že se při rekonstrukci třeba zalesní náměstí (příklad, o kterém mluvím, je teprve v plánu
) a nebo odstraní většina míst k parkování.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
Tam už to není "bezdůvodné"Mike píše:tedy když jedu pomalu, protože mi třeba skoro upadl výfuk, je mi vedro, telefonuji - tak jedu u kraje, ať ostatní poznají, že je pouštím nebo přese mne alespoň vidí
On tu někdo na "devadesátce" propaguje jezdit padesát? Že jsem si nějak nevšiml.Kubajsu píše:Jinak na vzdálenosti 200km (80% mimo obec) by byl časový rozdíl (90/50 vs 70/40) téměř 45 minut ztracených naprosto zbytečně, resp. protože se někomu nechce trošku pracovat s pravým kotníkem...
to mapman: moc jsem nepochopil to zamceni vlakna. blabolime tady volne na tema jak jezdime, nezaplevelujeme to off-topic.
teda mike, omlouvam se, ale musim rici, ze vase nazory jsou jak od zaka zakladni skoly.Mike píše: jestliže je zákonem - který schvalujete - požadováno jet 1cm za cedulí obce 50kmh, tak úplně stejně já požaduji, aby za cedulí konec obce se jezdilo 90kmh. je to absurdita a přitom stačí myslet a jednat "normálně" tedy když jedu pomalu, protože mi třeba skoro upadl výfuk, je mi vedro, telefonuji - tak jedu u kraje, ať ostatní poznají, že je pouštím nebo přese mne alespoň vidí
mame tady pravidla silnicniho provozu (zakony) platne pro vsechny zucastnene tohoto provozu, ktere - pri dodrzovani - zarucuji relativne bezpecnost na verejnych komunikacich. tj. ze predevsim nikdo zbytecne nezemre (treba vas rodinny prislusnik).
vsimnete si prosim, ze stejne jsou napr. pravidla u F1, kdy pri zajizdce monopostu do boxu u F1 je limit 80km/h jasne dany a vymezeny dvema carama. a nikdo z pilotu si zatim FIA nestezoval, ze by chtel nejaky benevoletni tolerance pred/za carama.
Pit lane entry: The driver enters the pit lane at full racing speed but brings the speed down to the pit lane speed limit of 80 km/h (60 km/h in the very tight pit lane of Monaco) before he crosses the white line that denotes the start of the speed limit area. As he crosses the line, he engages a pit lane speed limiter that electronically prevents the car from accelerating above the speed limit. Selecting the limiter automatically pops open the fuel filler flap.
Pit lane exit: The driver, while waiting for the crew to finish, will have armed his launch control. The launch control, in concert with his pit lane speed limiter, governs his getaway. As he crosses the line denoting the end of the pit lane speed limit he disengages the speed limiter and accelerates hard back up to race speed, taking care not to cross the next white line — the one that denotes the exit lane back onto the track — before he reaches the end of the pit lane itself. Failure to respect this will incur a penalty.
Nejspíš bylo myšleno limity 90 mimo a 50 v obci k porovnání se 70 mimo a 40 v obci.MPMP píše:]On tu někdo na "devadesátce" propaguje jezdit padesát? Že jsem si nějak nevšiml.
před hodinkou jsem zažil dopravní kolaps na parkovišti Letiště Praha 
15 minut je tam zdarma, ale za tu dobu se nedalo ani projet - nakonec zvedli závory a jeli všichni

http://www.youtube.com/watch?v=7h0nUSFS6mQ
souvislá kolona cca 500m před odbočením z R7 přes Letiště zpět na R7

http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm ... 4.JPG.html
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm ... 3.JPG.html
15 minut je tam zdarma, ale za tu dobu se nedalo ani projet - nakonec zvedli závory a jeli všichni
http://www.youtube.com/watch?v=7h0nUSFS6mQ
souvislá kolona cca 500m před odbočením z R7 přes Letiště zpět na R7
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm ... 4.JPG.html
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm ... 3.JPG.html
Už jsem to tu kdysi psal, ale nedá mi to: něco podobného se jednou stalo v Argentině v době prvního náporu letního stěhování národa z Buenos Aires k moři do Mar del Plata a dalších letovisek (začátek prvního víkendu před Vánoci). U La Platy začaly kolabovat mýtnice, provozovatel začal chvílemi pouštět auta bez placení, do půl hodiny to hlásila všechna rádia ve městě, načež okamžitě vyrazili všichni, kdo se chystali jet až v noci nebo další den a beznadějně ucpali 50 km dálnicekasme píše:...15 minut je tam zdarma, ale za tu dobu se nedalo ani projet - nakonec zvedli závory a jeli všichni![]()
...
Po pěti letech od zavedení bodového systému v České republice ministerstvo dopravy i experti vyjadřují spokojenost s jeho fungováním. Za tu dobu se takzvaně vybodovalo, tedy nasbíralo 12 bodů a přišlo o řidičský průkaz, přes 33 000 řidičů, z toho bylo pouze 1720 žen.
http://www.novinky.cz/krimi/238084-bodo ... l?ref=boxE
pomerne zajimave, ze?
je to tim, ze zeny obecne jezdi mene agresivne a opatrneji?
a nebo tim, ze daji rocne mene km?
http://www.novinky.cz/krimi/238084-bodo ... l?ref=boxE
pomerne zajimave, ze?
je to tim, ze zeny obecne jezdi mene agresivne a opatrneji?
a nebo tim, ze daji rocne mene km?
Nebo tím, že většina aut je psaná na manžela? 
Ale vážněji, podle mého ženy řídí méně často. Ve většině rodin na společné cestě odřídí většinu muž.
Jinak v tom článku si najdeme každý, co se nám hodí pro opačné argumenty:
Ale vážněji, podle mého ženy řídí méně často. Ve většině rodin na společné cestě odřídí většinu muž.
Jinak v tom článku si najdeme každý, co se nám hodí pro opačné argumenty:
Body 1-4 a 7 považuji za drobné přestupky a ty tvoří přes 70%.novinky.cz píše: Nejčastější páchané bodované přestupky
Přestupek (Body--Podíl)
1. Překročení povolené rychlosti v obci o méně než 20 km/h (2--25,7%)
2. Porušení povinnosti vyplývající ze zákazové nebo příkazové značky (1--17,3%)
3. Nepřipoutání se nebo neužití přilby (2--15,5%)
4. Nerozsvícení světel (1--7,9%)
5. Překročení povolené rychlosti v obci o 20 km/h a více (3--6,2%)
6. Telefonování (3--5,8%)
7. Překročení povolené rychlosti mimo obec o méně než 30 km/h (2--5,4%)
8. Překročení povolené rychlosti mimo obec o více než 30 km/h (3--1,9%)
9. Nezastavení na signál, který mu to přikazuje (5--1,6%)
10. Řízení pod vlivem návykové látky (7--1,6%)
Ostatní (11,1%)
Zdroj: ministerstvo dopravy
Tržil znovu opakuje demagogii s napravováním řidičů, která mu nevycházela ani s 90%. Nedá mi to, ale musím sem dát odkaz na d-fense (ve zkratce: není zásluha bodového systému, že jen 10% z bodovaných řidičů dostane další body, když i 10% z nebodovaných řidičů dostane další body).novinky.cz píše:"Pokud se na to podíváme z toho pohledu, že zhruba 80 procent řidičů, kteří se dopustili bodovaného přestupku, se opakovaně přestupku nedopustili a další body jim nepřibyly, tak si myslím, že tam pozitivní efekt je," řekl ČTK ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Zbylých 20 procent přestupců si podle něj z bodového systému těžkou hlavu nedělá.
Obecně známé klišé tvrdí, že ženy v krizových situacích více zmatkují, ale dostávají se do nich výrazně méně často než muži, protože jezdí mnohem méně agresivně a riskantně. Jednu z nejostřejších jízd po Praze jsem ovšem zažil s jednou spolužačkou, která dokázala ze stodváci vymáčknout na magistrále nebývalou akceleraci a zcela chladnokrevně využívala všechny tři pruhy...
Co se přestupků týče, považoval bych telefonování také za přestupek mírný, alespoň v autech s automatem
. Není-li explicitně zakázáno v autě zapalovat si cigaretu a kouřit, hledat něco v přihrádce, ladit rádio, hádat se s tchýní, otvírat uzávěry a konzumovat nápoje nealkoholické a tak dále a podobně, přijde mi explicitní uvedení telefonování jako buzerace. Postihovat by se mělo jakékoli odvedení pozornosti řidiče, pokud má za následek nějaké viditelné a potenciálně nebezpečné projevy na jízdě (plynulost, jízda v pruhu a podobně).
Jinak ale považuji bodový systém za přínosný a rozhodně bych ho nerušil.
Co se přestupků týče, považoval bych telefonování také za přestupek mírný, alespoň v autech s automatem
Jinak ale považuji bodový systém za přínosný a rozhodně bych ho nerušil.
A pak je zajímavé to srovnat s příčinami nehod... Většina nehod (zejména ty s vážnými následky) jsou z porušení či špatného odhadu při předjíždění (nesprávný způsob jízdy a nepřizpůsobení rychlosti nepočítám, protože je to extrémně obecná definice a s body za překročení rychlosti to má pramálo společného). A tento přestupek není ani v první desítcedd píše:Body 1-4 a 7 považuji za drobné přestupky a ty tvoří přes 70%.
Telefonování taktéž příliš nechápu, pakliže je povoleno nepoměrně nebezpečnější psaní sms. Tomu se vyrovná snad jenom vyhazování vajglu z okna (hlavně v situaci, kdy se provede chybně a vajgl se vsaje zpět do vozu, hehehe).Standa píše:Co se přestupků týče, považoval bych telefonování také za přestupek mírný, alespoň v autech s automatem. Není-li explicitně zakázáno v autě zapalovat si cigaretu a kouřit, hledat něco v přihrádce, ladit rádio, hádat se s tchýní, otvírat uzávěry a konzumovat nápoje nealkoholické a tak dále a podobně, přijde mi explicitní uvedení telefonování jako buzerace.
No, povoleno - pokud to někdo zvládá bez držení...

Jinak tohle vážně nechápu, na auto (a častokrát ne levné) se peníze našly, ale pár šušňů na HF už ne.§7 (1) Řidič nesmí
...
c) při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení,
Království a půl princezny za 511.
Ono telefonování je opravdu o stupeň jinde než většina vámi uvedených situací. Zapalovač, cigareta, přihrádka, rádio ani láhev s nápoji s vámi nemluví a nenutí vás zpracovávat informace, odpovídat na dotazy a vyhodnocovat podněty. To volající na druhé straně dělá, pokud tedy provozujete nějaký smysluplný hovor a chcete během něj něco vyřešit. Hádání se s tchýní je sice podobné telefonnímu hovoru, ale tím, že je tchýně s vámi v autě, tak většinou v nějaké složitější dopravní situaci sama ztichne, protože pochopí, že se jí nemůžete plně věnovat anebo akceptuje, že nemluvíte vy. Osoba v telefonu netuší, kde a v jak náročném provozu se nacházíte a proto stále mluví, případně vás netrpělivě vyzývá k odpovědi. Z těchto důvodů si myslím, že telefonování i se sadou hands free je podstatně nebezpečnější než jakákoliv vámi vyjmenovaná činnost a bez h. f. je to ještě horší, že vás připravuje o jednu ruku. Proto je jeho explicitní zákaz na místě. Nicméně takové otevírání 1,5 l PET láhve také není nijak bezpečná činnost. Naposledy jsem tak činil v noci na D1, kdy jsem měl žízeň, ale zastavit se mi nechtělo, neboť by se tím okamžitě probudili spolucestující, u kterých jsem byl docela rád, že ztichli.Standa píše:Není-li explicitně zakázáno v autě zapalovat si cigaretu a kouřit, hledat něco v přihrádce, ladit rádio, hádat se s tchýní, otvírat uzávěry a konzumovat nápoje nealkoholické a tak dále a podobně, přijde mi explicitní uvedení telefonování jako buzerace.
Jak bylo napsáno výše, tak psaní SMS se neobejde bez držení telefonu a to povolené není. Ale myslím si, že esemeskování není nebezpečnější než telefonování. Jak jsem psal výše, tak psaní textovek nevyžaduje okamžitou zpětnou odezvu a potřebnou mozkovou kapacitu řidiče. Můžete si zkrátka datlovat jen když chcete.flames píše:Telefonování taktéž příliš nechápu, pakliže je povoleno nepoměrně nebezpečnější psaní sms.
Také mě přijde zvláštní, že řidič auta jako je třeba Audi Q7 nemá peníze na sadu hands free. Ale to bude spíše póza ve stylu "mě nějakej zákaz nezajímá".Bobek píše:Jinak tohle vážně nechápu, na auto (a častokrát ne levné) se peníze našly, ale pár šušňů na HF už ne.
Já musím přiznat, že tu a tam také uskutečním hovor bez hands free, ale u mě je to dané tím, že bezdrátová h. f. můj telefon neumí provozovat a s drátovými jsou věčně nějaké problémy. Jinak ale preferuji zastavení a vyřízení hovoru v klidu nebo je-li to možné, tak věc předávám k řešení spolujezdci.
-
dubnic
- Kontaktovat uživatele:
To Martin_L: Rozumím tomu, že telefonování rozptyluje mysl a soustředění. Ale potom bychom tedy měli zakázat i handsfree. Já si jen myslím, že poznám značný rozdíl, když mi za jízdy upadne telefon, a nebo hořící cigareta. Zvlášť pokud mi dopadne do rozkroku. Jinak jsem pro zákaz držení čehokoliv jiného než ovládání vozidla (telefonu, jídla, pití, cigarety) během řízení.
Bylo by to v podstatě logické, ale tady bych to nechal na zodpovědnosti každého řidiče, zda-li je schopen za jízdy vést po telefonu náročnou poradu. Já za jízdy telefonuju (i s HF) nerad.dubnic píše:To Martin_L: Rozumím tomu, že telefonování rozptyluje mysl a soustředění. Ale potom bychom tedy měli zakázat i handsfree.
Ostatně v úplném zákazu telefonování vidím určitou paralelu se zákazem kouřením v restauracích. Tak nějak víme, že nám to škodí, měli bychom to zakázat, ale politická vůle k tomu není, protože určitá skupina lidí by to nepřekousla.
To bych opět ponechal na soudnosti každého jednotlivce, nemám rád striktní plošné zákazy. Myslím si, že jsou situace, kdy se dá za volantem sníst cheeseburger, aniž by to bylo nebezpečné pro kohokoliv.dubnic píše:Jinak jsem pro zákaz držení čehokoliv jiného než ovládání vozidla (telefonu, jídla, pití, cigarety) během řízení.
Ostatně takové běžné kýchnutí je podle mě nebezpečnější než opatrná konzumace jídla. Ale zakázat ho asi nelze, co...
Je to obecně vzato nevěnování se řízení. Pokud budu po telefonu kecat s kamarádem kam večer půjdeme na pivo tak to je to samé jako by seděl vedle mě a nemam s tím problém. Horší už je když volám se zákazníkem že mu spadl server a z hlavy musím soukat co má zmáčknout. To je opravdu lepší zastavit...
já jsem jednoznačně pro HF
před tím, než jsem jej měl, jsem při hovoru musel odložit bagetu, pití
dnes s HF se dá zvládnout všechno najednou
a koho překvapuje, že nejvíce postihované je to co je snadno dokazatelné-dokumentovatelné
před tím, než jsem jej měl, jsem při hovoru musel odložit bagetu, pití
dnes s HF se dá zvládnout všechno najednou
a koho překvapuje, že nejvíce postihované je to co je snadno dokazatelné-dokumentovatelné
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
http://www.loupak.cz/video/auto-moto/74 ... =Petulka24
no ještě máme co dohánět,ale nechci to zakřiknout
no ještě máme co dohánět,ale nechci to zakřiknout
Co jsem byl v Indii, tak ještě mnohem častější případy jsou takové, kdy jasně nehodová situace nehodou neskončí 
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
na videu z Písku (I/20) http://www.youtube.com/watch?v=h4a8tOIas_4&t=205 (Bobek: díky - odkaz přímo na ten správný okamžik...)
se můžete podívat, jak to vypadá, když se někdo lekne foťáku
stopáž 3.25 - já jsem jel mírně přes rychlostní limit...
se můžete podívat, jak to vypadá, když se někdo lekne foťáku
stopáž 3.25 - já jsem jel mírně přes rychlostní limit...