[D3] 0307 a 0308AB Tábor – Veselí n.L.

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět
siesa

Re: 0307 a 0308AB Tábor – Veselí n.L.

Příspěvek od siesa »

Jarda Š. píše:
Domis píše:Je obchvat Olbramovic skutečně potřeba z hlediska dopravy (neuvažuju zátěž pro obyvatele)? Nevím, neznám, ptám se.
Z mapy vidím, že ta silnice přes obec je rovná, dopravně by tedy vadit neměla. A stejně se zeptám i na Dubenec na I/4 - taky přímá silnice.
Ty Olbramovice jsou opravdu především zátěž pro obyvatele, kdy jim velmi frekventovaná silnice vede přímo přes střed obce (kolem hospody, kde je to hlavně o strach, že ti vběhne pod auto nějaký opilec, než že by to byl nějaký výrazný dopravní špunt.)
S obchvatem Olbramovic je spojen jeste jeden konflikt vuci plynulosi a bezpecnosti dopravy, a to sice toto esicko:
http://old.mapy.cz/#mm=TcF@x=133589688@y=134542880@z=17
Myslim, ze toto je tam prave proto, ze zde ma zacinat trasa obchvatu...Nebo se mylim??
Jarda Š.

Příspěvek od Jarda Š. »

siesa píše: Myslim, ze toto je tam prave proto, ze zde ma zacinat trasa obchvatu...Nebo se mylim??
Ano, je to tak.
Greyfin

Příspěvek od Greyfin »

Jj, na esíčku se už vybouralo aut. Hlavně ze směru Praha pokračovali dál do pole :D
Už by to chtělo obchvat, nebrzdí tak snížení rychlosti, jako přechod v obci, nebo když auta najíždějí na hlavní. To pak v pátek a v neděli jsou kolony docela slušný. Více o obchvatu na http://www.rsd.cz/catalog/Stavime-pro-v ... e-prel.pdf
siesa

Příspěvek od siesa »

Kruci...stavba tak potrebna a za tak malo penez...a to jeste s rocni dobou vystavby...To bychom snad mohli zacit hned ne?! :D
No skoda no.. Ale je to krasna predstava, ze se zacne stavet a za rok se jezdi... :?
Užovka

Příspěvek od Užovka »

Obbramovice jsou tragický, hlavně to esíčko před nima...na ten obchvat bych i přispěl ze svýho :-))
Petrr

Příspěvek od Petrr »

Otevření v až v roce 2013? V podstatě za dva roky? Docela by mě zajímalo co za tím je. Přijde mi, že podle tempa, které nasadili od začátku roku nebudou mít příští rok touhle dobou do čeho kopnout. Nejsem odborník, ale opravdu je (teď už) dostavba tohoto úseku na 2 roky?
Nystrom

Příspěvek od Nystrom »

siesa: Ostatne jak na tom ta rozestavenost/problemy jsou? Jsou v cele delce staveneho useku nebo jenom nekde? Tzn. neslo by treba za rok zprovoznit alespon cast po MUK Plana nebo Sobeslav?
právě že to nejde, v Plané kraj nestaví část navazující přeložky II/409, a stejně by to nic neřešilo, v Soběslavi je MÚK na druhé straně za městem a železnicí, v MÚK Dráchov/Řípec se zas nestaví přemostění IV. železničního koridoru, takže hned vedle MÚK budou šraňky. Jde to jedině vcelku, proto se taky staví tak dlouhý úsek najednou.
Osobně si myslí, že by to provizorně muselo na podzim 2012 jít, ale asi nejsou peníze.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Raději se řekne 06/2013, ale 11/2012 bude asi reálné. Jde o to, jestli se stihnou položit včas finální vrstvy AB. Jestli ne, nemá cenu to honit ke konci roku a raději počkat na jaro/léto a vše v klidu dodělat a ne to zprovozňovat za každou cenu.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
-xdas-

Příspěvek od -xdas- »

http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=176&t=2905
Stát prý mohl při výstavbě D3 ušetřit přes 300 milionů
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Je to asi spíš otázka pro přírodovědce, ale přijde mi, že se tímto dost znehodnocuje ten průchod coby trasa pro zvěř.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Zvířata se většinou přemisťují v noci respektive za svítání a soumraku, takže myslím, že zase takový problém to nebude.
R48 -> D48 se podařilo!
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Když tam nebude nějaký plot nebo závora, tak myslím že to bude ok
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Spíš mi šlo o to, že intenzivní "zápach" člověka bude zvěř odrazovat od používání této trasy. Ale jak jsem uvedl, nejsem přírodovědec, takže nevím...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

V lese se taky pohybují kvanta lidí a přece se tam srnčí vyskytuje, taky nejsem přírodověděc, ale podle mě jsou zvířata na lidi zvyklá, aspoň co jsem měl možnost sledovat.
R48 -> D48 se podařilo!
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Něco jiného je podle mě "volný" les a něco jiného je "úzký" průchod. Ale nechme to koňům :D
dd

Příspěvek od dd »

Zvěř běžně chodí po cestách i silnicích a často i do města. Jeden podchod pro chodce zvěř určitě neodradí.
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

No ono to celé novinářské pojetí je celkem slušná "zvěřina". V dané lokalitě D3 má být na 1 km 3x možnost překonání dálnice http://www.mapy.cz/s/27Nk :
A Most v km 82,150 přes výpust rybníka Starý Kravín a biokoridor
B Most na lesní cestě v km 82,700
C Most v km 83,130 přes výpust rybníka Nový Kravín a biokoridor

Bohužel nemám po ruce žádný konkrétní informace, ale soudě podle nekvalitní situačky co mám se asi jedná o 3 polový most délky cca 70 metrů u rybníka Nový Kravín.

Celý mi to spíš přijde jako bordel města, který se nestaralo v době přípravy o to, že je tam nějaká hojně využívaná cesta a probudilo se až v okamžiku, kdy se to rozkopalo. Sice by si tady asi město lávku nevydupalo, ale nějaké to napojení lesní/polní cesty pod/nad dálnici nějakým mostem který tam je dosáhlo.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

čtrnáctideník Metrostav píše:Poslední kubíky betonu

Práce na stavbě dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí postoupily do další etapy. Poté, co byla v srpnu dokončena nosná konstrukce přemostění Myslkovického potoka, uložili 2. září pracovníci divize 4 poslední kubík betonu i do nosné konstrukce mostu přes rybník Koberný (titulní foto).

Tento most je na našem úseku díla nejsložitějším objektem. Vede ve výšce 13 m nad rybníkem Koberný a měří 575 m. Jeho spodní stavbu tvoří dvě krajní opěry a pět dvojic pilířů o výšce 6–10 metrů. Jeho vodorovnou konstrukci (foto č. 1) prováděl tým Ing. Petra Štědronského z divize 4 pomocí dvou párů vozíků pro letmou betonáž.

„V pátek 2. září jsme symbolicky uložili do koncové dobetonávky poslední kubík betonu (foto č. 2),“ řekl stavbyvedoucí Ing. Tomáš Hnojský a dodal: „Po dokončení nosné konstrukce pokračujeme ve výstavbě monolitických říms, provádíme obklady svahů u opěr a terénní úpravy pod mostem.“ Všechny tyto práce by měli stavaři uzavřít nejpozději do konce tohoto roku. Poté je čeká montáž protihlukové stěny, svodidel a pokládka živice.

Technologie letmé betonáže, kterou byl most budován, vyžaduje preciznost, technologickou i bezpečnostní kázeň a dokonalou spolupráci se všemi subdodavateli. Pracovníci naší divize 4 ji však mají dobře zažitou z předchozích staveb. Přesto vyladění a obsluha betonářských vozíků patřily k tomu nejsložitějšímu, co je na stavbě mostu přes rybník Koberný potkalo. „Práce často vyžadovala na hodiny rozpočítanou koordinaci činností našich pracovníků s dodavateli armatury, předpětí, s geodety i projektantem. Ten často musel po ranním měření, následném předpětí prvků a geodetickém přeměření poslat nové parametry pro vozíky tak, aby mohly být přenastaveny ještě do konce pracovní směny,“ řekl Ing. Hnojský. „Naše zkušenosti, úsilí všech spolupracovníků i dobrá spolupráce s Provozem mostních technologií nám umožnily zvládat sedmidenní betonovací cyklus letmé betonáže i za nepříznivých povětrnostních podmínek, a dodržet tak harmonogram.“

Postup výstavby jihočeské dálnice
Stavba dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí byla zahájena před třemi lety v září. „Dálniční úsek, za který odpovídáme, je dnes rozpracovaný v celé délce 11,3 km. Pracovníci našeho provozu zemních prací na něm v současnosti provádějí dva technologicky odlišné zářezy – jeden v nestabilních jílovitých zeminách a druhý pomocí trhacích prací ve skalním podloží. U dvou mostů na trase – jeden z nich vede přes zmiňovaný rybník Koberný, druhý přes Myslkovický potok – jsme dokončili nosné konstrukce, u ostatních jsou rozpracované. Založili jsme i většinu nadjezdů a jejich nosné konstrukce budujeme. Brzy zahájíme pokládku středové kanalizace, aktivní zóny dálnice a spodních konstrukčních vrstev vozovky. Pomohla nám k tomu i divize 1, která pod vedením Ing. Jana Habrovce v červenci dokončila 6 km dlouhou přeložku plynovodu,“ popsal situaci na D3 ředitel výstavby za Metrostav Ing. Bohumil Rohn z divize 4. Stavbu celého 25km úseku dálnice, který by měl být podle nového harmonogramu zprovozněn v červnu 2013, provádí naše společnost ve sdružení, jehož lídrem je firma STRABAG.
– ls – , foto Josef Husák a archiv divize 4

http://www.metrostav.cz/pdf/noviny/162011.pdf
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Takže termín zprovoznění je podle metrostaváckýho článku 06/2013, doufal jsem v podzim 2012 ;)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Tak je to asi lepší, než aby se to uspěchalo a AB se pokládalo za nepříznivého počasí.
R48 -> D48 se podařilo!
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Martin z Ostravy píše:Tak je to asi lepší, než aby se to uspěchalo a AB se pokládalo za nepříznivého počasí.
A kde máš záruku, že k tomu nedojde? ;)
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Dusanh píše:
Martin z Ostravy píše:Tak je to asi lepší, než aby se to uspěchalo a AB se pokládalo za nepříznivého počasí.
A kde máš záruku, že k tomu nedojde? ;)
No, záruku.... :-) to bych byl zvědav, kdo by jí dal...

V této souvislosti jsem slyšel veselou hlášku, kdy zasvěcený hlas tvrdil, že pokud budou v příštím roce předčasné volby (což, ruku na srdce, není úplně vyloučeno) tak se jak bude střihat páska na D3, i kdyby měla auta kličkovat mezi finišery ;-)

Na základě výše uvedeného mi tak napadá, že pokud je otevření D3 takovým "politickým lákadlem", tak vyřešení kapacitních dopravních staveb je širokou veřejností vnímáno jako jednoznačné pozitivum. Stejně tak, pokud se o problému takřka s kýmkoliv bavím, je názor takřka vždy stejný... "už aby to bylo" "kdy se to konečně postaví" "proboha proč už to není"..... Přímý střet s realitou mi dává jasný obraz toho, co se ve skutečnosti skrývá za pojmem "veřejný zájem".

A toto se samozřejmě netýká jen D3, ale samozřejmě i dalších staveb. Osobně se hodně pohybuju na ústecku (takže D8), v Praze (SOKP), SV Čechy (R35 + D11) a Českobudějovicka (D3). Situaci jinde tolik neznám, ale zde jsem v častém kontaktu nejruznějším spektrem lidí a myslím, že je to naštvaná většina...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Nemám, ale i když je to možná naivní, věřím ve zdravý rozum.
R48 -> D48 se podařilo!
Standa

Příspěvek od Standa »

Michal R píše:...A toto se samozřejmě netýká jen D3, ale samozřejmě i dalších staveb. Osobně se hodně pohybuju na ústecku (takže D8), v Praze (SOKP), SV Čechy (R35 + D11) a Českobudějovicka (D3). Situaci jinde tolik neznám, ale zde jsem v častém kontaktu nejruznějším spektrem lidí a myslím, že je to naštvaná většina...
Mám podobné zkušenosti, dost mě proto překvapuje, že si dokončení páteřní sítě nedá žádná strana jako prioritu programu. ODS se zásadně vymezuje proti ČSSD (a naopak), ale proti největším škůdcům, tedy Zeleným a zejména různým nikým nevoleným "neziskovkám" typu Děti Země nebo Auto*mat, se vlastně nevymezuje nikdo. Přitom třeba s mým hlasem by mohl hned počítat ;) !
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No nedaj a nedaj .. asi tušej že se to za volební období zmáknout nedá ;-)
I když vlastně tady Pavlík už lákal hejly na dokončenej okruh a dva tisíce kilometrů cyklostezek ;-) a jak myslíte, že to dopadlo.
Odpovědět

Zpět na „D3“