[D1] Opravy a údržba dálnice mimo modernizaci

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět
mapman
Autor

Re: Opravy D1

Příspěvek od mapman »

Týká se to všech úseků. Bude se to dělat postupně, příští rok se začne s pěti nejhoršími. Je potřeba totiž rozlišovat dvě věci - porušený horní kryt vozovky a jeho stupeň degradace a porušený celkový kryt vozovky a jeho stupeň degradace. Pokud jsou narušeny i hlubší konstrukční vrstvy, musí se jít do generální rekonstrukce - po určité době to totiž už nezachrání ani častější výměny obrusu. Takže jde o to dát tu dálnici po 40ti letech postupně do pořádku z gruntu.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

lenny nevidím důvod měnit fórum :-) copak je zakázáno napsat veřejně, co si hodně lidí myslí a už jsem to tu na fóru mimochodem četl, někdo byl můj předřečník, tak to vážně není jen můj názor, věř mi :-) ale to je fuck nebudu to řešit, proto tady fakt nejsem :-) jsou lepší témata k diskuzi :-) - no pánové R35 by se fakt šikla o tom mluvil i profesor petr moss nedávno v TV a je to obecně známý fakt, jenže to se ještě uvidí, co s tím pánové vymyslí jestli OPDII nebo to bude to PPP nebo jak to bude .. fakt je ten, že lidem bydlícím podél I/35 nezávidím, už nyní to tam musí být šílené a pokud někdo bude jezdit severní trasou, ikdyž tam dálnice bude chybět, tak si vážně během opravy D1 užijou ... ale snad takových moc nebude ... ikdyž je fakt, že mi říkal známý, že to kdysi dávno měřil a dojel prej od nás do Prahy rychleji než přes brno po D1 a to R35 chybí a jel v obcích normálně 50 atd. říkal, že holt kolem brna je to taková zajížďka, že to fakt není rychlejší ani, když můžete jet vyšší rychlostí a vyhýbáte se obcím :-)
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

aby pak podél I/35 nevyhlásili nátlakovou akci, jako tomu bylo nedávno někde (tu obec už si nepamatuju) jak tam lidé bojující za dostavbu dálnice chodili pořád po přechodu tam i zpět celá obec celý den, a tvořily se dlouhé kolony, nikdo nechtěl nechat kamiony projet ... a už to bylo víckrát ... to by si kamioňáci užili :D:D:D:D
FlakY`

Příspěvek od FlakY` »

Nejsou peníze na obojí, takže pro mně je priorita D1. D1 se musí opravit tak či tak a R35 ještě může počkat. Po dokončení oprav D1 by se mohla teprve rozjet výstavba R35 (jako o paralelním napojení Čech a Moravy). Po dokončení R35 se rychle zjistí jak moc bude potřeba rozšiřovat D1 na 3x3.
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
bumbik

Příspěvek od bumbik »

flaky vidím to stejně ... ikdyž je fakt, že kdyby přišel pan ministr s tím, že může stavět R35 souběžně s opravou D1, že našel prachy - tak mu to určitě zazlívat nebudu :-)
Veronss

Příspěvek od Veronss »

v nekterych mistech D1 jiz davno uplynula doba, kde je potreba 3x3 ba i 4x4 ... a cekat na nejaky propocty az po dostavbe R35? hmm diky ale to uz pravdepodobne bude z D1 jedno velky parkoviste.. okolo Brna rozhodne..
Marty

Příspěvek od Marty »

Veronss píše:v nekterych mistech D1 jiz davno uplynula doba, kde je potreba 3x3 ba i 4x4 ... a cekat na nejaky propocty az po dostavbe R35? hmm diky ale to uz pravdepodobne bude z D1 jedno velky parkoviste.. okolo Brna rozhodne..
Hlavně klid. Oprava D1čky je fakt nejvyšší prioritou, až pak R35 - když úsek přes Labe ke stávající I/35 by neměl v seznamu staveb na další léta chybět.

Rozhodně si nemyslím, že by se z D1čky mělo stát parkoviště. I jinde ve světě jsou dálnice přetížené, jde jen o to jak nastaví politici priority. (a tom jaké si politiky zvolíme) Když jsou u válu strany co toto jako problém nevidí, asi nebudou znovuzvoleny anebo to vyřeší po svém. Třeba drastickým odstupňováním mýta pro kamiony - rozdílem sazeb v dopravní špičce a mimo, třeba ve dvě v noci. A taková inspirace Německem - zavedení automobilové daně dle kubatury - třeba lidi s Fabií 1,4 tam platí něco kolem 100EUR ročně, které jdou na opravy silniční sítě. Právo na automobil není nikde ústavou zaručeno. I to je možnost jak alokovat finanční prostředky na silnice a dálnice. Teď jde o to, co vlastně chceme a co nám který politik nabídne...
FlakY`

Příspěvek od FlakY` »

To že je přetížená dálnice Praha - Mirošovice (chybí D3) a nebo Brno obchvat (dálnice bez poplatku) bych hned nehrotil. Zvýšení kapacity lze lacino navýšit snížením max. povolení rychlosti na 80-100 km/h. Brno obchvat zcela určitě potřebuje rozšířit na 3x3 o tom žádná...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

dotaz ta "automobilová daň" v německu podle kubatury - to je jakože dálniční poplatek?? čím vyšší kubatura tím vyšší dálniční poplatek??? jinak teda nechápu, proč ještě pořád máme dálniční známky a nemáme prostě mýtne přes automaty pro osobáky místo dálničních známek, tak, jak je tomu např. v itálii a dalších státech to by bylo myslím rozumnější ale stejně si myslím, že z dálničních známek stát nevydělá zdaleka dost peněz na opravy silnic ... ale D1 se opravit prostě musí je jen na politicích, kde na to vezmou peníze :-)
viky

Příspěvek od viky »

Automaty,jako v Itálii si strč do špic!!
Mně stačí,když se z různých důvodů utvoří kolona na dálnici a ne ještě stát v dalších 2 kolonách(nájezd,výjezd)Je to naprosto kontraproduktivní.Dálnice má cestu URYCHLIT.
Jediné,co bych ocenil-je možnost přes placenou SMSku zaplatit si jednodenní průjezd třeba za 50,-kč.Podobně to mají v Madarsku.Akorát se mi zdá,že jde min.4-denní.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Mýtnice jsou středověký přežitek a na moderních dálnicích nemají co dělat, protože jsou při vyšších intenzitách zcela proti smyslu dálnic, kdy rozdíl mezi dálnici a okreskou se smaže v momentě kdy stojím v koleně před mýtnicí.
R48 -> D48 se podařilo!
bumbik

Příspěvek od bumbik »

ok ok pak tedy prostě přejít na výkonové zpoplatnění přes viněty o kterých se minulý rok dost mluvilo, mě třeba irituje, že jedu třeba 1x za rok po dálnici a to kousek pár km a mám si kupovat známku na 10 dní a nebo prostě zavést dálniční známky na 1 den nebo přes tu smsku, jak tady píše viky, prostě nějak by to vyřešit mohli to by při výhodné ceně možná motivovalo hodně lidí nejet po doprovodce nebo jiné trase ale využít dálnici a nakonec by to mohlo mít řekněme velký finanční efekt ... ale těžko říct no ... nicméně primárně stát na příští rok stejně bude peníze získávat ze zvýšeného DPH, takže na dálnice peníze budou, takže snad tu generální opravu D1 už nic nezdrží ...
viky

Příspěvek od viky »

Martin z Ostravy píše:Mýtnice jsou středověký přežitek a na moderních dálnicích nemají co dělat, protože jsou při vyšších intenzitách zcela proti smyslu dálnic, kdy rozdíl mezi dálnici a okreskou se smaže v momentě kdy stojím v koloně před mýtnicí.
:ok: :ok:
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Martin z Ostravy píše:Mýtnice jsou středověký přežitek a na moderních dálnicích nemají co dělat, protože jsou při vyšších intenzitách zcela proti smyslu dálnic, kdy rozdíl mezi dálnici a okreskou se smaže v momentě kdy stojím v koleně před mýtnicí.
Samozřejmě v koloně :D
R48 -> D48 se podařilo!
viky

Příspěvek od viky »

Já bych klidně dal 50kč za jednodenní užití.Je jasné,že kvůli tomu tisknout kupony je nesmysl.Jedině elektronicky,nebo ta placená SMS.Když jde pomocí SMS zaplatit regulační poplatek,tak proč ne toto :?: :?:
Tato možnost by natáhla podle mne víc aut na dálnice,než si většina lidí myslí.. :kladivo:
xkorj

Příspěvek od xkorj »

No až na to, že ty peníze navíc z DPH mají jít na trochu jiné účely, než jsou projekty ministerstva dopravy a jeho podřízených organizací, nicméně ta oprava nejspíše začne, protože stát potřebuje někde využít evropské peníze z D8, případně I52
bumbik

Příspěvek od bumbik »

no říkal v tv kalousek, že 2 miliardy z vyššího DPH chce použít do SFDI a zbytek převážně na důchody a snížení schodku ... ale je možné, že se to změnilo, nějak to nesleduju, tak nevím
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

bumbik píše:pak tedy prostě přejít na výkonové zpoplatnění přes viněty o kterém se minulý rok psalo
Také tady ale padly konkrétní čísla. Asi nebudou úplně přesné, ale bylo to nějak takhle: Při současné ceně známek se vyberou cca 3 mld. kč s náklady ve výši 200 mil. Z vinět by se vybralo 12 mld. s náklady 9 mld. Já v tom přínos pro SFDI teda nevidím...
FlakY`

Příspěvek od FlakY` »

Z vinět až 12 mld. ? Jenže prvotní náklady jsou vždy nejvyšší. Jedná se o vybudování systému i když on už stojí :D Spíše rozjetí systému a distribuce nových hybridních OBU jednotek. Ty čísla za provoz systému jsou dost zkreslená... nebudou o moc vyšší než je teď za současný systém.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

FlakY` píše:Z vinět až 12 mld. ? Jenže prvotní náklady jsou vždy nejvyšší. Jedná se o vybudování systému i když on už stojí :D Spíše rozjetí systému a distribuce nových hybridních OBU jednotek. Ty čísla za provoz systému jsou dost zkreslená... nebudou o moc vyšší než je teď za současný systém.
Tak ne, no... Trochu jsem pohledal a našel původní příspěvek dd, tak půl roku starý:
Ze Superkoncepce a Přílohy č. 3:

do 3,5t - časové poplatky

rok: 2011 2012 2013 2014 2015 2016
zdroje: 2,9 2,9 3,0 3,0 3,0 3,0
náklady: 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
rozdíl: 2,7 2,7 2,8 2,8 2,8 2,8

do 3,5t - výkonové mýto

rok: 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025
zdroje: 3,61 3,74 3,85 3,97 4,07 4,17 4,27 4,38 4,49
náklady: 0,83 0,86 0,89 0,91 0,94 0,96 0,98 1,01 1,03
rozdíl: 2,78 2,88 2,96 3,06 3,11 3,21 3,29 3,37 3,46

Opravdu to stojí za to? Zisk je takřka stejný, těch 100 mil. opravdu SFDI nezachrání. Rozdíl je ale v tom, že z kapes řidičů se vytáhnou obrovské peníze, se kterými se už v rozpočtu počítá, že zmizí.

Navíc nevím, jestli v odhadu počítají s tím, že řada řidičů začne dálnice objíždět (o ekonomických dopadech, např. dojíždění za prací, atd. se tu už diskutovalo).

V roce 2025 se zdá rozdíl větší, ALE: Jednak těžko odhadovat 15 let dopředu. A dále se patrně počítá s rozšířením sítě, a tím větším výběrem. Ale toto by částečně nastalo i u časových kupónů.
FlakY`

Příspěvek od FlakY` »

To jsou hned lepší čísla ;-) Výkonové mýto nemá v osobní dopravě co dělat...
dd

Příspěvek od dd »

Měl jsem teď příležitost si projet trasu Brno - Praha kamionovou rychlostí, tedy téměř celou cestu v pravém nebo stoupacím pruhu. A byl jsem velmi překvapen, že dálnice nebyla tak špatná, jak jsem čekal. Zhruba 70 km bylo ve slušné kvalitě, a tak 100 km bylo v "ještě se to dá" kvalitě. Jen nějakých 30 km bylo opravdu nepříjemných. Možná to bylo tou nižší rychlostí, ale čekal jsem tu cestu mnohem horší.
Veronss

Příspěvek od Veronss »

Tech 30 km bude Praha - Mirosovice + nejaky generalkovany useky na Vysocine... zbytek je otres.. doufam ze v pristim roce aspon nejaky modernizovany kilometr teda pribude..
seque

Příspěvek od seque »

Lidi mohl by ste mi někdo napsat cenu opravy dálnice D1 co se plánuje. Mysli třeba jen ty první kusy co se mají začít příští rok. Sakra nová dálnice cca 600 milionů tak když tam vyměněj sakra jen ten povrh plus nějaký dodělky, tak to přece nemůže být víc než 50 milionů na kilometr. Nebo vlastně múže to v naší zemi být i za 300 milionů - u nás je všechno možný. Díky
Segue 1.4 tce Grand Scenic
Odpovědět

Zpět na „D1“