Kubajsu píše:X236K píše:ad 1) je mono jako doplnek, ale stale se pohybujeme v oblasti EROEI <2, mozna <3, coz je velmi spatne
Jen zběžně jsem se podíval do googlu, protože jsem netušil co EROEI je (tedy poměr energie získané/energie vložená) a u energetických plodin v rámci ČR jsem našel číslo 10-20 (ropa z blízkého východu má přitom cca 30, tak mi to nepřijde tak špatné...
To je ocividny nesmysl. Jeslti budete mit cas a chut, hodte mi link do SZ, mrknul bych na to clovek vzdycky musi mit prehled o variantnich nazorech.. jen toho casu se nedostava
K vyse uvedenemu: alternativni zdroje vsechny dohromady jsou urcite budoucnosti, i kdyz nijak ruzovou, a to proste proto, ze nam nic jineho nezbyde. Co zadny z alternativnich zdroju neresi, je nase potreba stale dodavky elektriny; nas zdroj musi SILNY, STALY, SKALOVATELNY, LEVNY. Levny nikoli jen v peneznim vyjadreni, ale i v EROEI vyjadreni, ktere byva absolutni. A opet se zde omezujeme na elektrinu, a ne na nase celkove energeticke zdroje, resp. na celou siri uziti fosilnich paliv, ktere neni jen energeticke.
Zminujete kombinaci ruznych zdroju, ktere pochazeji ze slunce (vsechna nase energie, s vyjimkou jaderne, pochazi de facto ze slunce). Energeticky mix je jedna z cest, narocna na investice do site (googlujte "Smart grid"). Nesoulad mezi misty vyroby a spotreby neni neprekonatelny problem, ale je obtizny. Pri prenosu el. na velke vzdalenosti vznikaji vyznamne ztraty, Desertec odhadoval ztratu na vedeni Sahara => EU na 20% (nekamenujteme, taham ty udaje z hlavy). Investice do vedeni jsou obrovske. K vykryvani hluchych mist v soucasne energeticke siti potrebujete zdroj, ktery se da okamzite prifazovat, typicky napr. na prazdno jedouci uhelnou elektrarnu. V "alternativni" siti by udrzeni napeti, proudu a frekvenci bylo radove narocnejsi, nicmene s nasimi technickymi prostredky patrne resitelne.
V posledni vete se spravne dotykate obrovskeho problemu.. asi netreba komentare.
Jeste ke kryti spotreby vlastnimi silami: doporucuju si najit nesmirne inspirativni blog Johna M. Greera (The Archdruid Report). Klicove k pochopeni skutecne spotreby energii jednotlivce a domacnosti je znalost problematiky uhlikove stopy.