Tak ono kdyby se na financovani tunelu Dobrovskeho podilel i jihomoravsky kraj a vyznamnejsi casti take mesto Brno, tak uz by se tunely mohli otevirat, ze?!xcav8 píše:Samozřejmě, že jsem něco podobného čekal, ale já si za svým názorem stojím a rozhodně není ublíženecký, ale jen čisté konstatování.Kubajsu píše:Takžexcav8 píše:Hlavně že Pražáci budou stavět Blanku vesele dál a my utřem nos.
A) Blanka se staví z peněz Prahy, Dobrovského z peněz ŘSD
B) Dokončení Blanky se kvůli nedostatku peněz odsunulo taky (z 2012 na 2014)
Tak si laskavě odpust ublíženecké řeči.
Je nesrovnatélné kolik peněz má Praha oproti Brnu a navíc na Blance je poměrně dost práce kdežto tady se stavba blíží ke svému závěru a dost lidí co bydlí v okolí postižené stavbou by mě dalo za pravdu.
Nechci tady vyvolávat flame mezi Prahou a Brnem, ale toto mě štve.
VMO: Dobrovského B
Re: VMO: Dobrovského B
Je nesrovnatelné kolik obyvatel má Praha oproti Brnu.xcav8 píše:Je nesrovnatélné kolik peněz má Praha oproti Brnu
Je nesrovnatelné jakou část okruhu kolem města má Brno oproti Praze.
Je nesrovnatelné kolik daní odvedou obyvatelé Prahy a okolí oproti Brnu a okolí.
Tak to prosím nesrovnávejme.
Taky se mi nelíbí, že se stavba zastavuje těsně před dokončením. Kdo proboha tohle ekonomicky počítá? Už jen ušlý zisk z těch investovaných miliard, které by tak vlastně mohly být použity 3 roky na něco jiného (nést zisk místo ztrácet hodnotu). A kolik ztrát z uzavírek, převedení dopravy a dalšího stojí každý další den zpoždění?
Jestli je něco opravdu známkou špatného hospodaření, tak tohle zastavování staveb ve jménu "šetření". Chápu odložení zahájení stavby, ale z tohodle je mi opravdu nevolno
I to je možnost a je docela pravděpodobné, že naši Jihomoravští politici by z toho měli pozitivní body do dalších voleb.
S tím souhlasím, ale řekl bych to slovy Járy Cimrmana:Kubajsu píše:Je nesrovnatelné kolik obyvatel má Praha oproti Brnu.xcav8 píše:Je nesrovnatélné kolik peněz má Praha oproti Brnu
Je nesrovnatelné jakou část okruhu kolem města má Brno oproti Praze.
Je nesrovnatelné kolik daní odvedou obyvatelé Prahy a okolí oproti Brnu a okolí.
Tak to prosím nesrovnávejme.
Taky se mi nelíbí, že se stavba zastavuje těsně před dokončením. Kdo proboha tohle ekonomicky počítá? Už jen ušlý zisk z těch investovaných miliard, které by tak vlastně mohly být použity 3 roky na něco jiného (nést zisk místo ztrácet hodnotu). A kolik ztrát z uzavírek, převedení dopravy a dalšího stojí každý další den zpoždění?
Jestli je něco opravdu známkou špatného hospodaření, tak tohle zastavování staveb ve jménu "šetření". Chápu odložení zahájení stavby, ale z tohodle je mi opravdu nevolno
Můžeme se o tom přít, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat.
Ale můžeme si to zkusit srovnatKubajsu píše:... Je nesrovnatelné kolik obyvatel má Praha oproti Brnu ...
Praha / Brno
počet obyvatel: 1 290 211 / 404 820
rozloha: 496 / 230 km2
rozpočet 2011 příjmy: 37,4 / 9,8 mld
rozpočet 2011 výdaje: 46,4 / 10,8 mld
Jinak ty rozpočty to je perla najít na těch stránkách reprezentativní číslo ... obojí by měl být předpoklad BEZ městských částí. Rozpoznat čím je krytej dost velkej schodek rozpočtu Prahy se mi v rychlosti nepodařilo, ale tuším za tím (částečně) dotace z SFDI na stavby v Praze, která financuje stát (v současnosti Vys. a Štěrb. radaála, MÚK Liberecká, permanentní rekonstrukce Jižní spojky + Kbelské + K Barrandovu).
No a při sprostém přepočtu rozpočtu na jednu hlavu mi nevychází poměr Praha / Brno nijak extra drasticky propastný (což ale neznamená že tam nejsou rozdíly).
Praha / Brno
příjmy: 28,9 / 24,2 tis. Kč / 1 obyvatel
výdaje: 36,1 / 26,7 tis. Kč / 1 obyvatel
A když se pokusím vyšťourat čísla komplet včetně městkých částí, tak mi vychází zhruba toto:
45,3 / 32,3 tis. Kč / 1 obyvatel
Shrnuto a podtrženo ... ano, Praha dostává v celku víc. Ale docela mě překvapilo, že to není zdaleka o tolik, kolik jsem si (z mediálních kampaní) myslel. A to bych ještě řekl, že v rozpočtu Prahy mám započítané i státní peníze na silnice, které u Brna jdou mimo.
Ale jsou to jenom čísla, když budeme chtít, ohneme si je jinak, že
A jak je to s krajskymi penezi? Ty uz jsi, Petre, do tech prazskych cisel zapocital, nebo jak to s nimi vlastne je? Tim by se nam ta cisla ohlula dost...
Jo, krajské peníze už v pražském rozpočtu jsou (jelikož Pha je zároveň kraj, tak pro ni ani žádný zvláštní krajský rozpočet neexistuje).
Království a půl princezny za 511.
Stavba tunelů se odkládá mj. i kvůli tomu, že již za pár měsíců opět nebude mít velmi pravděpodobně platné stavební povolení...
Takze mi z toho vyplyva nasledujici:Bobek píše:Jo, krajské peníze už v pražském rozpočtu jsou (jelikož Pha je zároveň kraj, tak pro ni ani žádný zvláštní krajský rozpočet neexistuje).
prijmy JM kraje jsou asi 5,2 mld. pri 1,2 mil. obyvatel...tzn. mesto Brno je zhruba tretina obyvatel...Jestlize tedy tretinu prijmu kraje pripocitam k penezum mesta jako takoveho a rozpocitam to na jednoho obyvatele, pak mi vychazi prijem asi 28,5 tis./obyv...
To uz se velmi vyrazne blizi tem prijmum Prahy....No ale nejsem statni urednik, ani ekonom, tak nevim, jestli jsem se dopocital spravne
Brněnský rozpočet jsem detailně nestudoval, tedy netuším, jestli tam nejsou krajské transfery zahrnuty ("průtokově") rovněž.
Království a půl princezny za 511.
Ach jo. Tady je vidět jak megalomanství projektantů torpéduje rozpočty. Minimálně křižovatka Hradecká x Královopolská mohla zůstat úrovňová - tak jak byla. Dopravní proudy se s tunely změní. Hlavní tranzit od D1čky z Pisárek do tunelů a Svitavskou radiálou na sever směrem I/43 - tohle mi nikdo nevymluví, že se by voko cca 500 miliónů mohlo ušetřit...
Mohli jsme se teď bavit o tom zda má Brno v roce 2013 začít Tomkovo náměstí nebo vyřešit VMO v Pisárkách.
Tak a teď do mě !
Mohli jsme se teď bavit o tom zda má Brno v roce 2013 začít Tomkovo náměstí nebo vyřešit VMO v Pisárkách.
Tak a teď do mě !
Stačila by tam bohatě světelně řízená úrovňová křižovatka s dostatečným počtem rozřazovacích pruhů ze všech stran ... Ale holt město se nechtělo vzdát svých plánů v podobě mimoúrovňově vykřížené "Hradecké spojky" po vzoru pražské Spořilovské ...
Takže to nebylo megalomanství projektantů, ale města.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Dle mého bude hůře... počítejte min. 5 let s nízkými příjmy a tedy i výdaji. Jak klesá dotace MHD a regionální dopravy, tak více lidí bude přesedat do svých aut. Kdyby byly levné byty, tak se hodně lidí drží ve městě, ale díky rostoucím cenám (co rok to 100M nahoru aspoň v Praze) se všichni stěhují na venkov a do práce dojíždí do měst. V budoucnu bude práce pouze ve velkých městech (věřte tomu!) a tím vzroste mobilita lidí... Díky špatné dostupnosti a relaci spojů přibude řidičů a problém je hned na světě.
Ty peníze na stavby nám v budoucnu budou ještě krutě chybět. PS: Dle mého měl stát plně podporovat růst měst oproti stěhování lidí na venkov...
Ty peníze na stavby nám v budoucnu budou ještě krutě chybět. PS: Dle mého měl stát plně podporovat růst měst oproti stěhování lidí na venkov...
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
Centrum dopravních informačních systémů
Nesouhlas!
Já jsem zas proti vylidňování vesnic,protože už ve spoustě menších to vypadá přímo strašidelně,nebo jak po válce.
Spíš místo dotování dopravců jsem pro daňové zvýhodnění těch,kteří cestují hromadnou dopravou.
Pro nízkopříjmové skupiny obyvatel-zejména na venkově je to navíc impuls přijmout méně placenou práci ve vzdálenější lokalitě.
Já jsem zas proti vylidňování vesnic,protože už ve spoustě menších to vypadá přímo strašidelně,nebo jak po válce.
Spíš místo dotování dopravců jsem pro daňové zvýhodnění těch,kteří cestují hromadnou dopravou.
Pro nízkopříjmové skupiny obyvatel-zejména na venkově je to navíc impuls přijmout méně placenou práci ve vzdálenější lokalitě.
Vždyť jsou daňově zvýhodněni - neplatí spotřební daň z PHM, DPH z koupě auta, PHM a servisu, neplatí dálniční známku, poplatek za registraci, STK...viky píše:Nesouhlas!
...jsem pro daňové zvýhodnění těch,kteří cestují hromadnou dopravou.
FlakY: Něco mi na tom nesedí. Zjednodušeně říkáte, že se zhoršující se ekonomickou situací bude růst automobilová doprava. Všeobecně se tvrdí opak: a sice, že individuální doprava roste s rostoucím bohatstvím.
-
the.klokan
Když se otázka postaví takhle, tak máš určitě pravdu. Křižovatka Hradecká x Královopolská je rozhodně méně důležitá než další části VMO. Zejména ten "špunt" v Pisárkách je podle mě naprosto kritické místo. Kde jinde v ČR jezdí (nebo spíš stojí) cca 30 tis. aut po dvojpruhu?Marty píše:Minimálně křižovatka Hradecká x Královopolská mohla zůstat úrovňová - tak jak byla...
Ale spíš bych si tipl, že v době, kdy se to celé plánovalo a rozhodovalo, bylo ještě peněz dost a vypadalo to, že po dostavbě tunelů se hned budou stavět další části VMO.
Náchodthe.klokan píše:Kde jinde v ČR jezdí (nebo spíš stojí) cca 30 tis. aut po dvojpruhu?
no jo ale Klokan má pravdu - Náchod má dle sčítání ŘSD tolik co Přerov, I/43 Lipůvka-Česká ... řádově o 10tis. méně než ty Pisoárky...Kubajsu píše:Náchodthe.klokan píše:Kde jinde v ČR jezdí (nebo spíš stojí) cca 30 tis. aut po dvojpruhu?
A to,že dotované autobusy a vlaky jezdí téměř prázdné,je v pořádku?Kubajsu píše:Vždyť jsou daňově zvýhodněni - neplatí spotřební daň z PHM, DPH z koupě auta, PHM a servisu, neplatí dálniční známku, poplatek za registraci, STK...viky píše:Nesouhlas!
...jsem pro daňové zvýhodnění těch,kteří cestují hromadnou dopravou.
Vlk se nažral a koza zůstala celá.
Na tuto myšlenku mně přivedl člověk u nás v ulici.Šel do rekvalifikačního kurzu.Dostal proplaceno jízdné autobusem na základě předložených jízdenek-musel tedy souhlasit datum i čas na nich odpovídající pracovní době v kurzu.Přesto,že do té doby používal běžně auto(ještě k tomu předělané na LPG,tudíž náklady na jízdu srovnatelné s autobusem),toto byl pro něj signál auto nechat doma a využít hromadnou dopravu.
A tady já vidím cestu.Ne dotovat dopravce,ale pracující,kteří ji budou využívat,ať je to motivuje.
Tohle funguje (zatím) v Německu - Entferungspauschale (http://de.wikipedia.org/wiki/Entfernungspauschale) - daňově odčitatelná položka za dojíždění do práce. Je jedno jak - kolo, auto, motorka, vlak... Základ je vzdálenost mezi bydlištěm a a prací a počet cest. Ale bohužel se to i v poctivém Německu často zneužívá a tudíž toto již bylo omezeno a jsou debaty o úplném zrušení...viky píše: A tady já vidím cestu.Ne dotovat dopravce,ale pracující,kteří ji budou využívat,ať je to motivuje.
Všechny dotace jsou špatně. Z peněz co se vyberou na daních půlku spolkne jejich výběr a administrativa a jenom půlka se dává dál. Tak co ty peníze radši nechat lidem, ať si o nich rozhodnou sami? Třeba ať si přispěje na autobus ta firma přímo...viky píše:A to,že dotované autobusy a vlaky jezdí téměř prázdné,je v pořádku?
Já v tom to spatřuji jen přínos v tom,že lidé do práce raději použijí hromadnou dopravu a auto nechají doma,což povede k ziskovosti spojů,nižším intenzitám na naších silnicích a hlavně ve městech,snížení exhalací.
Dalším efektem by byla ochota lidí příjmout práci s platem v oblasti okolo minimální mzdy,což je záležitost právě malých vesnic s minimální možností zaměstnání a nutností dojíždět do vzdáleností nezřídka i více,jak 30km.
Jasně že člověk s výdělkem 50tis.hrubého bude jezdit autem dál,pokud tak jezdil dosud.
Prosím o odsunutí do jiného topicu,opravdu se to v diskusi o Brnu VMO nehodí
Dalším efektem by byla ochota lidí příjmout práci s platem v oblasti okolo minimální mzdy,což je záležitost právě malých vesnic s minimální možností zaměstnání a nutností dojíždět do vzdáleností nezřídka i více,jak 30km.
Jasně že člověk s výdělkem 50tis.hrubého bude jezdit autem dál,pokud tak jezdil dosud.
Prosím o odsunutí do jiného topicu,opravdu se to v diskusi o Brnu VMO nehodí
-
the.klokan
Díky! Ty Pisárky nebo spíš přesněji VMO Žabovřeská je něco podobného jako D1 přes Přerov. Na obou stranách budou mnohamiliardové stavby a uprostřed zůstane dvoupruhový, relativně krátky úsek, kde se z jedné strany sjíždí 5 pruhů do jednoho a z druhé 4 pruhy do jednoho. Bez tohoto úseku mi to fakt příjde podobné, jako postavit D1 severně i jižně od Přerova a nechat to tak být. Docela se divím, že se o tomto úseku celorepublikově vůbec nemluví jako o "potřebné stavbě". Možná je to taky chyba brněnských a jihomoravskcýh politiků, kteří to dost netlačí.Marty píše: no jo ale Klokan má pravdu - Náchod má dle sčítání ŘSD tolik co Přerov, I/43 Lipůvka-Česká ... řádově o 10tis. méně než ty Pisoárky...
Ale tohle už taky moc nepatří k tunelům Dobrovského...