Modernizace D1 všeobecně
Re: Modernizace D1
Ale tak samozřejmě, máte snad někdy bezrizikový projekt liniové stavby? Notabene když všichni tuzemští prudiči ještě píší rovnou do Bruselu a ti jsou z toho pak zmatení co je vlastně pravda? Prostě reálně kvůli tomuto riziku může vypadnout D8 a nebudeme se snad dohadovat o tom, že ta stavba je to nadmíru potřebná...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
idnes: Příští rok začne rekonstrukce D1 na důstojnou dálnici
http://ekonomika.idnes.cz/pristi-rok-za ... oprava_fih
http://ekonomika.idnes.cz/pristi-rok-za ... oprava_fih
Nevím co tam píšou za bludy... Modernizace D1 nebude v žádném případě hrazena pomocí Evropských peněz! EU platí za výstavbu nových silnic a nebo zkapacitnění (přidáním jízních pruhů), tady se to ale nekoná... přidá se necelý metr k tomu aby v době oprav mohl být veden směr 4-mi pruhy, ale za normálního provozu to člověk nezaznamená. Opravu silnic si musí zajistit každý stát sám. Jsem opravdu zvědav za jaké peníze se toto všechno bude opravovat a minimálně předělávat.
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
no pokud VV uspějí a těch 9 miliard nějak v rámci přesunů peněz mezi kapitolami nějak vyštrachají, tak věřím tomu, že aspoň těch 5 úseků 40 km příští rok se rozjede, jinak by o tom média nereferovala ... ale co bude další roky, ví bůh, to bude další boj o peníze
)) co jsem tu četl, tak kolem větrného jeníkova je to prej fakt ukrutné peklo ... mě jen mrzí, že v plánované rekonstrukci a modernizaci není zahrnut úsek holubice - vyškov - ten by potřeboval modernizaci taky ... tak snad jednou ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Myslím, že martini to na předchozí stránce pěkně shrnul, tzn. že se nutně nemusí jednat jen o novostavbu nebo zkapacitnění...FlakY` píše:Nevím co tam píšou za bludy... Modernizace D1 nebude v žádném případě hrazena pomocí Evropských peněz! EU platí za výstavbu nových silnic a nebo zkapacitnění (přidáním jízních pruhů), tady se to ale nekoná... přidá se necelý metr k tomu aby v době oprav mohl být veden směr 4-mi pruhy, ale za normálního provozu to člověk nezaznamená. Opravu silnic si musí zajistit každý stát sám. Jsem opravdu zvědav za jaké peníze se toto všechno bude opravovat a minimálně předělávat.
To jsem nečet, díky
Tak uvidíme jak to dopadne... jak dlouho má trvat vyjádření EU? a co D8, s tou se už nepočítá?
Už se ví, jak bude modernizován most Šmejkalka ?
Bylo by fajn, kdyby u Šmejkalky přistavěli z každé strany nový oblouk, stávající zrekonstruovali a nahoře pak udělali rozšířenou vozovku, která by už měla kategorii D34 pro výhledových šest pruhů. Nevím ale jestli je to technicky možné
- jinak co se týče rekonstrukce D1 - ano, byla by potřeba ale mluvilo se o ní v televizi již před dvěma roky a nakonec se pořádně opravil jenom jeden úsek u Měřína a byl konec. Nový asfalt na pár mostech a pár vybouraných panelů s novým betonem rovnaným latí jako rekonstrukci nepovažuji. Teď je kolem toho opět humbuk ale jak to tak vypadá tak stejně nebudou peníze jako posledně. Možná by stálo za to raději pozdržet nové stavby a opravit celou D1 až po Vyškov na D27,5 + nějakou tu telematiku a rozšíření mostů na D34. Jinak se celkové rekonstrukce dočkáme tak za 20 let. Pokud PPP, tak už na kompletní šestipruh.
Díky za odkaz. Ale tam se řeší 2 možnosti (přistavět x bourat). Neví se, jak to dopadlo ?
Podle toho co vím, tak seplustik píše:Díky za odkaz. Ale tam se řeší 2 možnosti (přistavět x bourat). Neví se, jak to dopadlo ?
1) stávající konstrukce zbourají (pochopitelně postupně)
2) z toho vyplývá, že se na ně nic nepřistaví
3) bližší info nemám, ale čekal bych, že nakonec přes to údolí bude opět obloukový most, resp. dvojice identických obloukových mostů, pro každý směr jeden.
Někde padlo, že nebude na 3+3, ale jen tak široký, aby bylo možno zřizovat 2+2 jedním směrem.
To se nemá týkat novostaveb. Postavit most, aby ho za 20 let bylo třeba přestavovat, je i v našem kocourkově zjevná pitomost.Dusanh píše:Někde padlo, že nebude na 3+3, ale jen tak široký, aby bylo možno zřizovat 2+2 jedním směrem.
Spíš mi přijde divné, že to s původní Šmejkalkou jde tak rychle z kopce, že je ji třeba bourat. Vždyť se přeci v 90. letech rekonstruovala.
tak ja radeji ty nove stavby nez rekonstrukci D1, vy jste vsichni moc zhyckani.DefiantM píše: Možná by stálo za to raději pozdržet nové stavby a opravit celou D1 až po Vyškov na D27,5 + nějakou tu telematiku a rozšíření mostů na D34.
Čím více staveb, tím větší údržba. Každopádně je to chyba státu, že to nechal dojít až tak daleko... dříve by se ty peníze našly a už se mohlo udělat daleko více než jak vidíme dnes. Brno - Vyškov je taky hnus, ale ještě 10 let vydrží 
Ono to s ní ani z kopce moc jít nemusí, ale otevřela se šance postavit novou a tu "časovanou" původní odstranit z trasy včetně šířkovýho omezení. V devadesátých letech se reko D1 ještě moc neuvažovala, tak se flikovalo. Ostatně už nějakej čas je tam fixně snížená rychlost ..JirkaS píše:Spíš mi přijde divné, že to s původní Šmejkalkou jde tak rychle z kopce, že je ji třeba bourat. Vždyť se přeci v 90. letech rekonstruovala.
Šířkové omezení by ale při 3+3 nevadilo. A při "kvalitách" některých dnešních staveb čekám trvanlivost nového mostu nižší, než už teď projevila stará Šmejkalka.jonáš píše:Ono to s ní ani z kopce moc jít nemusí, ale otevřela se šance postavit novou a tu "časovanou" původní odstranit z trasy včetně šířkovýho omezení.
Na modernizaci 3+3 stejně nebudou peníze. D8 už moc papírů nezbývá a může se stavět i u Řehlovic. Tak nevím komu by peníze vzali.
Praděda dostavěl barák v r. 1940 (začal o rok dřív). V r. 2008 jsem při stavbě drenáže kolem baráku potřeboval ubourat kus původního, v tom okamžiku již nepoužívaného septiku. Plánoval jsem to na půl dne.JirkaS píše:A při "kvalitách" některých dnešních staveb čekám trvanlivost nového mostu nižší, než už teď projevila stará Šmejkalka.
Ve třech lidech a s jedním 16kg a jedním 8kg bouracím kladivem jsme to dělali 1,5dne
Není divu, že Šmejkalka vydržela doteď. A když si vezmu, že neměli žádné automatické betonárky, aditiva do betonu, dovoz betonu na místo ani betonpumpy!! Klobouk dolů! (a palec nahoru)
Ať se stavělo s čímkoliv, tak člověk si vždy najde takový nástroj aby ta práce byla snažší a rychlejší. Nic jiného než čas v tom nehledejte... Tehdy na tom makalo více lidí než dnes a časově se vše dělalo déle.
Možná se to dělalo déle v člověkohodinách, ale nebýt války, tak ta dálnice byla do 5 let postavená celá. Dnes nemáme šanciFlakY` píše:Tehdy na tom makalo více lidí než dnes a časově se vše dělalo déle.
Zvláštní je, že i po modernizaci staré části tu budeme mít nejspíš úseky s původním povrchem.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
ale takových úseků moc nebude né? vždyť ta rekonstrukce má stát přes 20 miliard, to už musí být oprava jak brno za takové nekřesťanské peníze 
jenom trošku zrecyklovanýmLenny píše:Zvláštní je, že i po modernizaci staré části tu budeme mít nejspíš úseky s původním povrchem.
ale tak minimálně to nebude horší stav než dnes, horší už to snad ani být nemůže, zrovna včera jsem byl v servise měnit čepy řízení a kolega automechanik říkal, že jel po D1 minulý týden a říkal, že už hezky dlouho se bude zas vyhýbat, bo nadával, že jezdit po takové anticestě, která nemá širokodaleko obdoby říkal tak půlroku pravidelně, tak je auto cugrunt celé zničené (čepy stabilizátory tlumiče atd. atd.) tak jsme se o tom bavili a říkal, že by měli tu dálnici spravit teda opravdu na nejvyšší úrovni, "aby to byla zase normální cesta"
)) takže je nemilé číst, pokud má nějaká část zůstat neopravena po modernizaci, samozřejmě ideál by byl i rozšíření na 3+3 o tom už tu taky zaznělo dost 
Lenny měl na mysli to, že se to zrekonstruuje tak, že se ten starý CB kryt rozbourá a zrecykluje aby se nemusel odvážet a přivážet nový materiál.bumbik píše:takže je nemilé číst, pokud má nějaká část zůstat neopravena po modernizaci