Opravy silnic a dálnic
Re: Opravy silnic a dálnic
Já zase šutry moc nemusím, protože od nich mám po letošní zimě 3 záseky na skle.
Spiš než typ posypu v tom sakra roli hraje intenzita a složení dopravy. Říká se, že AB má životnost cca 8 let a pak je potřeba měnit obrusnou vrstvu, což souhlasí v případě dálnic a jedniček, ale ten samý AB na okreskách vydrží klidně i 20 let bez problému. Co k tomu dodat?
Spiš než typ posypu v tom sakra roli hraje intenzita a složení dopravy. Říká se, že AB má životnost cca 8 let a pak je potřeba měnit obrusnou vrstvu, což souhlasí v případě dálnic a jedniček, ale ten samý AB na okreskách vydrží klidně i 20 let bez problému. Co k tomu dodat?
Ze asi hodne zalezi na provozu na prislusne silnici a taky na tom, jak kvalitne byl povrch udelan. Na I/35 se pred cca 4-5 lety kompletne rekonstruoval usek Byst - Chvojenec a uz se zhruba v polovine tohoto useku ve smeru na HK objevila 'zatim jenom' prohluben v asfaltu. Obavam se, ze na podzim tam bude uz slusna dira.
-
Marooned17
Je ale pravda, že ta drť se po zimě v Čechách nechává splavovat do škarpy a na okraje vozovky. Na II/129 kvůli tomu vůbec není vidět postraních čar. Mělo by se to po zimě znovu recyklovat.
Problematika správy a údržby pozemních komunikací – kritický pohled nebo smutná realita?
Publikováno: 21.10.2011
Rubrika: Zajímavosti
Když jsem byl osloven redakcí tohoto periodika s tématem odborné přílohy zaměřené na problematiku správy, obnovy a údržby pozemních komunikací, dlouho jsem přemýšlel, zda článek na dané téma připravit a jak jej zaměřit. Shodou okolností jsem se v té době aktivně účastnil 5. mezinárodní konference Bituminous Mixtures and Pavements, která mne obdobně jako 11. mezinárodní konference o asfaltových vozovkách asociace ISAP v roce 2010 přivedla k řadě otázek, jakým směrem se ubíráme a nakolik je stav a vývoj silniční infrastruktury v ČR udržitelný.
http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/ ... a-realita/
Publikováno: 21.10.2011
Rubrika: Zajímavosti
Když jsem byl osloven redakcí tohoto periodika s tématem odborné přílohy zaměřené na problematiku správy, obnovy a údržby pozemních komunikací, dlouho jsem přemýšlel, zda článek na dané téma připravit a jak jej zaměřit. Shodou okolností jsem se v té době aktivně účastnil 5. mezinárodní konference Bituminous Mixtures and Pavements, která mne obdobně jako 11. mezinárodní konference o asfaltových vozovkách asociace ISAP v roce 2010 přivedla k řadě otázek, jakým směrem se ubíráme a nakolik je stav a vývoj silniční infrastruktury v ČR udržitelný.
http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/ ... a-realita/
měl bych dotaz na znalé: myslel jsem, že živičný povrch lze pokládat pouze za příznivých podmínek - sucho, teplota nad +5°C. V minulém a tomto týdnu jsem byl svědkem na silnici I/34 ČB-Třeboň, jak finišér klade vrchní vrstvu za teploty ráno -5°C, odpoledne -2°C, námraza, stromy bílé jinovatkou, vlhká vozovka, listí. Je to situace opakující se každý rok, na mnoha místach silniční sítě, kdy se najednou v říjnu a listopadu objeví peníze, vyjedou frézy a během měsíce je hotovo, aby se za rok zjistilo, že se ta vrchní vrstva nepovedla a musí se to udělat znova. Není to zbytečné mrhání peněz? Nedalo by se to udělat v příznivějších podmínkách, a ne v listopadu, za mrazu, vlhka a tmy?
Viz Strana 15, tabulka č. 5
http://www.pjpk.cz/TKP_7.pdf
Dotaz je vhodne polozit zde:
Správa České Budějovice
Ing. Josef Pešl Lidická 49/110
370 44 Č. Budějovice
386792101
386792191
josef.pesl@rsd.cz
nebo zde:
http://www.rsd.cz/GetInfo
http://www.pjpk.cz/TKP_7.pdf
Dotaz je vhodne polozit zde:
Správa České Budějovice
Ing. Josef Pešl Lidická 49/110
370 44 Č. Budějovice
386792101
386792191
josef.pesl@rsd.cz
nebo zde:
http://www.rsd.cz/GetInfo
Nystrom: Sám si odpovídáte. Udělat by se to dalo, ale v těch "příznivějších podmínkách" na to nejsou vyčleněny peníze, neb je třeba zachovat si rezervu pro případ havárie. A protože finance alokované na kalendářní rok je třeba v tomtéž roce i utratit (jinak dostanu další rok o přebytek méně), lze tu rezervu uvolnit přibližně v listopadu. Je to sice "blbárna", ale tak funguje financování státních institucí v ČR.
A nejlepší část té blbárny je, že pak na jaře nejsou peníze na opravy nejhorších úseků po zimě.
Děkuji za info, takže dle TKP obrusná vrstva pokládka při min. +10°C = je-li -2°C, není postupováno podle TKP MD ČR (a to výrazně). Než se zeptat na ŘSD, to se můžu obrátit na lampárnu nebo si dám radši rovnou přes hubu. Takže do roka se to bude kvůli tomu předělávat (viz úsek u Staré Hlíny - 11/2009, letos celé znovu). Všichni to ví že je to špatně, ale pořád se to dělá stejně.
A proto maj slušný státy tak zvanej "fiskální rok" kterej začíná buď na jaře, nebo na podzim (v US tušim prvního října) 
V UK od dubna do dubna mají daňový rok. A přijde mi to docela rozumné, něco takového by mohli zavést i u nás.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Já myslím, že je to úplně jedno. Zase nestíhají jiné termíny. Jde spíš o to upravit možnost převádět peníze do dalšího roku.
Mělo by to být v pololetí.Když už,ať finišují tehdy,kdy tomu s velkou pravděpodobností bude přát i počasí.
V průběhu celoživotního cyklu (30 let) v projektech PPP vychází opravdu hrubě přes palec nenáročný úsek na průměrnou částku, která by se měla vynakládat, 4 mil. Kč/km/rok v dnešních cených, na údržbu a opravy. Jedná se o úsek bez dlouhých mostů a tunelů, jinak by to samozřejmě bylo více. V ČR ročně: na 1200 km sítě připadá: 1,2 mld. Kč na údržbu (1 mil. Kč/km) a cca 1,7 mld. Kč na opravy (1,4 mil. Kč/km), tedy suma 2,4 mil. Kč/rok a z toho samozřejmě pak plynou stavy jako jsou na D1. Průměr by se teď mohl vylepšit, pokud se podaří udržet prioritu pro modernizaci D1 (cca těch 1,6 mld. Kč/rok by dorovnalo to průměrné číslo na ty +/- 4 mil. Kč/km.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Asi souhlas, stávající stav nestačí, látá se to nejhorší na D1, na dobrý stav už to nestačí, tak se to radši dává např. do D5 a D1 hnije. Tyto pomyslné nůžky dospěly až do velkých miliard, kterým se říká modernizace. Takže více peněz do prevence (údržby), ať se to opravuje průběžně!martini píše:V průběhu celoživotního cyklu (30 let) v projektech PPP vychází opravdu hrubě přes palec nenáročný úsek na průměrnou částku, která by se měla vynakládat, 4 mil. Kč/km/rok v dnešních cených, na údržbu a opravy. Jedná se o úsek bez dlouhých mostů a tunelů, jinak by to samozřejmě bylo více. V ČR ročně: na 1200 km sítě připadá: 1,2 mld. Kč na údržbu (1 mil. Kč/km) a cca 1,7 mld. Kč na opravy (1,4 mil. Kč/km), tedy suma 2,4 mil. Kč/rok a z toho samozřejmě pak plynou stavy jako jsou na D1. Průměr by se teď mohl vylepšit, pokud se podaří udržet prioritu pro modernizaci D1 (cca těch 1,6 mld. Kč/rok by dorovnalo to průměrné číslo na ty +/- 4 mil. Kč/km.
Nevím do jaké míry je to teorie, ale dle statistik OECD vynakládají vyspělé země na opravy a údržbu dálniční a vybrané silniční sítě 1,5 až 2% z hodnoty této sítě ročně. To odpovídá životnosti 50 až 70 roků kdy by se jejich hodnota měla odepsat. To je v našem případě asi 18 mld., což se mi zdá snad až moc. Nevíš kolik má Asfinag?
Ahoj, vím že se to zde probíralo a že je plánována rekonstrukce R7, ale proboha, stav vodorovného dopravniho znaceni je tak tristní že by měli hned vyrazit a malovat :-// To co je tam nyní kdy při povolené 130 /nechápu/ vyjedete na na horizont, kde neexistuje jediná čára na silnici! orientace je maximalne podle odrazky ve svodidlu...To za to žádná SÚSka nenese zodpovědnost? To snad neni ani o financích? Kolik může stát nově nalajnovat /OK ne plastem ale normal barvou, když se ma v budoucnu měnit i povrch/ pár km rychlostky ke Slanýmu?
Vždyť je to tam opravdu o hubu:-/ Bojim se když tam tudy jede za rodinou žena s dítětem protože ject tam za šera či tmy je važne o hubu:-(
Nevíte kdy se s tím má začít něco dělat? Případně na koho se obrátit? Napsal bych dopis...
Vždyť je to tam opravdu o hubu:-/ Bojim se když tam tudy jede za rodinou žena s dítětem protože ject tam za šera či tmy je važne o hubu:-(
Nevíte kdy se s tím má začít něco dělat? Případně na koho se obrátit? Napsal bych dopis...
-
Marooned17
Kuzzzma: A to není jediný úsek. Taková R10 před Prahou je taky jedna velká nedělená asfaltová plocha. 
vodorovne znaceni - to byl jednou jeden projekt jeste za pa
Topolanka v roce 2007 nebo 2008... Vsude plno kecu a propagandy. Pry se zacalo v Jiznich Cechach.. A pravdepobne to tam taky skoncilo. Jen ty prachy jsou pryc.
Spatne vodorovne znaceni je Strakonicka Praha, I/4 az za Mnisek
Spatne vodorovne znaceni je Strakonicka Praha, I/4 az za Mnisek
kuzzzma píše:Ahoj, vím že se to zde probíralo a že je plánována rekonstrukce R7, ale proboha, stav vodorovného dopravniho znaceni je tak tristní že by měli hned vyrazit a malovat :-// To co je tam nyní kdy při povolené 130 /nechápu/ vyjedete na na horizont, kde neexistuje jediná čára na silnici! orientace je maximalne podle odrazky ve svodidlu...To za to žádná SÚSka nenese zodpovědnost? To snad neni ani o financích? Kolik může stát nově nalajnovat /OK ne plastem ale normal barvou, když se ma v budoucnu měnit i povrch/ pár km rychlostky ke Slanýmu?
Je to teorie do velké míry si myslím, protože se zde zjevně smíchala dvě témata a to jsou účetní odpisy dálnice a faktické částky vynakládané do její průběžné obnovy. Když si to řekneme lidově, dálnice nemá v okamžiku kdy se účetně odepíše hodnotu 0 Kč, ale faktickou "oceňovací" hodnotu daleko vyšší... Ta čísla z Asfinagu zkusím se podívat v práci do toho co mám, případně zjistíme...hh píše:Nevím do jaké míry je to teorie, ale dle statistik OECD vynakládají vyspělé země na opravy a údržbu dálniční a vybrané silniční sítě 1,5 až 2% z hodnoty této sítě ročně. To odpovídá životnosti 50 až 70 roků kdy by se jejich hodnota měla odepsat. To je v našem případě asi 18 mld., což se mi zdá snad až moc. Nevíš kolik má Asfinag?
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Po dnešní jízdě po D1 - Holubice - Vyškov mám obavu,že jak víc D1 rozmrzne, tak už se v květnu po pravém pruhu bude dát v některých úsecích jezdit jenom na vlastní nebezpečí.Hledám další uživatale do petice na 50% slevu na dálniční známku - nebo jsem si trouba měl koupi jenom půlroční - pak se tam stejně nebude dát jezdit.Pánové začněte to řešit nebo bude ostuda a průser! Budete vracet za dálniční známku a budete mít před barákem velkou frontu - kdyby někdo vyhrál soud. Včera ŘSD prý jeden soud prohrálo za špatný technický stav na i. TŘÍDĚ NA VYSOČINĚ - vyjeté koleje. Toto není I. třída - ale dálnice s drahou známkou.Aby nebylo květnové povstání řidičů - a mohlo by být zase v Praze - pozor na státní svátky!!!
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Koho myslíš tím "pánové"?
Každopádně letos určitě startuje rekonstrukce, takže něco se děje.
Každopádně letos určitě startuje rekonstrukce, takže něco se děje.
R48 -> D48 se podařilo!
To by dopadlo nakonec úplně stejně jako s tím hlukem, kde Ústavní soud ve svém nálezu sice potvrdil, že občané mají nárok na ochranu před nadměrným hlukem, nicméně stejně tak judikoval, že pokud již nějaká dálnice či silnice stojí a její vlastník nemá vhodné a ekonomicky efektivní prostředky jak hluk omezit, nelze si toto opatření jen tak vynutit. U toho stavebně-technického stavu by to bylo obdobné, vlastník má závady ve sjízdnosti odstranit a nelze-li tak alespoň na ně upozornit, což se děje... Viz citace zákona: Vlastník dálnice, silnice, místní komunikace nebo chodníku odpovídá za škody vzniklé uživatelům těchto pozemních komunikací, jejichž příčinou byla závada ve sjízdnosti, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit.
A nikde se nepíše ani ň o tom, že by měl člověk nárok na slevu z ceny dálniční známky. Opět citace:
(1) Užívání pozemní komunikace, kterou určí prováděcí právní předpis a která je označena dopravní značkou označující zpoplatnění, stanoveným druhem motorového vozidla, podléhá zpoplatnění.
(2) Zpoplatnění se stanoví podle
a) typu vozidla a ujeté vzdálenosti po zpoplatněné pozemní komunikaci (dále jen "mýtné"), nebo
b) časového období užívání zpoplatněné pozemní komunikace (dále jen "časový poplatek").
(3) Za užití zpoplatněné pozemní komunikace stanoveným druhem motorového vozidla nelze uložit současně časový poplatek a mýtné.
(4) Peněžní prostředky získané ze zpoplatnění jsou příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury.
A nikde se nepíše ani ň o tom, že by měl člověk nárok na slevu z ceny dálniční známky. Opět citace:
(1) Užívání pozemní komunikace, kterou určí prováděcí právní předpis a která je označena dopravní značkou označující zpoplatnění, stanoveným druhem motorového vozidla, podléhá zpoplatnění.
(2) Zpoplatnění se stanoví podle
a) typu vozidla a ujeté vzdálenosti po zpoplatněné pozemní komunikaci (dále jen "mýtné"), nebo
b) časového období užívání zpoplatněné pozemní komunikace (dále jen "časový poplatek").
(3) Za užití zpoplatněné pozemní komunikace stanoveným druhem motorového vozidla nelze uložit současně časový poplatek a mýtné.
(4) Peněžní prostředky získané ze zpoplatnění jsou příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury.
Já teda po silnicích jezdím pořád na vlastní nebezpečí a co se tohoto úseku týče, tak se mi to tam taky dvakrát nelíbí, ale existuje zde doprovodná trasa v podobě II/430 a ta zpoplatněna není ani časově ani výkonově.pohrabáč píše:Po dnešní jízdě po D1 - Holubice - Vyškov mám obavu,že jak víc D1 rozmrzne, tak už se v květnu po pravém pruhu bude dát v některých úsecích jezdit jenom na vlastní nebezpečí...
Já vždycky když slyším podobné nářky tak trnu, aby to nedopadlo tak, že tu dálnici soud zavře.