SPZ, RZ a vše kolem

Odpovědět
Bobek

Re: SPZ

Příspěvek od Bobek »

1AA normálně jezdí.
Království a půl princezny za 511.
adamos

Příspěvek od adamos »

pavel.hrdina píše: Ja osobne jsem zatim videl:
takze to vypada, ze to jde sekvencne po 9A9 s vynechanim 1AA (videl toto nekdy nekdo?)
Ano, 1AA xxxx se v Praze vyskytuje.
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.hrdina »

adamos píše:Ano, 1AA xxxx se v Praze vyskytuje.
Diky za informaci. Tim padem je to opravdu sekvencni v rade 1A s pridanymi tretimi pismeny A, B, C, D, E a nejnoveji i F. Jinak receno od 9A9 uz jde o vice nez 50 tisic cisel.
Standa

Příspěvek od Standa »

pavel.hrdina píše: ...
Toto zaroven vypada, ze F vypadlo z drive vylucovanych pridavnych pismen (pouzito snad bylo jen u serie AEF pokud vim). Uvidime jestli dalsi bude 1AG ci 1AH ;-)
Podle doporučeného (a opravdu skvělého) odkazu ze začátku tohoto vlákna (http://www.feudal.cz/spz/html/2002-dosud.htm) by se měla vynechávat písmena G, O, Q a W, takže by asi mělo následovat 1AH, což si již brzo ověříme. Přibližně za rok a půl se taky uvidí, co bude po 1AZ (pevně věřím, že 2AA :) ).
vangelism

Příspěvek od vangelism »

Já jen doufám, že žádné 2AA ani 3AA nebude a někdo rozumný v příští vládní administrativě tento stupidní systém zruší.
Pavel_t

Příspěvek od Pavel_t »

vangelism píše:Já jen doufám, že žádné 2AA ani 3AA nebude a někdo rozumný v příští vládní administrativě tento stupidní systém zruší.
Ne ze by se mi tento system libil (docela se mi libi ten polsky co tu byl v tomto vlakne zminem) ale kdykoliv slysim, ze tento system je stupidni, debilni, hloupy apod. tak pokud mam moznost ptam se toho kdo to rekl proc je to stupidni system. Odpoved vetsinou je ve stylu "Proste se mi nelibi" bez vaznych argumentu. Tak to presne mam taky tak radsi rikam, ze se mi ty znacky nelibi, ale ze bych ke sve 7A1 xxxx mel odpor to ne. Jediny argument je, ze nepoznam odkud kdo je resp. poznam jen kraj a ne okres ale to ja nepovazuji za argument. Proc to mam poznat? Da se podle toho predpokladat kdo je jaky ridic? To jsou spise pomluvy s jen velmi malym realnym zakladem (jinak by nevznikly). Jedine co je potreba je dobra zapamatovatelnost znacky, osobne si myslim, ze lepe se pamatoval predchozi system nez tento ale nekomu se muze pamatovat lepe tento. A proc si vlastne mam pamatovat jinou nez svoji? Jedine pokud jsem svedkem trestneho cinu. Ale pak je opet jedno, ze jsem nepoznal odkud je, policie si to dohleda v registru. Takze by bylo jedno jestli budeme mit znacky podle mest, okresu, kraju nebo jen budeme kontinulane vydavat radu a kdyz nejakemu uradu dojdou znacky dame mu prvni balik, ktery bude navrchu.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Jediný racionální argument je ta zapamatovatelnost KLM 78-59 se totiž rozhodně zapamatovalo lépe než 3S8 7859. A co se týče typu řidiče dle města, tak ten kdo na tohle věří, tak "pražáka" stejně pozná :-)
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Mike

Příspěvek od Mike »

myslíš pražáka v autě s T nebo B :lol:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Drak

Příspěvek od Drak »

Já mám dokonce za to, jestli Praha nedostává 20 000 značek najednou. Všiml jsem si toho hlavně teď, když začaly značky 1AA atd. Připadá mi, že se najednou objeví 2 písmena, nejdříve A,B pak C,D a teď E,F.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Mike píše:myslíš pražáka v autě s T nebo B :lol:
Nejlépe :-)
flames

Příspěvek od flames »

Reálně to dopad nemá, ale na druhou stranu mi přišlo jako zajímavé zpestření jízdy, čumět lidem po značkách a podivovat se nad okresem. Třeba potkat v Těšíně někoho z Domažlic atd, je to milé. Proto sem taky náležitě pyšný na své VSJ :idea:
Standa

Příspěvek od Standa »

vangelism píše:Já jen doufám, že žádné 2AA ani 3AA nebude a někdo rozumný v příští vládní administrativě tento stupidní systém zruší.
Mě tedy už vadí značky se dvěma písmeny míň. Systém mi připadal ze začátku hodně divný hlavně tím, že začíná číslem a celkově je tam těch čísel moc, ty dvojpísmenné kombinace už jsou opticky mnohem lepší. Mimořádně iritující mi připadají jen kombinace s nulou na třetím místě (ale je to asi jen můj iracionální pocit). Systém má ale svoji logiku, číslo na prvním místě jednoznačně vylučuje možnost konfliktu se starými SPZ a rozlišování krajů místo okresů určitě zjednodušuje byrokracii (více aut nemusí při změně majitele měnit i RZ) - takže naopak doufám, že ho hned tak měnit nebudou a pár desítek let nám vydrží.
Mike

Příspěvek od Mike »

Standa píše:... takže by asi mělo následovat 1AH, což si již brzo ověříme.
tak mne tak napadlo, jestli nejsme až tak předposraní, že další serie bude AI....
uvidíme
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Standa píše:Systém má ale svoji logiku, číslo na prvním místě jednoznačně vylučuje možnost konfliktu se starými SPZ a rozlišování krajů místo okresů určitě zjednodušuje byrokracii (více aut nemusí při změně majitele měnit i RZ) - takže naopak doufám, že ho hned tak měnit nebudou a pár desítek let nám vydrží.
Ten vliv na vymenu RZ je hodne diskutabilni. Ono uz nejakou dobu to fungovalo tak, ze pri prevodu z okresu do okresu v ramci kraje se nemusela menit SPZ - napr. ja jsem tohle zazil na vlastni kuzi v roce 2001 kdyz jsem si prevadel auto se svoji oblibenou SPZ JE 39-43 z Jeseniku do Olomouce (cili v ramci stejneho kraje) a znacku mi bez mrknuti oka nechali. Kdyz jsem s tim samym autem o nekolik let pozdeji delal stejnou transakci, ale tentokrate do Znojma (cili jiny kraj = jiny mrav), tak mi tu SPZ nemilosrdne sebrali. Pak jsem auto vymenil, dostal dalsi RZ (3B7) kterou uz jsem ani neprevadel nejdrive do Prahy (kde by mi ji stejne sebrali a dali xAy) a posleze do Brna (kde 3B7 beztak plati aniz by to kdokoliv poznal, ze byla vydana ve Znojme, coz je nejspis jeji jedina vyhoda).
Standa

Příspěvek od Standa »

Mike píše:
Standa píše:... takže by asi mělo následovat 1AH, což si již brzo ověříme.
tak mne tak napadlo, jestli nejsme až tak předposraní, že další serie bude AI....
uvidíme
A pro jistotu vyřadíme i všechny kombinace s 18 :) !
Standa

Příspěvek od Standa »

Včera už jsem viděl 1AH, takže se skutečně nedává G a ani s tou paranoiou to není až tak zlé ;) .
elrondecuba

Příspěvek od elrondecuba »

Mám otázku k cestám do zahraničí. Pokud jedu mimo EU a mám značku již s CZ v modrém podkladě, musím mít na zadní části (okně/kapotě) ještě opět CZ?
Díky.
viky

Příspěvek od viky »

elrondecuba píše:Mám otázku k cestám do zahraničí. Pokud jedu mimo EU a mám značku již s CZ v modrém podkladě, musím mít na zadní části (okně/kapotě) ještě opět CZ?
Díky.
Podle selského rozumu ne,ale EU používá selský rozum zřídka... ;) ,takže čert ví..
viky

Příspěvek od viky »

Ve Zlíně jsem viděl auto s pražskou spz 1AI. Tedy si to myslím,že nebyla tak špinavá,že by to mohlo být 1A1.Co vy na to pražáci,jezdí tato kombinace u vás opravdu?
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Existuje to.
Veronss

Příspěvek od Veronss »

viděl jsem minulý týden....stříbrný passat s 1AI 02.. Jako neskutečne...bratranec min. Týden přihlašoval auto a má 6B8 pořád...
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Veronss píše:viděl jsem minulý týden....stříbrný passat s 1AI 02.. Jako neskutečne...bratranec min. Týden přihlašoval auto a má 6B8 pořád...
Tak ono to tak vzdycky bylo, ze Praha mela brutalni naskok se znackama - proto i ve starem systemu mela od zacatku prideleno pouze jedno pismeno napevno narozdil od zbytku se dvema.

Co si tak matne pamauju, tak posledni prazska rada "espezetek" byla AH, ale kam doslo to treti pismeno uz si nevzpomenu. Naproti tomu Brno projelo "jen" celou radu BM a pak temer cele BZ (koncilo to nekde na BZS tusim, pac BZT a dal uz jsem nevidel). Velice hruby pomer (bez zachazeni do detailu jako AEF apod.) to dava asi nasledujici:

Praha (rady Ax, ABx, ACx, ADx, AEx, AHx) / Brno (rady BMx, BZx pricemz BSx pouzivane pro nakladaky zanedbavam) = 6/2, tedy zhruba trojnasobny naskok.

Ted se to da vycislit trosku precizneji, Praha {1A0 - 9A9} + {1AA - 1AI} = 90+8 = 98 a Brno {1B0 - 6B8} = 59, cili pomer 98/59 (coz je priblizne 5/3) je uz o neco vyvazenejsi. Toto navic evidentne bude dusledek toho, ze Praha svou oblast pusobnosti mezi SPZ a RZ nezmenila, zatimco Brno pri prechodu ze SPZ na RZ rozsirilo pusobnost o okresy BO/BI, BK, BV, HO, VY a ZN.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Už jsem viděl 1AJ... vychází (zhruba) jedna série na měsíc. Středočeši už taky nakousli 1SA.
Poslední stará pražská série byla ALx (velmi lehce načatá, nejvíc jsem viděl snad ALC).
Království a půl princezny za 511.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

K původnímu dotazu: Pokud už máte SPZ s modrou EU vlajkou na levé straně, oválnou CéZetku už mít nemusíte.
Standa

Příspěvek od Standa »

Bobek píše:Už jsem viděl 1AJ... vychází (zhruba) jedna série na měsíc. Středočeši už taky nakousli 1SA.
Poslední stará pražská série byla ALx (velmi lehce načatá, nejvíc jsem viděl snad ALC).
Ano, AHx nebyla poslední série. Taky mám pocit, že série AKx byla dokončená (a dodnes je dost vidět), ale nejsem si jistý, jestli se používalo po AHx ještě AIx a AJx (myslím, že ne).

1AJ ani 1SA jsem ještě neviděl, ale už to bylo na spadnutí (viděl jsem 1AI-8něco a 9S9-9něco) :) . Docela by mě v této souvislosti zajímalo, jak jsou na tom momentálně jiné kraje a jestli se už někdo další blíží těm dvoupísmenným kombinacím - co na to kolegové přispěvatelé z MSK?
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“